Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Stav

SLOTOVI

Branko Dragaš

poslovanju ER SRBIJE pisaću tek u sledećem mesecu. Čekam da se konsolidovani bilans za 2018.godinu objavi do kraja juna.Zašto se u elektronskom dobu čeka šest meseci da bi se videlo kako je kompanija, koja je u većinskom vlasništvu države, poslovala, ostaje nerazjašnjeno?

Koji je onda smisao svih tih elektronskih pomagala? Zar nije logično da sve to imamo u januaru ili najkasnije na kraju februara kada se predaje završni račun za proteklu godinu? Zar država nema tačan uvid svakog meseca kako se raspolaže sa njenim kapitalom?

Pisao sam već o tome da nikada nisam, u svom 35 godina dugom poslovanju na svetskim tržištima, video u praksi da većinski vlasnik, u ovom slučaju država Srbija, predaje upravljanje mešovitom kompanijom manjinskom vlasniku!

Koji je onda smisao postojanja većinskog vlasništva ili, bolje pitanje, zašto uopšte postoji manjinski vlasnik? Većinski vlasnik, bilo ko to bio, može, ako ne zna da upravlja kompanijom i svojom imovinom, da uzme menadžerku kompaniju koja profesionalno upravlja poslovima kompanije i dobija proviziju od ostvarene dobiti.

Pravi menadžeri, koji žele dobro da zarade, najviše vole da posluju sa takvim kompanijama, jer mogu, na njihovim resursima, da naprave dobre poslovne rezultate i za kompaniju i za njih. Kako je čitav posao sa našim nacionalnim avioprevoznikom bio dugo tajnovit, ugovori su se dugo krili od stručne javnosti kao državna tajna, kako sam u poslednje tri godine analiziranja bilansa stanja i uspeha ER SRBIJE pokazao, prema parametrima koji su zvanično objavljeni, da manjinski akcionar ETIHAD upravlja neracionalno mešovitom kompanijom, da zadužuje kompaniju i da izvlači kapital iz kompanije, onda je država morala, na osnovu tih stručnih napisa u ovom listu, da se zainteresuje za svoj kapital i da napravi detaljnu analizu poslovanja ER SRBIJE.

Pristao bih sa grupom mojih stručnjaka da tu analizu uradimo besplatno za državu, samo pod jednim uslovom - da se taj naš izveštaj o poslovanju javno objavi i da se građani Srbije upoznaju sa njim. Naravno, to se nije dogodilo, jer su partijski interesi veleizdajnika i prevaranata na vlasti daleko iznad interesa države i građana.

Dok čekamo konsolidovani bilans za prošlu godinu, želeo bih da ukažem na još jedan u nizu sumnjivih poslova koje je manjinski akcionar ETIHAD uradio na štetu ER SRBIJE. Videćemo kako će se to odraziti u poslovnim izveštajima za prošlu godinu.

Naime, radi se o iznajmljivanju tri slota od strane ER SRBIJE na londonskom aerodromu Hitrou. Slot je vreme na aerodromu između sletanja i poletanja aviona.Kompanije se bore da dobiju što bolja vremena na aerodromima i da tako privuku što više putnika, jer se to odražava na njihove godišnje prihode poslovanja.

Slot pripada konkretnoj aviokompaniji. Sreća da se slotovi ne mogu da prenesu na druge kompanije. Mislim da je to presudilo u opstanku našeg nacionalnog avioprevoznika. Kada bi postojala takva mogućnost, ER SRBIJA bi davno bila udavljena. Manjinski vlasnik bi preuzeo slotove i napustio zajedniču kompaniju.

Kako je konkurencija sve veća u aviosaobraćaju, slotovi postaju sve skuplji. Trguje se slotovima kao na berzi u Americi i Londonu, dok se na drugim aerodromima u Evropi ne trguje.Kada se JAT privatizovao jedan slot na Hitrou je vredeo 40 miliona evra.

Procena je da su slotovi JAT-a vredeli, u trenutku pravljenja nove kompanije sa ETIHAD-om, skoro 300 miliona evra.Da li je ova procena slotova ušla u procenjenu vrednost JAT-a? Ne verujem.

Pričalo se samo o gubicima i dugovima.Američki slotovi toliko vrede da je jedna kompanija nudila JAT-u da kupi celu flotu za letenje samo da joj ustupi slot na aerodromu Kenedi u Njujorku. Napominjem, da je sve slotove JAT dobio besplatno, jer je nacioanalna aerokompanija od strateškog značaja za državu, koja je izašla kao saveznička država pobednica iz Drugog velikog klanja naroda.Zašto se JAT odrekao svega toga?

Kompanija Alitalia je prodala tri slota u Rimu za cifru od 90 miliona evra. Prosto je neverovatno da se JAT odrekao i aerodroma Tivat,Podgorice, Vršca i Pilotske akademije, što je sve vredelo preko 250 miliona evra, dok je JAT dobio nešto preko 10 miliona evra za aerodrome u Tivtu i Podgorici.

Vrednost JAT-ove flote je iznosila u 2007 godini 90 miliona evra, da bi u završnom računu za 2010. godinu bila prikazana vrenost od svega 30 miliona evra. Zašto je tako značajno umanjena vrednost aviona? Zašto nije procenjena vrednost pilotskih licenci? Procenjuje se da su pilotske licence JAT-a vredele 65 miliona evra.To se nigde nije iskazalo.Za koliko je prodata imovina u Hrvatskoj, koja je vredela 50 miliona evra?

Prethodna vlast je pravila sve te poslovne aranžmane. Odgovorni su bili dva čuvena estradana ministra Mlađan Dinkić i Velja Ilić. Posle je došlo do smene vlasti i ugovore sa ETIHAD-om je pravila nova vlast, predvođena čuvenim stručnjakom za drži da nabijem kombinacije Acom Dramoserom i njegovom ekipom razbojnika.

Podsećam, postoje neka pitanja na koje nismo dobili ni danas odgovore kada je ETIHAD sklapao ugovor sa JAT-om i koja mogu biti važna zbog novih kombinacija sa slotom u Londonu: ko je platio 800.000 evra troškove boravka stručnjaka iz Etihada u Beogradu, ko je platio šivenje novih uniformi, ko je platio 300.000 evra uređenja novog aviona u Lufthanzi, zašto su svi dugovi i socijalni program pali na račun države, onosno na račun poreskih obveznika?

Na sva ova pitanja niko nikada nije odgovorio. O samom lošem poslovanju ER SRBIJE sam izneo, već četvrtu godinu,analize iz zvaničnih dokumenta i postavio pitanja. Niko ništa ne odgovara.

Naprotiv, korumpirana vlast falsifikuje podatke i hvali se prošle godine dobrim poslovanjem našeg jedinog avioprevoznika. Poseban finansijski problem je let za Njujork, koga je Vučić gromoglasno promovisao u junu 2016 kao veliko dostignuće nove vlasti, mada je mnogo tiše govorio o trogodišnjem gubitku na toj liniji koju očekuju.

Iznajmljivanje aviona ERBAS 330 košta 5 miliona dolara mesečno, što je godišnje 60 miliona dolara.Ko plaća sve te gubitke? Kada pregledamo bilanse, onda vidimo da država svake godine subvencionše kompaniju na razne načine.Ubacuje direktno pare iz budžeta ili joj oprašta plaćanje aerodromskih usluga. Znači, poreski obveznici plaćaju loše poslovanje i gubitke nacionalne aviokompanije, kojom upravlja manjinski vlasnik.I sada je do nas došla poslovna vest da je ER SRBIJA iznajmila tri slota na londonskom aerodromu Hitrou.Prodala je pre nekoliko godina svoj slot i sada iznajmljuje. Kome je prodala? Po kojoj ceni? Nemamo informacije.Ali je intersantno od koga je ER SRBIJA iznajmila te slotove.

Napominjem, to su najskuplja mesta za sletanje aviona na svetu.Šta , dakle, mislite od koga su iznajmljeni ti slotovi? Nije teško da pogodite. Iznajmljeni su od - ETIHADA?!?

Manjinskog vlasnika u ER SRBIJI.Kako je Etihad došao do tih slotova? Slotovi su pripadali indijskoj kompaniji JET ERVEJZ, u kojoj je Etihad bio manjinski akcionar, ali je JET ERVAJZ upao u finansijske probleme, pa mu je Etihad pomogao, uzimajući ta tri sloza na aerodromu Hitrou i onda te slotove iznajmio Jet Ervejzu.

Mora da se prizna da je kombinacija prepoznatljiva. Ako je već Jet Ervajz loše poslovao, koja je uloga manjinskog akcionara u tom poslovanju? Zašto manjinski akcionar pristaje da bude u kompanije koja loše posluje? Da li je to način lešinarskog poslovanja?

Propast ER Berlina, u avgustu 2017.godine, kojim je upravljao Etihad potvrđuje da nešto nije dobro u poslovanju Etihada.Slično se dogodilo i sa ALITALIA i regionalnom kompanijom Darwin Erline.

Finansijski pokazatelji ETIHADA za 2018.godinu, koji su objavljeni u martu, dok mi čekamo konsolidovani bilans početkom jula za ER SRBIJA, iskazali su gubitak od 1,28 milijardi dolara.

Ako znamo da je gubitak 2017.godine iznosio -1,58 milijardi dolara i 2016.godine -1,89 milijarde dolara, što ukupno čini -4,75 milijardi dolara gubitaka, onda se postavlja ozbiljno pitanje - šta će se dogoditi sa ER SRBIJOM?

Etihad je državna kompanija u vlasništvu emirata Abu Dabi i njeni gubici se, pretpostavljam, pokrivaju iz državnog budžeta. Ali, to je problem emirata Abu Dabia.

U ovom tekstu navodim zvanične podatke o poslovanju Etihada i iznosim sumnju u njegove dobre poslovne odluke.Kada je pre mesec dana Jet ervejz bankrotirao i pošto više kompanija ne postoji, Etihad je uzeo tri slota za sebe.Pošto i Etihad ima finansijskih problema, postoji velika verovatnoća da Etihad može da proda slotove, koji uvek imaju dobru cenu na tržištu.

Analizom nekih prodaja vidimo da su Hrvati prodali pet jutarnjih slotova Kroacije erlajns kompaniji Delta erlajnsu za 19,5 miliona dolara i da je Omar Air kupila 2016.godine za 75 miliona dolara slot od KLM-a.Ali, Etihad je iznenadio sva poslovna očekivanja o prodaji slotova.

Odustao je od prodaje i napravio je ugovor o iznajmljivanju slotova ER SRBIJI u paketu sa iznajmljivanjem aviona ERBAS A320.Model iznajmljivanja je WET lizing, što znači da će avion da leti sa oznakama Etihada, sa njegovom posadom, dok će ER Srbija da plaća mesečni zakup,održavanje,osiguranje, smeštaj avionskog osoblja i sve dodatne letove.Ne znamo cenu ovog poslovnog aranžmana.Ne znamo ni ekonomsku isplativost ovog posla za Er Srbiju.Ali, vidimo da Etihad nastavlja na isti način da posluje sa Er Srbijom.

Znamo da su slotovi iznajmljeni od aprila do oktobra 2019.godine, što znači da će ER Srbija, pored devet letova nedeljno za London, da uvede još sedam letova. Da li je to isplativo? Da li je urađena ekonomska analiza ovog posla? Ne znamo.

Da li znaju u resornom ministrastvu? Ni to ne znamo. Logično bi bilo da javnost ima uvid u sve ovo i da resorno ministarstvo saobraćaja obaveštava javnost o načinu poslovanja aviokompanije u kojoj država ima i dalje većinsko vlasništvo.

Voleo bih da vidim ekonomsku analizu ovog posla i da mi menadžement ER Srbije objasni isplativost ovakovog poslovnog aranžmana.Ima li pravo javnost da o tome dobije zvanične podatke od ministarstva? Nažalost, srpska javnost je uskraćena za mnogo važnija državna i nacionalna pitanja, predsednik države pregovara o trajnom rešenju okupiranog Kosova i Metohije, međutim niko ne zna o čemu on zaista pregovara i kakva rešenja nudi, tako da pitanje jedne kompanije, makar ona bila i aviokompanija u ovom trenutku, potpune veleizdaje države i namernog uništavanja Srbije, uopšte nikoga ni ne zanima.

Sve se uklapa u okupaciono ponašanje vlasti.Zato mogu da se zakupljuju slotovi i avioni i da se ne zna po kojoj ceni se to radi i kakva je isplativost takvog jednog poslovnog aranžmana. Postavlja se jedno logično pitanje, ne treba da budete neki veliki menadžer ili stručnjak za avioprevoz, dovoljno da imate zdravu srpsku pamet, pa da postavite pitanje- zašto Britiš ervejz ne obnovi letove na liniji London-Beograd, koje je ukinuo u 2010.godini?

Da li su Englezi glupi, pa ne vide da je ta linija unosna ili namerno ostavljaju prostora Er Srbiji da dobro posluje na ovoj liniji i da tako počne da pokriva svoje stalne gubitke?Takođe, postavlja se pitanje zašto ostale, nisko budžetske kompanije, koje već lete na ovoj destinaciji ne povećaju broj letova, ako ima toliko posla? Pravo pitanje je, dakle, da li je uzimanje slotova i zakup aviona u ekonomskom interesu Er Srbije ili u interesu velikog gubitaša Etihada?

Odgovor na ovo pitanje dobićemo tek sledeće godine, kada se budu ponovo sravnjivali poslovni rezultati kompanije Er Srbija.Tada ćemo moći da vidimo koliko su novi troškovi slotova i zakupa aviona opteretili postojeće rashode.Videćemo kakav su efekat ostavile na povećavanje prihoda kompanije.Na osnovu dosadašnjeg posolovanja kompanije Etihad, na osnovu njenih velikih trogodišnjih gubitaka, na osnovu bankrota nekoliko aviokompanija sa kojima su radili i na osnovu vođenja poslova u Er Srbiji, izražavam veliku sumnju u ovaj novi poslovni poduhvat Er Srbije i plašim se da svi gubici ponovo ne padnu na teret poreskih obveznika u Srbiji.

Građani će sve promašaje izdajničke vlasti morati da plate lošim životnim standradom.Do kada će građani to da izdrže? Videćemo.

Mislim da su nam i strpljenje i džepovi ispražnjeni. Očekujem narodnu pobunu. Srbija više ne može da izdrži ovolike laži i pljačke. Srbija se umiriti neće.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane