Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Kako je Sorošova fondacija dala 50 miliona evra za projekat koji može da ubije pola Beograda

Visoki napon iznad naših glava

Vlast nekadašnje Socijalističke Republike Srbije, svojevremeno je odbacila projekat prema kome je dalekovod trebao da prolazi pored osnovne škole i vrtića, a preko krovova kuća u prigradskim naseljima oko Beograda, Vinči i Radmilovcu. Ali, vlasti „demokratske" i „naprednjačke" Srbije zbog 50 miliona evra koje plaća Soroš fondacija spremne su da na sigurnu smrt osude hiljade građana, među kojima su i deca predškolskog uzrasta. Monstruozni projekat se nastavlja i u Grockoj.

Igor Milanović

Transbalkanski visokonaponski dalekovod je projekat napravljen još osamdesetih godina prošlog veka i predviđao je da preko Srbije spoji Rumuniju, Moldaviju i Ukrajinu sa Hrvatskom i Crnom Gorom, odakle bi išao dalje ka Italiji. Idejno rešenje je urađeno 1987. godine, ali je tadašnje Izvršno veće Srbije 1989. naložilo preprojektovanje trase kako ne bi ugrozila vrtić i školu koji su u međuvremenu izgrađeni. Onda su došli ratovi devedesetih zbog čega se odustalo od celog projekta.

Elektromreža Srbije (EMS) 2008. obnavlja projekat, jer je Soroš fondacija u te svrhe donirala 50 miliona evra, od čega polovina ide za sam projekat, a ostatak je predviđen za „pribavljanje potrebnih saglasnosti i dozvola", odnosno za mito. Zbog tih 25 miliona evra nadležni u Srbiji, a na prvom mestu u EMS-u spremni su da žrtvuju i ljudske živote, samo da se dalekovod izgradi.

Prvo se pristupilo eksproprijaciji zemljišta, a kada je Ustavni sud Zakon o eksproprijaciji proglasio neustavnim, EMS je od vlasnika počeo da kupuje zemljište neophodno za postavljanje stubnih mesta. Za jedno stubno mesto plaćano je vlasnicima zemljišta 300 i više evra. Kako bi se uštedele pare i ukralo nešto i od donacije date za izgradnju dalekovoda, po novoj zamisli iskoristiće se deo koji je još pre 35 godina izgrađen za pristup trafostanici „Beograd 8", odakle se usmerava prema Mirijevu i to preko naselja sa više od 300 domaćinstava, a pored osnovne škole „Nikola Tesla" i dečijeg vrtića „Lane" u Vinči.

Po svetskim standardima dalekovod planirane snage od 400 Kv ne bi smeo da naseljenom mestu bude bliži od 60 metara, jer njegova zračenja kod ljudi mogu da izazovu razne bolesti, kao što su leukemija ili alchajmer. U slučaju Vinče dalekovod je na samo 15 metara od osnovne škole koju pohađa 2.500 učenika, odnosno na manje od 40 metara od predškolske ustanove sa oko 1.000 dece. Na jednom mestu dalekovod prolazi preko petospratnice u izgradnji, za koju je dozvola izdata pre nego što se znalo da će tuda proći dalekovod, dok je stub od zida zgrade udaljen jedva pet metara!?

Osim od zračenja, opasnost preti i od pada dalekovoda. Pre godinu dana je dalekovod pao u Malom Mokrom Lugu, ali nije bilo povređenih jer se havarija desila na nenaseljenom području. Šta može da se desi ako se isto dogodi u Vinči ili Radmilovcu, gde dalekovod prolazi kroz dvorišta i preko krovova kuća, sam Bog zna.

Grupa građana i udruženje roditelja učenika osnovne škole u više navrata su pokušali da ubede nadležne u EMS-u da se projekat izmeni, ali bez uspeha. Iz Elektromreže su stigla objašnjenja kako su objekti na planiranoj trasi nelegalno podignuti, a u diskusiju se umešala i ministarka Zorana Mihajlović pretnjom da će svi objekti pored dalekovoda biti srušeni. Da li se to planira i rušenje osnovne škole i predškolske ustanove?

I EMS i gospođa ministarka zanemaruju činjenicu da do 2012. ni Urbanistički zavod ni nadležne građevinske inspekcije nisu znali za postojanje bilo kakvog vitalnog infrastrukturnog projekta na ovoj teritoriji, zbog čega su primali zahteve za legalizaciju i izdavali dozvole za prevođenje namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko.

Sam EMS nema energetsku dozvolu za izgradnju dalekovoda, iako je za to Soroš platio 25 miliona evra. Idejno rešenje iz 1987. nije glavni projekat, a i ono je dve godine kasnije stavljeno van snage. Bez obzira na to, Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku 21. juna 2011. godine izdaje rešenje za početak radova, ali ne na izgradnji novog dalekovoda, već za rekonstrukciju energetskog objekta koji još nije ni postojao?!

Kada su stanovnici Radmilovca i Vinče u maju 2014. godine povodom početka radova organizovali protest i blokirali prilaz lokalnoj deponiji, režimski mediji su ih proglasili teroristima kojima je namera da ovaj deo Beograda preplave đubretom. Jedna ekipa RTS-a je snimila prilog o građanskoj inicijativi, ali je isti uništen pre emitovanja, a zaposlenima je zaprećeno momentalnim otkazom ako ponovo budu snimali proteste. Zavladao je potpuni medijski mrak u kome je dozvoljeno samo objavljivanje zvaničnih saopštenja EMS-a.

Izgradnju svakog stuba obezbeđuje najmanje 50 do zuba naoružanih policajaca koji imaju naređenje da odmah uguše svaki eventualni protest meštana. Radovi su čak i ubrzani pošto je zaštitnik građana 12. novembra izdao preporuku za izradu nove procene štetnosti dalekovoda.

Da je vlastodršcima itekako stalo do toga da se sporni dalekovod izgradi i tako opravdaju desetine miliona evra dobijenih od Soroš fondacije, pokazuje i činjenica da se građanskom protestu nije pridružio direktor osnovne škole „Nikola Tesla". Njegovo ćutanje vlast je platila obećanjem da će po isteku mandata dobiti neku funkciju u Ministarstvu prosvete. Isto tako ćute i nadležni u opštini Grocka, gde su na vlasti naprednjaci koji kontrolišu i EMS i resorno ministarstvo. Pedeset miliona evra je za njih više nego dovoljno da hiljade dece osude na sigurnu smrt.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane