Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Baèka Topola

Baèka Topola

Obraèun nekoliko razlièitih mafija na malom, ali bogatom terenu

 

Ko je pozobao Zobnaticu?

 

Primer Zobnatice iz Baèke Topole je najbolji pokazatelj kako se privatizovalo ne da bi državi i narodu bilo bolje, veæ da bi mogli da se obogate oni koji su dilu sa vlastima. U sluèaju ove privatizacije je Agencija za privatizaciju desetak puta aneksirala kupoprodajni ugovor, kako bi postupanje kupca uvek moglo da bude proglašeno da je u skladu sa ugovorom

 

Arpad Nað

 

Agonija akcionarskog društva Zobnatica iz Baèke Topole se nastavlja. Preduzeæe je prvi put bilo privatizovano 11. aprila 2008. od strane Nade Božiæ i Vladimira Šešlije. Agencija za privatizaciju je ovu privatizaciju ubrzo raskinula, jer privatizacioni kupci nisu na vreme platili kupoprodajnu cenu.

Sledeæa aukcijska prodaja je održana 12. decembra 2008. godine, a uslov da neko uzme uèešæa na njoj je bio da je hotelijer koji u svom vlasništvu veæ ima hotel sa najmanje èetiri zvezdice.

Osnovna delatnost AD Zobnatice je, meðutim, gajenje žita i ostalih useva i zasada. Pomenuti uslov je oterao mnoge ozbiljne potencijalne kupce i preduzeæe je prodato firmi New Company sa Novog Beograda za samo 1,8 miliona evra. Na prvoj, kasnije poništenoj aukciji bila je postignuta cena od èak 21 miliona evra.

Iza New Company d.o.o. stoje Milorad Stevoviæ (30 posto kapitala), Rajko Raduloviæ (20 posto kapitala) i Northgate Finance S.A, of-šor kompanija iz Liberije u Africi. Liberija, jedna od najsiromašnijih država crnog kontinenta, za of-šor kompanije naplaæuje godišnju taksu od samo 150 dolara, a zagarantovana je i diskrecija kada je u pitanju identitet vlasnika.

Milorada Stevoviæa mnogi dovode u vezu sa kriminalnim grupama, a simptomatièno je i to da je prvi komšija preduzeæu New Company na adresi Bulevar Arsenija Èarnojeviæa 54 a bio Darko Šariæ.

  Stevoviæ ima i zajednièku firmu sa sinovima Milomira Joksimoviæa zvanog Miša Omega, za koga se pouzdano zna da pere novac najveæih kriminalaca sa ovih prostora.

Rajko Raduloviæ je nekada bio finansijski direktor Energoprojekt Holdinga, a danas osim suvlasnièkog udela u New Company ima kapital u Zobnatici i beogradskom Inn hotelu, a suvlasnik je i prizemlja i prvog sprata novog kineskog tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70.

Uprava za spreèavanje pranja novca veæ godinama navodno proverava kapital vlasnika New Company, ali bez rezultata. Kod Nade Božiæ i Vladimira Šešlije pomenuta uprava je u roku od samo tri dana utvrdila da se radi o prljavom kapitalu.

Da se oèigledno radi o preduzeæu koje ne samo da upravlja nelegalno steèenim kapitalom, veæ je i miljenik onih na vlasti, pokazuje i èinjenica da je posle privatizacije Zobnatice tadašnja direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džiniæ sa preko pedeset miliona dolara u torbama pobegla iz Srbije. Direktorka Centra za kontrolu pri Agenciji za privatizaciju Julijana Vuèkoviæ je više puta zatvarana, ali je uvek puštana po nareðenju odozgo.

Pripremajuæi privatizaciju u korist poznatog kupca višegodišnji direktor Zobnatice Andrija Raièeviæ u 2007. godini iskazuje gubitak u poslovanju, prvi put u istoriji ovog preduzeæa. Raièeviæa novi vlasnici zadržavaju na funkciji, pa on za èetiri godine pravi ukupan gubitak od 160 miliona dinara, odnosno više od sume za koju je Zobnatica  prodata. Oèigledno se radi o isisavanju para u korist privatizacionih kupaca.

Agencija za privatizaciju je u meðuvremenu desetak puta menjala kupoprodajni ugovor, tako da od prvobitnog ugovora nije ništa ostalo. Kupcima se stalno i na svaki naèin izlazilo u susret.

   Tako se dozvolilo da umesto u osnovna sredstva kupac investira u obrtni kapital koji je odmah potrošen za rad sa firmama koje su povezane sa vlasnicima New Company. Èak i kada je ulagano u osnovni kapital Agencija je dozvolila da Zobnatica izda posebnu seriju akcija koje je otkupio New Company, a što je protivzakonito. Niko se nije uzbudio ni kada je sudski veštak utvrdio da je falsifikovan potpis nosioca konzorcijuma, Grka Petrisa Hristoforosa, na odluci o izdavanju nove serije akcija.

   Agencija za privatizaciju je dva puta 2009. utvrdila da kupac ne poštuje odredbe kupoprodajnog ugovora, a onda iznenada posle treæe kontrole 2010. Agencija smatra da je sve u najboljem redu. Naravno, i za ovo je morao da bude aneksiran ugovor.

 Po prvobitnom kupoprodajnom ugovoru New Company je morao da investira 90 miliona dinara u dalji razvoj turizma Zobnatice. Od toga oèigledno nije bilo ništa, jer je taj sektor u preduzeæu potpuno zamro, a sada se još ruši i stari kaštel koji je pod zaštitom države.

   Glavni èovek za obavljanje prljavog posla ispred New Company i kriminalaca koji stoje iza ove firme jeste Andrija Raièeviæ. Mafijaši oèigledno imaju puno poverenje u ovog èoveka koji je veæ godinama generalni direktor Zobnatice, jer u preduzeæe svraæaju najèešæe samo kada su skupštine akcionara.

   Raièeviæ izmeðu ostalog ima imanje u Karaðorðevu, gde mu je komšija Mile Jerkoviæ, poznati peraè mafijaških para. Njihova saradnja je poèela još dosta davno, jer je Raièeviæ Jerkoviæu i sa njim povezanim licima prepustio 1.800 hektara najkvalitetnije zemlje. Zobnatica je, naime, 2007. od ponuðenih 2.600 hektara u zakup uzela samo 800 hektara, dok su ostatak uzeli Jerkoviæ i njegovi pajtosi. Zobnatica je ipak dala garanciju da æe platiti celokupan zakup izdavši blanko menice, pa je tako njen raèun bio blokiran 196 dana buduæi da mafija ne voli da plaæa raèune koje ne mora. Uprkos ovome, ili upravo zahvaljujuæi ovakvom poslovanju, Raièeviæ ostaje na direktorskom mestu, a njegovo privatno bogatstvo se iz godine u godinu enormno uveæava.

 

 

 

Satrapovi hajduci

 

   Mali akcionari i radnici ovog nekada uspešnog, a danas ruiniranog preduzeæa godinama vode bespoštednu, ali za sada bezuspešnu borbu da se saèuva bar nešto od Zobnatice. Do sada nisu imali nikakvu podršku ni Agencije za privatizaciju, ni sudstva i tužilaštva. Državni organi kao da ne vide da je vrednost akcija A.D. Zobnatice sa 3.600 dinara u meðuvremenu pala na 900 dinara, što je oèigledan znak da sa preduzeæem nešto nije u redu. Justicija jeste slepa, ali je u ovom sluèaju i gluva i jalova, bar kada su u pitanju hajduci iz New Company i njihov satrap Raièeviæ.

 

 

Ko je ko u pljaèki Zobnatice

 

NEW COMPANY. Matièni broj: 17514270.

NORTHGATE FINANCE S.A. Udeo: 50 odsto, Milorad Stevoviæ. Udeo: 30 odsto, Rajko Raduloviæ. Udeo: 20 odsto

TMT. Matièni broj: 07474695. Milorad Stevoviæ. Udeo: 100 odsto

HIRIM CO. Matièni broj: 17589083. Milorad Stevoviæ. Udeo: 50 odsto, Rajko Raduloviæ. Udeo: 50 odsto

 ZOBNATICA. Matièni broj: 08056951. Konzorcijum: 62.258 društvenog kapitala - 48.49291 odsto  Christoforos Petris: 5 odsto, NEW COMPANY: 95 odsto

SBM HOLDING BEOMEDICINA. Matièni broj: 06683657.  NEW COMPANY. Udeo: 24.94437 odsto. Broj akcija 4260. Miroljub Miletiæ. Udeo: 18.03490 odsto. Broj akcija 3080.

SBM CENTAR. Matièni broj: 07559232.  Status: Privredno društvo brisano iz registra 06.10.2010. SBM HOLDING BEOMEDICINA. Udeo: 100 odsto.

BEOMEDICINA. Matièni broj: 17174231. SBM TEAM ENTERPRISESS LTD. Udeo: 100 odsto.

OLIMPIA INVEST. Matièni broj: 20175583.  Rajko Raduloviæ. Udeo: 25.00 odsto,Milorad Stevoviæ. Udeo: 25.00 odsto, Petris Christoforos Udeo: 25.00 odsto. (iz Grèke), Maroudas Nicolaos. Udeo: 25.00 odsto (sa Kipra).

- Christoforos Petris - NEW COMPANY. Èlan upravnog odbora.

 ZOBNATICA. Èlan upravnog odbora.

OLIMPIA INVEST. Udeo: 25 odsto

-  Maroudas Nicolaos -    OLIMPIA INVEST. Udeo: 25 odsto

-  Jasminka Banjanin - OLIMPIA INVEST. Direktor

-  Petar Raduloviæ - OLIMPIA INVEST.

- Ružica Petroviæ Dedijer - NEW COMPANY. Zastupnik ogranka - diretorka hotela IN

-  Goran Kovaèeviæ - NEW COMPANY. Podnosilac zabeležbi u Agenciji za privredne registre. 13.07.2007

SBM HOLDING BEOMEDICINA. Zastupnik u sporu Privrednog suda XIV P - 7053/2007

- Novak Zekoviæ - ZOBNATICA. Èlan upravnog odbora.

-  Komnen Stanišiæ - ZOBNATICA. Èlan upravnog odbora.

SBM HOLDING BEOMEDICINA. Zastupnik u sporu Privrednog suda XIV P - 7053/2007    Akcionar sa 11 akcija.

-  Andrija  Raièeviæ -   ZOBNATICA. Generalni direktor - Èlan upravnog odbora.

-  Miroljub Miletiæ - SBM HOLDING BEOMEDICINA. Generalni direktor.

BEOMEDICINA. Direktor.

-  Svetlana Stankoviæ - SBM HOLDING BEOMEDICINA.

-  SBM TEAM ENTERPRISESS LTD. Registarski broj: 46160, KIPAR Kipar

BEOMEDICINA. Udeo: 100 odsto.

-  SBM HOLDING BEOMEDICINA AD. - SBM CENTAR. Udeo: 100 odsto.

-  Miodrag Careviæ - SBM CENTAR. Direktor.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane