Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga

Druga

Tunis: Ima li mesta u avionu?

 

Kako je to sve slično

 

  Tunis je svima poručio da korumpirane vlade ljudima uzimaju sva prava, lišavaju ih osnove življenja i uništavaju svaki zrak demokratskog života, da su demonstracije izraz volje naroda i da im nije potrebna pomoć sa strane. Aktuelno stanje u Tunisu analizira naš urednik Vlada Dragićević, nekadašnji pomoćnik načelnika Resora državne bezbednosti, načelnik Uprave za odnose sa stranim službama u BIA i član Saveta za nacionalnu bezbednost u Vladi premijera Zorana Đinđića

 

Vlada Dragićević

 

Dvadesetšestogodišnji Muhamed Buazizi, iz provincijskog gradića Sidi Buzid u Tunisu, prodavao je na ulici voće i povrće, a da za to nije imao dozvolu. Na ovo je bio prinuđen jer, iako je fakultetski obrazovan, nije mogao da nađe posao. Kada su ga inspektori legitimisali i oduzeli mu robu, Sidi se polio benzinom i zapalio.

Bio je to početak krvavih nemira u Tunisu, molotovljevih koktela, prebijanja i ubijanja demonstranata, paljevine i rušenja. Za nekoliko dana, neredi i protesti proširili su se do glavnog grada Tunisa.

Budući strogo kontrolisana (kako je to sve slično), tuniska štampa, te međunarodne novinske organizacije, u početku nisu pridavale značaj ovim događajima.

Izveštaji su bili retki, da bi uskoro ceo svet postao očevidac raspada jednog sistema konstruisanog da spreči ljude da se organizuju, komuniciraju i izražavaju svoje mišljenje. Da nemaju svoje ja, da postaju bezlični, zatupaveli i nezainteresovani. A onda je tako lepo i lako vladati (kako je to sve slično).

Zvanično, stopa nezaposlenosti u Tunisu je oko 13 odsto, mada je ovaj procenat realno mnogo veći, posebno među visokoobrazovanim stanovništvom. U Sidi Buzidu je oko 25 odsto muškog i 44 odsto ženskog visokoobrazovanog stanovništva bez posla. U suštini, oni su žrtve jednog obrazovnog sistema koji im je omogućio kvalifikovanost koju ne mogu da iskoriste i očekivanja koja ne mogu da ispune (kako je to sve slično).

Režim je snažno udarao u talambase i glorifikovao ekonomski progres Tunisa. Iako je kriza, zemlja je svake godine bila sve uspešnija. Ako je to tačno, pitali su se Tunižani, odakle onda socijalni bunt i gde su pare. Odgovor su dobili na kraju, kada su videli da je razvoj lažan, da je statistika nešto van realnosti, a da je novac u džepovima porodice Ben Ali i njihovih saradnika (kako je to sve slično).

U jednom od Vikiliks dokumenata, američki ambasador u Tunisu kaže da je režim izgubio vezu sa narodom, da ne toleriše savete i kritiku, te da je u tolikoj meri korumpiran da je svaki prosečni Tunižanin toga svestan (kako je to sve slično).

Tuniski predsednik Zin-al-Abidan Ben Ali, došao je na vlast 1987. godine, kada je tadašnjeg predsednika Burgibu proglasio nesposobnim da vlada. Godine 2011. Ben Ali je sa svojom porodicom pobegao u Saudijsku Arabiju, a vlast je preuzeo premijer Mohamed Ganuši. U zemlji je proglašeno vanredno stanje, zabranjena su okupljanja i uveden policijski čas. Ulicama Tunisa još uvek tumaraju bande pljačkaša, a stanovništvo živi u neizvesnosti.

Nazaposleni, mladi, radnici i sirotinja nemaju više vere u bilo koji režim ili vladu "nacionalnog spasa" koji bi ispunili njihove socijalne i ekonomske potrebe i uspostavili pravu i dugotrajnu demokratiju.

Veliko je pitanje da li je premijer Mohamed Ganuši u stanju da smiri situaciju u zemlji nakon što je predsednik otišao. Analitičari smatraju da nije. Neki čak tvrde da je on, u stvari, deo problema, još jedan član vladajuće elite koja se ne razlikuje od ostalih (kako je to sve slično).

Događaji u Tunisu će se zasigurno duboko odraziti na arapski svet. Maroko, Egipat, Jordan, Sirija, Libija, Alžir - ogrezli su u korupciji i imaju veliki broj mladog stanovništva koje traži posao i mogućnosti za obrazovanje. Vlade ovih zemalja će događaje u Tunisu shvatiti kao pretnju sa kojom bi se i one mogle suočiti. To bi tada bila bitka za preživljavanje. Zato se sa skepsom može reći da je malo verovatno da će bilo koja zemlja reagovati liberalnijim potezima i demokratizacijom. Represija je uvek bila viđena kao najbrža i najlakša mogućnost, pa i od strane onih koji su se protiv nje nekada i borili (kako je to sve slično).

Ipak, Tunis je svima poručio da korumpirane vlade ljudima uzimaju sva prava, lišavaju ih osnove življenja i uništavaju svaki zrak demokratskog života, da su demonstracije izraz volje naroda i da im nije potrebna pomoć sa strane. U svemu ovome, postavlja se pitanje: a šta je rezultat ove revolucije? Najverovatnije serija političkih reformi kako bi se smirile mase, a onda donošenje reformskog programa koji bi koliko-toliko rešio nagomilane probleme i suzbio osećaj poniženosti, odsustva ljudskog dostojanstva, otupelosti i beznađa.

Za utehu, ako je verovati Oskaru Vajldu, nezadovoljstvo je prvi korak ka napretku jednog čoveka, ili ka napretku jednog naroda. Avion je opet bio sredstvo da se od nečega pobegne i nešto izbegne. Da li će u avionu uvek biti mesta za sve?

 

 

 

 

Represija je uvek bila viđena kao najbrža i najlakša mogućnost, pa i od strane onih koji su se protiv nje nekada i borili (kako je to sve slično).

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane