Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

 

Uzroci i posledice državnog haosa i bezumlja

 

Potraga  ili potreba za Šarićem

 

Iako je zakonski rok da se izaberu predsednici svih sudova u Srbiji bio 31. mart 2010. godine, pravosuđe je i 2013. godinu dočekalo bez predsednika sudova. Naime, gotovo tri godine na čelu sudova su vršioci funkcije predsednika, osim Vrhovnog kasacionog suda, na čijem je čelu predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović,  ali, to je samo jedan od razloga zbog čega Srbija tone sve dublje u institucionalni haos, korupciju i stranačko samovlašće, konstatuje urednik Tabloida Josip Bogić, bivši pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a.

 

Josip Bogić

 

U Srbiji je gotovo postalo nepisano pravilo da svi bolje rade tuđi posao nego svoj. Čini se da je lako profesionalci rade svoj posao, ali...Do skora se jedan policijski ekspert predstavljao kao jedino rešenje i najbolji poznavalac u toj oblasti, iako nikada nikoga po tom pitanju nije uhapsio niti je prikupio dokaze za koruptivno krivično delo. Vidimo da je i ministar vojni glavni akter u borbi protiv korupcije sa ljudima koji su samo čuli i gledali kako se to radi.  Na žalost, nije dovoljno imati dobru volju. Za takvo nešto potrebno je i znanje i iskustvo. Najnoviji izveštaji u napretku Srbije u borbi protiv korupcije to najbolje pokazuje. Osim novinskih istraga u pravim istragama se nije daleko otišlo. Suštinski se nije gotovo ništa dogodilo. Svi akteri su ponovo pali na osnovnoj tezi a to je pogrešan sistem. I dalje se sistem nije promenio. Isti oni koji su godinama pogrešno radili sada se nude kao spasioci. Očekivati nove promene a ne menjati sistem je zaludan posao.

Jedna od večnih metoda koruptivnih metoda je nepotizam a to je u Srbiji najčešće ponašanje nosioca političke, ekonomske, vojne ili neke druge moći, koji na osnovu svog povlašćenog položaja u hijerarhiji, favoriziraju članove svoje porodice, stranke ili prijatelje u odnosu na druge osobe, bez obzira na njihovu stručnu sposobnost kod zapošljavanja, davanja poslova ili dodeljivanja nekih benificija.

Najčešći i najednostavniji primer političkog nepotizma je brzi uspon nekog političara na visoke položaje, koji za to nema odgovarajuće kvalifikacije,  ali ima neobično uticajnog „rođaka". Otkuda najednom zapošljavanje u ministarstvima raznih menadžera, estradnih umetnika, mahača zastavama, polusveta i raznih struka a posla nigde na vidiku. Niko ne želi da se odrekne privilegija koje se dobijaju od države niti postoji volja da se sistemski zatvore rupe korupcije. U svom predizbornom obećanju prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao: „Ako ne uspem nešto da promenim na bolje, skloniću se sam nakon šest meseci vladanja. Meni fotelja ne treba".

 Prvo polugodište se uskoro završava. Verujem gospodinu Vučiću da njemu lično jedna fotelja ništa ne znači jer ih ima mnogo. Ali te fotelje su mnogo draže i značajnije njegovim pristalicama. Poput bivšeg predsednika Tadića istom matricom Vlada i gospodin Vučić. Obojica su stožer oko koga se sve  "vrti". Videli smo sudbinu Tadića, a o Vučićevoj ćemo još pričati. Kada bi borba protiv korupcije i organizovanog kriminala zavisila od volje jednog čoveka to bi bio uspešan recept koga bi svi primenjivali, ali nije i ne može biti tako...Svakako je učinjen jedan pomak u tome da se počinje sa procesuiranjem ali osim toga suštinski nije urađeno mnogo.  Kao ministar odbrane Vučić se tim resorom i ne bavi, ali kada je reč o borbi protiv korupcije, osim strašne medijske hajke i masovnih hapšenja nema vidljivih rezultata. Ta oblast će moći da se ocenjuje tek kada se dobiju sudski epilozi. Ali to je posao ministra policije, a ne ministra odbrane! Možda bi trebalo dati šansu ministru policije da malo rukovodi odbranom možda bi imao više uspeha nego u odbrani Kosova i Metohije.  

Povodom prvih šest meseci rada, Vučić kaže da se postižu "značajni rezultati" i da će borba protiv korupcije biti nastavljena istim ili još jačim tempom. Prve pravosnažne presude očekuje već do kraja godine i najavljuje da će u 2013. godine biti okončane istrage 24 sporne privatizacije! Što se toga tiče u prvim danima rada nove Vlade govorilo se da će to biti procesuirano po principu "samo što nije" a sada se produžava rok do kraja godine?

Kažu, "ozbiljno se radi na stvaranju sistema i institucija, a najveći broj sudija i tužilaca, odnosno onih koji se bave tužilačkom istragom su na usavršavanju i školovanju u inostranstvu". 

Međutim, iako je zakonski rok da se izaberu predsednici svih sudova u Srbiji bio 31. mart 2010. godine, pravosuđe je i 2013. godinu dočekalo bez predsednika sudova. Naime, gotovo tri godine na čelu sudova su vršioci funkcije predsednika, osim Vrhovnog kasacionog suda, na čijem je čelu predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović.

Hapšenja zbog zloupotreba položaja u Agrobanci, takođe pokazuju da su neki akteri iz ove priče izuzeti od gonjenja jer začuđuje činjenica da su svi ovi poslovi u banci zaobišli Pravni sektor !? Kada su u pitanju Hapšenja u okviru istrage o poslovanju "Jugoremedije" ne vidim da se tu nešto novo spektakularno dokazalo osim onoga što je Savet za borbu protiv korupcije pronašao. Osim podignutog optužnog predloga protiv Olivera Dulića, bivšeg ministra životne sredine, u aferi Nuba invest drugi predmeti su izgleda na čekanju da se prikupe validni dokazi.

Vučić takođe najavljuje da se osniva komisija za istragu nerešenih ubistava novinara u Srbiji, o čemu će odluka biti uskoro podneta Vladi na usvajanje. Pa da li je to moguće!? Isti ljudi u MUP-u po ko zna koji put prodaju istu priču o rešavanju ove teške problema tike i nikada ništa! Najava hapšenja Darka Šarića nije nikakva novost. Ista ekipa u MUP-u Šarića hapsi godinama i samo što ga nije uhapsila! Sve znaju i gde je i šta radi, ali izgleda da im nedostaje "službena so" da mu bace na rep.

I ova priča oko hapšenja je puno puta ispričana. Za Šarića niko nije čuo dok američke službe nisu bile zainteresovane jer im je zbog nečega zasmetao. Osim toga doprinos za uspešnu akciju pripada prošloj Vladi a ne aktuelnoj. A što bi smo mi odavde iz Srbije se bavili svetskim putevima droge, kada ni naše lokalne lopove odavde ne možemo ili nećemo da uhapsimo. Ko je to nas ovlastio da budemo svetski policajci? Uostalom Darko Šarić je strani državljanin koji je srpsko državljanstvo stekao 2005. godine prijemom a po rođenju je Crnogorac. Ključ organizovanog kriminala je bio politički vrh koji je omogućio da se Šariću pomaže i koji je tražio da institucije ne reaguju na kriminal. Najbitnije je da se sazna ko su pravi organizatori kriminalnih radnji i pomaganja Šariću, a posle i kazne. Na drugoj strani, razni Šarići u srpskom državnom sistemu su se upravo namnožili zahvaljujući svojim zemljačkim, rođačkim, kumovskim i plemenskim vezama.      Očekujemo uskoro da Srbiji bude izručen i Vlada Milisavljević zvani Budali! Kao da imamo malo budala pa nam fali i on!

                                          

GLOSA

Do današnjeg dana nije uhapšen nijedan bivši direktor Agencije za privatizaciju, nijedan ministar, pa tako ispada da su uhapšeni oni kojima je pribavljena korist ili podstrekači a glavnih izvršilaca nigde nema.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane