Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Milojevićeve strane

Milojevićeve strane

Elektroprivreda Srbije dobija šamare i spolja i iznutra

 

Ima li pilota u kamionu

 

EPS-ovi strateški potezi su pretrpeli neuspeh - nema ništa od restrukturiranja, a nema ništa ni od strateških projekata. To što će EPS da potpiše ugovor sa jednim jedinim ponuđačem biće kao i slavljenje pobede nad NATO

 

Insajder E-1

 

Nova događanja u Elektroprivredi Srbije pokazuju da su se obistinile skoro sve prognoze koje je Tabloid objavljivao.

Na tenderu za strateške projekte vredne 1,7 milijardi evra EPS ima samo jednu ponudu. Za Termoelektranu Nikola Tesla (TENT) B3, najatraktivniji projekat u regionu - nema ponuda.

Razlog izostanka ponuda za TENT B3 je što je EPS taj tender vredan najmanje jednu milijardu evra otvoreno vodio u korist nemačkog RWE, zbog čega ostali mogući kandidati nisu ni podnosili ponude. RWE je diktirao uslove, tenderski uslovi su menjani, direktor EPS i glavni lobista RWE su kompanijskim avionom RWE često putovali u Nemačku na sastanke sa RWE. I na kraju je RWE odustao, a ostale kompanije se nisu ni javile, tako da je priča uspešno privedena kraju.

Ni od čega - ništa

Za drugi strateški projekat, Kolubara B, javio se italijanski Edison, kompanija koja nema reference u poslovima sa termoelektranama na lignit, ali članovi komisije bliski direktoru Dragomiru Markoviću već najavljuju prihvatanje ove ponude za koju kažu da nije sjajna, ali će da je prihvate jer - druge nema. A novac je potreban, kako Srbiji tako i pojedincima, a do izbora nema mnogo vremena.Vrednost ovog projekta je 700 miliona evra. Ovaj projekat građanima Srbije neće da donese boljitak pošto strateški partner novac daje pojedincima i ulaže ga u projekat, a ne uplaćuje ga u budžet Srbije. Boljitak će da bude tek kada cena električne energije bude viša da bi se ispunjavale obaveze prema stranom investitoru. Tada će ekonomska cena električne energije da bude sasvim normalna stvar - normalna kada to bude strancima odgovaralo.

Glavni lobista i RWE i Edisona u ovom poslovima je Vladimir Šekrevski, čovek o kome je Tabloid u proteklih pola godine dosta pisao, čovek koji je preko svojih veza u vrhu Demokratske stranke izlobirao da Dragomir Marković postane direktor EPS. Realizacija posla sa Edisonom će da bude malo komplikovanija pošto je Šekrevski, posle hapšenja putarske mafije i hapšenja direktora njegove firma Terra Engineering, napustio zemlju. Ovo mu nije prvi put da napušta zemlju - to je već radio krajem devedesetih godina kada je u Grčkoj proveo skoro dve godine, jer se uplašio za svoju bezbednost pošto, kako tvrdi, politički nije bio po volji rukovodstvu JUL-a. Upućeni tvrde da se Šekrevski nikada nije bavio politikom, osim kroz obezbeđivanje kontakata u vrhovima vlasti za svoje poslove.

Dakle, EPS-ovi strateški potezi su pretrpeli neuspeh - nema ništa od restrukturiranja, a nema ništa ni od strateških projekata. To što će EPS da potpiše ugovor sa ovim jednim ponuđačem biće kao i slavljenje pobede nad NATO. Red bi bio da direktor Marković podnese ostavku, da prethodni ministar Škundrić uradi to isto u vezi sa savetničkim mestom u vladi, a da im se pridruži i državni sekretar Dušan Mrakić pošto ga u javnosti iovako više viđamo u sportskoj nego u ekonomskoj rubrici. A onda bi lepo bilo da se otvori analiza zašto su tenderi propali i kome to odgovara.

Da se narod ne bi dosetio, EPS pribegava marketingu kroz promovisanje Bele knjige o obnovljivim izborima energije i novom zajedničkom projektu sa RWE.

Ko je još odlučivao o sebi!

U svom ovom neuspehu oko strateških projekata RWE dodeljuje EPS-u utešnu nagradu u vidu zajedničkog preduzeća za hidroelektrane na Moravi. Mali i skup projekat koji ne rešava energetsku problematiku u Srbiji, projekat koji nije bio u vrhu EPS-ovih prioriteta, ali je pogodan za predizborni marketing i za pokazivanje da nas RWE nije napustio. Promocija Bele knjige i potpisivanje ugovora sa RWE pompezno su obeleženi u Belom dvoru (Beli dvor za Belu knjigu) čijem su potpisivanju prisustvovali premijer Mirko Cvetković, ministri Dulić i Petrović, savetnik Škundrić i državni sekretar Mrakić. Teška artiljerija Vlade Srbije angažovana da dočeka ne orla nego vrapca. Prisustvo ovakvog sastava Vlade Srbije govori da je vlasti u Srbiji verovatno grozničavo stalo da, kada već ne mogu da prodaju Telekom i kada su propali strateški projekti EPS, potpiše bilo šta sa RWE koji je nezvanični  mezimac nemačke države. A ni malo političke kampanje ne može da škodi...

U ime RWE ugovor je potpisao jedan od direktora iz trećeg ešalona. A kada prođe malo vremena i sve se zaboravi, RWE će odustati i od ovog projekta.

U vezi sa projektom Moravskih hidroelektrana važno je napomenuti da je projektnu dokumentaciju radila firma SEEK, čiji je vlasnik već pomenuti Vlada Šekrevski, koji je postao nezaobilazni faktor u srpskoj energetici. Na stručnom savetu koji je za ovaj projekat EPS održao, bilo je oštrih kritika na račun kvaliteta projekta. Stručnim savetom je predsedavao lično direktor Marković, što se dešava vrlo retko, a izvestioci iz Energoprojekta i Srbijavoda su kritikovali projekat i preporučili EPS-u da projekat ponovo uradi. Predstavnik SEEK im je odgovorio da sa njima i sa EPS-om nema šta da razgovara i da će o tom predlogu odluku da donese "pravi investitor" iliti - RWE. To što u ovom projektu EPS učestvuje sa 50 odsto  očigledno ga ne kvalifikuje da odlučuje...!

Bela knjiga, koja je predstavljena prilikom potpisivanja ugovora sa RWE, druga je i nizu knjiga koje EPS publikuje. Pre dve godine je objavljena Zelena knjiga, koja se bavila pitanjem ekologije, a sada bela knjiga. Autori Bele knjige su direktor EPS Dragomir Marković, izvršni direktor Bratislav Čeperković, uvek prisutni Aleksandar Vlajčić i Štefan Resl. Knjiga predstavlja pregled aktuelne problematike u Srbiji, sadrži preštampanu evropsku regulativu kao i pregled EPS-ovih projekata. EPS-ovi projekti, EPS-ovo vlasništvo, i sve ono što su zaposleni EPS-a radili u okviru redovnog radnog vremena, po drugi put se objavljuje pod imenima autora. U knjizi nigde ne piše da su autori samo objedinili tekstove, nego ispada da su ih oni pisali. Ovo bi u svakoj normalnoj firmi potpalo pod tužbu za zaštitu autorskih prava, ali ovde je "autor" direktor... Zaposleni u EPS-u ovakav postupak pripisuju bahatom i nevaspitanom izvršnom direktoru Čeperkoviću i uvek prisutnom Vlajčiču.

Autori knjige u svom zanosu verovatni nisu ni obratili pažnju koliko ljudi iz vrha EPS nije došlo na pomenuti skup, a koliko ih je napustilo skup posle potpisivanja ugovora sa RWE. Time su odsutni sa skupa autorima knjige pokazali šta misle. Autore to naravno nije pogodilo pošto nisu ni primetili ko nije došao a po poziciji je trebao.

Prazan papir uspeha

Bratislav Čeperković, po obrazovanju lekar bez završene specijalizacije, izvršni je direktor EPS-a za evropske integracije! Pored toga, sudeći po njegovoj javno dostupnoj imovinskoj karti, dodatno je i predsednik UO JP Transnafta (to mesto pripada Demokratskoj stranci), a u isto vreme je i savetnik ministra unutrašnjih poslova.

U EPS-u ga nikada nema, jer je stalno na putovanjima, a prema evidenciji koja se vodi u računovodstvu EPS-a, sa Vlajčićem je rekorder u putovanjima. Čeperković nema mere u grebanju, počev od ugovaranja keteringa na promocijama EPS-ovih knjiga knjiga pa na dalje. Dve godine mu je omogućavano da promoviše Zelenu knjigu širom Evrope i Amerike, a sada kada se Zelena knjiga malo izlizala pronalazi novu tako pa će lepo u nova putovanja. Stručna javnost, a i potencijalni investitori, vrlo dobro poznaju problematiku u EPS-u u oblasti ekologije i obnovljivih izvora tako da su i Zelena i Bela knjiga lični reklamni pamfleti Čeperkovića i Vlajčića i odskočna daska za putovanja koja za EPS nemaju korist. Za Čeperkovića i Vlajčića, dva prodavca magle, ove knjige otvaraju mogućnost putovanja ne bi li na njima ućarili nešto za sebe. Kada bi neko od Čeperkovića zatražio da napiše kakvu je korist u novcu ili nekim drugim merljivim stvarima EPS imao od njega, papir bi, po opštem uverenju, ostao prazan.

Aleksandar Vlajčić, pomoćnik direktora u termoelektrani Nikola Tesla, bio je pomoćnik ministra energetike. Obrazovan, vaspitan, uglađen i elokventan, ostavlja, za razliku od Čeperkovića, utisak gospodina, ali je nezrela osoba i osoba koja nikada ništa konkretno nije radila, nije od koristi.

Ono u čemu Vlajčić ne oskudeva jeste žar i volja za odbranom svetskih putovanja radi promovisanja nečeg što Čeperković i on zovu evroatlantske integracije. Oni koji nemaju tu evroatlantsku širinu Čeperkovićevu i Vlajčićevu aktivnost zovu - turizam.

Strategija EPS-a koju Čeperković i Vlajčić promovišu u Beloj knjizi odudara od zvanične državne politike u oblasti obnovljivih izvora i ekologije i namiče omču na vrat EPS-u, ali to Čeperkoviću i Vlajčiću očigledno nije važno. Uz to, pitanje je i da li su njih dvojica uopšte pročitali knjigu čiji su navodno autori.

Štefan Resl, četvrti na spisku autora, prijatelj je Čeperkovića i čovek čija je firma do sada zaključila nekoliko ugovora sa EPS-om u oblasti razvoja i izgradnje obnovljivih izvora. Strategiju EPS-a, dakle, piše poslovni partner EPS-a za oblast u kojoj ima poslovne interese! Toliko o objektivnosti, sukobu interesa i transparentnosti. O zakonitosti pomenutih ugovora će, za verovati je - u skoroj budućnosti, da sudi neko drugi.

Čeperković i Vlajčić su dva lika iz nepresušne galerije kakva postoji u EPS-u i ne zavređuju pažnju. Međutim, pažnju zavređuje strategija EPS-a.

O vodećim stratezima EPS-ove neuspešne strategije (Dragomir Marković, Slobodan Mitrović sa sekretaricom Gocom, Aleksandar Jakovljević, Milan Jakovljević, Nebojša Griška, Dušan Živković, Slavoljub Lukić) biće više reči u sledećem broju Tabloida.

Sve svemu, EPS nema strategiju, ono što je nazivano strategija više ne postoji, a nebo se farba u šarene boje.

Ima li pilota u avionu?

 

 

 

 

Poznavaoci prilika u EPS-u kažu da direktor Marković nema lične sklonosti za ovakvom vrstom promocije, oblast koju pokriva Bela knjiga ne zanima ga ni malo, a Čeperković, nezajažljivi prodavac magle, ima bolju poziciju u DS od Markovića.

 

 

 

U ime RWE ugovor je potpisao jedan od direktora iz trećeg ešalona. A kada prođe malo vremena i sve se zaboravi, RWE će odustati i od ovog projekta.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane