Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Protest

Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću i Aleksandru Vulinu

Ratnohuškači otimaju iz usta ratnih veterana

Nisam verovao da ću ikada slušati izlaganje jednog čoveka u trajanju od šest sati, pa bio to i predsednik Vlade RS, ali u želji da čujem deo izlaganja koji se odnosi na ratne veterane, ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca, uporno sam sedeo i uglavnom gubio vreme, jer nisam stručnjak za većinu oblasti obrađenih u izlaganju. Posreći mi se na kraju šestog sata. Očekujem da čujem planove za unapređenje položaja ove populacije, bolje lečenje, izgradnju specijalizovanih ustanova za socijalno zbrinjavanje ovih heroja, zapošljavanje dece, izgradnju stanova, otvaranje spomenika žrtvama prethodnih ratova i ko zna šta još, a čuh samo da je država uštedela 700 miliona dinara otkrivši lažne ratne vojne invalide i članove porodica poginulih boraca, piše Željko Vasiljević

Željko Vasiljević

Gospodine Vučiću, slagali su Vas Vaši saradnici, najpre ministar Aleksandar Vulin, a njega njegovi saradnici Dragan i Milan Popović, a vi ceo srpski narod. Naime, ta ušteda nije ušteda nego pljačka svojih građana, samo su falile fantomke i pištolji. O čemu se radi?

Nalogom poslatim iz ministarstva obustavljena je isplata jednom broju korisnika, po našim informacijama između 500-600, koji su imali uredna rešenja izdata od strane države u prethodnih dvadesetak godina. U početku bez izdavanja bilo kakvih rešenja o obustavi prava, a kasnije uz rešenja koja nemaju nikakvo uporište u bilo kom zakonu.

Kao pravnik razumećete o kakvoj se zloupotrebi službenog položaja radi. S obzirom da mi mnogo više volimo ovu državu od oba Popovića, a mnogo više od Vulina, verujemo u naš pravosudni sistem pa smo obavestili sve ljude koji su nastradali u prethodnim ratovima da podnesu tužbe protiv države Srbije i bogu hvala, prve presude u korist naših korisnika već stižu. Osnovni razlog i jedini dokaz za oduzimanje prava je izjava svedoka saradnika, inače dokazanog kriminalca. Sada se pitamo ko će da snosi štetu za državu nastalu u ovim procesima, kamata i sudskih taksi. Da li će tu štetu građanima Srbije da nadoknade Vulin i Popović? Neće, već će ona pasti na teret poreskih obveznika. Da li će oni odgovarati što narušavaju ugled Srbije, što ugrožavaju pravni poredak, što ugrožavaju poglavlja 23.i 24.? Neće, jer će ih politička stranka kojoj pripadaju zaštiti.

Sva ova rešenja korisnicima, koja se sada osporavaju, izdata su od nadležnog državnog organa, posle sprovedenog detaljnog upravnog postupka i pregleda pred dve lekarske komisije imenovanih od strane resornog ministra. Pitamo se da li će neko od službenika u državnom organu odgovarati za štetu učinjenu državi Srbiji, jer su "lažnim " invalidima davali sporna rešenja. Ako je ušteda 700 miliona dinara u 2016. godini, onda je šteta od lažnih rešenja za dvadesetak godina 14 milijardi dinara i za to mora da se odgovara pred nadležnim sudom!

Još jednom da napomenem da naša udruženja već petnaestak godina traže od države da se utvrdi u zakonom propisanom postupku, pred sudovima Srbije, ko ima falsifikovanu dokumentaciju i da mu se onda oduzmu sva prava. Ovako mi se čini da će zbog nezakonitog postupka ministarstva rada, svi koji budu tužili državu, dobiti presude u svoju korist i na taj način biti amnestirani za svoja nedela. Poseban problem je što gospoda iz ministarstva ne vode postupke za oduzimanje prava, onim licima za koje postoje dokazi da imaju lažnu dokumentaciju a koji su članovi Pokreta Socijalista, ili rade za tu partiju.

Gospodine Vučiću, upozoravamo Vas da u budžetu za 2016. ali još više za 2017. godinu predvidite sredstva za isplatu štete korisnicima sa pripadajućim kamatama i sudskim troškovima, a moralnu štetu će valjda nadoknaditi narod, ili neki pisac nove pripovetke - Sve će to narod pozlatiti.

Ne pronalazimo u ovoj akciji Vašu direktnu odgovornost, ali indirektna sigurno postoji, jer ste izabrali takvog ministra, a on takve saradnike.

Govorili ste o šteti, odnosno uštedi od 700 miliona dinara, ali želim da Vas upozorim da pojedinci sa lažnim diplomama bez znanja za funkcije koje obavljaju, ili sa afinitetom za korupciju, a verujte mi da ih mnogo znam, nanose štetu Srbiji stotinama i hiljadama puta veću od bednih 700 miliona dinara koje ste ''uštedeli''.

Ovaj postupak jako podseća na slučaj Savamala. Čist slučaj bespravne gradnje, koji je trebalo zakonski sprovesti i pokazati da u Srbiji funkcioniše pravna država, pretvorio se u međunarodnu aferu sa nesagledivim posledicama po državu, a ako oni koji su bespravno gradili budu uporni dobiće puno obeštećenje za štetu koju im je država nanela.

Žao mi je što Vam ministar Vulin nije za ekspoze dostavio bilo kakav plan za unapređenje položaja ove grupacije, ali ni njemu nije imao ko to da uradi.

U novembru 2014. godine Udruženje ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova u Sava centru, na najvećem i najbolje organizovanom skupu na kojem ste učestvovali kao ministar, vam je dodelilo najveće priznanje, Zlatnu vojničku sablju, jer smo verovali da ćete, a to ste i obećavali, popraviti položaj veterana, a naročito ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca. Ne verujem da se sećate govora i obećanja koje ste tada pred oko 600 naših članova izgovorili, i dali, jer su ona bila lažna a reči prazne bez obzira što su kod većine prisutnih izazvale suze i najdublje emocije.

Kada god bacite pogled na tu sablju, znajte da ste radili sve suprotno od onoga što ste obećali i da ste izazvali bol i suze mnogih kojima ste ugrozili živote, a nekim ste ih i skratili. Možda ste to i želeli jer ste time još više para uštedeli za budžet.

Mnogi su me terali da tu sablju tražim od Vas, jer je ne zaslužujute, ali ja mislim da ona treba da ostane kod Vas i da Vas stalno podseća na lažna obećanja i isprazne izgovorene reči pred majkama poginulih, i onih koji su dali delove svog tela za ovu Srbiju.

Nadati se da ćete nešto promeniti u politici koju vodite, je lažna nada, i u novom mandatu očekujemo samo još goru situaciju, veće pritiske na nas, umanjenje prava, rasturanje decenijama građenog sistema i unošenje većeg haosa i nesigurnosti među naše članove i korisnike prava u oblasti boračko-invalidske zaštite. Planirana kadrovska rešenja u ovom sektoru nam ukazuju na opravdanost naših strahova, kao i na opravdanost započetih aktivnosti na okupljanju što većeg broja organizacija i pojedinaca za stvaranje platforme za suprotstavljanje Vašem planu rasturanju celog sistema boračko-invalidske zaštite i ugrožavanju egzistencije velikog broja porodica naših saboraca.

Raste broj nezadovoljnih a pritisak na nas da što pre organizujemo proteste postaje neizdrživ. S obzirom na okolnosti, sve aktivnosti pomeramo za početak septembra meseca, kada planiramo pripreme za više oblika protesta, jer smo ubeđeni da vam sujeta neće dozvoliti da u razgovoru sa predstavnicima najvećih i najuticajnijih udruženja, odustanete od bezakonja i sprovođenja pogubne politike.

Vaši postupci a verujte mi da su oni najštetniji za ovu populaciju u poslednjih dvadesetak godina, mora da potiču iz vaših političkih ideja kada ste bili istaknuti član JUL i kada ste se žestoko zalagali za donošenja zakona o amnestiji dezertera, čiji je veći broj i usvojen u Srbiji, upravo na predlog vaše partije. Da li se i danas tako ponašate da ne bi ste izneverili ideje vaše političke majke, Mirjane Marković.

Pričate o zapošljavanju dece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida a ja vas pitam koliko ste te dece zaposlili kod vas u ministarstvu ili u sektoru za boračko-invalidsku zaštitu, ni jedno, ili ako ima koje ono je dete člana vaše partije, jer ste više desetina vaših članova i njihove dece zaposlili u državnom aparatu koji kontroliše vaša stranka. Lično sam prisustvovao većem broju razgovora u kojim vaši funkcioneri zapošljavaju svoju decu, ljubavnice i članove vaše stranke, tako da o tome mogu da svedočim iz prve ruke.

Bajka kojom zamajavate građane Srbije da ste omogućili ratnim vojnim invalidima besplatno lečenje u banjama je samo bajka. Tih 10 miliona koje trošite za ovu namenu ste uzeli od sredstava za rad udruženjima, a njima zabranili da konkurišu za projekte iz ove oblasti. Šta je istina o ovoj akciji?

Dok smo mi to organizovali, za ta sredstva je u banje išlo 5-10 puta više korisnika. Izbor banja je bio neuporedivo veći a ne samo dve, Vrnjačka i Ivanjica. Termini za odlazak su bili po volji invalida a danas po volji banja i popunjenosti kapaciteta. Kada smo mi to organizovali veći broj korisnika iz istih sredina su bili u istoj smeni pa su se osećali mnogo prijatnije i sigurnije. Mi smo udruživali sredstva udruženja sa sredstvima lokalnih udruženja i sa korisnicima, pa je zato broj korisnika ove korisne akcije bio neuporedivo veći. Danas prednost pri odlasku imaju članovi SABOR-a, vašeg partijskog udruženja, i oni na taj način vrše vrbovanje novih članova, ali, verujte mi bezuspešno, jer kada vidim skupove koje oni organizuju za potrebe Vaše partije, na kojima se jedva skupi stotinak ljudi, jasno je da je našu zajednicu teško prevariti, jer većina njih vidi u kakav ih ambis gura Vaša politika i Vaša partija.

Poseban segment rasturanja sistema u ovoj oblasti je odnos prema udruženjima. Očigledna je tendencija vašeg ministarstva, sektora za boračko-invalidsku zaštitu, da se ugase najveća i najznačajnija udruženja, poput Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova, Srpski ratni veterani, Ratni veterani Srbije i još neka, da bi se stvorio prostor za Vaše čedo, SABOR, boračku organizaciju pod direktnom komandom i patronatom Vaše partije. Po Vašoj ideji oni treba da homogenizuju brojnu populaciju veterana i da je ubede da glasaju za Pokret socijalista. Ova ideja ima nekoliko rupa, prva je izbor kadrova za rukovođenje organizacijom, jer su to bivši naši članovi, od kojih su neki isključeni iz udruženja jednoglasnim odlukama skupštine, druga je da im niko u populaciji ne veruje, čak i da se na Bibliji zakunu, treća je da su naši članovi mnogo pametniji nego što vi mislite, pa čekaju rezultate delovanja vašeg ministarstva, pa tek onda da Vas podrže u političkom delovanju.

S obzirom da je Vaše delovanje katastrofalno, i oni naši članovi koji po ubeđenju glasuju za vladajuće stranke ,sada su se, zbog lošeg odnosa prema njima okrenuli nekim drugim partijama, ili su ostali kod kuće. O ovome bi i gospodin Vučić trebalo da razmisli. Što više para budete davali Vašim podanicima iz SABOR-a, sve ćete manji uticaj imati među ratnim veteranima, jer je način trošenja tih para isključivo za lične potrebe, i delom za potrebe pojedinaca iz ministarstva, koji odlučuju o raspodeli sredstava, ogavan i zgražavajući za najveći broj naših članova.

O zloupotrebama i haosu koji se stvara u oblasti ortopedskih pomagala na stranicama ovog lista su pisali neki koji imaju mnogo bolja saznanja o sprezi ministarstva, Zavoda za protetiku i nekih protetičarskih kuća, a sve u cilju ličnog bogaćenja na štetu korisnika. Na ove okolnosti mnogo bolje mogu da svedoče gospoda Popović i Nađ, koji su na čelu Udruženja teških ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova, jer su obojica korisnici pomagala i znam da su posle višesatnog čekanja uspeli da Vas obaveste o manjem broju problema koje uglavnom stvaraju Vaši saradnici, ne znam da li uz Vaš blagoslov, ali s obzirom da izostaje Vaša reakcija na sve naše primedbe, izgleda da imaju Vašu zaštitu bez obzira na haos koji stvaraju.

Gospodine Vulin, niko od nas ne želi sukob sa ministarstvom i do Vašeg dolaska na njegovo čelo, mi iz najvećih udruženja smo bili saradnici sa državom na putu unapređenja položaja celokupne populacije, čak i na početku Vašeg delovanja, dok smo još verovali u vašu dobru nameru smo i sa vama sarađivali ali od trenutka kada ste nas prevarili i poturili tajni nacrt zakona koji je katastrofalan i sadrži odredbe koje će iz sistema isključiti polovinu, a možda i više korisnika, saradnja je bila nemoguća.

Sada ste član nove vlade i neka Vam to bude prilika za novi početak, početak politike dogovaranja sa veteranima i njihovim predstavnicima, ali pravim a ne onim iz SABOR-a koji će Vam se uvlačiti i za par stotina hiljada dinara godišnje, koje im dajete, aminovati sve što predložite makar to bilo katastrofalno za populaciju, na osnovu koje lično profitiraju. Ovaj početak mora da bude u dogovoru sa relevantnim predstavnicima veterana i onim koji Vas neće lagati o posledicama mera koje predlažete.

Veliki broj dopisa smo Vam uputili u pokušaju dogovora, i svi su oni završili na stolu kod Dragana Popovića, koji vas je lagao da će on držati sve pod kontrolom, i ako se nastavi sa takvom praksom, žao mi je što to moram da kažem, mi ćemo ponovo biti primorani da organizujemo proteste, da bismo javno izneli svoje neslaganje sa merama i politikom koju sprovodite u oblasti boračko-invalidske zaštite, a naročito sa katastrofalnim nacrtom zakona. Vi nas Vašim delovanjem primoravate na ove nepopularne mere sukoba sa resornim ministarstvom. Nama nije u interesu da organizujemo proteste samo da bi razgovarali o problemima koji nas muče a izazivaju ih Vaši saradnici. Naša ruka za saradnju od Vas i vaših saradnika još nije prihvaćena!

podeli ovaj članak:

Natrag