Natrag

Tabloid je pozvan

Leposavić: skandali na "seoskom" Univerzitetu

Prodaja ispita, diploma i "naučnih zvanja"

Bivši studenti Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Zoran Vitošević iz Gnjilana i Goran Smiljić iz Vučitrna, opisali su u svom obraćanju Magazinu Tabloid, sav kriminal, korupciju i razvrat u zabačenoj "univerzitetskoj" provinciji, u Leposaviću, maloj opštini na ulazu u kosovsko-metohijski tamni vilajet. Poprište velike pljačke u ovom slučaju je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

......

Koristeći različite mahinacije i ucene, uličari i sitni mafijaši, doslovno su bili "kadrovska komisija" koja je dovela novo rukovodstvo na čelo Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, maloj varošici na severnom delu Kosova i Metohije. Sada je dekan dr Veroljub Stanković, ali on je morao za svoje pomoćnike da dovede najveće kriminalce u kolektivu. Za jednog prodekana uzeo je dr Ljubišu Lilića a za drugog dr Dragana Toskića. Oba ova profesora su u celoj Srbiji poznata po sklonosti ka otimačini i lopovluku. Nema studenta koji kod njih nije platio ispit. Evo ukratko čime se oni bave...

Tako na primer, dr Ljubiša Lilić organizuje sa svojom braćom i lokalnom mafijom kockarnice i kladionice na celom Kosovu sve je te njegovo i njegove braće. Ovde studenti gube velike pare naravno jer su ucenjeni preko raznih usluga koji ovaj čovek čini. Priča se da on ima veze sa svim mafijašima u regionu i da se njegova moć proteže do vrha zemlje. Navodno se priča da je nedavno spasio svog prijatelja po zanatu i rektora od smene. Inače je bio umešan i sa prethodnim rektorom dr Zdravkom Vitoševićem u mnoge nedozvoljene i prljave poslove po čemu je ovaj ostao poznat u analima ovog napećenog Univerziteta.

Takođe, Ljubiša Ljubo Lilić rastura drogu po celom Kosovu a i dalje, u Crnoj Gori, Grčkoj, Republici Srpskoj... U njegovom timu je i rektor koji je inače bio hapšen pre par godina za dilovanje droge. O ovome je naveliko zadnjih godina pisala sva naša štampa. Naravno, nije se desilo ništa, jer ova grupa ima mnogo novca. Nešto plati novcem nešto u poklonima. Na primer, dobar auto koji se i kao kraden ovde lako registruje.

Dr. Ljubića Lilić takođe naplaćuje novac za svoj predmet fudbal 500 evra, ali i kod njega može paket pošto je sad prodekan.

Preko Ljube svako može lako da kupi i nekretnine u Crnoj Gori i raznu švercovanu robu iz inostranstva kao što je oružje i municija svih kalibara. On se, inače, već godinama bavi prodajom ukradenih automobila prebacujući ih na ovaj prostor koji je slabo kontrolisan jer se preko brda može ući i izaći u svako vreme. Vožnja po severnom Kosovu može i dan danas bez tablica..

Njegova specijalnost je da sređuje izbore nastavnika preko Rektora Milačića. Tako na primer, izbor u zvanje redovnog profesora dostiže i 15.000 evra. To se plaća bez razmišljanja jer se ljudi plaše da se Univerzitet ne ugasi pa da moraju u Srbiju. Lakše je ako imaš dobro zvanje.

Ovo je samo mali deo čime se ova dva čoveka bave. Ovo je posao za ljude koji se bave organizovanim kriminalom.

Dr Dragan Toskić prodaje knjige koje koštaju zvanično od 300-400 dinara i koje su ocenjene kao Skripta i kao Praktikum za 50 evra (to je samostalno nelegitimno izdanje). Ovo se prodaje kod kuće ili u kolima izvučeno iz gepeka da niko ne vidi. Takođe, uzima novac i za predmet Plivanje sa Vaterpolom 500 evra po studentu da bi upisao ocenu.

Kako ne postoji bazen u Leposaviću za praktičnu nastavu, studenti su prinuđeni da idu na kurs van sedišta fakultet što je i normalno. Ali, evo šta nije normalno: onaj ko plati još 400 evra ne mora na kurs da ide! Njemu se to upiše kao da je bio. Kome ovo koristi? Mnogobrojnim studentima koji rade a ne mogu da odsustvuju sa posla oni su zlatna koka za dr Toskića. Oni navodno mole i jedva čekaju da plate ispit. Tako je i njemu i njima lepo a šta je sa onima koji nemaju ni za život a kamoli za ove dodatne troškove, šta oni da rade? Na žalost, među ovim studentima nalaze se čak i policajci koji su završili fakultet što je dodatno žalosno.

Mnoge koleginice koje nemaju novac, a lepo izgledaju, mogu to da isplate što će da legnu u krevet sa cenjenim profesorom.

Najveći problem je što ovaj profesor organizuje i druge ispite to je ovde poznato kao "paket". Na primer, kod mene može i manje ali moraš da platiš preko mene...Samo u jednom roku ispiti se kreću od 500-1.000 evra a u paketu je to oko 600 po predmetu i po studentu. Ovo svi znaju na Kosovu i studenti i ulica i Vlast (sud i policija), ali oni su dobro plaćeni da ćute. Nekima se preti silom uz pomoć lokalnih mangupa. Situacija je takva da niko ne sme da zucne. Sve je pod kontrolom, što kaže Toskić.

Ovom profesoru sve gore navedeno nije dosta njegovom bezobrazluku i alavosti nema kraja, on prodaje i opremu studentima koja je navodno potrebna na ovom predmetu i koja se mora od njega kupiti po nekoliko puta skupljoj ceni od nabavne. Pitate se u čudu šta treba osim gaćica za plivanje. E, treba. Skupe naočare za vodu i sunce da voda ne ulazi u oči jer se može navodno oslepito od hlora. Skupi čepovi za uši, jer se mogu uši razboleti, skupa daska za plivanje od stiropora koje se može naći za 100 do 200 dinara gde hoćete. Ali ne može, treba njegova koja se plaća od 10-15 evra po komadu, tu su i trenerke koje se plaćaju Toskiću po 60 evra.

Studenti koji ne dolaze redovno na teoretska predavanja koja su uzgred cirkus jer se na njima pričaju razni doživljaji iz privatnog života koji nemaju veze sa nastavom ali niko ne sme da kaže ništa , svi dodatno mara da plate 200 evra kako bi dobili potpis.

Naravno, sve bi ovo moglo da se podnese kao što se podnosilo i dosad ali problem je još crnji jer je DEKAN prof. dr Veroljub Stanković ovog čoveka po nalogu ulice morao da postavi za prodekana za nastavu.

Dragan Toskić kao poznati borac protiv ''nepotizma'', sada raspisuje konkurs za asistenta na svom predmetu plivanje i naravno prima nezakonito svog sina Lazara Toskića u radni odnos iako postoji zabrana ministarstva da se bez odobrenja primaju novi radnici. Da stvar bude gora njegov sin ne dolazi na posao već i dalje studira na DIF-u u Beogradu a prima platu na Fakultetu u Leposaviću, što je moguće lako proveriti uvidom u platni spisak fakulteta. Toskić tako van svih pravila i zakona radi šta hoće uveo je van svih pravila i zakona o Univerzitetu i vanredne rokove kojih u Bolonji nema. Tako na primer, svako može da otvori sajt fakultet dif.pr.ac.rs i uveri se da je u oktobru prošle godine, u vanrednom roku, dao pet ispitnih rokova! Navodno slabo su studenti uhvatili uslov(ovo još uvek stoji u rasporedu o polaganju ispita pogledajte da to ne sklone).

Sada Toskić stupa sa svojim timom na scenu. Ispiti su sada duplo skuplji jer tu se hvata po peti put uslov. Pa ko ima nek' izvoli. Novac se ranije skupljao preko lokalnih mangupa iz Leposavića, Leška, Raške i Kosovske Mitrovice, a sada Toskić i direktno sakuplja novac i za sebe i ostale njegove pajtaše pa mu tako ostaje više. Ne mora da nikome daje procenat. Samo političarima, sudijama i policiji. Ovo je smo kap od onoga šta ovaj čovek radi.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane