Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

Sitne duše i jazavci vedre i oblače u zaječarskoj kulturi

Hohštapleri privatizovali Gitarijadu

Na zaječarskoj kulturnoj sceni, osim retkih izuzetaka, glavnu reč vode sitne duše i hohštapleri. Sitne duše čuvaju svoja rukovodeća mesta, pa bespogovorno izvršavaju sve naloge hohštaplera, ne obazirući se na zakone i interes građana koliko na lanjski sneg. Hohštapleri, a to je lokalna vlast oličena u jednom jedinom čoveku - estradnom menadžeru Saši Mirkoviću, nominalno predsedniku Skupštine grada Zaječara, a faktički jedinoj i neprikosnovenoj svevlasti u ovom gradu, koji je devastiran poput šume nakon velike najezde gubara, debelo zarađuju zahvaljujući sitnim dušama.

Vuksan Cerović

Ako u januaru 2016. godine, nekim čudom u zaboravljeni Zaječar dođe kakav stranac i poželi da vidi nešto što je u ovom gradu ostalo nakon 49. Gitarijade, moraće da mu pokažu pomenutog Sašu Mirkovića, glavokomandujućeg nedavno završenog multimedijalnog vašara, Perislava Ducića, direktora i jedinog zaposlenog u Ustanovi Gitarijada i egzekutora presipanja budžetskih para u privatne džepove i Zorana Stamenkovića Šokija, koji je imao pomoćnu ulogu u istoj raboti. Oni će moći da mu pokažu i ledinu na kojoj se Gitarijada desila i eventualno video snimke BEST TV, koji su na razne načine verovatno koštali kao da su snimljeni u Paramountu, Warner Brosu ili Universalu. Dakle, bi 49. Gitarijada i ostade samo uspomena.

Ako stranac kojim slučajem zapita koliko je Zaječar zaradio na Gitarijadi, odgovor sigurno neće dobiti, čak i kada bi podneo zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U najboljem slučaju dobio bi dugačko filozofsko pismo Perislava Ducića, sa mnogo reči i nimalo podataka, posle čega bi mu bilo jasno da nije tačna ona poslovica: "Zaobilazi kao kiša oko Kragujevca", nego bi trebala da glasi: "Zaobilazi kao kiša oko Zaječara"! Jednostavno rečeno Gitarijada se događa po računu bez krčmara. Barem je javno tako, a kako je stvarno - e to je drugo pitanje. Hohštapleri su od početka imali skrojen plan i tačnu računicu.

Da to nije bila nimalo bezazlena rabota, najbolje svedoči prava histerija u ubeđivanju javnosti da je 49. Gitarijada, po organizaciji i broju gledalaca daleko nadmašila sve ovogodišnje festivale, uključujući Egzit, Guču (koja počinje nakon što se Gitarijada završi) i Bir Fest. Tokom četiri dana festival, koji Zaječar navodno organizuje radi promocije demo bendova, koji su u ovogodišnjem galijamatisu bili tek sporedan začin, događaje na četiri scene, videlo je navodno 300 hiljada ljudi. To je tačno taman onoliko koliko je lane bilo tačno da je Gitarijada dobila franšizu Vudstoka. Tu cifru treba podeliti najmanje sa četiri, pa i to je možda mnogo.

Naravno, hohštapleri će još koji dan da dižu galamu i veličaju Gitarijadu, a u međuvremenu će da broje zarađene novce i kuju planove kako da na njoj zarade i naredne godine. Zaječarski bos Mirković je već najavio evropsku promociju 50. Gitarijade koja će trajati pet dana i otvaranje kancelarije u Beogradu. Takvu kancelariju je, nedugo posle njegovog dolaska na vlast u Genex apartmanima Beogradu otvorio grad Zaječar, u njoj su sedele tri Mirkovićeve bivše sekretarice, a sa radom je prestala posle svega par meseci. Zaječarcima će ostati da zbrajaju troškove, a već ima glasova da je ovogodišnja Gitarijada, neskriveno privatizovana, koštala blizu milion evra!? Možda.

Potpisnik ovih redova neće se baviti koliko je Gitarijada ove godine bila u znaku hrvaštine, ili u znaku bugarštine. U prvom slučaju zato što ima i onih kojima je zasmetalo što među izvođačima ima dosta bendova iz lijepe njihove, a u drugom zato što će mnogi gledaoci iz Bugarske dugo pamtiti ovogodišnju Gitarijadu, ne samo po muzici, nego i po tome što su debelo platili da se domognu svojih automobila, koje im je JP "Parkingservis" uzaptilo. Na zvaničnom sajtu Gitarijade nismo uspeli da nađemo obaveštenje da će se parkiranje, za razliku od minulih godina i decenija - plaćati!

Umesto toga, baviće se muljavinama u javnim nabavkama kada su u pitanju muzičari i oprema. Razloga za to ima na pretek, jer su raspisani tenderi, izgleda, više služili za zbunjivanje, nego na odgovorno postupanje po Zakonu o javnim nabavkama.

O ugovorima za nastup grupa Therapy, Guano Apes, Dubioza kolektiv i Lajbah, koje su u Zaječar, za ukupno 80.900 evra, stigle preko neprofitnog udruženja građana Taksirat (!?) iz Skoplja, već je bilo reči u "Tabloidu". Konkursnom dokumentacijom koju je objavila Ustanova Gitarijada za domaće bendove, obuhvaćeni su Nikola Vranjković bend, Van Gog, Kerber i Generacija 5 i tu se priča završava. Ali gle čuda: osim njih, na 49. Gitarijadi nastupili su bendovi Galija, Električni orgazam, Darko Rundek Kargo trio, Hard Time... Da li su oni svirali besplatno, za bakšiš ili u nekom privatnom aranžmanu niko ne zna.

Konkursnom dokumentacijom koju je objavio Centar za kulturu i turizam CEKIT, za scenu 19. Moto skupa, obuhvaćeni su Plutonia, Diva Demolition (Australija), Sveti Gral, Madacine band, Persona non grata, Er Goliam (Bugarska). Osmi putnik, Alisa i New Deal. Za njihovo angažovanje Moto klubu TRIUMF je odobreno (kao dobavljaču !?) 2.840.000 dinara, a koliko im je zaista plaćeno može se nagađati. Isto kao i o tome koliko je plaćena tehnička podrška koncertima Moto skupa, za koju je istom klubu (opet kao dobavljaču) odobreno 1.900.000 dinara. Pojedini gradski zvaničnici tvrde da je ovogodišnji, 19. Moto skup, gradsku kasu koštao devet miliona dinara i da je taj novac obezbeđen iz tekuće bužetske rezerve.

Koliko je koštao koncert Džibonija i Vlatka Stefanovskog, kao i tehnička podrška na glavnoj sceni, u čijem aranžmanu i za koliko novca, može se samo nagađati. Iako je 49. Gitarijada završena pet dana pre slanja ovog teksta, još uvek nisu objavljena obaveštenja o zaključenim ugovorima, što je prekršaj po Zakonu o javnim nabavkama, za koji se plaća kazna do 100 hiljada za odgovorno lice i milion dinara za pravno lice.

Naravno, nisu tenderi i volšebni nastupi pojedinih grupa jedino čime bi organi gonjenja trebali da se pozabave kada se radi o ovogodišnjoj Gitarijadi. Iako potpisnik ovih redova veoma pažljivo prati dešavanja vezana za Zaječar, nigde nije pročitao oglas o davanju odobrenja za obavljanje ugostiteljske delatnosti tokom četiri dana te manifestacije i zakupu javne površine.

Na prostoru 19. Moto skupa takvu delatnost je obavljala firma "Super Blizanci" iz Sokobanje, na prostoru glavne scene nije bilo istaknute firme, ali jeste majica sa natpisom "Lastino gnezdo", iz Donje Bele Reke. To selo je slučajno rodno mesto Saše Mirkovića.

Osim tri kioska na kojima su prodavane mekice i jednog sa majicama, ugostiteljskih i drugih radnji gde bi se mogli kupiti suveniri, razglednice, proizvodi domaće radinosti i još mnogo toga, nigde nije bilo.

Prema nezvaničnim saznanjima jedan zaječarski ugostitelj je pokušao da radi u blizini ograđenog prostora glavne scene, no brzo je uklonjen, a posetiocima je bilo zabranjeno da unose pivo koje je, prema njihovom kazivanju, na šankovima postavljenim duž prostora za gledaoce, prodavano po znatno višim cenama od uobičajenih u zaječarskim ugostiteljskim objektima. Na prostoru glavne scene nismo primetili bilo kakvu česmu sa vodom za piće. Videli smo jedan umivaonik na prostoru između glavne scene i rok kampa, koji je neodoljivo podsećao na umivaonike u kasarnama ili objektima za predvojničku obuku iz 60-tih i 70-tih godina.

Primetili smo i veliki broj vašarskih toaleta i tuševa iz Beograda. To ne bi bilo nikakvo čudo da pre godinu dana nije zaključen ugovor sa firmom DOO BMS-PLUS, iz Zlota kod Bora, da za 1.241.411,00 dinara izgradi kanalizaciju do kampa na Kraljevici. Ugovor je potpisan 23. jula prošle godine, a rok za izgradnju bio je 45 dana. Koliko je koštala "higijena" iz Beograda, i po kojoj javnoj nabavci, nije poznato.

Naravno, logično se postavlja pitanje koliko treba novca za sve ovo i ko će sve to da plati? Za sada se zna da je Ministarstvo za turizam za Gitarijadu dalo 3.000.000 i Ministarstvo kulture 500.000 dinara što je izazvalo vidan gnev Saše Mirkovića i njegovu ocenu da u tom ministarstvu ne znaju da rade svoj posao.

Pivara Hajneken dala je pobedniku po oceni žirija profesionalnu električnu gitaru. Na društvenim mrežama su se, međutim pojavile informacije da je ta kompanija sumnjičava prema prikazanom broju gledalaca što je za nju nedopustivo, jer od tog broja zavisi i visina sponzorstva. Koliko je BEST TV i da li je uopšte nešto platila za pravo da direktno prenosi Gitarijadu nije poznato. U Zaječaru se, znajući da je to Mirkovićeva televizija niko ne bi iznenadio da je Gitarijada za to platila toj televiziji. U svakom slučaju najveći deo troškova pašće na leđa gradskog budžeta, koji lokalna vlast arči kao da je Alaj begova slama.

Na kraju, bez odgovora je ostalo pitanje koje se postavlja već godinama - da li Gitarijada ima zaista svoj indentitet. Festival koji je zamišljen kao promocija demo bendova već odavno je, a pogotovu ove godine, prestao da bude takav i postao tipična komercijalna multimedijalna manifestacija. Prema jednoj anketi koja je tokom Gitarijade vođena na sajtu grada Zaječara, manje od devet odsto posetilaca dolazi na festival zbog demo bendova. To, svakako, nije nevažan podatak.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane