Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Rezervativ

Protivrečnost u samom pojmu

Piše: Olga Stojanović

U životu moga komšije i već prijatelja Pere, otkada me je upoznao, više ništa nije isto. Što se, kao epidemiološki fenomen, proširilo i na njegovu suprugu i decu, jer je majstor Pera jedan od retkih vlasnika privatne radnje za fotokopiranje, popravku faks-aparata i naročito pisaćih mašina. Svakog jutra, pre jutarnje kafe i ostale toalete, telefoniram majstor Peri u vezi sa kvarovima svojih pomenutih sprava iz preminule epohe, i mogućim, koji će se zasigurno desiti tokom dana... Tolerantnijeg i strpljivijeg čoveka nisam srela u životu. Malo sam uzdržanija kada se s druge strane žice oglase supruga ili sin, ali moja uzdržanost utoliko je  zanemarljivija koliko mi pretpostavke dnevnih kvarova arhivskih uređaja napreduju - u stvarnosti, kao i u snu.
Jednostavno, majstor Pera i ja smo postali jedno, a da toga imenovani do kraja nije ni  svestan, ali za našu uzajamnu svest sam zadužena ja, a Pera je tu da izvršava. Te mi treba nova traka za pisaću mašinu, te ne mogu, s oproštajem, da ga primim; te mi se pokvario običan telefon (a nemam kredita na mobilnom), pa treba hitno da mi ga pozajmi dok ne otkloni sve prethodne i sledstvujuće kvarove... Dakle, u životu majstor Pere i njegove porodice više ništa nije isto.
Pišući ovu kratku pripovest, koja bi se ambicioznijim radom mogla pretočiti i u roman, dosetila sam se i taksativnih rodbinskih veza između određenih komunikacijskih sprava, u određenim epohama sopstvenog postojanja. Te sam dokonala da je pisaća mašina u direktnoj  (seksualnoj) vezi sa fiksnim telefonom na rupe, pejdžer sa faks-aparatom ili dugim pismom, kako ga je nazvao jedan moj pokojni prijatelj, pisac, a kompjuter sa mobilnim telefonom, gde se ja nalazim na prekretnici, odnosno spontanom pomaku i namernom pobačaju prelaska prve faze u drugu, odnosno na fiksnom telefonu i faksu, bez pejdžera, uz nedovoljni afinitet prema mobilnom i dovoljni animozitet prema kompjuteru.
Za funkcionisanje radnji iz ovog, zapravo kulturološkog podatka moje ukupne biografije, neophodan mi je majstor Pera, u čijem životu pomoću mog udela u njemu, više ništa nije isto...
Vizitkartu majstor Perinu držim pored ikone, a novu traku za pisaću mašinu ispod kandila.
Gornji naslov, a koji glasi: "Protivrečnost u samom pojmu", ne odnosi se toliko na Peru  (mada je Pera protivrečan pojmu najnovije elektronske komunikacije), već se odnosi na ukupan život zapravo prilagođenih ljudi, koje olako proglašavaju neprilagođenima, i to dopire od onih koji se baš nikada ne bi mogli uvrstiti u polaznike Mense, odnosno veoma inteligentne.
Evo šta mi preko telefona kaže moja očna lekarka, kod koje pokušavam da zakažem neophodni pregled: "Dođite pred vrata i pročitajte uputstvo, zakazivanja nema, pa ćete stići na red." A ja kažem: "Ne mogu da pročitam uputstvo pošto je veoma sitno napisano, te mi i zato treba vaša pomoć... Prvo mi pomozite odgovarajućom dioptrijom, a onda ću pročitati uputstvo, kad mi više ne bude ni trebalo."
Ona spusti slušalicu ljuta i uvređena, a ja opet odem na pijac, kupim naočare kod Goksija i zaboravim na oftalmološkinju! Zar to nije protivrečnost u samom pojmu? Poreskinja mi kaže da porez "treba da uplatim što pre", kako mi ne bi "narezala" dodatne kamate, ali "moj predmet je kod šefa" pa ne mogu (sve i da hoću) da ga uplatim, te će ona upisati kamate unapred..."
 E, to već nije protivrečnost, to je za batine! Te mi se dogodi da ne mogu da uvučem konac u iglu kako bih prijateljici vratila ispravnu haljinu, koju sam od nje pozajmila pa pocepala, a da pozovem da mi ga, s oproštenjem, uvuče, nema smisla! E, ovo jeste protivrečnost u samom pojmu!
 I kad me zovu po šund televizijama, implicitno naznače da budem mrtva trezna... Tek je ovo protivrečnost nad sve pojmovima. Jedino me majstor Pera ne iznervira, te mi je i omogućio da vam ovo saopštim. Ali, sa mnom u njegovom životu više ništa nije isto.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane