Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

Najava hapšenja kao najava vremenske prognoze

 

Snesi jaje pa kokodači

 

Za još jedno veliko dostignuće demokratskih promena proglašavaju najnovije saopštenje visokih funkcionera iz Vlade Srbije o najavi hapšenja visokih funkcionera i stranačkih ličnosti umešanih u korupciju, u vezi sa slučajem nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, a zatim i hapšenja odgovornih u aferama Kolubara i Galenika, sve početkom septembra i tokom jeseni. Koliko znam najave postoje u nekim kartaškim igrama, ali ne i u pravnoj literaturi. A šta se to najavljuje, pita se Tabloidov urednik Josip Bogić, bivši pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a 

 

Piše: Josip Bogić

 

    Kolubara - pljačka veka. Vođena je istraga o malverzacijama sa mašinama koje je JP Kolubara zakupljivala od privatnih firmi, nameštenim fakturama i malverzacijama prilikom kupoprodaje uglja, na kojoj su učesnici zaradili desetine miliona evra. Šta sada znače najave hapšenja? Narodu - ništa. Javnost je više informacija i dokaza dobila od B92 nego od tužilaštva. Kome uopšte išta znače ove najave?

    RZZO - nabavka vakcina. Državna kasa je, nezvanično, oštećena za 1,6 miliona evra zahvaljujući nameštenom tenderu prilikom kupovine 800.000 vakcina protiv pandemijskog gripa AH1N1 krajem 2009. Protiv sedam osoba postoji, navodno, dovoljno dokaza za podnošenje krivičnih prijava. Među četrdesetak saslušanih bili su i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević, predsednik radne grupe za praćenje pandemije dr Predrag Kon i tadašnja direktorka RZZO Svetlana Vukajlović. Tomica je javno govorio naciji kako treba da se vakcinišemo svi ili nas više neće biti, svi ćemo da se zarazimo. Prvi on treba da odgovara, jer je umesto kineske za 3,5 evra on predložio švajcarske za 8,5 evra po ampuli od Novartisa, i to bez potpune dokumentacije. Opet je - sitnom lopovu se skida glava, a krupnom kapa.

    Galenika - šteta 20 miliona evra. Galenika, najveća srpska farmaceutska kompanija, koja je 2008. imala profit 6,5 miliona evra, za dve godine je napravila minus od najmanje 20 miliona evra. Prošle godine napravila je gubitak od čak 14 miliona evra. Kao krivac je označeno rukovodstvo, a nezvanični izvori iz SBPOK-a tvrde da je najsumnjivije poslovanje Galenike sa Velefarmom, koga je Galenika uzela kao posrednika uz proviziju od - 4,5 odsto.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal očekuje da završi pretkrivični postupak za vakcine u septembru, a za Kolubaru i Galeniku tokom jeseni. Ako on kao glavni naredbodavac očekuje, a ne nalaže, šta da očekuje ovaj narod. Specijalni tužilac je taj koji naređuje policiji i drugim organima šta da rade, a ne da očekuje od njih šta će da urade. Kako stvari stoje i njemu će trebati neka vračara ili prognozer da prognoziraju tačan datum završetka neke od afera.

 

Uhapšena meteorologija

 

    Sve mi ovo liči na dugoročnu vremensku prognozu. Nekada je takve prognoze davao čuveni prognozer Boris Koljčicki. Prema prognozi Koljčickog su planirani odmori, svadbe, vikendi u prirodi itd. Nekada se govorilo: pomeramo svadbu za sledeći vikend, rek'o Koljčicki da će kiša. Ili: kupi novine, ima prognoza po Koljčickom pozadi. Sada takvih prognoza nema, jer pored savremenih tehnoloških dostignuća one i nisu više aktuelne. Ali, taj nedostatak su nam nadomestili upravo najviši predstavnici tužilaštva i pravosuđa.    Nekada, kada je stopa kriminaliteta bila daleko niža i kada nije bilo ovoliko "mafija", nikoga nije interesovalo šta to tamo negde rade policija, tužilaštvo i pravosuđe. Ovi organi su radili svoj posao daleko od očiju javnosti, a samo retki slučajevi su dolazili na stranice novina ili u emisije na radiju ili televiziji.

    Kada su pomenuta hapšenja u pitanju, i u maju smo čuli talambasanja ovih istih ljudi o tome kako će tokom juna biti pohapšeni svi u slučaju Kolubara. I šta je bilo? Ništa. Jedan od glavnih osumnjičenih, Kene, proveo je izvesno vreme u pritvoru, a tada je ta mera zamenjena kućnim pritvorom i - nanogicom. Izgleda da je neko pogrešno prognozirao šta će se desiti. Dešava se to i kod prognozera koji daju vremensku prognozu, da ne pogode kakvo će biti vreme. Za razliku od onih kojima prognozu poremeti Svevišnji, ovim prognozerima izgleda prognozu poremete neki političari.

    Najava hapšenja liči mi na neku vrstu pravdanja pred Evropskom komisijom, jer, navodno, bez konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala Srbija neće moći da se nada dobijanju statusa kandidata, a pogotovo ne i datuma pregovora. Ove tvrdnje je u više navrata izneo i Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kada je pre nekoliko dana najavio da će u septembru biti razrešena tri velika slučaja visoke korupcije u javnim preduzećima. Možda će biti procesuirani, ali rešeni - teško! Skoro pa nemoguće.

    Konkretni rezultati u obračunu sa visokom korupcijom u samom su vrhu prioriteta koje je EU postavila najvišim predstavnicima vlasti. Više puta je direktno rečeno da Brisel očekuje hapšenje nekog značajnog visokog funkcionera, jer se bez toga neće videti iskrena rešenost vlasti da se obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Bez toga neće biti ni pozitivnog mišljenja Evropske komisije o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji. Sada je, izgleda, neko od visokopozicioniranih funkcionera došao preplanuo sa nekog ostrva ili mondenskog letovališta pa tako oran brže-bolje da se uhvati u koštac sa kriminalom, da možda negde ne pobegne. Događaji koji godinama unazad zaokupljaju pažnju javnosti do sada nisu imali svoj krivično-pravni epilog, kakav bi bio u svakoj iole uređenoj državi, ali i činjenica da niko ne seda na optuženičku klupu - razlozi su što je EU postavila ovaj uslov pred vlast u Srbiji.

    Predsednik DS, Srbije i svega ostaloga što postoji u Srbiji i njegova kompanija namerno su najavili i objavili ova hapšenja mesec dana ranije. Izgleda da nije postignut dogovor oko nekih važnih stvari, pošto je slična najava bila i u maju. Pošto dogovor nije postignut, verovatno sledi neka vrsta kazne. Ali pošto je ovo demokratska zemlja, red je da se u duhu demokratskih promena objave i svi slučajevi koji će biti procesuirani, i u kom periodu. Imena nisu važna, jer će se akteri sami prepoznati. Kada su znali da pokradu takve iznose, sigurno nisu glupi da ne shvate poruku. Ovom najavom se možda i šalje poruka za bekstvo iz Srbije, jer posle bekstva niko neće u inostranstvu da ih hapsi po našim poternicama, kao što nisu uhapsili ni druge kriminalce svih profila, od dilera droge, švercera cigareta, ministara, generalnih direktora i drugih koji su ojadili državu i narod. Ovaj oprobani recept se do sada pokazao delotvornim, a zašto ne bi i od sada.

 

Niko ne zna o čemu se radi...

 

    Kada državni organi dobiju zeleno svetlo sa određenog mesta za hapšenja, ona će se najavljivati nedeljama i danima, dovoljno vremena da se dotični političari spreme na miru, da pobegnu, ili da se nagode, spreme odbranu itd. Hapšenje Šarića najavljivalo se danima i na kraju je on pobegao, što je bilo za očekivati. Zbog toga su reformatori toliko smešni pošto medije koriste kao razglasnu stanicu. To mi liči na jednog mog bivšeg komšiju koji je pijan izlazio na ulicu i drao se iz sveg glasa: "Niko ne zna da sam ja tajni agent!".

    U kojoj još zemlji, osim Srbije, tužilac i ministar pravde unapred najavljuju hapšenja navodeći čak i u vezi s kojim aferama? Šta smo videli u dosadašnjim slučajevima hapšenja najpre preko medija, a onda i od onih koji to treba da rade? Svi ti pohapšeni provedu izvesno vreme u pritvoru, posle se postupak odlaže u nedogled, neki u međuvremenu odu na onaj svet, neki nisu više za specijalni sud i budu prebačeni u nadležnost redovnih sudova i najčešće oslobođeni ili čekaju zastarevanje krivičnog postupka. Za sve ovo kriv je nevidljivi koalicioni sporazum između vladajućih stranaka, na osnovu koga se hapse samo politički protivnici i to se tada predstavlja kao borba protiv visoke korupcije. Kada dođu sledeći, niz se nastavlja. A suština ostaje netaknuta.

 

Vodiči za bekstvo

 

    Očekujem takođe da se uskoro u novinama i oglasima pojave vodiči za bekstvo osumnjičenih. Zamislite oglas u novinama: Organizujem sigurno bekstvo u neku od najsigurnijih zemalja za skrivanje od zakona, pod povoljnim uslovima. Ako ste osumnjičeni za visoku korupciju najsigurnija destinacija je... Za poreske utaje zemlja... Plaćanje može i na odloženo, a može i u nekim od rajeva za pranje novca.

 

Vodič je unapred obezbeđen".

 

    Borba protiv korupcije je deo predizborne kampanje DS i odnosi se samo na njihove političke protivnike. Sadašnji predsednik je nekada davno izjavio, kada je aktuelna bila afera sa Bodrumom, da će kazniti krivce. Jedan od glavnih aktera te afere kažnjen je tako žestoko da je dobio zadatak da izvrši reformu pravosuđa. "Ala ga je reformisao, svaka mu čast", baš kao u maratoncima i sa Đenkom.

Kome sve ovo treba? Šta ima ko da najavljuje šta će da uradi. Pa i kokoška kokodače tek kada snese jaje, a ne pre toga. Ovo što sada reformisti rade nema veze ni sa strukom niti sa zdravom logikom. Reformisti kokodaču, a jaje još u stomaku!.

 

 

 

 

 

Nedostaju još samo proroci i vračevi...

 

    Najnoviji slučaj ranjavanja nekoliko ljudi na BEER Festu od strane verovatno nekog psihopate pokazuje da je pogrešno bilo ukidanje raznih proroka i vidovnjaka sa naših televizija i novina. Gledajući emisiju na TV i odgovore predstavnika MUP-a došao sam do takvog zaključka pošto kamere koje su bile instalirane nisu zabeležile izvršioca. Možda bi neki vrač ili mag pomogao da se slučaj razreši. Možda bi mu se "javilo" ko je izvršilac. Nekada davno dok je narod imao poverenje u policiju (miliciju), nakon svakog incidenta znalo se ko je izvršilac, uvek bi se našao "dobronamerni građanin" koji je dojavio policiji podatke i ostao je zaštićen. Danas to nije slučaj. Danas se dešava da takvi "dobronamerni građani" budu odmah prokazani od strane iste te policije i kasnije kažnjeni od onih koje su prijavili.

 

 

 

 

Pakovanje kofera

 

    Čim se hapšenja najavljuju za septembar, to je očito upozorenje akterima i krivcima da pobegnu u inostranstvo. Logičnije bi bilo da ih pohapse da ne bi mogli uticati na svedoke i da ne bi pobegli. Javno najaviti osumnjičenima da ćeš da ih hapsiti za par meseci, očigledno je providno taman da završe sve započete poslove i da na miru pobegnu kada zaokruže ceo posao. Kao da osumnjičeni nemaju pojma da se o njima vodi istraga. Čim počnu određene provere državnih organa osumnjičenima je to signal da im se ne "piše dobro" i da pakuju kofere.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane