Natrag

Tabloid je pozvan

Profesor medicine Aleksandar Milovančev najopasniji je kriminalac koji operiše Vojvodinom (9)

Mafijaš traži zaštitu od suda

Vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Aleksandar Milovančev je godinama na glasu. On nije profesor za katedrom, ali njegovi eksperimenti sa ljudima su originalni. Uz asistenciju svoje vanbračne supruge Mire Ač, devizne penzionerke, Milovančev je sa ''pažnjom'' pomagao pacijentkinjama na Institutu za plućne bolesti, kojim je rukovodio, a one su mu testamentom ostavljale stanove, kuće, milione dolara. Potom je on, kao human čovek, pomogao pacijentkinjama da imaju laku smrt. Kada su ga najurili iz DS-a, otišao je kod čiča Tome, a Vučić mu je omogućio da postane direktor Luke Novi Sad. Tu šansu nije propustio. Nastavio je sa eksperimentima, a švercujući preko Luke kokain, direktor u belom mantilu je u saradnji sa narko mafijom zaradio preko 30 miliona evra. Protivnike je nemilice ubijao i uklanjao, a stradali su i oni koji su za njega ubijali. Opisujemo u nekoliko nastavaka ''eksperimente'' profesora Milovančeva, od koga bi svaka mafija mogla da nauči. Možda će u zatvoru napisati i memoare, koji će i druge odvesti na robiju

Arpad Nađ

Krug oko Aleksandra Milovančeva, direktora novosadske luke se zatvara. Ovaj ovejani kriminalac koji hara duže od 30 godina Vojvodinom, sve je bliži Okružnom zatvoru u Beogradu - Odeljenju za organizovani kriminal.

Kao grudni hirurg Milovančev se priženio Mirom Ač, mladom penzionerkom koja je ostala bez muža Francike, sa kojim je posle saobraćajnog udesa u kojem su poginule dve osobe kod Futoške pijace, pobegla u Nemačku. Gospođa Mira je vozila automobil, ali je njen tadašnji muž prihvatio krivicu. I on je poginuo u Nemačkoj, pod čudnim okolnostima, a njegova supruga je nasledila svu njegovu, i imovinu njegovog oca.

Život udvoje gospođe Ač i Milovančeva je bio iz računa. Delovali su kao Boni i Klajd. Milovančeva nisu zanimale žene, već muškarci, a nju samo novac. Nikada se nisu venčali, zbog njenih tri hiljade evra penzije, nasleđene od muža.

U prethodnih osam nastavaka opisali smo kako su dvojac Milovančev-Ač pljačkali sve što im je pod ruku došlo.

Aleksandar Milovančev je menjao partije ko Ciganin konje. Bio je vatreni socijalista, član Građanskog saveza Srbije, Demokratske stranke, a završio je kod naprednjaka. Iz ove partije otići će u zatvor.

Kada je SNS došla na vlast, Milovančev je već bio član Glavnog odbora. Dogurao je do zvanja vanrednog profesora na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, mada nije napisao nijednu knjigu, nijedan udžbenik, nijedan naučni rad. Osam godina je bio direktor Instituta za plućne bolesti, a njegova životna saputnica Mira Ač je preko svojih firmi dobro poslovala sa svim institutima u Sremskoj Kamenici. Iza g. Milovančeva stajao je tadašnji pokrajinski sekretar za zdravstvo Lučić, sa kojima je održavao i intimne odnose.

Početkom 90. g., Milovančev se počeo kaliti kao ''žestok momak''. Krao je po Spačvanskim šumama trupce, dok se vodio rat, otimao je pilane, premlaćovao je ljude.

Bio je i saradnik policije. Prema izveštaju Odeljenja za operativno uviđajne poslove Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, Milovančev ima registrovanih 12 komada vatrenog oružja. Uvek je imao grupu žestokih momaka, koje je finansirao, pružao im logistiku. Oni su za njega premlaćivali i zastrašivali građane. Tako je Vojislav Škrbić, po nalogu Milovančeva, ubio penzionisanog inspektora Branka Glušicu koji je istraživao kriminal vanbračnog para Milovančev - Ač oko sastavljanja lažnih testamenta sa pacijentkinjama koje su ležale na Institutu za plućne bolesti, čiji direktor je bio Aleksandar, a ostavljale su ''testamentom'' svu imovinu njegovoj ženi, i ubrzo odlazile Bogu na ispoved.

Tako se pre više od tri godine vanredni profesor medicine našao na čelu Luke Novi Sad.Započela je krađa koja se ne pamti na ovim prostorima. Milovančev je osnovao omladinsku zadrugu za ispumpavanje novca, zaključio je desetine štetnih ugovora, od kojih se masno okoristio. Zaposlio je na ključna mesta sve one koj su bili lažni testamentarni svedoci u slučaju starica kojima je otimao imovinu u korist svoje vanbračne supruge Mire Ač.

Luka Novi Sad je mafijaško leglo, u kojoj je profesor medicine opljačkao sve što se opljačkati može. Inspektori Državne revizorske institucije od marta ispituju poslovanje Luke Novi Sad, i njenog direktora, nakon ovog izveštaja, očekuje dugogodišnja robija. Pokrao je desetine miliona evra.

Profesor se uključio i u šverc narkotika. Jedan od bliskih saradnika i prijatelja dr Milovančeva potvrđuje da je on u taj posao uključio i svog sina Nikolu. Nikola je takođe homosekusalac, specijalizirao je plastičnu hirurgiju u Brazilu, kod narkomafijaša. Nikola je vlasnik ordinacije za plastičnu hirurgiju, ali većinu vremena provodi sa svojim momcima u inostranstvu, i Aleksandar tvrdi da je ''uspešan u ovom biznisu''. Bezbednosne snage raspolažu podacima da je Milovančev zaradio preko 30 miliona evra na švercu kokaina, preko Luke. Oni koji su ga izigrali, isporučeni su policiji. Profesor uspešno sarađuje sa policijskom mafijom koju predvodi Saša Barjaktarović, koji je takođe došao u Novi Sad iz Vrbasa.

Zahvaljujući svojim homoseksualnim vezama, profesor medicine je sa svojim sinom bio odličan prijatelj sa Majklom Devenportom, protuvom koja je na čelu misije Evropske unije u Beogradu. Devenport je upoznao Milovančeva i sa bivšim ambasadorom Sjedinjenih Država Majklom Krbijem, i on se ozbiljno bio nametnuo da zameni šizofrenog Vučića na njegovom mestu! Nastavio je da se sasataje na ručkovima i sa ambasadorm Kajlom Skotom, ali se ovaj, shvativši sa kakvom mafijom ima posla, brzo distancirao.

Podzemlje se presabira i utvrđuje ko je ubio Vojislava Škrbića, glavnog likvidatora Aleksandra Milovančeva. Da li iza njegovog ubistva stoji Milovančev, da zatre tragove? Pitaju se ko je sve za njihove poslove znao, i kakav je udeo Milovančeva na njihov odlazak u zatvor, ili izbacivanje iz posla.

Aleksandar Milovančev je uplašen. Želi da se vrati na Institut za plućne bolesti, na kojem je, takođe, bio zaposlen sa 2 odsto radnog vremena, da bi zadržao profesorsko zvanje. Policija istražuje kako je moguće da neko bude zaposlen na Institutu sa samo 2 odsto radnog vremena. Pod obradom je i dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu profesor Snežana Brkić, koja je isplaćivala Milovančeu jednu trećinu plate, mada on nije održao nijedno predavanje, niti je njegova noga kročila na fakultet. On se bavio biznisom, otimanjem para.

Jedan od članova Nadzornog odbora Novosadskog sajma tvrdi da je gospođa Ač, predsednica Nadzornog odbora Sajma, vodila svog vanbračnog supruga Aleksandra Milovančeva, kao člana delegacije u Kinu, o trošku Sajma.Nakon toga su Kinezi dolazili u Novi Sad, sastanci su se održavali u Batinom restoranu u Luci (na teret sredstava Luke). O kakvom je poslu reč, još nije poznato.

Njegova saputnica, vremešna Mira Ač, koja ima desetine firmi koje posluju sa Sajmom, na čijem je ona čelu, pregovarala je sa mađarskom firmom TriGranit da je kao predsednik Nadzornog odbora tražila od direktora Sajma Cvetkovića (SPS) da potpiše Memorandum o saradnji sa tom firmom, da je htela da Sajam od te firme uzme kredit (!), ali da je Cvetković bio vešt, pa je pitao gradonačelnika Miloša Vučevića da li da potpiše Memorandum. Vučević je rekao da ne potpisuje. Sastanci i razgovori sa mađarskom firmom su održavani u restoranu u Luci.

Gospođa Mira vodi sudski spor u vezi cevi za gas, sa jednom italijanskom firmom.Vlasnici te firme su prve komšije (kuća preko puta).

A, vanbračni par Milovančev ima uticaj na novosadsko pravosuđe. Već smo opisali ko su sve njihovi ljudi, najbliža rodbina u tužilaštvu i sudu. Uznemiren pisanjem Magazina Tabloid, Milovančev je raširenih ruku očekivao pomoć i od beogradskog Višeg suda. Njegov pretplaćeni advokat Dragoljub Martinović podneo je tužbu Višem sudu u Beogradu, kojom je tražio da sud naredi odgovornom uredniku Milovanu Brkiću da objavi njegove odgovore na objavljene tekstove, kao i da privremenom merom zabrani pominjanje njegovog imena i njegovih kriminalnih aktivnosti. Sudija Jelena Stoilković je odbacila tužbu, kao neurednu. Ali, Milovančev piše novu, nadajući se da će naći u sudu vezu. Po drugoj tužbi postupila je sudija Irena Garčević, koja je usvojila privremenu meru i naložila odgovornom uredniku Milovanu Brkiću da pod pretnjom novčanog kažnjavanja ne objavljuje neke podatke o kriminalnim radnjama Aleksandra Milovančeva.

Odmah se Milovančev oglasio u novosadskom Dnevniku, tvrdnjom da Magazin Tabloid ne može ni da zucne o njemu dok traje parnica. Ali, istog dana, parnično veće Višeg suda u Beogradu, uvažilo je prigovor i ukinulo odluku sudije Garčević kao nezakonitu.

Došlo je vreme da opasni mafijaši kukaju i traže od suda da ih zaštiti. A uskoro će sud da ga smesti u ''sigurnu kuću''.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane