Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

 

Raspleti

 

Šta donose optužnice protiv bivših i sadašnjih rukovodilaca gumarskog giganta iz Pirota

 

Lovce na "Tigar" čeka kavez

 

Bivši i sadašnji rukovodioci Tigra  stavljeni su, konačno, pod istragu, jer su zahvaljujući tekstovima u Tabloidu, uhvaćeni u pljačkanju kompanije. Celokupna suma je, međutim, daleko viša od 4,5 miliona evra, koju su oni podelili na ime ''autorskih honorara'', jer su oni kompaniju, po raznim osnovima, opelješili za nekoliko stotina miliona evra

 

M. Glamočanin

 

Više Tužilaštvo u Pirotu je nedavno objavilo kako je podiglo optužnicu protiv bivših i sadašnjih čelnika fabrike guma Tigar, jer su kroz fingirane autorske honorare pomenuto preduzeće oštetili za 460 miliona dinara, što predstavlja 4,5 miliona evra.

  Suma koja se optuženima stavlja na teret, međutim, trebala bi da bude daleko veća, budući da se u periodu od najmanje deset godina na ovaj način iz Tigra izvlačilo prosečno 100.000 evra mesečno, odnosno preko milion evra godišnje. Kao što je Tabloid objavio u broju 265 pomenuta pljačka započeta je još u vreme dok je izvršni finansijski direktor korporacije Tigar bio Ljubiša Mitić, ali je mitske razmere dobio tek kada je na to mesto dospeo Đorđe Džunić, ključni čovek ne samo pomenute pljačke, već i njenog rasvetljavanja, jer je on potpisivao sve naloge za isplatu.

  Trik, pomoću koga je iz Tigra izvučeno preko deset miliona evra, sastojao se u tome da je od beogradskog Ekonomskog fakulteta uziman neki od radova iz oblasti menadžerskog poslovanja, koji bi zatim neznatno bio prerađen i registrovan kao intelektualna svojina nekog od funkcionera Tigra, i to uz pomoć advokata Slavoljuba Stankovića, kasnijeg šefa pravne službe Tigra sa titulom "direktor pravne funkcije" (?!). Direktori Tigra bi bili navodni autori, pa bi se onda "njihov" program preko odabrane firme prodavao njihovoj korporaciji radi pospešivanja rada. "Autori" bi zatim dobijali honorare za svoj rad.

Odabrana firma bi za svoje usluge zadržavala 15 odsto, dok bi ostatak po prethodnom dogovoru sa tadašnjim generalnim direktorom Tigra bio uplaćivan na privatne račune direktora Tigra. Na ovaj način bi bili korumpirani i tako na saradnju sa generalnim direktorom prisiljeni i oni rukovodioci kompanije koji su pokazivali želju da rade po zakonu.

Za sve ovo najodgovorniji je dugogodišnji generalni direktor korporacije Tigar Dragan Nikolić, zvan Faraon ili Tata, koji je po sopstvenom priznanju datom u policiji jedini koji se u Tigru o svemu pitao. Kada je prošlog leta saznao da tužilaštvo raspolaže informacijama o pranju para i pljački pomoću "autorskih honorara" Faraon se onesvestio na očigled mnogih sugrađana koji su se to veče zatekli na pirotskom keju.

Početkom jula 2012. Faraona je na mestu generalnog direktora zamenila Jelena Petković (zvana Mama), njegova verna saradnica u prikrivanju ranijih pljački, čiji je mandat ograničen na godinu dana. Mamin novi miljenik Goran Jovanović (radnici ga zovu Zlatna Patka) avanzovao je na mesto predsednika Nadzornog odbora kompanije Tigar.

Ova opasna trojka činila je sve što je mogla da zaustavi objavljivanje članaka u Tabloidu o njihovim dugogodišnjim pljačkama, kao i da kod podmitljivih tužilaca i sudija spreči pokretanje krivičnih postupaka. Zahvaljujući zamenici višeg tužioca iz Pirota Sonji Nešić, međutim, cela afera polako dobija sudski epilog. Ova hrabra žena je odolela svim dosadašnjim pritiscima kako funkcionera Tigra, tako isto i visokih službenika Ministarstva pravde i svojih pretpostavljenih.

Prema pouzdanim informacijama, ona je svaki članak Tabloida prosleđivala Policijskoj upravi Pirot sa zahtevom da se objavljeni navodi detaljno provere.

Pokušavajući da Tigar spase neminovne propasti proistekle iz konstantne pljačke, Mlađan Dinkić je izdejstvovao u vladi Republike Srbije da se ovoj korporaciji hitno preusmeri 200 miliona dinara kao bi izašla iz blokade. Umesto da ovaj novac potroši za pokretanje proizvodnje ili da se isplate plate radnicima, rukovodstvo je odlučilo da ga potroši deljenjem bonusa samima sebi!

Tigar, nekadašnji gigant, i dalje je na staklenim nogama potpuno opljačkan i doveden na sam rub stečaja. Skora hapšenja odgovornih za ovakvo stanje značiće zadovoljenje pravde, ali ne i ponovno popunjavanje ispražnjenih računa.

Bogatstvo 20 bivših i sadašnjih čelnika kompanije Tigar procenjuje se na nekoliko stotina miliona evra! Ako ih sud oglasi krivim, zaplenom njihove imovine spasli bi i Tigar, i grad Pirot. Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, međutim, još uvek se pravi lud.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane