Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dokumenti

 

Dokumenti

 

Ekskluzivno: Hitlerov govor u Rajhstagu 5. maja 1941. godine

 

Trudio sam se da uspostavim prijateljstvo

 

Neposredno nakon aprilskog rata u Jugoslaviji 1941. godine, Adolf Hitler drži govor 5. maja pred poslanicima Rajhstaga u Berlinu i objašnjava, izmeðu ostalog, kako je došlo i do napada na Jugoslaviju. U tom govoru, Hitler precizno odreðuje krivca za tragièni 27. mart i vojni puè u Beogradu, pominjuæi "britanske intrige", i podseæa da je sa jugoslovenskim rukovodstvom pre toga dogaðaja postigao sve dogovore ("skoro prijateljski"), oko toga da Nemaèka zaobiðe ovaj deo Balkana i ostavi ga neutralnim. Na žalost, kao što je poznato, istorija je krenula drugim tokom. Specijalno za svoje èitaoce, Tabloid donosi  deo Hitlerovog govora u Rajhstagu, 5. maja 1941. godine, koji se odnosi na rat sa Jugoslavijom, radi boljeg razumevanja današnjeg položaja Srbije pred kapijama Evrope.

 

....

 

Vi se seæate, èlanovi Nemaèkog Rajhstaga, objavljenih dokumenata iz La Šaritea, u kojima je otkriven pokušaj da se veæ u zimu 1939/40 od Balkana napravi novo ratno poprište. Glavni aranžeri toga pothvata bili su tada ospoda.Èerèil, Halifaks, Daladje, Pol Reno, general Vegan i general Gamlen.

   Kako se iz ovih akata videlo, raèunalo se s moguænošæu da se u sluèaju uspeha ovog atentata protiv mira na Jugoistoku Evrope može mobilisati oko 100 divizija za interese Engleske. Nagli slom u maju i junu prošle godine odstranio je privremeno ove planove. Ali veæ ujesen prošle godine poèeo je g. Èerèil ponovo da ovaj problem unosi u oblast svojih planova. Što je ovaj pokušaj postao sada teži, bilo je to zbog toga što je u meðuvremenu  i na Balkanu nastala promena, kad je promenom u Rumuniji ova država definitivno opala od Engleske. Nova Rumunija pod voðstvom generala Antoneskua povela je iskljuèivo rumunsku politiku bez obzira na nade britanskih ratnih interesa.

Pritom se moralo raèunati i sa držanjem Nemaèke.

Kada danas govorimo o ovom pitanju , želim prvo da dam kratak prikaz ciljeva nemaèke politike prema Balkanu, kakva im je bila pred oèima i kakvu smo se trudili da postignemo:

1)    Nemaèki Rajh nije zastupao na Balkanu - veæ godinama - nikakve teritorijalne niti sebiène politièke interese, to jest Nemaèki Rajh u pitanjima teritorijalnih problema i unutrašnjih odnosa u ovim državama nije bio zainteresovan ni iz kakvih egoistièkih razloga.

2) Nemaèki Rajh se trudio da baš sa tim državama bude vezan uskim privrednim vezama i da njih produbi. Ali to nije ležalo samo u interesu Rajha, nego i u interesu ovih zemalja. Jer: ako se igde narodne privrede dvaju trgovaèkih partnera pametno dopunjuju, to je sluèaj izmeðu balkanskih država i Nemaèke. Nemaèka je industrijska država i njoj su potrebne životne namirnice i sirovine. Balkanske države su poljoprivredne oblasti koje imaju sirovina, a kojima su potrebni industrijski produkti.

Samim tim pružala se moguænost neobièno plodnog izgraðivanja meðusobnih privrednih odnosa.

Kad su engleski ili èak i amerièki krugovi u tome hteli da utvrde neopravdano prodiranje Nemaèke kroz Balkan, to je bilo koliko glupo toliko i bezobrazno uobraženje. Jer svaka država svoju æe privrednu politiku izgraðivati po svojim narodnim interesima, a ne po interesima tuðih jevrejsko - demokratskih kapitalista koji nemaju korena. Kako Engleska  tako i Amerika mogu da se u ovim oblastima pojave u najboljem sluèaju kao prodavci, ali nikada kao kupci. Lièi, meðutim, samo nacionalno - privrednoj ogranièenosti kapitalistièkih demokrata, da uobražavaju kako duže vremena mogu postojati države koje su obavezne da kupuju kod nekoga kod koga niti žele niti mogu kupovati.

 

 

Sukob s Jugoslavijom

 

 

Moji poslanici, èlanovi Nemaèkog Rajstaga! Veæina od vas, pre svega vi, moji stari partijski drugovi, znate koliko sam se trudio da izmeðu Nemaèke i Jugoslavije uspostavim korektne odnose razumevanja, èak prijateljstva. Ja sam u tom pravcu godinama radio. Verovao sam da su me u tom nastojanju pomagali pojedini predstavnici ove zemlje, koji su, kao i ja, izgleda, smatrali da se od tesne saradnje naših dveju zemalja može oèekivati samo korist.

Kada se pak na Balkanu, usled britanskih intriga, približila opasnost da pre ili kasnije bude uvuèen u rat, moji napori su  se tim više poveæali da uèinim sve, kako bih Jugoslaviju oèuvao od tako opasnih zapletaja. Naš ministar inostranih poslova, partijski drug fon Ribentrop, u ovom smislu je sa njemu sopstvenim strpljenjem i genijalnom istrajnošæu u mnogobrojnim sastancima i razgovorima uvek ukazivao na celishodnost, šta više nužnost, da se bar ovaj deo Evrope saèuva od nesreænog  rata.

 On je u tom smislu podneo jugoslovenskoj vladi predloge koji su bili tako lojalni i izvanredni da je naizgled izgledalo da se i u tadašnjoj Jugoslaviji umnožavaju glasovi koji su zastupali takvu tesnu saradnju.

   Stoga je sasvim taèno kada mister Halifaks danas izjavljuje da nije bila nemaèka namera da se izazove rat na Balkanu. Da, taèno je da je suprotno tome naš pošteni cilj bio da putem uspostavljanja tesne saradnje s Jugoslavijom možda po moguæstvu postignemo i pravedno i snošljivo likvidiranje italijansko - grèkog konflikta. Duèe je ne samo odobrio pokušaj da se Jugoslavija dovede u teško interesnu zajednicu s našim miroljubivim ciljevima, nego je to svim sredstvima pomagao.

   Tako je najzad bilo moguæno pobuditi  jugoslovensku vladu da pristupi Paktu Triju sila, koji Jugoslaviji nije stavljao uopšte nikakve zahteve, veæ je ovoj zemlji samo pružio preimuæstvo. Jer, to moram danas konstatovati radi istorijske istine da ovim Paktom i dopunskim sporazumom koji mu je bio pridodat Jugoslavija nije bila obavezna da pruža nikakvu pomoæ. Naprotiv, Jugoslavija je od sila potpisnica Trojnog pakta dobila sveèano obeæanje ne samo da se od nje neæe tražiti nikakva pomoæ, veæ smo bili spremni da se unapred odreknemo svakog transporta ratnog materijala  preko jugoslovenske teritorije.

Sem toga Jugoslavija je, na izrièiti zahtev svoje vlade, dobila garanciju da æe u sluèaju teritorijalnih promena na Balkanu dobiti prilaz Jegejskom Moru, koji je izmeðu ostaloga trebao da obuhvati i grad Solun. Tako je 25. marta potpisan u Beèu jedan Pakt koji je jugoslovenskoj državi obezbeðivao najveæu buduænost i koji je mogao obezbediti mir na Balkanu.

   Razumeæete, moji poslanici, da sam tog dana s jednim doista sreænim oseæanjem napustio ovaj lepi grad na Dunavu, ne samo stoga što sam smatrao da je time jedan gotovo osmogodišnji spoljno - politièki rad izgledao nagraðren,  ne, ja sam isto tako verovao da bi time možda još u poslednjoj minuti mogla da postane izlišna nemaèka intervencija na Balkanu.

   Dva dana kasnije potresla nas je sve vest o prevratu jedne klike plaæenih puèista koji su izvršili ono delo koje je engleskog premijera pobudilo da u oduševljenju usklikne da ima najzad da saopšti nešto dobro.

   Vi æete dalje razumeti, moji poslanici, što sam odmah dao naredbu za napad. Jer nemoguæno je da se na ovaj naèin postupa s Nemaèkim Rajhom. Ne može se dugo godina moliti za jedno politièko prijateljstvo.

Nemoguæno je isto tako zakljuèiti jedan sporazum, koji samo drugom donosi koristi, pa zatim doživeti da se ovaj sporazum ne samo prekonoæ prekrši,  veæ da se kao odgovor insultira predstavnik Nemaèkog Rajha, da se vojni ataše ugrožava, da se pomoænik ovog vojnog atašea rani, mnogobrojni drugi Nemci zlostavljaju, da se demoliraju biroi, škole, izložbene prostorije, i tako dalje, da se ruši stanovi državljana Rajha i da se nemaèki sunarodnci gone i ubijaju kao bespravna divljaè.

   Ja sam, to Bog zna, hteo mir. Ako pak jedan mister Halifaks sa porugom izjavljuje da se to vrlo dobro znalo i da su nas upravo stoga prinudili da se borimo, tako kao da je ovo neki naroèiti trijumf britanske državnièke veštine, tada ja protiv takve zloæe ne mogu ništa drugo uèiniti veæ da interese Rajha zaštitim sredstvima koja nam, hvala Bogu, stoje na raspoloženju.

 

Operacije prema Jugoslaviji

 

   Mogao sam ovu odluku u ovom trenutku doneti utoliko mirnije, što sam znao da je:

 1) Bugarska po svom mišljenju i stavu ostala nepromenljivo verna Nemaèkom Rajhu, i

  2) što je isto tako i Maðarska bila s pravom ozlojeðena.

Oba naša stara saveznika iz Svetskog rata morali su ovaj prevrat osetiti kao jednu provokaciju, koja je potekla od jedne države koja je veæ jednom izazvala požar u èitavoj Evropi, koji je po svojim posledicama Nemaèkoj, Maðarskoj i Bugarskoj nametnuo tako neiskazano veliku patnju.

Opšta operativna upustva koja sam još 20. marta dao Vrhovnoj komandi oružane sile, stavila su vojsku i vazduhoplovstvo pred jednu vrlo tešku zadaæu.

Morao se preduzeti jedan novi naknadni veliki nastup, morala su se preduzeti pomeranja veæ prispelih odreda, obezbediti dovoz materijala, vazduhoplovstvo je sem toga moralo ustanoviti mnogobrojne improvizovane aerodrome sa kojih se moralo preduzimati akciju, a koji su se delom nalazili još pod vodom.

Bez saradnje Maðarska koja je, pokazala puno razumevanje, kao i bez sasvim lojalnog držanja Rumunije, bilo bi nam vrlo teško u predviðenom kratkom vremenu sprovest izdata nareðenja. Kao termin napada odredio sam 6. april. Ovog dana južna grupa koja se nalazila u Bugarskoj bila je spremna za napad. Stupanje u akciju ostalih armija trebalo je da usledi odmah posle sprovoðenja potrebnih priprema. Kao termini bili su predviðeni 8, odnosno 10 i 14 april. Osnovna misao operacije bila je:

1) Sa jednom armijom iz Bugarske nastupiti protiv Grèke Trakije u pravcu Jegejskog Mora. Težište se nalazilo na desnom krilu, na kome je trebalo, pomoæu brdskih divizija i jedne okolne divizije iznuditi prodor ka Solunu.

2) Sa drugom jednom armijom probiti se u pravcu Skoplja sa ciljem, na najbrži naèin stvoriti vezu sa italijanskim snagama koje su prodirale iz Albanije. Trebalo je da obe ove operacije otpoènu 6. aprila.

3) Da 8. aprila otpoène dalja operacija sa jednom armijom iz Bugarske sa probojem u pravcu Niša sa ciljem da se prodre u prostor oko Beograda. Istovremeno  trebalo je da nemaèki korpus 10. aprila zaposedne Banat i da na taj naèin sa severa stigne pred Beograd.

4) Na dan 11. aprila trebalo je da jedna armija, koja je nastupala iz Koruško - Štajerske, odnosno zapadne Maðarske, preduzme napad u pravcu Zagreb - Sarajevo i Beograd.

 U vezi sa istim ovim operacijama postignuti su sporazumi sa našim saveznicima Italijom i Maðarskom. Italijanska oružana sila imala je nameru da sa julijskog fronta pored obale nastupa u pravcu Albanije, iz Albanije preko Skadra da se spoji sa našim trupama, isto tako da probije jugoslovenske graniène položaje na jugoslovensko - albanskoj granici prema Skoplju, u cilju uspostavljanja veze sa nemaèkom armijom koja je nastupala u tom pravcu i najzad da probije grèki front u Albaniji i po moguæstvu u obuhvatnom napadu da prodre do mora.

 U vezi s time bilo je potrebno da se zaposednu ostrva u Jadranskom i Jonskom Moru kao i sve ostale baze. Isto tako bili su postignuti sporazumi o saradnji oba vazduhoplovstva.

Voðstvo nemaèkih armija koje su prodirale ka Makedoniji i Grèkoj, nalazilo se u rukama generala feldmaršala fon Lista koji se veæ u dosadašnjim pohodima naroèito istakao. General feldmaršal Fon List je i ovog puta, a pod najtežim okolnostima izvršio postavljene zadatke na doista besprekoran naèin. Snage koje su nastupale ka Jugoslaviji iz jugoistoène oblasti Rajha i iz Maðarske nalazile su se pod komandom generalobersta fon Vajhsa. I on je u najkraæe vreme postigao svoje ciljeve. Tako su armije koje su operisale pod vrhovnim zapovedništvom generala feldmaršala fon Brauhièa i šefa generalštaba generalobersta Haldera i SS snaga i veæ posle pet dana prinudile na kapitulaciju grèko - traèku armiju, uspostavile vezu sa italijanskim snagam koje su nastupale iz Albanije, zauzele Solun, posle 12 dana prinudile Srbiju na kapitulaciju i na taj naèin stvorile pretpostavku za teški ali tako slavni proboj preko Larise za Atinu. Kruna ovih operacija jeste zaposedanje Peloponeza i mnogih grèkih ostrva.

Detaljno isticanje i ocenjivanje ovog doista istorijskog poduhvata pak uèiniæe Vrhovna komanda oružane sile. Njen šef general feldmaršal Kajtel i general Jodl kao i uvek znatno su uèestvovali u ovim operacijama.

Vazduhoplovstvo koje je operisalo pod vrhovnim zapovedništvom maršala Rajha i njegovog šefa generalštaba generala Ješoneka, bilo je podeljeno u dve grupe pod zapovedništvom generalobrsta fon Lera i generala fon Rihthofena. Njegova zadaæa bila je sledeæa:

   1) Uništiti neprijateljsko vazduhoplovstvo i njegove aerodrome

   2)  Središte zaverenika Beograd napasti u svim važnim vojnièkim objektima i na taj naèin ga veæ u poèetku iskljuèiti.

   3)  Pomoæi nemaèkim trupama najaktivnijom avijacijom i protivavijonskom artiljerijom da se skrši otpor neprijatelja, oteža njegovo bekstvo, da se, ako je moguæno, spreèi njegovo kasnije ukrcavanje i najzad upotrebom padobranaca pružiti široku pomoæ vojsci.

  

Pohvala vojsci

 

Gospodo poslanici! U ovom pohodu nemaèka oružana sila prevazišla je samu sebe. Veæ samo pripremno nastupanje vojske nametalo je ogromne teškoæe. Napad na delimièno neobièno jako utvrðene položaje, naroèito na trakijskom frontu, spada u red  najtežih zadataka koji se mogu staviti jednoj armiji.

U ovome ratu oklopne jedinice borile su se na terenu koji je dosad važio neprohodan za borna kola.Motorizovane jedinice izvršile su podvige, koji sami za sebe predstavljaju najvišu hvalu za èoveka, njegovu veštinu, njegovu hrabrost, njegovu istrajnost ali i za kvalitet materijala. Pešadijske, oklopne i brdske divizije, kao i oružani odredi S.S. takmièili su se meðusobno u hrabrosti, požrtvovanju, izdržljivosti i upornosti da se postignu nareðeni zadaci. Rad generalštaba bio je zaista opet izvanredan.

Ali vazduhoplovstvo je  svojoj slavi koja je veæ postala istorijska dodala još jednu novu. Sa samopožrtvovanjem i smelošæu koje može da odmeri samo onaj koji poznaje teškoæe ovog terena, letelo je dan i noæ, èesto pod najgorim klimatskim uslovima koji su dosada smatrani za sasvim nemoguæe. Protivavionski topovi pratili su kao i uvek pešadijske oklopne divizije na putevima koji se jedva mogu nazvati stazama.

Iznad ovoga rata treba zato napisati samo jednu reèenicu;

Nemaèkom vojniku ništa nije nemoguæno! Vozaèi bornih kola kao i kolona, vozaèi artiljerije i protivavionskih topova moraju u ovome ratu biti naroèito pomenuti. U borbi protiv utvrðenih položaja kao i u postavljanju mostova i drumova naši su pioniri zaslužili naroèiti list slave. Obaveštajne trupe zaslužuju najveæu hvalu.

Po neprohodnim putevima, po razrivenim drumovima, po kršu i stenju, po najužim kamenim stazama i kroz bujice, preko srušenih mostova, kroz duboke klance i preko golih planinskih grebena ovaj pobednièki pohod za nepune tri nedelje ugasio je rat u dvema državama.

Mi smo pri tome svesni da veliki udeo u tim uspesima imaju naši saveznici i da je naroèito šestomeseèna borba Italije protiv Grèke, voðena pod najtežim uslovima i žrtvama, ne samo vezala glavninu grèke vojske nego je nju toliko oslabila da je njen slom bio veæ neizbežan. I maðarska vojska je ponovo pokazala svoju staru slavu. Posela je Baèku i sa motorizovanim jedinicama prešla preko Drave.

Istorijska pravednost obavezuje me da utvrdim da se od protivnika koji su nam stali nasuprot, naroèito grèki vojnik, borio takoðe sa najveæom hrabrošæu. Kapitulirao je onda kada je dalji otpor bio nemoguæan i zato besciljan.

 

Nove neistine g. Èerèila

 

Ali ja sam primoran da govorim i o otporu koji je bio povod i uzrok borbe. Kao Nemac i vojnik, smatram za nedostojno da ikad kudim hrabrog neprijatelja, ali izgleda mi da je potrebno da uzmem u odbranu istinu protiv laži jednog èoveka koji je kao vojnik bedan politièar, a politièar isto tako bedan kao vojnik.G. Èerèil, koji je poèeo borbu, pokušava kao i u Norveškoj i kod Denkerka, da kaže nešto što bi docnije mogao lažno da predstavi kao uspeh. Smatram da to nije pošteno, ali kod ovog èoveka u svakom sluèaju razumem. Da je iko drugi kao politièar doživeo toliko poraza, kao vojnik toliko katastrofa, tada taj ne bi ostao u službi ni šest meseci, sem ako nema sposobnosti, koja g. Èerèila jedino odlikuje, a to je sposobnost da licemerno laže i istinu stalno izvræe.

   G. Èerèil može tim obmanjivati svoje zemljake, ali on ne može odstraniti posledice svog poraza. U Grèkoj je bila iskrcana britanska armija od 60 - 70 hiljada ljudi. Pre ove katastrofe, isti g. Èerèil je tvrdio da je iskrcano 240.000 hiljada ljudi.

Cilj ove armije bio je da se Nemaèka napadne s juga, da joj se nanese poraz i da se odatle, kao i 1918. godine, omoguæi preokret u ratnoj situaciji. Pomoænik koga je Èerèil ponovo bacio u nesreæu, u ovom sluèaju Jugoslavija, nepune dve nedelje posle poèetka te akcije bio je uništen. Same pak britanske trupe u Grèkoj tri nedelje docnije ili su pale, ranjene, zarobljene, utopljene ili su proterane. To su èinjenice.

Ja sam dakle, i u ovom sluèaju u mom poslednjem govoru u kome sam nagovestio da æemo Britance, pa ma gde se na kontinentu pojavili, napasti i baciti u mora, bolje prorekao nego g. Èerèil.

On sada izjavljuje sa svojim gvozdenim drskim èelom, da nas je ovaj rat stajao 75.000 mrtvih, dakle više nego dvostruko prilikom ofanzive na zapadu. Šta više, on ide još dalje; on preko svojih plaæenih kreatura saopštava svojim retko inteligentnim Englezima da su se Britanci, pošto su pobili tako ogroman broj Nemaca, najzad povukli i usled gaðenja pred tolikim zloèinima, tako reæi, samo zato napustili Grèku. Dakle: Australijanci i Novozelanðani bili bi još u Grèkoj da Britanci u svojoj karakteristiènoj mešavini lavske hrabrosti i deèje boleæivosti nisu pobili toliko Nemaca, i najzad usled gnušanja i jeze ustuknuli od svojih sopstvenih herojskih dela, ukrcali se na brodove i otplovili.

 

 

Rezultat rata na Balkanu

 

 

Usled toga mi smo samo Australijance i Novozelanðane nalazili kao mrtve i zarobljavali. Tako nešto može se dakle prièati publici u jednoj demokratiji. Ja æu vam, meðutim, izneti rezultate ovog pohoda u nekoliko kratkih brojeva:

   U toku operacije protiv Jugoslavije, ne uzimajuæi u obzir vojnike nemaèke narodnosti, kao i Hrvate i Makedonce, koji su veæinom odmah bili pušteni, zarobljeno je èisto srpskih 6.298 oficira i 337.864 vojnika.

 Meðutim njihovi brojevi nisu definitivni, veæ predstavljaju samo rezultat dosadašnjeg brojanja. Broj zarobljenih Grka iznosi okruglo 8.000 oficira i 210.000 vojnika. Ovaj broj ne može se ocenjivati na isti naèin kao i broj srpskih zarobljenika, jer su oni, ukoliko se radi grèkoj makedonskoj i epirskoj armiji, opkoljeni i prinuðeni na kapitulaciju u toku zajednièkoh nemaèko - italijanskih operacija.

   Isto tako, i grèki zarobljenici, s obzirom na njihovo uglavnom hrabro držanje, odmah æe se pustiti na slobodu. Broj zarobljenih Engleza, Novozelanðana i Australijanaca iznosi preko 9.000 vojnika i oficira. Ratni plen ne može se zasad ni približno pregledati.

   Deo ovog plena koji æe pripasti nama, s obzirom na uspehe našeg oružja, prema dosadašnjim procenama, iznosi preko pola miliona pušaka, više od hiljadu topova, mnogo hiljada mitraljeza, protivavionskih topova, merzera, veliki broj automobila i velike kolièine municije i ostalog materijala.

   Ovde bi želeo još da navedem cifre o neprijateljskom brodovlju koje je potopilo naše vazduhoplovstvo. Uništeno je 75 brodova sa 400.000 tona, a ošteæeno je 147 brodova sa 70.000 tona.

   Ovi rezultati postignuti su upotrebom sledeæih nemaèkih snaga:

1) za operacije na jugoistoku bilo je ukupno predviðeno: 31 puna i dve nepotpune divizije. Pripreme za pokret ovih snaga izvršene su za 7 dana

2) Od ovih snaga u borbi su stvarno uèestvovale sledeæe: 11 pešadijskih i brdskih divizija, 6 oklopnih divizija, 3 potpune i 2 nepotpune motorizovane divizije vojske i snage SS.

3) Od pomenutih snaga 11 ih je bilo više od šest dana, a 10 manje od šest dana u borbenoj akciji.

4) U borbu nije uopšte stupilo 11 odreda.

5) Još pre oèekivanja operacija u Grèkoj povuèena su iz akcije 3 odreda; tri dalja odreda, nisu transportovana do fronta, iz razloga što nisu bili potrebni; dva odreda iz istog razloga zadržana su u mestima gde su iskrcani.

6) Sa Englezima je vodilo borbu od toga  broja samo pet odreda. Od tri oklopne divizije koje su obuhvaæene samo su dve uvedene u borbu. Treæa je u toku operacija zadržana i kao nepotrebna takoðe povuèena.

 Stoga na kraju zakljuèujem, da su u borbi protiv Engleza, Novozelanðana i Australijanaca uèestvovale stvarno samo dve oklopne divizije, jedna brdska divizija i lièna garda.

Gubici nemaèke vojske i nemaèkog vazduhoplovstva kao i oružanih snaga SS u ovom pohodu najmanji su koje smo dosad imali. Nemaèka oružana sila u borbi protiv Jugoslavije, Grèke, odnosno Velike Britanije u Grèkoj, izgubila je:

Vojska i oružani odredi SS; 57 oficira i 1042 podoficira i vojnika mrtva, 181 ofiir i 3571 podoficir i vojnik ranjen, 13 oficira i 372 podoficira i vojnika nestala.

Vazduhoplovstvo: 10 oficira i 42 podoficira i vojnika mrtva, 36 oficira i 104 podoficira i vojnika nestala.

Ovaj doista istorijski odluèujuæi uspeh postignut je s tako neznatnim snagama u istom trenutku kada su oba saveznika osovine u severnoj Africi za nekoliko nedelja ponovo uništili takozvani uspeh tamnošnjih britanskih snaga. Jer, ne možemo ove akcije nemaèkog afrièkog korpusa  i italijanskih snaga u borbi u Kirenajici koje su vezane za ime generala Romela, odvojiti od akcije na Balkanu. Jedna od najkratkovidijih stratega izgubio je ovde jednim udarcem dva ratna poprišta.      

 

 

Konsekvence ovog pohoda

 

Konzekvence ovog pohoda su od izvanrednog znaèaja.

 S obzirom na moguænost da je u Beogradu jedan mali krug zaverenika uvek mogao  biti u moguænosti da u službi vankontinetalnih interesa zapali požar, znaèi olakšanje za èitavu Evropu što je ova opasnost najzad definitivno otklonjena.

Dunav kao važna saobraæajna veza za svu buduænost obezbeðen je protiv daljih pokušaja sabotaže i saobraæaj je veæ u punom obimu zapostavljen. Nemaèki Rajh, sem jedne male ispravke granica koje su mu povreðene Svetskim ratom, nema nikakvih teritorijalnih interesa u pogledu ovih oblasti. Politièki mi smo zainteresovani samo na osiguranju mira u ovom prostoru. Privredno na uspostavljanju jednog reda koji omoguæuje da se u korist svih unapreðuje proizvodnja dobara i uspostavljanje razmene robe.

   Pri tome leži u interesu jedne više pravde ako se ovde uzmu u obzir i oni interesi zasnovani na etnografskim istorijskim ili privrednim okolnostima. U pogledu ovog razvoja Nemaèka je samo zainteresovani posmatraè. Mi pozdravljamo što su naši saveznici sada u moguænosti da zadovolje svoje opravdane politièke ambicije.

   Radujemo se zbog uspostavljanja nezavisne Hrvatske države, s kojom se nadamo da možemo za svu buduænost saraðivati u prijateljstvi i poverenju. Naroèito na privrednom polju ova saradnja može doneti samo obostranu korist. Što je maðarski narod uèinio još jedan korak u cilju revizije ugovora o miru koji su mu nekad nepravedno nametnuti, ispunjava nas srdaènim oseæanjem. Što je odstranjena nepravda koja je bila naneta Bugarskoj, naroèito se radujemo, jer ukoliko je nemaèki narod omoguæio ovu reviziju svojim oružjem, mi verujemo da smo se odužili jednom istorijskom dugu prema našem vernom savezniku iz velikog rata. Što pak saveznièka Italija dobija uticaj u životnom prostoru koji samo njoj pripada, onda je to više nego zaslužila i suviše velikim žrtvama koje je od oktobra meseca prošle godine pridonela za buduænost osovine.

Prema pobeðenom, nesreænom grèkom narodu ispunjava nas iskreno sauèešæe. On je žrtva svog kralja i jednog malog zaslepljenog vodeæeg sloja. On se ipak tako hrabro borio, da mu ni njegovi neprijatelji ne mogu odreæi poštovanja.

Srpski narod æe možda iz ove svoje katastrofe ipak povuæi jedino ispravan zakljuèak, da su puèistièki oficiri i ovoj zemlji samo doneli nesreæu. Svi nesreæno pogoðeni pak neæe možda ovog puta tako brzo zaboraviti onaj tako otmeni naèin na koji su ih država i voðe, za koje su oni imali èast da se žrtvuju, odbacili, prema lepom naèelu da crnac, pošto je izvršio svoju dužnost, može mirno iæi...

Voða Rajha istakao je zatim zasluge otadžbine koja je svojim požrtvovanim radom uštedela krv svojih vojnika. Istakao je da æe Nemaèki Rajh i dalje èuvati nadmoænost u naoružanju, a nemaèka vojska da æe se uvek pojaviti gde bude potrebno. Nemaèki narod zna da je rat bio samo posledica gramzivosti nekolicine meðunarodnih ratnih huškaèa i mržnje demokratija koje stoje iza nje.

Godina 1941, biæe u istoriji najvažnija godina našeg uzdizanja. Ako upravimo pogled na Svemoguænom upravljaèu sudbina, biæemo Njemu naroèito zahvalni zato što je On omoguæio da velike uspehe postignemo sa toliko malo krvi. Možemo ga samo moliti da ni u buduænosti ne napusti naš narod. Ukoliko leži u našoj moæi da se od naših neprijatelja  odbranimo, to æemo uèiniti. U doba jevrejsko-kapitalistièkog, novèanog, staleškog i klasnog ludila stoji nacionalsocijalistièka narodna država kao gvozdeni spomenik socijalne pravde i èistog razuma. Ona neæe zato preživeti samo ovaj rat nego i iduæih hiljadu godina.

 

 

 

A

 

Stradanje Srba u Prvom svetskom ratu

 

(Podaci iz knjige Vladimira Dedijera, Beograd, "Kultura", 1953. godine)

 

Srbija je pretrpela žrtve u toku Prvog svetskog rata više nego ijedna druga uèesnica toga rata. Prema službenim podacima objavljenim 1919. godine na mirovnoj konferenciji u Parizu, od ukupnog broja poginulih muškaraca u Prvom svetskom ratu, na prvo mesto je dolazila Srbija sa 22,4 %, zatim Francuska 10,5 %, Nemaèka 9,8 %, Austrija i Ugarska 9,5 %, Italija 6,2%, Velika Britanija 5,1 %, Rusija 1,2 %, Belgija, 1,0%, SAD, 0,2 %...U Prvom svetskom ratu Srbija je mobilisala 852.000 vojnika, što je èinilo 15 % njenog ukupnog stanovništva, 30 % svih muškaraca (znaèi da se kuæi, u Srbiju vratilo samo oko 7,5 %!).

Drukèije reèeno, bilo je to 83 % muškaraca u dobi izmeðu 18 i 55 godina. Od ovog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika. Do septembra 1915. godine, poginulo je 172.508 vojnika, prilikom prelaska preko Albanije 77.455 vojnika, u borbama na Solunskom frontu 1916, 1917, 1918 godine, 36. 477 vojnika, pobijeno ili umrlo u zarobljeništvu 81. 214, a od bolesti i rana 1915. godine umro je 34.781 vojnik.

Što se tièe gubitaka civilnog stanovništva, oni su iznosili 845.000, od toga je 200.000 graðana krenulo sa vojskom preko Albanije i od toga broja umrlo je 140.000 ljudi. Epidemija pegavog tifusa je odnela tokom 1914-1915. godine èak 360.000 ljudi

Ukupno je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila, što vojnika što graðana, 1. 247.435 osoba, ili 28 %  stanovništva od ukupnog broja 1914. godine!

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane