Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Putokaz

Putokaz

 

 

Nemaèki politièki i ekonomski interesi u Srbiji

 

Unovèeni porazi i prokockane pobede

 

  Nemaèki današnji interes u Srbiji nikako ne bismo smeli da posmatramo kroz naoèare sentimentalnog idealizma, veæ samo kroz surovo leæe interesnog imperijalizma. Nemaèka nije investirala skoro milijardu evra u neprofitne sektore da bi sutra bez otpora digla ruke od ovog tržišta i prepustila ga nekom drugom

 

 

Piše: Milan Malenoviæ

 

Da li se seæate kada je nekadašnji nemaèki kancelar Vili Brant klekao u Aušvicu, klanjajuæi se senima miliona nevino nastradalih u ovom logoru smrti? Da li se seæate da je ijedan nemaèki zvaniènik, makar to bio i vozaè zaposlen u ambasadi, klekao u Šumaricama u znak pokajanja za nevino streljanu srpsku mladost? I pored svih ovih mojih godina, a imam ih dosta, ja se jednog takvog gesta ne seæam.

Kada govorimo o nemaèkoj politici na Balkanu, ili prema Balkanu, moramo stalno da polazimo od pitanja: šta je u nemaèkom interesu?

Nemci su se 10. maja 1945. probudili kao nacija koja je upravo potpisala bezuslovnu kapitulaciju i koja je podeljena u èetiri okupacione zone. Pola veka kasnije, isti ti Nemci su se probudili kao svetska ekonomska supersila. Ovo drugo nemaèko buðenje mi smo, izgleda, prespavali. Samo tako mogu da objasnim naše jalove diskusije da æe se Nemci oko Kosova posvaðati sa bilo kim. Ili, da li neko ozbiljno veruje da æe Amerikanci kosovsko rudno blago da transportuju preko okeana? Naravno da neæe, ono ostaje u Evropi. Šta to znaèi za naše prilike?

 

Korisno ili nekorisno

 

U jednoj nedavnoj analizi je objavljeno da svako peto radno mesto u Francuskoj konjukturno zavisi od Nemaèke: ili se nalazi u æerki neke nemaèke firme ili opslužuje, odnosno proizvodi za neko nemaèko preduzeæe. U koju god, dakle, evropsku zemlju da bude prebaèen kosovski ugalj, on æe u krajnjoj liniji da posluži nemaèkoj privredi ili, bar, nemaèkom kapitalu. Zašto bi onda Nemci osporavali pravo Amerikancima da na Kosmetu drže svoje vojnike?

U poslednjih devet godina Nemaèka je u Srbiju direktno investirala više od 2,1 milijarde evra. Takoðe, kroz pomoæ EU, ta zemlja je Srbiji dotirala dodatnih 440 miliona evra. Sektori u koje je najviše uloženo su infrastruktura, kako energetska, tako i komunalna, kao i podrška lokalnoj samoupravi, za šta je izdvojeno ukupno 632 miliona evra. U privredni razvoj je uloženo 160 miliona evra, dok su sa 80 miliona evra finansirani pojedinaèni projekti u ostalim sektorima. Onaj ko ulaže u infrastrukturu ima dugoroène planove, tvrde geostratezi.

Razmena dveju zemljalja u 2008. godini iznosila je 3,8 milijardi dolara, dok je u prvih devet meseci ove godine njena vrednost dostigla 2,1 milijardu dolara. Za Srbiju Nemaèka zauzima drugo mesto po vrednosti izvoza, dok je na prvom mestu meðu zemljama iz kojih Srbija uvozi.

Nemce, oèigledno, ne uzbuðuje najava pojaèanog ruskog prisustva u regionu. Nema ni potrebe jer i njih Nemci posmatraju kroz prizmu "korisno ili nekorisno", tako da æe i ubuduæe pokušavati da sa Rusijom održe što je moguæe srdaènije odnose. Naravno, u onolikoj meri u kojoj im to neæe naškoditi na ogromnom amerièkom tržištu.

Kada im je 2003. Sartid bukvalno ispred nosa izmakao i bio poklonjen Amerikancima, Nemci se nisu bunili - Košice je korisno i za nemaèku privredu. Osim toga, Nemci u Smederevu imaju i rezervni plan, a to je obešteæenje za predratne vlasnike stare železare, koje æe uskoro morati da se naðe na dnevnom redu srpske vlade. Veæ pogaðate: predratni vlasnici su Nemci!

Godinama unazad naš vrsni poznavalac problematike Folksdojèera na Balkanu, Slobodan Marièiæ, upozorava kako nemaèke vlasti diskretno, ali uvek politièki pravovremeno potežu pitanje odštete za nakon Drugog svetskog rata iz Vojvodine proteranu nemaèku manjinu. Skeptici mu odgovaraju da za tako nešto nema zakonske osnove, jer je to pitanje konaèno rešeno Tito-Brantovim dogovorom.

Za jednostrano otcepljenje Kosmeta bilo je još manje zakonskih osnova, pa se ono ipak desilo. Cilj opravdava sredstvo, zar ne?

 

 

Interes

 

Nemaèki današnji interes u Srbiji, zato, nikako ne bismo smeli da posmatramo kroz naoèare sentimentalnog idealizma, veæ samo kroz surovo leæe interesnog imperijalizma. Nemaèka nije investirala skoro milijardu evra u neprofitne sektore da bi sutra bez otpora digla ruke od ovog tržišta i prepustila ga nekom drugom.

Još jedan detalj za one koji uporno spavaju još od 1945. godine: državni sekretar Ministarstva privrede nemaèke pokrajine Baden-Virtemberg, Rihard Drauc, istakao je poèetkom ove godine da je Vojvodina veoma interesantna regija za nemaèke investitore, a posebno za one koji se bave preèišæavanjem otpadnih voda i energetikom. Vojvodina nije poznata kao regija koja ima višak energetskih izvora, a nisam siguran ni da je Drauc nameran da od nas uvozi otpadne vode. Pre æe biti da je mudri Nemac planirao da Vojvoðanima proda tehnologiju za preèišæavanje otpadnih voda i ekološki prihvatljivu proizvodnju elektriène energije, u èemu je Nemaèka jedna od vodeæih zemalja u svetu.

O našem izvozu u Nemaèku, Nemci neæe da vode više raèuna od nas samih. Ako se Pajtiæ slaže da mu Nemci prodaju vetrenjaèe, a da on njima zauzvrat ne utrapi šeæernu repu ili sremsku slaninu, kao što je svojevremeno Tito radio pri kupovini putnièkih aviona za JAT, onda to ne deluje kao problem nemaèkih privrednika.

I kakve sada sve ovo ima veze sa Šumaricama, pomenutim na poèetku ovog teksta? Nikakve, osim što æe naši predstavnici, zarad dobrih politièkih i još boljih ekonomskih odnosa, i dalje izbegavati da u nemaèkom prisustvu pomenu i Kragujevac i Šumarice, pa i same nemaèke ratne zloèine na ovim prostorima. Ne shvataju da nas takvim postupcima još više degradiraju u oèima Nemaca.

Vili Brant je napustio Treæi rajh i pridružio se nemaèkom pokretu otpora u inostranstvu. Iako dokazani antifašista, njemu nije smetalo da klekne i moli za oproštaj u logoru koji su stvorili i vodili oni protiv kojih se borio. Ne bi to isto smetalo ni Angeli Merkel koja se u vreme kragujevaèkog pokolja dece još nije ni rodila. Vilija Branta je moæni jevrejski lobi "inspirisao" na ovakav gest, dok Angeli Merkel nema ko da sugeriše poklonjenje u Šumaricama.

Pri svemu ovome, oni koji danas vode našu zbunjenu ekonomsku diplomatiju zanemaruju oèiglednu èinjenicu da nas Nemci preziru baš zato što su oni sve svoje poraze unovèili, dok smo mi sve naše pobede prokockali.

 

  

 

 

 

Bez emocija

 

Nemci u žrtve nacistièkog režima ubrajaju samo Jevreje i Ruse. Ostalih se sete tek u prigodnim momentima. Srba se ne sete ni tada. Jevreji su u Treæem rajhu sistematski istrebljivani, to stoji, ali su isto tako sistematski istrebljivani i Srbi. Zašto se, onda, niko ne seti nas i naših žrtava?

Odgovor je jednostavan: Nemci nisu sentimentalan narod. Za sve ove moje godine života meðu njima i sa njima, otkrio sam da nas oni ništa više ne mrze nego što vole svoje saveznike. Saveznici im trebaju, a mi smo im suvišni - to je sva mudrost.

Da su Jevreji razjedinjeni kao i Srbi, ili da Rusi imaju tenkova koliko i Romi, ne bi se Nemci ni njih seæali. Zvuèi surovo, ali je istinito.

Nemci se, verovatno bolje od nas Srba, seæaju da je Kraljevina Srbija stvorena na Berlinskom kongresu Bizmarkovom voljom, a na uštrb sanstefanske Bugarske koju su prethodno stvorili Rusi. Verovatno se seæaju i da smo u doba dinastije Obrenoviæa bili nemaèki i austrijski saveznici. Samo, njima to seæanje ništa ne znaèi jer su nas veæ deceniju po odlasku Obrenoviæa napali i okupirali. Kod Nemaca, kao što smo videli, emocije ne igraju nikakvu ulogu.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane