Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Milojevićeve strane

Milojevićeve strane

Kragujevac: stečaj Interšpeda u kojem se stekao Guta

 

Neće ga ni krivične prijave, da možda nije gubav

 

Kako je neko, protiv koga je pokrenuta optužnica za sedam krivičnih dela, imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu? Kako se potom sedam krivičnih dela svelo na dva? Kako se, potom, i ta dva svode na nulu? Kad se vidi kako, prestaje da bude važno - zašto

 

Radosav Lazić

 

Rešenjem Stečajnog veća i Trgovinskog suda u Kragujevcu, pokrenut je stečajni postupak nad firmom za trgovinu na veliko i malo Trgomaja doo iz Rače. Na osnovu podataka Agencije za privredne registre, Trgovinski sud je utvrdio da se iza imena ove firme krije nekadašnje Privredno društvo Interšped doo Badnjevac. Iako je Interšped bio investitor gradnje stambeno-poslovnog objekta Milenijum u Kragujevcu, koji je trebalo da bude završen pre četiri godine, a budući vlasnici su izmirili svoje obaveze, objekat nije bio predmet spora između kupaca i investitora.

Prema tvrdnji Trgovinskog suda, zgrada Milenijum nije deo stečajne mase, ali će u postupku koji je u toku biti utvrđeno šta sve ulazi u stečajnu masu Interšpeda. Naravno da nije. Trgomaja ima osnivački kapital od 500 evra, od čega je pola u robi.

 

Gradonačelnikovo uživanje

 

Pre nego što je otišao u stečaj Interšped je stajao baš "onako jako". Trajalo je to dok su žuti bili na vlasti. Firma donira stranku, stranka donira lokaciju. O toj šemi pisao je i pokojni kolega Milojević, zaključivši kako bi sve bilo u redu da su oni i ostali na vlasti. Pola stanova je ipak useljeno. Ljudi su zadovoljni.

"Obračun Verka Stevanovića sa Stojanovićem počinje prvog dana po preuzimanju vlasti. Zatvorena mu je, na ime neizmirenog duga, uspešna firma, nekoliko stotina radnika izgubilo je posao za jedan dan", kaže Neđa Vasiljević, gradski menadžer, i dodaje: "Grad Kragujevac ima pravosnažnu presudu po kojoj mu Interšped duguje 30 miliona na ime građevinskog zemljišta". Šta se sve njima duguje saznamo ponekad. Još uvek retko.

Spasavajući što se spasti može, vlasnik Interšpeda je kasnije zaista lagao ljude.

"Ne shvatajući suštinu spora, ne razumevajući suštinu politike, očajni, sluđeni zakupci idu na noge gradonačelniku. Priredio im je srdačan doček. Priredili su mu nesvakidašnje uživanje", bilo je rečeno i u Tabloidu.

Onda je zbog Interšpeda protiv direktora Fonda za uređenje građevinskog zemljišta, izvesnog Gute iz Kragujevca, pokrenuta krivična prijava. Vidljiva šteta: trideset do četrdeset miliona dinara. Saslušavan je i kompletan aktuelni vrh Demokratske stranke. Gradonačelnik Vlatko Rajković, Aca Radosavljević i drugi.

Istraga je trajala nešto duže. Bilo je veštačenja, dopunskih veštačenja, proširenja istrage. Očekivalo se i proširenje optužnice na sve gorepomenute i nepomenute. Ali, Guta je već avanzovao ka Republici. Njegov brat Aca takođe. Jedino je Vlatko ostao na nivou opštine. Guta je imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu.

Da l' zbog tolikog avanzovanja ili zbog nečeg drugog, optužnica za Gutu od sedam krivičnih dela, koliko je u istrazi kvalifikovano, svela se na dva. Bilo je tu zloupotrebe ovlašćenja u privredi, više krivičnih dela zloupotrebe službene dužnosti, i dr. Onda je tužilac povukao tužbu. Nema dela, nema tužbe, nema suđenja. Guta je (Nušiću, majko!) čist i avanzovan.

Guta je poštedeo državu troškova oko skupih suđenja. Čemu? Pare su ionako otišle. Guta, isto tako, nije želeo da se upravni odbor koji ga je pokrivao razvlači po sudovima. Posle je objašnjavao da nije mogao da obustavi zidanje stanova koje su građani platili unapred. Para više nema. Nema ni dovršenih stanova. Čemu još i tužba?

 

Mnogo slučajnosti

 

Konačno postaje jasno zašto je reforma sudstva bila neophodna. Kad je kontrola iz Republičkog tužilaštva gledala predmet Guta zamereno je zašto tužbom nisu obuhvaćena sva dela i zašto tužbom nije obuhvaćen i Aleksandar Radosavljević, Gutin brat. Nejasno im je bilo i kako se izvukao Vlatko Rajković. Toliko nestručnosti na jednom mestu.

Epilog: istražni sudija Zoran Ilić i zamenik opštinskog tužioca Duško Vilotijević nisu prošli konkurs, niti pak dopunski konkurs. Iliću su za "potrebe trenutka" rezultati falsifikovani, dok je Vilotijević sa rezultatima boljim od republičkog proseka sam sebe servirao. Vilotijević se na odluku nije žalio. Jedan je od retkih, ako ne i jedini, koji je odbio i propisani dodatak. Sad je advokat. Ilić je uložio žalbu.

Isto se provela i Vesna Ilić iz Trgovinskog suda. Nije prošla, a vodila je stečaj Interšpeda. Slučajnost. 

U to vreme v.d. okružnog javnog tužioca Duško Polojac u međuvremenu je izabran u Apelaciono tužilaštvo, a Slobodan Radovanović (čiju impozantnu biografiju svi znaju napamet), u to vreme v.d. republičkog javnog tužioca, postaje zamenik republičkog javnog tužioca. Da se udovolji znatiželji: Radovanović je studirao 10 godina, a diplomirao sa prosekom 6,4. Karijeru je počeo kao pripravnik u opštinskom sudu. Položio je pravosudni i izabran za stručnog saradnika. Odatle je biran za zamenika opštinskog javnog tužioca. Onda je na vlast došao DOS i Radovanović kreće munjevito. Postaje okružni javni tužilac, a onda umesto Jovana Prijića i specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala.

Novembra 2008. godine Vlada Srbije imenuje Gutu za prvog čoveka Poreske uprave Srbije. Tako je državni sekretar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, zamenik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, visoki funkcioner DS dr Guta prešao u drugo ministarstvo. Šteta.

Pošto mu se u oktobru 2008. godine, kod formiranja nove vlade, ljuljala fotelja, Guta je počeo da širi famu o svojoj nezamenljivosti. Govorio je u medijima da je reforma lokalne samouprave jedan od najvažnijih poslova u Srbiji (a on se, eto, u to razume). Taman kad su mu poverovali, Guta je otišao na novu dužnost.

Na novoj funkciji dr Guta stiče i nove prijatelje, vodeći računa o starim. Osioni Guta izjavljuje: "Razgovarao sam sa specijalnim tužiocem, republičkim javnim tužiocem, republičkim pravobraniocem, i zahtevao da naše krivične prijave imaju prioritet".

Sa početka teksta vidi se da su se Guta i neki od tužilaca baš lepo družili. Skromni Guta kod davanja izjave nije razmišljao (mada nije mutav) da je takav razgovor direktno mešanje u treću granu vlasti. Jasno je, oni koji ne razgovaraju nikada neće doći na red. Osim ako to Guti i njegovima nije u interesu.

"Utaja poreza", nastavlja Guta, "teško je krivično delo, podrivanje države i zavlačenje ruke u džep svakom građaninu. One se (krivične prijave od Gute, ali ne i ka Guti, prim. aut.) sada brzo procesuiraju i mali je procenat odbijenih."

Tako je i Guta umesto iza rešetaka postao mali procenat. Guta je i pre toga bio "mali procenat". Kao kandidat DS za gradonačelnika Kragujevca Guta je pukao sa 20 prema 1. Nestali milioni su još uvek veliki. 

"Ovaj procenat naplate poreskih prihoda nema nijedna poreska uprava u regionu. Po nalazima eksperata MMF, ostvarili smo najbolje rezultate u ovom delu Evrope", tvrdi Radosavljević.

Alal vera. Još da neko pusti vodu.

 

 

 

Slava mu

 

U znak pijeteta prema našem tragično preminulom uredniku Miodragu Milojeviću, koji je godinama, i to baš na ovim stranama, a na zadovoljstvo redakcije i čitalaca, iz Kragujevca i okolnih mesta prenosio život, radost, bol i tugu tamošnjeg naroda, ovaj deo Tabloida ubuduće ćemo zvati "Milojevićevim stranama". Neka mu je slava. 

 

 

 

 

 

Guta je magistrirao i doktorirao. Sve kod Peđe Stojanovića, koji je trenutno rektor na Kragujevačkom (a gde bi drugde) univerzitetu. Protiv Peđe je, kao i protiv mnogih profesora, podignuta optužnica u aferi Index.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane