Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Panèevo

Panèevo

 

Privatni Stomatološki fakultet: dosije mahinacija i lopovluka

 

Plombiranje pravosuða i zdravog razuma

 

Kako u ovoj zemlji možete za kratko vreme da postanete milioner, a da ne budete "kontroverzni biznismen" veæ fakultetski profesor? Može i to uz malo sreæe, mnogo pokvarenosti i bar jedne "ovce za šišanje". Odlièan recept za tako nešto nudi nam privatni Stomatološki fakultet u Panèevu

 

  

Piše: Milan Malenoviæ

 

 

U proleæe 2002. Ljiljana Cvetkoviæ je došla u mali iznajmljeni stan u Beogradu u kome je živeo Vlastimir Petroviæ, posle petooktobarskih promena skrajnuti profesor sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu. Vlastimir se svojoj poznanici požalio kako ima moguænost da otvori privatni fakultet, ali nema para za tako nešto. Prièao joj je kako sa još jednim kompanjonom, profesorom Ðokom Maleševiæem, ima i znanje i veze i potrebnu lokaciju za otvaranje privatnog stomatološkog fakulteta, ali da nema para, nekih 10.000 evra koliko je potrebno prikazati pri osnivanju. Beogradska privatna preduzetnica, Ljiljana, ubrzo je pristala da uloži potrebnu sumu i tako stekne pravo na jednu treæinu vlasništva nad fakultetom koji bi se njenim novcem osnovao.

   Danas profesor Vlastimir Petroviæ živi u sopstvenoj vili od 450 kvadrata sa bazenom i ogradom vrednom 10.000 evra u beogradskom naselju Tranšped. Vila ima i sopstvenu garažu èiji se prilaz zimi greje, isto kao i pod kuæe i bazena. Uz vilu je i dokupljeni voænjak, poklon privatnog Stomatološkog fakulteta odnosno Ðoke Maleševiæa, koji služi da onemoguæi radoznalce da gledaju Vlastimira kako se brèka u bazenu ili izležava na prostranoj terasi. Ljiljana Cvetkoviæ još uvek pokušava da sudskim putem doðe do svojih para i suvlasništva nad zlatnim rudnikom èije je osnivanje ona jedina finansirala.

 

Osnovao sam sebe

 

Novinaru Tabloida su prikazana dva ugovora o osnivanju Fakulteta. Prvi, po kome je i obavljena registracija i gde su jedini osnivaèi tadašnja dva bankrota, Vlastimir i Ðoka, i drugi po kome su vlasnici pored njih dvojice i Ljiljana, Živomir Radosavljeviæ (dao pozajmicu koja mu je kasnije vraæena) i Aleksandra Damnjanoviæ. Ovo poslednje ime je posebno zanimljivo, buduæi da se radilo o æerki Radmile Damnjanoviæ, službenici Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje. Radmila je, po jednoglasnim izjavama upuæenih, najzaslužnija što je Stomatološki fakultet dobio dozvolu za rad. Tek punoletna Aleksandra je tragièno nastradala 26.8.2007. (umrlica MKU br 1894/07 iz Novog Sada), ali se i dalje vodi kao suvlasnik Fakulteta. Njena majka Radmila je morala da napusti Sekretarijat i da se preseli u Beograd, gde glavnim vlasnicima Fakulteta više nije potrebna, pa dividende koje bi pripadale njenoj pokojnoj æerki u svoj džep stavlja Ðoka Maleševiæ.

I inspektorka u pokrajinskom Sekretarijatu za visoko obrazovanje Branka Bajader je osetila šta znaèi prijateljstvo sa rukovodiocima privatnog fakulteta. Od prodekana Maleševiæa je jednom prilikom dobila pozamašnu narukvicu od èistog zlata da bi "previdela" neke nepravilnosti, ali je zato 2008, pošto se u Sekretarijatu proèulo za poklon, dobila otkaz.

Ðoka Maleševiæ, iako bivši profesor fakulteta na kome se školuje buduæi rukovodeæi kadar, tvrdi da nema pojma kako se vrši upis u registar preduzeæa. Tako se dešava da je Osnivaèki ugovor koji su 20.11.2002. (dakle, pošto je Stomatološki fakultet veæ poèeo sa radom) potpisali svi osnivaèi, raèunajuæi i Ljubicu Cvetkoviæ, sudu predao tek 29.12.2005. godine?! I u Trgovaèkom sudu u Panèevu, oèigledno, sede ljudi sa završenim kratkim kursom ispijanja kafe, buduæi da u prvom momentu oni taj ugovor prihvataju kao valjan, iako je veæ sudu bio podnet jedan ugovor o osnivanju Fakulteta (i laiku je jasno da jedna te ista firma ne može dva puta da bude osnovana). Zanimljivo je da su oba Osnivaèka ugovora datirana 7.7.2002, iako su overena kasnije.

Predsednik Trgovinskog suda u Panèevu, Miroslav Nikoliæ, zatim poništava ovaj drugi unos, ali odobrava upis po kome je Stomatološki fakultet osnovao samog sebe (?!). U drugom upisu, tako, nema Ljubice Cvetkoviæ koja ovim konaèno prestaje da figurira kao moguæi osnivaè.

 

Pokrali više miliona evra od graðana

 

Da su profesori Petroviæ, dekan, i Maleševiæ, prodekan i direktor, prevarili samo Ljiljanu Cvetkoviæ ceo èlanak bismo veæ sada završili. Oni su, meðutim, prevarili i državu utajivši više miliona evra neplaæenog poreza. Zbog toga su obojica bila u pritvoru krajem 2006. godine. U isto to vreme zet profesora Maleševiæa je dolazio u kancelariju svog tasta i ubrzano brisao podatke iz kompjutera, sve dok ga novopostavljeni dekan nije najurio i dao da se zamene brave na vratima. Iako svakome u prvom momentu, zbog ogromne kuæerine i drugih luksuznih stvari koje poseduje, izgleda da je glavni maher u svim ovim poslovima Vlastimir, oni dobro upuæeni ukazuju na Ðoku Maleševiæa iz èije je biografije, u meðuvremenu, isplivalo da je svojevremeno bio "zamoljen" da napusti FON jer su mu se pare iz donacija preèesto lepile za prste.

I Ružica Novakoviæ, knjigovoða Fakulteta, istražnom sudiji priznala je da je svakog dana od nje novac uzimao Ðoka Maleševiæ i u torbi ga, kao pijaèni pazar, odnosio kuæi. Ružica, koja je umela drsko dekanu Petroviæu da odbrusi kako ne zna koliko je studenata tog dana platilo školarinu, bila je preneražena i uplašena kada je policija decembra 2006. upala na Fakultet. U strahu za sopstvenu kožu ona je dva CD-a sa kompletnom finansijskom dokumentacijom privatnog Stomatološkog fakulteta predala jednoj prijateljici, koja je to predala dalje, i na kraju su diskovi stigli do potpisnika ovih redova. Iz tog materijala se vidi da je samo u jednom danu, 18.10.2006, Ðoka Maleševiæ iz kase Fakulteta uzeo 29.100 evra uplaæenih školarina bez fiskalne evidencije.

Februara 2007, dva meseca pošto su i Petroviæ i Maleševiæ na èudnovat naèin bili pušteni iz pritvora, u posetu Stomatološkom fakultetu dolazi istražni sudija koji je vodio postupak, Nedeljko Martinoviæ, i to u pratnji supruge Bojane, zaposlene u Trgovinskom sudu u Panèevu. Ðoka Maleševiæ ih je proveo kroz ceo Fakultet, a onda odveo prekoputa u restoran na ruèak. Rezultat ovog intimnog druženja bila je obustava kriviènog gonjenja, navodno zbog toga što su Petroviæ i Maleševiæ pristali da plate milion evra zaostalog poreza.

U meðuvremenu Ljubica Cvetkoviæ šalje tužilaštvu pomenute CD-ove, iz kojih se vidi da je utajeno daleko više od milion evra. Kako od tužilaštva ne stiže nikakav odgovor, ona odlazi do tužioca Niškanoviæa u Panèevo, koji joj saopštava da je dobio samo jedan CD. Gde se zagubio drugi, nikada neæe biti otkriveno. S obzirom na to da je Ljiljana želela da sazna koliko u parama iznosi njena treæina vlasništva nad Fakultetom, ona je sprovela sopstvenu istragu i tako došla u posed spiskova upisanih studenata po svim godinama od 2002. I taj spisak se nalazi u dokumentaciji Tabloida.

Kako je školarina prve dve generacije iznosila 2.000 evra po studentu za svaku godinu, a kasnije po 3.000 evra, da bi na kraju dostigla sumu od 4.000 evra, lako se utvrðuje ukupan iznos utajenog poreza ako se ova cifra pomnoži sa brojem studenata koji su pohaðali nastavu, a taj broj je moguæe utvrditi na osnovu upisne i ispitne evidencije. Iz nekog razloga, tužilaštvo nije bilo zainteresovano za dalju istragu.

 

Sada zakidaju i studente

 

Pošto su posle pritvora Petroviæ i Maleševiæ morali da napuste svoje funkcije dekana i prodekana, na njihova mesta su došli drugi ljudi. Novi direktor i prodekan je Jovo Kolar, kum Ðoke Maleševiæa, pa je tako, u stvari, isti onaj èovek koji je osmislio sve dosadašnje mahinacije nastavio da upravlja Stomatološkim fakultetom u Panèevu.

Buduæi da su sada i studentske uplate morale da idu preko raèuna ili fiskalne kase (koja nekim èudom uspeva da se pokvari uvek u toku upisnog roka), za potkradanje države Ðoka je smislio nove sisteme. Tako se poèelo sa zakidanjem na platama osoblju, koje vremenom napušta Fakultet ustupajuæi svoje mesto sve manje struènim kadrovima. Prvih godina plata profesora je iznosila i do 2.000 evra meseèno, danas jedva dvostruko manje od toga. Zato, meðutim, kroz manipulisane platne spiskove Maleševiæ nastavlja da isisava pare sa raèuna. Jednom predavaèu je na ime honorara za mesec dana uplatio 300 evra, a poturio mu na potpis platni list na 1.300 evra. Jednoj profesorki je obraèunato da je za mesec dana imala èak 600 radnih sati (?!).

   Kako bi dodatno uštedeo na platama, Maleševiæ je i svoju æerku Emu postavio za predavaèa ortodoncije, iako je ona tek završila studije i po zakonu nikako nije smela da drži predavanja. Svoju dugogodišnju prijateljicu Radu Perišiæ, koja je po zanimanju sanitarni tehnièar, Ðoka postavlja na mesto glavne sestre iako nesreænica ne ume da razlikuje instrumente. Kakav je kvalitet predavaèa i predavanja koje studenti dobijaju za 4.000 evra godišnje najbolje govori primer profesora Jakšiæa koji predaje iz udžbenika od pre 30 godina, a studenti na vežbe umesto kod njega, radije odlaze kod njegovog asistenta.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag