Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kontranapad

Kontranapad

 

Bivši nacionalni fudbalski kolos, Crvena Zvezda, posle godina urušavanja da ustane iz mrtvih

 

Piksi načeo, Lukić razvalio

 

Novi put u deceniji lutanja i tumaranja FK „Crvena zvezda" je na vidiku. Podaci o poslovanju kluba u proteklim godinama, koje je dva dana uoči Nove godine pred očima javnosti saopštio Nebojša Čović, potvrdili su pretpostavke i nagađanja o katastrofalnoj situaciji u kakvu je ovaj nekadašnji fudbalski gigant doveden.

 

Miroslav Vislavski

 

Konačno je neko u F.K. Crvena Zvezda prekinuo sa praksom prikrivanja, mistifikacije, i podvođenja rezultata poslovanja pod „poslovnom tajnom". Iznos od 48,8 miliona evra duga, koji su preko svojih namesnika ili njihovih nedoraslih sledbenika u klubu, podsticale sive eminencije u svojim planovima za jeftinu privatizaciju „bogate udavače", učinio se nepremostivom preprekom. On je i danas barijera koja će se teško i dugo savladavati, ali samo uz ozbiljan, odgovoran, uporni rad menadžmenta i zaposlenih u radnoj zajednici. Pravo na optimizam u pogledu moguće pobede nad teškom dubiozom, daje realna vrednost koja je uknjižena na kontu Crvene zvezde. Imovina koju poseduje Crvena zvezda je osnova od koje klub kreće u čišćenje taloga u svom poslovanju u godinama drpanja.

Zvezdini ozbiljni problemi su počeli 2002. godine... Tada, kada je targetirana njena imovina. Postojala je ideja da se na Autokomandi izgradi glavna autobuska stanica, imajući u vidu najveću frekvenciju saobraćaja u ovom delu grada. Četiri godine kasnije je menjan Regulacioni plan grada Beograda po kome su trebali da se steknu uslovi za izgradnju novog stadiona. Zvezdi nije bila dozvoljena kupovina zemljišta ispod stadiona, koje je pripadalo PKB-u. Nije omogućeno pravo preče kupovine, a novi vlasnik je postala "Delta". Njen cilj nije bio fudbalski, već da na tom potezu izgradi poslovno-stambeni kompleks. Slično je bilo i prilikom prodaje zemljišta ispod istočne tribine „Marakane". Nije prodato Zvezdi, vlasnik je postao Zoran Janjušević nekadašnji savetnik Zorana Đinđića i poznati junak više velikih afera (privatizacija cementare, prodaja Brodogradilišta Beograd...). U međuvremenu promenio se vlasnik. Na zemljištu koje je gruntovno upisano na Crvenu zvezdu, nikla je diplomatska benzinska pumpa.

"Sada imamo kosku u grlu s obzirom na to da nad zemljištem postoje suvlasnici" rekao je Nebojša Čović prilikom iscrpnog informisanja o nalazu radne grupe koja je imala zadatak da na osnovu raspoloživih dokumenata snimi stanje u kome se klub nalazi.

 

A, sve se moglo preduprediti

 

Trezveno procenjujući okolnosti u kojima je fudbalski velikan, stanje u zemlji i ambijent u kome se ostvaruje srpski fudbal, Nebojša Čović je rekao da je period od pet godina nužan za oporavak Crvene zvezde, naglašavajući da je to optimistička prognoza, koja, da bi se ostvarila mora biti propraćena velikim razumevanjem grada Beograda, pre svega, kada se radi o čišćenju lokacije. Eliminacija onih koji su bespravno ušli u posed dela površine od 17 hektara koji je u vlasništvu Crvene zvezde je složen zadatak koji se nalazi pred gradom. Prevedeno takmičarski, Crvena zvezda će i u narednom periodu teško dolaziti do trofeja. Armija njenih pristalica uželeće se trofeja i vrhunskih utakmica. Koliko je teška situacija neka posluži ilustracija da su zaposleni pred novu godinu ostali uskraćeni za plate, a kako navodi sportski direktor Zoran Stojadinović, najverovatnije da od pojačanja neće biti ništa. Po njemu, Zvezda trenutno nije u mogućnosti da plati avio-kartu strancima da dođu u Beograd, a kamo li da plati obeštećenje za njihov prelazak na „Marakanu".

Dani koje preživljava veliki šampion su najteži u istoriji „crveno-belih". Da li je moralo doći do toga? Nikako! Da je bilo malo pameti i poštovanja, pokazane brige za sudbinu kluba, da nisu progovarale niske pobude i strasti skorojevića i kvazilegendi, da nije bilo poltronstva i podaništva, idolopoklonstva prema novom kapital establišmentu, da je bilo odgovorne politike... Sve se moglo preduprediti.

Posrnulo se već u vreme kada je Dragan Džajić pod pritiskom i siledžijskim skandiranjem i porukama Zvezdinog severa, dostojanstveno napustio kormilo kluba 2004. godine, sa pozitivnim saldom od 1,5 miliona evra i vrednosti u igračkom potencijalu koja se po kazivanju tadašnjeg potpredsednika kluba Milana Vujina kretala oko 30 miliona evra! Džajića je nasledio Dragan Stojković Piksi, za čije vreme je rasprodat vredan sastav, a dovedeni su prosečni i skupi igrači iz inostranstva. Predsednikovao je nešto duže od dve godine, da bi period od novembra 2007. do maja 2009. na vlasti bili Toplica Spasojević i Dobrivoje Tanasijević, zvani Den Tana! To je period u kome je formalno pravno, Zvezda bila bez predsednika!? Nije sprovedena administrativna procedura njihovog prijavljivanja pred državnim institucijama. Mandat Vladana Lukića je trajao od maja 2009. do novembra 2012.

 

Stojković urušio Zvezdin sistem

 

Bez obzira na princip radne grupe da ne okrivljuje i ne prebacuje odgovornost pojedinačno na ljude koji su predvodili Crvenu zvezdu i njihove saradnike, neko mora da izađe otvoreno sa analizom, ocenama i kvalifikacijama perioda vladavine pomenutih. U njihovo vreme su se dugovi gomilali. Ako nisu bili spremni i sposobni da predvode takav klub kao što je nacionalni brend kakav predstavlja Crvena zvezda, nisu se smeli prihvatati posla. Štaviše, neki su se utrkivali i služili najprljavijim štosevima ne bi li došli na čelo Zvezde. Koliko god je veliki igrač, legenda Zvezde, sjajan trener u Japanu, Piksi Stojković morao bi da položi račune za pogrešnu i pogubnu politiku kojom je urušio Zvezdin sistem. To što se odrekao potraživanja od Zvezde u iznosu od 26.000 evra ne oslobađa ga odgovornosti za loše poslovne poteze. Tvrdnje sa kojima nastupa bez pokrića (bez finansijskih pokazatelja i nalaza revizora) da je nasledio dugove od desetak miliona evra padaju pred nalazom do kojeg su došli ekonomski eksperti koji su radili finansijsko poslovanje unazad četrnaest godina i koji su utvrdili postojeći dug od 48,8 miliona evra zaključno sa oktobrom 2012. godine.

Period vladavine Toplice Spasojevića i Dobrivoja Tanasijevića koji voli da se i u Srbiji oslovljava sa Den Tana, karakteriše dalje poniranje Crvene zvezde, iako se radi o poslovnim ljudima koji su uspešni u biznisu. Njihove menadžerske sposobnosti nisu donele boljitak Zvezdi. Po svemu sudeći, to im nije bio ni interes. Bili su u službi drugih interesa. Poznavaoci odnosa Toplice Spasojevića i Miroslava Miškovića s jedne strane, a sa druge Den Tane i Marka Miškovića tvrde da je porodica Mišković preko svojih eksponenata nastojala da se domogne najatraktivnije imovine Crvene zvezde, konkretno zemljišta u njenoj svojini. Vladan Lukić je proizvod nužnog zla koje je nastalo u deficitu kandidata za predsednički presto u jednom od kritičnih trenutaka u istoriji Zvezde. Posle mu se dopalo pa je smatrao da je nezamenjljiv, a cehovi su rasli, rasli...

 

Vidoviti Bingulac i slabovidi poltroni

 

Zanimljiv je osvrt na vreme izbora u Crvenoj zvezdi 2008. kada su u trci bili prvonominovani prof. dr Zoran Bingulac, a kasnije izbačeni protivkandidat Den Tana. Podsećanje na prljavu izbornu trku koju je vodio njen pobednik Den Tana, pokazuje da su sve konstatacije i činjenice izrečene četiri godine kasnije od Nebojše Čovića u ime radne grupe kao privremenog organa, a odnose se na situaciju u Crvenoj zvezdi, podudarne i tačne. Razlika je u nivou zaduženosti koja je tada bila 20 miliona evra, a krajem 2012. godine je dostigla iznos od 48,8 miliona evra.

Bingulac je tada izveo i javno saopštio računicu da je procenjena realna vrednost Crvene zvezde u tom trenutku iznosila 320 miliona evra, a danas je to šestostruko manji iznos. U svojoj knjizi „Slepi crveno - beli dani" Bingulac kaže: neko hoće klub koji trenutno vredi 150 miliona evra da spusti na 50 - 60 miliona evra, a samo zemljište vredi 120 miliona evra. U Izveštaju radne grupe se kaže da je 17 hektara zemlje u vlasništvu kluba, 2010. godine procenjeno na 36 miliona evra, ali je u knjigama Zvezde upisano samo 11 miliona evra!? Bingulac je upozoravao da: „Sve ovo što se radi jeste zbog privatizacije Crvene zvezde. Ako se nastavi ovako, biće prodata za 10 - 12,5 odsto od svoje vrednosti". Čović je interpretirajući Izveštaj rekao da iz toga nedvosmisleno proizilazi da je nečiji cilj bio da se zaustavi Zvezda u daljem razvoju, odnosno da sa sumnjivim pozajmicama dođe do situacije koja bi bila referentna za privatizaciju Crvene zvezde.

 

Glava na panju

 

Baveći se pitanjem privatizacije Crvene zvezde i Partizana, nekadašnji urednik sportske rubrike „Tabloida", pokojni Nikola Simić je pre četiri godine na stranicama Tabloida, ustvrdio: „...prvo, Zvezda je već oteta, a drugo... zbog toga se, sasvim izvesno, može izgubiti i glava, u ovoj nesrećnoj Srbiji". Tom prilikom je citirao Zorana Bingulca: "Crvena Zvezda je na izbornoj Skupštini imala poslednju šansu da pobedi mafiju. Mafija toliko prožima njeno tkivo da će „crveno-beli" uskoro nestati sa fudbalske mape Evrope". Prema njegovim rečima, "niko više ne sme da priđe, da pokaže ambiciju da kupi naš najtrofejniji klub", jer može da prođe kao i fudbalski čelnici koji su glavom platili svoju ljubav (ili interes) prema srpskom fudbalu.

Dakle, da su pre četiri godine postojale zdrave snage u klubu, Zvezda bi odolela najezdi nezasitih i beskrupuloznih gramzivaca. Na žalost, poltronstvo večitih zvezdaša, od kojih nije imuna ni Crvena zvezda, bilo je saveznik Den Tani i društvu koje ga je namontiralo da klub dalje gura u provaliju. „Večiti" su mu zamerili na političkoj aktivnosti u stranci čiji lider je četiri godine kasnije došao u nevreme dana, u ponoć da započne proces Zvezdinog oporavka.

Zoranu Bingulcu je ostala jalova satisfakcija što je bio vidovit, a njegovim partijskim kolegama nova recka za promašaje i beščašće zbog zaborava na njegove vrednosti prilikom formiranja ekipe za oporavak šampiona. Bio im je dobar kada im se pridružio u stranci rukovođen pre svega patriotizmom koji su protežirali, kao i na njihovom novom početku u drugom izdanju, kada su skinuli bedževe sa prsiju. Rizikovao je sopstveni ugled zbog svrstavanja u njihove redove kada im je javno i nesebično poklonio kredibilnost svog imena, časti i karijere.

Ostavio je knjigu o crveno-beloj sagi na putu slepca. Učinio je to u amanet budućnosti kao opomenu, tvrdeći i čvrsto verujući da je vreme najbolji sudija.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane