Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Armija obespravljenih zrenjaninskih radnika najavljuje osvajanje kazana Narodne kuhinje

 

Ako im i tamo zaprže èorbu

 

Više od pet hiljada obespravljenih i poniženih zrenjaninskih radnika iz desetak nekada najjaèih jugoslovenskih firmi koje su pred bankrotom ili gašenjem, sprema se da do kraja ove godine okupira prostor ispred zgrade Crvenog krsta u grèevitoj potrazi za spasom od gladi

 

Zoltan Horvat

 

 

Nakon višemeseènih bezuspešnih štrajkova ispred Gradske kuæe, zgrade lokalnog suda i uèestalih šetnji ulicama, ogromna veæina zrenjaninskih radnika (Kombinat Servo Mihalj, IPOK, BEK, Šeæerana, Fabrika tepiha Proleter, Fabrika èarapa Proleter, Zrenjaninska industrija piva ZIP, Šinvoz, Luxol, Žitoprodukt, Transportno Udarnik, Banat seme i dr.), bez ikakvih sredstava za život i bez moguænosti da radi ili se izbori za zasluženu penziju nakon èetrdesetak godina (nepriznatog, bolje reæi opljaèkanog) radnog staža, odluèila se na oèajnièki korak: na juriš na Narodnu kuhinju i na kazan sa hranom sa ogromnim transparentom na kojem ironièno piše - raèunajte na nas.   

Dugo najavljivano jedinstvo armije zrenjaninskih "beskuænika" u borbi za goli život, kulminiralo je nakon pedantno sprovedene pljaèkaške privatizacije bogatih zrenjaninskih firmi, ignorantskog odnosa države prema ubogom radniku, bahatog i osionog ponašanja gradskih otaca i majki (neki od njih onomad, demokratski, nazvaše aktuelne proteste ispred Gradske kuæe mizernim a okupljene besposlièarima) i, najzad, ponižavajuæeg odnosa svih institucija sistema na èelu sa lokalnim Tržištem rada. Višedecenijska sindikalna (ne)organizovana borba protiv vetrenjaèa uz "laku kupovinu" veæine sindikalnih voða i liènu korist "nezavisnih grupa" i pojedinaca, najavljuje u Zrenjaninu radikalizaciju radnièkih protesta i otimanje kazana i hrane gladnih od gladnih.

Radnici bez posla, plate i perspektive BEK-a i IPOK-a navode da su u prvoj fazi radikalizacije protesta primorani na osvajanje narodnog kazana. - Idemo u juriš na jedan obrok dnevno i puko preživljavanje od danas do sutra - kažu u nekadašnjoj najjaèoj prehrambeno-preraðivaèkoj fabrici bivše Juge (jetrena pašteta bek bila je dugi niz godina "the best food" amerièke vojske).

- Platu nismo videli blizu deset godina, ne priznaju nam staž, ne možemo u penziju, na Tržištu rada se prema nama ponašaju kao prema graðanima drugog reda. Ne daju nam ni da radimo, jer pokrajinska Vlada nam nonšalantno odgovara da ne žele da kreditiraju obnavljanje procesa rada, jer smo po njihovu kasu veoma rizièni?! Još nam njihov èovek, iz naših krajeva, "soli pamet" tvrdnjom da ne žele da imaju ništa sa propalom zrenjaninskom privredom. Kada su se naveliko pljaèkale naše firme, onda je partijska birokratija uživala u odnošenju svega živog u Novi Sad. Pa valjda je pokrajinska kasa sredstvo rada svih nas, posebno onih koji žele da rade i koliko-toliko pristojno od njega žive.  

Nasuprot tragiènim slikama u trideset tri opljaèkane od trideset osam zrenjaninskih privatizovanih firmi od poèetka privatizacije, od kojih Mlekoprodukt, Dijamant i Brodogradilište Begej ostvaruju najbolje poslovne rezultate, "dežurni ulepšivaèi" tragiène stvarnosti u Regionalnoj privrednoj komori "ubiše se" od hvalospeva "dominantnom uticaju" na zrenjaninsku privredu novokomponovanih uvoznih firmi prljave tehnologije Drexler-Meyera i Pompeye. Neukusno i bezobrazno se hvali njihov promet setova provodnika za startovanje motornih vozila i promet tekstilnih proizvoda na bazi sintetièkih vlakana. U tim firmama se petnaestak hiljada dinara meseèno "krvavo" zaraðuje, a radnici u šestodnevnoj radnoj nedelji sa sedamdesetak odraðenih èasova neodoljivo podseæaju na Èarlija Èaplina za proizvodnom trakom u jednoj od njegovih briljantnih burleski "Moderna vremena".

***

Krajnje cinièno, skandalozno i sa nevericom u zrenjaninskim propalim firmama propraæena je vest da se uveliko sprema bogato ilustrovana monografija o blistavoj prošlosti zrenjaninske privrede.   

U najavi monografije koautora Milenka Odoviæa, bivšeg generalnog direktora Kombinata Servo Mihalj, dr Daneta Marjanca, bivšeg direktora filijale Dunav osiguranja i svojevremeno visokog SPS funkcionera, i Miodraga Zotoviæa, kaže se da bi svedoèenje o nekadašnjoj jakoj zrenjaninskoj privredi trebalo da bude ponos svim zrenjaninskim generacijama, sa posebnim akcentom na proizvodnju zdrave hrane.

- Ne možemo da verujemo da je u ovako teškom trenutku za Zrenjanin neko mogao da ponudi silne novce nekadašnjim grobarima zrenjaninske privrede da izdaju skupocenu monografiju. Jedan od njih je bio na èelu Kombinata kada je otpoèelo rasturanje pre dvadesetak godina, a drugi je drmao politièkim maèem kao sabljom...

podeli ovaj èlanak:

Natrag