Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Feljton

Feljton

Sluèaj Pukaniæ: Ubistvo sa potpisom države (14)

 

Kukavièje jaje

 

Koje su najmraènije tajne u poslednjih 20 godina na Zapadnom Balkanu? Ko je likvidirao Ivu Pukaniæa, vlasnika hrvatskog lista Nacional, i kakve veze njegova likvidacija ima sa ubistvom Zorana Ðinðiæa? Kako je kriminalni klan Osmani preuzeo balkansko podzemlje? Ovo su neka od pitanja èiji se odgovori nalaze u knjizi "Sluèaj Pukaniæa - Ubojstvo sa potpisom države", autora Domagoja Margetiæa, novinara iz Zagreba, a u nekoliko nastavaka prenosi ih Tabloid

 

Domagoj Margetiæ

 

Prema insajderskim informacijama iz srbijanskog MUP-a, srbijanske vlasti uhvatile su Jociæa iskljuèivo na temelju "dokaza" koje su prikupili hrvatski istražni organi, meðutim, srbijanske vlasti nemaju nikakve nove dokaze, niti je srbijanska policija ili BIA prikupila ikakve nove dokaze o povezanosti Jociæa s Pukaniæevim ubistvom. Koja su Vaša saznanja o tome?

- Koliko je meni poznato, srpski istražni organi, a pre toga policija, uhapsili su Sretena Jociæa iskljuèivo na osnovu dokaza hrvatskih istražnih organa. Kao što sam rekao ranije, da su policija i BIA imale dokaze sigurno bi preduzeli nešto u tom smislu da se ubistvo spreèi u saradnji sa hrvatskim pravosuðem i policijom.

Možda tužilaštvo za organizovani kriminal raspolaže nekim podacima koji se kriju od javnosti. Kao izvrstan poznavalac organizovanog kriminalnog miljea u Srbiji, ali i šire u regiji, kako procenjujete informacije iz hrvatskih bezbednosno-obaveštajnih službi kako su ubistvo Ive Pukaniæa organizovali pripadnici kriminalnog klana Osmani?

- Motiv ubistva novinara Pukaniæa svakako treba tražiti i u okruženju kriminalnog klana Osmani koji je veoma prisutan na ovim prostorima, a i šire. Moguæe je da je ovde prisutan taj motiv, po onoj narodnoj "držte lopova".  

Je li moguæe da su Osmanijevi ubistvom Pukaniæa zapravo postigli dvostruki uèinak, a to je da su osim likvidacije Ive Pukaniæa, osigurali i neutralizaciju konkurencije u kriminalnom podzemlju na naèin da su prebacivanjem odgovornosti na Jociæa eliminisali Jociæa iz posla, pa im je ostao otvoren put za preuzimanje dela srbijanskog kriminalnog podzemlja?

- Najverovatnije se radi o tome. Koliko je meni poznato, a i mnogi analitièari barataju takvim èinjenicama, srpski kriminalci uglavnom su "kuriri" albanske mafije.

Zbog èega su, po Vašem mišljenju, srbijanske vlasti pristale na verziju Sluèaja "Pukaniæ" koju im je servirao, pre svega, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, te je Beograd tim èinom preuzeo deo odgovornosti za Pukaniæevo ubistvo, i ujedno rasteretio Zagreb moguæe direktne odgovornosti za likvidaciju Ive Pukaniæa?

- Èinjenica je da je u srpskoj policiji, tužilaštvu i sudstvu poslednjih godina napravljen "genocid" kada je u pitanju kadrovska politika. Na razlièite naèine najureni su, što dobrovoljno što na silu, najstruèniji kadrovi iz ovih institucija. Ostali su uglavnom mlaði, neiskusni kadrovi ili pak stariji kadrovi koji nisu dorasli poslu koji obavljaju. U srpskoj policiji, za razliku od vremena pre dvadeset godina i više, retkost je da poslove vode diplomirani pravnici. Uglavnom su to kadrovi koji su uz rad pribavljali diplome raznih fakulteta kako bi saèuvali radna mesta. S druge strane, na mnogim kljuènim mestima u MUP-u Srbije se nalaze ljudi koji su doskora imali crnogorsko državljanstvo. U Crnoj Gori ne može se zaposliti ni kao policajac ako je Srbin. Možda se upravo radi o razraèunavanju stvari u Crnoj Gori preko Srbije.

Tako je moguæe da su i ovom prilikom pojedinci "zagrizli" lažan mamac koji im je bacio Tomislav Karamarko. Sada se to radi da bi se prikazalo kako ove dve države rade uspešno na razbijanju organizovanog kriminala, kako im je stalo da se policijska saradnja uspostavljaju što više, kao i tužilaštva i sudstva. A u stvari je "kukavièje jaje". Videæemo koliko je sve ovo taèno sa promenom vlasti u Hrvatskoj. Možda saznamo pravu istinu.

 

Èišæenje prostora

 

Jedan od kljuènih svedoka u Sluèaju "Pukaniæ" je i Ratko Kneževiæ, koji je i sam bio pod istragom zbog povezanosti s meðunarodnim švercom cigareta i kriminalnim podzemljem u Hrvatskoj. Šta mislite o Kneževiæevom svedoèenju i može li on povezati konce Sluèaja "Pukaniæ', ili se radi o još jednom lažnom svedoku koji pokušava uèiniti službenu verziju sluèaja verodostojnom?

- I ovu izjavu kljuènog svedoka Ratka Kneževiæa treba uzeti sa rezervom. Pre svega radi se o èoveku koji je kum premijera Ðukanoviæa i sve izjave protiv kuma treba tumaèiti kao pranje vlastite biografije. Moguæe je da su neke stvari i taène, jer je on bio deo tima. Pitanje je zašto je on "progovorio"?

Koliko je meni poznato, Joca Amsterdam se nikada nije bavio švercom duvana, za razliku od gospodina Ratka Kneževiæa za kojega postoji sumnja.

Smatrate li da sigurnosni sistemi zemalja u regiji potcenjuju jaèanje kriminalnog klana Osmani i njihove operativne snage i uticaja na Balkanu? Jesu li uopšte sigurnosni sistemi u regiji sposobni pratiti razvoj novih organizacijskih oblika organizovanog kriminala u zemljama regije?

Što se tièe jaèanja kriminalnog klana Osmani, mnoge zemlje nisu svesne opasnosti kakva im preti. Nije sluèajnost što je gospodin Mesiæ posetio tzv. "Republiku Kosovo" baš u momentu kada se pred meðunarodnim institucijama raspravlja o tome da je priznavanje ovakve tvorevine nezakonito. Mislim da je delom priznavanje finansirano upravo novcem od delatnosti ove grupe.

Da li je sluèajno baš dobio i plaketu poèasnog graðanina? Mislim da organizovane kriminalne grupe idu toliko daleko da u odreðenim sredinama, tj. državama, vode i kadrovsku politiku u okviru državnih institucija, time da iz tih institucija oteraju iskusne kadrove, a dovede nesposobne i mlade kadrove koji se ne mogu nositi sa ovim zlom.

Ovo se navodno radi zbog "demokratije" i radi presecanja kontinuiteta sa bivšim režimima. A u stvari se èisti prostor kako bi nesmetano radili. Ovo je naroèito karakteristièno za zemlje bivše SFRJ. Sada kada su u tome uspeli, navodno im je stalo da se policijske saradnje uspostavljaju što više, kao i tužiteljske i sudske.

Jedna od prepreka dobroj saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala jeste i èinjenica da je na našim prostorima "konstanta" bio i ostao kriminal i njegova organizacija, a da su upravo novonastale države "svojim pravnim sistemima" postale prepreka uspešnoj borbi.

Kriminalci ne poštuju pravni poredak, kako svoje zemlje tako i zemalja u kojima "rade". Oni ne poznaju granice i deluju u mnogim zemljama nesmetano. A upravo pravni poreci koji su razlièiti u tim zemljama  predstavljaju koènicu uspešne borbe. Upravo je sada na sceni ta situacija u Srbiji sa braæom Šariæ, gde se u fazi pretkaznenog postupka i istrage pokazuju sve manjkavosti pravnih sistema.

Kako je moguæe da jedna država ne postupa po zahtevima Interpola? Je li je državljanstvo pojedinih èlanova kriminalnih grupa smetnja da se udovolji zahtevu? Zašto te države nisu promenile ustave? 

- Tek kada pravni sistemi u kojima žive ove kriminalne grupe budu ugrožene od njih, a to je trenutak kada preferiraju u politièkoj vlasti, tada poèinje razraèunavanje koje je ponekad kasno stiglo. U meðuvremenu su takve grupe ušle u sve pore sistema. 

 

Pranje papira

 

Iako je u javnosti objavljivano vrlo malo detalja o istrazi protiv Dražena Golemoviæa i ostalih osumnjièenih u akciji "Ipsilon", od mog izvora u Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji doznao sam tajne detalje iza hapšenja bliskog saradnika kriminalnog klana Osmani, Dražena Golemoviæa, koji se smatra blagajnikom Feliksovog kriminalnog carstva.

Penzionisani operativac SOA otkrio mi je zašto su delovi kriminalistièke policije i Sigurnosno-obaveštajne agencije onemoguæavali istragu protiv liènog telohranitelja bivšeg premijera Ive Sanadera, te su pokušali spreèiti podizanje optužnice protiv èoveka koji je bio "oficir za vezu" izmeðu klana Osmani, Golemoviæa i Ive Sanadera.

Upravo se preko tog "oficira za vezu" Sanader s Osmanijevima dogovorio o carinskom pokrivanju i prikrivanju meðunarodnog krijumèarenja cigareta, preko posebnog Carinskog odeljka Kanfanar, specijalno osnovanog za prikrivanje operacija šverca cigareta iz Adris grupe.

Moj izvor u Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji, koji je i sam uèestvovao u nadzoru i obaveštajno-sigurnosnoj obradi pripadnika Golemoviæeve organizacije, tvrdi kako je upravo pripadnik Sanaderovog osiguranja, i jedan od telohranitelja u koje je bivši premijer imao najviše poverenja, Ante Braliæ, kroz duži vremenski period bio osoba za kontakt izmeðu HDZ-ovog premijera Ive Sanadera i jednog od glavnih poverenika kriminalnog klana Osmani u Hrvatskoj Dražena Golemoviæa.

"Ovo je bila linija komunikacije vezana uz poslove krijumèarenja cigareta i duvanskih proizvoda Balkanom, koje su u poslednjih godinu i po preuzeli Osmanijevi", tvrdi moj sagovornik u SOA, te navodi kako upravo veza Sanader-Braliæ-Golemoviæ usko povezuje bivšeg HDZ-ovog premijera s duvanskom mafijom pod nadzorom Æazima Osmanija, zvanog Feliks.

"Æazim Osmani zvani Feliks platio je 2004. godine, preko Dražena Golemoviæa, tadašnjem direktoru Protivobaveštajne agencije (POA) iznos od 300.000 nemaèkih maraka, kako bi mu Podbevšek izdao hrvatske dokumente za Æazima, Burima i Baškima Osmanija.

Podbevšek i Golemoviæ tada su se sastali u jednom kafiæu u blizini Ekonomskog fakulteta, kafiæu "Koma", gde je Golemoviæ tadašnjem direktoru POA dao 300.000 nemaèkih maraka koje je za uslugu izdavanja hrvatskih dokumenata platio Æazim Osmani", tvrdi moj izvor u Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji.

"Sreðivanje hrvatskih dokumenata bio je samo deo dogovora Osmanijevih sa Podbevšekom, a koji je dogovoren preko Dražena Golemoviæa i porodice Idrizi, koji su tada operativno dogovarali poslove za Osmanijeve.

Naime, drugi i glavni deo dogovora bila je i razmena informacija iz tadašnje Protivobaveštajne agencije (POA) sa kriminalnim klanom Osmani, odnosno njihovim saradnicima Golemoviæem i Idrizijem. Za tu razmenu informacija u POA je Podbevšek zadužio Ferenèaka, koji je Feliksu prosleðivao dogovorenim kanalima, svu dokumentaciju i informacije POA o krim-miljeu, odnosno o onim pripadnicima krim-miljea za koje je iz nekih svojih razloga Osmani bio zainteresovan", tvrdi visokopozicionirani pripadnik Sigurnosno-obaveštajne agencije, koji je tada radio i u ranijoj Protivobaveštajnoj agenciji.

"U to je vreme operativne obrade po Albancima, odnosno po tzv. albanskom podzemlju vodio Zoran Jagodiæ u POA, èija su izveštaji, službene zabeleške i informacije prosleðivani direktno tadašnjem upravniku  POA Jošku Podbevšeku. Podbevšek bi pak te dokumente dao Ferenèaku, koji je bio zadužen sve ove Jagodiæeve obrade prosleðivati Æazimu Osmaniju i Draženu Golemoviæu, unapred dogovorenim kanalima. Naravno, takvo trgovanje informacijama direktno je ugrozilo našeg advokata Zorana Jagodiæa, jer su Osmani, Golemoviæ i Idrizi u svakom trenutku znali èime se Jagodiæ bavi, na kojim obradama radi i koje sluèajeve istražuje. Sve operativne obrade nad pripadnicima albanskog kriminalnog miljea Podbevšek je odmah direktno prosleðivao Osmaniju, ukljuèujuæi i operativne obrade nad Osmanijevima, Golemoviæem i familijom Idrizi, koje sam radio ja lièno", navodi moj sagovornik iz SOA.

 

Oficir za vezu

 

Još u aprilu 2009. godine moj izvor iz Sigurnosno-obaveštajne agencije vrlo detaljno mi je opisao okolnosti pod kojima je Æazim Osmani, zvani Feliks, sa svojom kriminalnom organizacijom, uz posredovanje Dražena Goleomoviæa, preuzeo duvanski kriminalni biznis na Balkanu.

Kako sam tada doznao od mojeg sagovornika, Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) prikrivala je od MUP-a, policije i Državnog tužilaštva èinjenicu da je neposredno nakon ubistva Ive Pukaniæa, operativna grupa pripadnika SOA koja je i ranije radila po liniji organizovanog kriminala, saèinila specijalni izveštaj direktoru SOA o Vladi Brkiæu i njegovoj moguæoj umešanosti u ubistvo Ive Pukaniæa.

"Prema našim saznanjima, jedan od moguæih motiva Vlade Brkiæa mogla je biti èinjenica da je Brkiæ povezivan sa nekim ratnim zloèinima na teritoriju BiH, o èemu je navodno odreðena saznanja i dokaze imao i pokojni Pukaniæ, koji je tu temu, prema nekim našim operativnim saznanjima obraðivao kroz duže vremensko razdoblje", navodi moj sagovornik iz SOA.

"Posebno je zanimljivo kako je Sigurnosno-obaveštajna agencija raspolagala i dokumentima, informacijama i saznanjima austrijskog MUP-a i sigurnosnih službi o Vladi Brkiæu i njegovoj povezanosti s organizovanim kriminalom.

Brkiæ je, naime, 2007. godine uhapšen u Austriji zbog organizovanja krijumèarenja duvanskih proizvoda, cigareta, sa Balkana, preko Austrije za zemlje Evropske unije. Tada su, prema operativnim saznanjima SOA, predstavnici Adris grupe doputovali u Zagreb na tajni sastanak sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova.

Tema razgovora, kako smo to doznali iz Ministarstva spoljnih poslova, bila je akcija lobiranja kod austrijskih vlasti za žurno puštanje Vlade Brkiæa na slobodu iz austrijskog zatvora, što je kasnije i ostvareno, nakon što je predstavnik Ministarstva otišao u Beè i isposlovao kod austrijskih vlasti oslobaðanje Vlade Brkiæa i njegov povratak u Hrvatsku", tvrdi ovaj pripadnik Sigurnosno-obaveštajne agencije.

Osim hapšenja u Austriji, Vlado Brkiæ bio je uhapšen i u Holandiji i Sloveniji, odakle je uvek izvlaèen na neobjašnjive naèine, "povlaèenjem" razlièitih diplomatskih veza.

Zbog èinjenice da je i od strane Interpola, te zapadnih obaveštajnih i sigurnosnih službi, Brkiæ bio evidentiran kao jedan od šefova balkanske duvanske mafije, i jedan od vodeæih ljudi balkanskog kriminalnog podzemlja, i Interpol, ali i neke zapadne sigurnosno-obaveštajne agencije nekoliko su puta tokom prošlih desetak godina, kako doznajemo, insistirali kod hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije na operativnoj obradi nad Vladom Brkiæem.

Meðutim, zbog svojih politièkih veza u Zagrebu, povezanosti sa obaveštajnim podzemljem, ali i finansijskom elitom, Vlado Brkiæ umesto pod obradom, našao se, kako to svedoèi agent SOA, pod zaštitom hrvatskih obaveštajnih i sigurnosnih službi.

"Upravo je Vlado Brkiæ bio kljuèna osoba u mreži tzv. balkanske duvanske mafije", tvrdi moj sagovornik iz SOA.

"Brkiæ je bio neka vrsta oficira za vezu izmeðu pripadnika kriminalnih grupa na Balkanu, koje su korišæene u mreži krijumèarenja cigareta i duvanskih proizvoda, i èelnih ljudi Adris grupe i povezanih preduzeæa unutar te poslovne grupacije.

Bez ikakve sumnje, Brkiæ je, iako je to godinama bilo vešto prikrivano, još od poèetka 1990-ih godina, te uspostavljanja saradnje sa sinom bivšeg srbijanskog predsednika Slobodana Miloševiæa, Markom Miloševiæem, bio jedan od kljuènih ljudi ilegalne trgovine duvanskim proizvodima, odnosno bio je jedan od koordinatora mreže koja je kasnije postala poznata kao "balkanska duvanska mafija".

 

Interna licitacija

 

Kako se èelni ljudi Tvornice duhana Zagreb i Tvornice duhana Rovinj nisu smeli direktno kompromitovati komunikacijom sa kriminalnim podzemljem, upravo je Vlado Brkiæ bio zadužen za taj deo posla, koordinaciju krijumèarenja duvanskih proizvoda izmeðu proizvoðaèa i ilegalnih distributera, uglavnom pripadnika kriminalnog podzemlja u balkanskim državama nastalim raspadom bivše SFRJ", opisao mi je Brkiæevu ulogu u balkanskoj duvanskoj mafiji visokopozicionirani pripadnik Sigurnosno-obaveštajne agencije.

"Vlado Brkiæ, a to potvrðuju sva operativna saznanja koja smo u SOA imali, bio je od 1990. godine koordinator duvanskog šverca, u kriminalnim krugovima poznat pod nadimkom Vlada Hercegovac", navodi moj izvor u SOA.

"Tokom operativne obrade koju smo sprovodili u SOA, uspeli smo u velikoj meri da rekonstruišemo liniju komunikacije u koordinaciji duvanskog šverca preko država na Balkanu.

Adris grupa komunicirala je gotovo iskljuèivo sa Vladom Brkiæem, te je s njim dogovarala isporuke cigareta oznaèenih originalnim markicama Ministarstva finansija Republike Hrvatske, te bi kontakt osoba iz Adris grupe, odnosno iz TDR-a i TDZ-a izveštavala Brkiæa kolike kolièine i kojih proizvoda mogu isporuèiti za crno tržište.

Nakon toga bi Vlado Brkiæ kontaktirao osobe za vezu odreðene od pojedinih kriminalnih grupa, te bi s njima obavljao neku vrstu interne licitacije, odnosno nadmetanja po kojoj æe ceni krim-podzemlje otkupiti ponuðene kolièine pojedinih duvanskih proizvoda.

Nakon što bi postigao najviše moguæe cene, odnosno primio najviše ponude za otkup pojedinih duvanskih proizvoda ponuðenih na crno preko njega od strane poduzeæa u sastavu Adris grupe, Brkiæ bi o postignutoj ceni izvestio svoje kontakt osobe u TDR-u i TDZ-u, te bi se po odobrenju iz Adris grupe ovakvi poslovi konaèno i potvrðivali", opisuje moj izvor u SOA funkcioniranje suradnje izmeðu preduzeæa u sastavu Adris grupe i kriminalnih grupa ukljuèenih u tzv. balkansku mrežu za krijumèarenje duvanskih proizvoda.

Kako opisuje moj sagovornik iz Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA), upravo je operativna obrada nad Vladom Brkiæem pokazala kako se naruèioci ubistva Ive Pukaniæa kriju iza albanskog kriminalnog klana Osmani, kojeg predvodi Æazim Osmani zvani Feliks. Vlado Brkiæ i Æazim Osmani sastali su se svojevremeno preko Dražena Golemoviæa u Poreèu, gde su i postignuti dogovori oko Osmanijevog preuzimanja balkanskog duvanskog biznisa.

Naime, zbog sve jaèeg pritiska sa strane, Vlado Brkiæ bio je prisiljen povuæi se sa svoje pozicije u balkanskom duvanskom biznisu, dok je Æazim Osmani, osim zadržavanja dosadašnjih ilegalnih tržišta, ponudio i otvaranje tržišta duvanskih proizvoda u arapskim zemljama, od kojih su posebni aranžmani za Adris grupu preko Æazima Osmanija dogovoreni sa Iranom, gde je upravo uz posredovanje kriminalnog klana Osmani Adris grupa krenula u otvaranje novih proizvodnih pogona, u kojima æe se proizvoditi veæi dio duvanskih proizvoda namenjenih meðunarodnoj ilegalnoj trgovini duvanskim proizvodima.

"S Obzirom na to da se balkanska duvanska ruta našla pod posebnim udarom zapadnih policija, sigurnosnih i obaveštajnih služba, posebno nakon pokretanja istraga u Italiji, Austriji, Holandiji i nekim drugim državama, došli smo do operativnih saznanja o planovima Vlade Brkiæa i njegovih saradnika da se sa Æazimom Osmanijem dogovore o reorganizaciji duvanskog krijumèarskog biznisa, odnosno potpunu izmenu dosadašnjih krijumèarskih ruta i njihovo prebacivanje na rute koje bi mogle biti pod manjim, odnosno slabijim nadzorom stranih policija i obaveštajnih službi", tvrdi moj sugovornik iz SOA.

"Registrovali smo Brkiæeve sastanke sa Draženom Golemoviæem i Æazimom Osmanijem u Poreèu i Opatiji, te nekoliko susreta njihovih operativaca u Rijeci, i bilo je jasno da se zapravo pripremaju dogovori oko novih odnosa u kriminalnom podzemlju, te preuzimanje balkanskog duvanskog biznisa od strane klana Osmani", navodi ovaj operativac Sigurnosno-obaveštajne agencije koji je uèestvovala u operativnom nadzoru nad Vladom Brkiæem, Æazimom Osmanijem i Draženom Golemoviæem.

Od istog izvora doznao sam kako je pokretanje i sprovoðenje akcije "Ipsilon" izazvalo i prvi ozbiljniji sukob izmeðu ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka, inaèe usko povezanog s kriminalnim klanom Osmani, i bivšeg premijera Sanadera.

 

                                                                         Nastaviæe se

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane