Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Krici i odjeci

Krici i odjeci

Otvoreno pismo ministru vojnom

 

Platićete s kamatom

 

Poštovani gospodine ministre vojni,

Obraćamo Vam se kao obični građani, poreski obveznici, stanovnici države Srbije, i nadasve kao vojni penzioneri - nekada profesionalni pripadnici Vojske. Smatramo da imamo demokratsko pravo da od Vas dobijemo odgovore na javno postavljena pitanja o učinku Vašeg ministrovanja.

Pitanja su sledeća:

1. Zašto konstantno gazite po ljudskim pravima vojnih penzionera, ne poštujući Ustav Republike Srbije, Zakon o Vojsci Srbije, uredbe koje je donosio Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika Beograd, a koji je pod Vašom direktnom ingerencijom, kao i druge propise, a sve to je trebalo da garantuje vojnim penzionerima stečena statusna prava?

2. Zašto niste ništa do sada preduzeli da se ogromna materijalna šteta koju su pretrpeli profesionalni pripadnici Vojske i vojni penzioneri nadoknadi u razumnom roku, a nastala je zbog grubog kršenja člana 75. Zakona o Vojsci Jugoslavije?

3. Trebalo bi da Vam je poznato da je do sada protiv države podneto preko 40.000 tužbi od strane oštećenih, a masa tužbi je stigla u međunarodni sud pravde u Strazburu! Radi se o višemilionskoj šteti (osnovni dug + zatezna kamata + sudski troškovi), a kad-tad to će postati problem države Srbije koja želi članstvo u EU.

4. Zašto se dozvolilo da iz perioda od 2000. do sada postoje četiri kategorije vojnih penzionera - istog čina, položaja, i ostvarenog penzijskog staža - a iznosi penzija im se međusobno razlikuju od 30 do 40 procenata. Je li to socijalna pravda socijalno odgovorne vlade, u koju se javno zaklinjete?

5. Zašto ste dozvolili da se grubo krši Zakon o Vojsci Srbije, u kome je pravno regulisano na koji način treba obeštetiti vojne penzionere zbog neisplaćivanja dela vojnih penzija na osnovu donetih uredaba Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika 2004. i 2005. godine? Zašto ste dozvolili da se tim uredbama nanese velika novčana šteta penzionisanim podoficirima, a oni su Vas preko svog udruženja molili da tu nepravdu ispravite?

Da li Vam je poznato da je zbog ovog pomenutog duga, do sada podneto preko 35.000 tužbi protiv Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, i da se po već donetim sudskim presudama isplaćuje taj dug uvećan velikim zateznim kamatama, taksom za sudsko veštačenje i sudskim taksama, a oštećeni vojni penzioneri moraju angažovanim advokatima da isplaćuju 15 odsto od presuđene sume duga? Mora li ovako, ministre vojni?

6. Zašto niste dozvolili Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika Beograd da odmah po stupanju na snagu Zakona o Vojsci Srbije  (član 193) donese uredbu o usklađivanju visine vojne penzije za 11,06 odsto, počev od 1. januara 2008. Time ste, pored navedenog zakona, opet grubo prekršili i Ustav Republike Srbije.

Ako ne znate, do sada je preko 20.000 vojnih penzionera podnosilo zahtev za usklađivanje visine penzije navedenom Fondu, ali ni prvostepeni ni drugostepeni organ Fonda ne oglašava se (sem u nekoliko stotina slučajeva), a dužni su da postupe u zakonskom roku od 60 dana. Da li ste zbog toga ikoga pozvali na odgovornost?

Dakle, opet ćemo imati više desetina hiljada tužbi protiv Fonda, opet će se taj ogroman dug naplatiti sa zateznim kamatama i sudskim taksama, a Vama ni dlaka sa glave neće faliti.

Vi ste odavno izjavili da Vas problemi vojnih penzionera uopšte ne dotiču i da je Vaša briga da isključivo zaštitite prava profesionalnih pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane. U redu je, ali čiji smo onda mi, vojni penzioneri? Ničiji, je l' da?

Odavno vidimo da Vi prema nama, vojnim penzionerima, osećate patološku mržnju, ali ne znamo zbog čega? No, možda i znamo...

Da biste nešto rekli javnosti, često prebrojavate generalske penzije. Pa nisu ti generali i njihove porodice pali sa Marsa. I oni, valjda, treba da žive. A, s druge strane, koliko ste Vi do sada proizveli pukovnika u generalske činove, u ovako maloj Vojsci Srbije?

7. Gospodine ministre, gledamo Vas kako sa ushićenjem informišete javnost kako ste učinili "ogroman" napor da se rešite vojnih beskućnika, tako što ste im dodelili kredite od 20.000 evra da reše svoje stambeno pitanje. Ali, Vi ste te ljude prevarom naterali da se za sva vremena odreknu prava na stanove koji su im pripadali, u prosečnoj vrednosti od 80.000 do100.000 evra, a udelili ste im tu tričavu sumu sa kojom su mogli pribaviti nekakvu garsonjeru na periferiji, ili neku trošnu straćaru, u nekoj selendri. Čudo da niste tu sumu dali Vašim generalima, ili Vama lično, da "rešite" stambeno pitanje. Pa, i ovi mučenici što ste im udelili te kredite, znali bi da stanuju u stanovima čija se površina izražava u arima!

Čujemo da u Vašem ministarstvu već vršite analize koliko ste novca uštedeli dajući te minimalne kredite. A svu tu i "uštedu" ostvarili ste otimanjem od gladnih i napaćenih vojnih beskućnika. Od njihovih mogućih prava. I umesto da to sakrijete, Vi izazivate bes i gađenje...

8. Kada ste proletos boravili u službenoj poseti Garnizonu Valjevo, dali ste informaciju da će Vaše ministarstvo ustupiti imovinu bivšeg "Oficirskog doma" za određeni broj stanova, koje bi gradska uprava Valjeva obezbedila garnizonu za rešavanje stambenih problema svojih pripadnika i vojnih penzionera. Vi očito ne znate da Ministarstvo odbrane nije vlasnik te imovine - već samo korisnik. Uz to se radi o - zadužbini. Ko Vama daje za pravo da otuđujete zadužbinu? I znate li da je taj objekat trebalo da se renovira i privede nameni 2000. godine? A nije, jer su te godine namerno prekinuti radovi na započetom renoviranju, sve zbog patološke mržnje Vaše političke opcije, koja je došla tada na vlast, prema socijalistima, koji su to hteli da renoviraju. Da je objekat stavljen u funkciju te godine, već bi do sada samog sebe otplatio (troškove renoviranja) kroz komercijalne poslove, tj. izdavanjem velike sile svadbe i druga veselja...

9. A i ona Vaša ponuda, gospodine ministre, da se zemljište vojnog poligona "Peti kuk" isparceliše na po tri ara i ponudi na kredit vojnim beskućnicima da se na njemu grade stambene kuće - totalni je promašaj. Pre svega, to zemljište je podvodno, močvarno, na takvom terenu ni Holanđani ne grade kuće! Drugi, mnogo veći problem je što na tom terenu postoji mnoštvo "pasjih grobalja" iz vremena Drugog svetskog rata, kada su vršena masovna streljanja pripadnika četničkog pokreta Draže Mihailovića (na hiljade njih). I sada Vi, ministre vojni, nudite "sreću" vojnim beskućnicima, da grade svoja ognjišta nad hiljadama ubijenih ljudi...?

Eto, gospodine ministre, problema je u domenima za koje ste Vi odgovorni zaista mnogo. Kako ih rešavate, prosudite sami!

I, savet na kraju: dovedite ponekad Vaše kadete sa Vojne akademije na naša svetilišta - Mačkov kamen, Gučevo, Vrapče brdo, Cer, Tekeriš, Maljen - održite im tamo i poneki istorijski čas... Nije sva naša sreća u Ohaju! Ej, bre!

 

S poštovanjem,

Vojni penzioneri iz Valjeva

 

 

 

 

 

 

Pa zar ponovo na čipovanje!

 

 

Poštovani,

 

Mislim da je u interesu javnosti da bude upoznata sa sledećim dokumentom.

Naime, Zdravstveni fond (poznat kao RZZO) ne samo da planira već ponovo kreće u  zamenu postojećih zdravstvenih knjižica (kao da nije dovoljno što postojeće već imaju bar-kod) čipovanim java-karticama, i to bez mogućnosti da, kao u slučaju novih ličnih karata, građanin-osiguranik kaže - neću.

Sve to treba da se odigra

- bez javne rasprave (zato što bi javna rasprava značila kraj ove podle namere),

- bez javne najave (rade ispod žita),

- a da relevantna državna instanca nije pitana (kao da je u pitanju privatna firma).

U vezi s tim postoji još nekoliko problema:

- pare za ovu sumanutu inicijativu dolaze iz naših džepova, kao i za sve što je u vezi sa RZZO-om,

- potrebnih 42 miliona evra će, po nameri i "ideji" RZZO-a, da plate poslodavci, čime će plate zaposlenih biti umanjene za dati iznos, a time će opet teret biti prebačen na leđa (i džep) građana,

- povrh toga, cena čipovane kartice u velikim serijama, a osam miliona kartica je o-ho-ho velika serija, iznosi 2-3 evra po kartici. Znači da ceo projekat, kada bi se radilo transparentno, košta 16-24 miliona evra. Kuda ide (bolje rečeno, kome u džep) ostatak do 42 miliona, prepušteno je nagađanju, pa nije čudo što se ovo radi u tajnosti.

Ovaj dokument je zaveden u arhivi RZZO-a, a i svaki član Upravnog odbora RZZO-a je dobio po primerak. Pisarnica RZZO-a ga poseduje u elektronskom obliku, a poseduje ga i sekretar UO RZZO-a.

Pa, svako dobro,

 

V.K.

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane