/*********************************************** * jQuery Image Magnify- (c) Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com) * This notice MUST stay intact for legal use * Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for this script and 100s more ***********************************************/
           
Natrag

Ko je smestio Banetu Svinjaru
__________________________________________

Čačak

Zgode i nezgode Strahinje Ilića, čačanskog biznismena

   Strahinja Ilić, zvani Bane Svinjar, na udaru je Republičke inspekcije. On je vlasnik mesare DI market. Tu je Republička inspekcija pronašla pileće meso sumnjivog ukusa i mirisa. Sumnjivog, ne znači smrdljivog, to se podrazumeva. Banetova mesara je i dalje puna kupaca. Inspektoru smrdi, kupcima nit smrdi, nit miriše. Pa u čemu je onda problem?

Miodrag Milojević

O ukusima ne vredi raspravljati, pogotovu ovde, u Čačku. Čačani vole smrdljivo meso. Pogotovu ako je i crvljivo. Sedim u bifeu ''Kula'' u teskobnoj uličici "Mali pijac". Vrata bifea zatvorena, ovamo ne dopire nikakav smrd. Moram da priznam da se smrad ne oseća ni na ulici.
Preko puta malog bifea sa lakim stolovima je mesara DI market, vlasništvo Strahinje Ilića. U Čačku i okolini poznatog kao Bane, Bane Svinjar. Tu je Republička inspekcija pronašla pileće meso sumnjivog ukusa i mirisa. Sumnjivog, ne znači smrdljivog, to se podrazumeva.
Ulicom ''Mali pijac'', samo joj ime govori, ulazi se u čačansku pijacu. Po hladnom vremenu jedna baba, ukočena kao zelen, zaleđen kamen, prodaje crkvene kalendare. Ona ne nudi, ona ne govori, ona samo prodaje.
- Daj ovamo, šta imaš to? Kalendari, je l' ckveni?
- Jesu! Jesu dece mi... Kunem ti se, svega mi što imam, kunem ti se u decu!...
- Nemoj da mi se kuneš, nego mi prodaj kalendar!
Preko puta kasapnice Strahinje Ilića, brata od strica ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, nanizale su se mesare. Direktno preko puta stoji mesara ''Brko'', sa navodnicima. Sa druge strane bifea je lepa, čista, savremena mesara "Kotlenik", Lađevci, prema kvadraturi nekoliko puta veća od ''DI marketa.''
Mesara Baneta Svinjara nije za potcenjivanje, nije za precenjivanje, sigurno je veća od vagona, moguće je, dva puta duža. Duža je od vagona - i to je ono što je dobro. Ono što nije dobro jeste to što je stalno puna kupaca. U mesare preko puta kupci ne ulaze. Zbog cena.
Sedim i posmatram: Čačani zadovoljni, ulaze, u DI market, izlaze! Žao mi je čoveka, žalim svakog Čačanina! Žao mi je svakoga ko kupuje kod DI marketa, ko se truje, ko ne mari za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.
U Čačku svi znaju Baneta Svinjara: - Na dobrom ste putu. Evo je kasapnica, tu, iza ugla! Parkirana je jedna ''škoda oktavija'', vozilo je vlasništvo Baneta Svinjara. Saznao sam iz novina da je Bane Svinjar veliki čačanski biznismen. Meso se zavija u novine, dok hartija trpi sve. Čačani su duhoviti: - Lanac možeš da  kupiš na buvljaku, da se obesiš! Možeš u zlatari da kupiš zlatan lanac. Kakav lanac mesara? Bane Svinjar u svojoj kući, kod čačanske bolnice, drži supermarket. Pre mesec dana, otvorio je kasapnicu na pijaci. To je sve. Znači nije kao što se priča. Nije biznismen nego svinjar, kao što mu i ime govori.
Svuda okolo su kasapnice, ali pečenjarama nema broja. Kod Strahinje Ilića praseće pečenje 290 dinara. Kod prvog komšije - prasetina 400 dinara, kod komšije iz druge ulice 360!
Bane Svinjar radi tek mesec dana: - Ubio je i razbio konkurenciju. Još mesec dana, mora se bežati. Kraj. Katanac na vrata.
- Nije to što je Bane moj prijatelj. Ima izbor, ima asortiman, boli glava. Pršuta mu je najbolja u gradu! Cene su uobičajene, ali su cene pojedinih artikala mnogo niže. Bane je zatvorio lanac. On je proizvođač koji prodaje meso. Negde u Atajnici ima farmu svinja.
Svinjar, znači, nije pogrdan nadimak već zanimanje: - Baš tako! I njegov otac, Čika Rade, bavio se istim poslom. Trgovao je i radio sa svinjama. Bane je uvek maštao o kasapnici.
Jednom, jedan moj sagovornik, tema nije važna, reče kako on poznaje sve. Poznaje i ''pozitivce'' i ''negativce''. Priznajem, Strahinja Ilić, Bane Svinjar, je do podne za mene bio negativac. A od podne vreme se menja, počinjem da menjam mišljenje. Radi se o vrednom, radnom čoveku, koji vodi porodični biznis. Koji voli posao sa svinjama. Ali u državi Srbiji, u državi gotovana, parazita, neradnika, prevaranata i lopova, gde se za pet decenija komunizma, da nam živi, živi rad, prezirao svaki rad - to je mana.
Moram da postavim pitanje: - Brat mu predsednik opštine, brat mu je ministar. Brat od strica, Vojislav Ilić, dao mu je lokal?
- To nije tačno. Bane Svinjar je lokal zakupio na tri, četiri godine. Izdao mu je Đale, koji odseda u bifeu ''Kula". To bi moglo da bude tačno. Sedokosi, začešljani, zalizani Đale je, kad sam ušao u bife  ''Kula", sedeo u ćošku. Đale naručuje piće: - Donesi vinjak, kiselu vodu! Samo nemoj da me vidi Republička veterinarska inspekcija!
Na čačanskim ulicama dileri, na mestu gde su i nekada bili. U kafani se ponovo priča o ratu. Čačani suvi grlati ljudi, u Čačku danas nema ni cenzure.
- Vrši se mobilizacija! Vrši se, vrši mobilizacija! Samo si ti glup pa ne znaš, ne vidiš i ne čuješ. Ti ne znaš istoriju, ko ne zna istoriju osuđen je da je ponavlja! Neću da se više nerviram zbog tebe! Donesi i meni jednu rakiju!
Prošle su godine, evo dilera, sve sami dvometraši, ponovo u istoj, sada već drugoj kafani. Ne mogu da se dogovore oko cene.
- Znaš onu pesmu? Duni vetre, malo preko jetre!
- Da ti kažem! Bio sam juče u Požezi...
-  Ne kaže se u Požezi nego u Požegi!
- Znaš ono, izašao pandur da vrši uviđaj. Pandur vrši uviđaj, piše. Leš se nalazi na prugi, precrta - pruzi. Šut - u kanalu!
- Znaš zašto plavuša stavlja sat na ranu? Zato što vreme leči sve.
- Daj da zapalim!
- Sebe truješ, mene gušiš, nemoj ovde da mi pušiš!
Panika vlada među dilerima. Večeras može da dođe Mića Mrak i ponovo pokupi pare: - Vi plaćate 84, a niko nema pare. Kako plaćate, čime plaćate? Krompirima? Nijedan nema dinare. Pa šta onda radiš? Ja pare imam. Evo, bacam pare na astal. Ali neću da radim po toj ceni, radije ću da sedim u kafani! Čekam da cena skoči na 85!
Nisu svi dileri: - Ubio me Bog ako znam o čemu vi pričate?
- Caka je u tome što svi oni izigravaju velike dilere! Oćeš ti da mi kažeš da si veliki diler!
-  Ne mogu da kažem da sam ja veliki diler!
Po Čačku se priča i da Bane Svinjar trenutno traga za dvojnikom. Traži dobrovoljca. Traži dvojnika, njegovog stasa i visine, koji će priznati da je gajbom razbio glavu tržišnog inspektora. Situacija u Čačku je teška. Trenutno dobrovoljca nema.
Bane Svinjar se setio rođenog brata, koga u Čačku zovu Cale. Međutim, problem je u tome što Cale  godinama živi u Fancuskoj kao gastarbajrter. Došao Cale iz Fancuske da obavi zadatak. Udario gajbom inspektora pa pobegao avionom. Žurio Cale, mora ujutro na posao!
Ko se u Čačku ne seća tri brata Ilića? Bane, Veljo, Vojislav - tri brata, tri udbaška musketara. - U sud, u policiju, u Udbu - oni su uvek ulazili po slobodi. Često ih vidimo zajedno. Čim se razdvoje odmah se opanjkavaju.
U kafani ''Takovo'' godinama je sedelo isto društvo. Prilazi Bane Svinjar, seda za sto i počinje priču: - Nešto da vam kažem u poverenju. Jezik za zube, da ne pričate nikom, samo širite po gradu. Veljo je udbaš...
Drugi put na isto mesto, u kafani ''Takovo,'' seda Velimir Ilić, kasnije ministar: -  Moj brat Bane je udbaš. Kad sam ga vozio ispala mu udbaška legitimacija...
Strahinja Ilić, Bane Svinjar, tokom ratnih godina hvalisao se udbaškom legitimacijom izdatom negde u Republici Srpskoj. Koju je, može biti, sam napravio, neveštim svinjarskim rukama.
Bane Svinjar je oduvek bio malo viši od Velimira Ilića, mnogo viši u moralnom pogledu. Strahinja Ilić je  čovek preko čijih leđa i preko čijih zasluga je Velimir Ilić upao u Srpski pokret obnove. Kao preko merdevina, kroz prozor je ušao u politiku.
- Bane Svinjar jedan je od osnivača SPO-a u Čačku. Od prvoga dana. Prokrčio je, pesnicama, put Vuku Draškoviću na poznatom mitingu u Novom Pazaru. Sećam se, kao danas, kad su, posle mitinga u Pazaru, stigli Bane Svinjar, Vuk Drašković i Borivoje Borović.
Velimir Ilić se, kao partijski sekretar FRA sa dugim stažom, za to vreme držao rezervisano ili kukavički. Podržavao je, dušom i srcem, tako da niko ne vidi i ne čuje, politički angažman Baneta Svinjara. Dok se jednom, iznenada, nije predomislio. Bilo je to 1992. godine. Došao je u stranku u Banetovim cipelama i Banetovom odelu. Preuzeo je njegovu biografiju, zauzeo njegovo mesto. Zauzeo je mesto koje mu i pripada..
U Čačku se čude: - I kad se slučajno sastanemo, i kad nije tu, Velja Ilić zna šta smo pričali. Pogotovu ako smo ga ogovarali. To je čudo jedno, ali on sve zna...
- Kako?
- Ima jedna pevaljka, koju on kreše. Čačanska Mata Hari. Ona rukovodi obaveštajnom službom. ''Minimaksovizija'' u Čačku. Bila je to, smatralo se u ono vreme, velika pobeda opozicije.
Velimir Ilić u prošlom životu: - Jedno vreme se bavi popravkom, uvođenjem grejanja. Posle je postao građevinski preduzimač. Imao je jednu mešalicu, dve lopate, par radnika. I imao je  jednog ''pik-apa'', kojim je krstario po Čačku. Istini za volju, žene su ga volele. Što zbog mešalice, što zbog ''pika-apa'', što zbog dva radnika.
Bane Svinjar je bio i ostao svinjar: - Oni ne žive u zajednici. Između njih ima najmanje kilometar odstojanja. Kao prvoborac protiv jednoumlja, Bane Svinjar danas govori prilično rezignirano: - Išli smo mi, burazeru, na pendrek i na metak! Probijali kordone, tukli se s policijom. Gde sam ja danas?
Velimir Ilić bi bio još popularniji u Čačku i okolini, sa sirotinjom voli isključivo da razgovara, do svake vikendice je dovukao asfalt, da nema jednog drugara. Dobrog drugara iz mladosti. Drugar zna njegovu slabost prema ženama, prema slabijem polu: - Išli smo jednom negde nekim ''mercedesom". Trotoarom je, pešice, išla žena čoveka koji radi u Nemačkoj.
Velimir ima osobinu da brzo misli: - Daj ovu da kresnemo! Muž joj u Nemačkoj, ne dolazi. Gre'ota je propusti, vidiš da joj se paučina uhvatila. Ma, ko ga jebe što je u Nemačkoj! Što ne dolazi tolike godine?
Velimir se osmehuje, otvara vrata: - Ajde, oćeš s nama da se provozaš?
Svi su u Čačku poznavali Velimira Ilića. Žena kaže: - Nemoj Veljo, neću Veljo.
Velimir unosi ženu u kola: - Šta, bre, nećeš? Pička ti materina, kurvo... K'o da te ne znam ja!
Uneo bi je u kola, ali se drugar suprotstavio.
Povodom incidenta u kasapnici, povodom siledžijskog ponašanja familije Ilić, oglasila se, naravno, Verica Barać. Rečima ''da smo svedoci već godinama činjenice da se zarad političkih i ličnih interesa poništavaju svi civilizacijski sistemi vrednosti, a ako se tome doda i selektivna primena zakona, onda je jednostavno moguće objasniti da se Velimir Ilić i njemu slični ponašaju tako kako se ponašaju...''
Ako su Velimir Ilić i Strahinja Ilić slični - onda su oni fizički slični.
Strahinja Ilić je, opet, izjavio da je Verici Barać, na njegovo insistiranje, dodeljen stan koji je prodala. Verica Barać nije odgovorila. Šta da odgovori - ako je stan već prodala, pare potrošila. U Čačku kažu: - Tačno je da je Verici Barać na volšeban način dodeljen stan. Bilo je to vreme kad su Ilići i Verica bili u velikoj slozi i ljubavi. Verica u Ljubiću poseduje porodičnu kuću? U Čačku je živela s majkom. Ljubić ti je odmah preko mosta, kuća joj je kilometar od centra. Sukobi su počeli u Čačku. Onda su i Veljo i Verica otišli iz Čačka.
Čačani smatraju da su kolege mesari namestili inspekciju Banetu Svinjaru. Mesari su mu, da ne zatvore svoje radnje, podmetnuli nezadovoljnog kupca. Čačani se s pravom pitaju: - Supermarket kod bolnice Bane Svinjar drži godinama. Nikada nije bilo problema. Kasapnicu u centru drži samo mesec dana. Odmah je postao opasan. Ovo je centar grada, veliki promet, niske cene. Odmah mu, po zadatku, dolazi republički veterinarski inspektor.
Lako je naći u Čačku nezadovoljnog kupca koji će pozvati inspektora. Naročito ako su iz iste stranke.
Opasno je kad se crv sumnje usadi u glavu inspektora. Tada inspektor počinje da razmišlja, vidi crve, kroz tamne, stranačke naočari.
Ako su kupac i inspektor iz iste stranke, tada oni vide i iste crve. Isti crvi gamižu pred njima, na sličan način gamižu.
Tačno je, ne treba sakriti ni to da je ovo drugi ispad Baneta Svinjara. Na jednom prijemu u opštini, razlupao je fotoaparat lokalnoj novinarki.
Kad se sve sabere i oduzme, Bane Svinjar od politike, od opštine, nije uzeo ništa. Zato što je čovek radnik, seljak i što je glup. Takvi nikada nisu bili na ceni u lopovskoj zemlji, niti će biti. Verica Barać jeste ćapila stan, na brzaka. I sad ona drži moralne pridike, slobodni, nezavisni, demokratski mediji je, u horu,  podržavaju.
Imaš kuću, vrati stan - pa pošalji republičkog inspektora na vrata Baneta Svinjara! Istini za volju, ni Bane Svinjar nije ono što je bio. Postao je kulak, stigao je u centar. Bilo je jedno davno vreme kad su ''kadrovi'' kulacima čupali, čerupali bradu i brkove.
Nedavno se Bane Svinjar žalio poznanicima: - Koliko ima većih gazda od mene, a inspektori su se baš na mene nakačili! Ima gazda kod kojih inspektor ne sme da uđe, ni da priviri... Verujem da je Bane baš tako govorio. Nije rekao da ima - ''tajkuna'', jer on ne šta znači ta reč. On je svinjar.
Banetova mesara puna kupaca. Kilogram pečenja - 290 dinara! U čemu je onda problem? Problem je u tome što kupcima niska cena i odgovara. Inspektoru smrdi, kupcima nit smrdi, nit miriše, a ja ne znam šta se ovde događa.

Al' sam ga šinuo

U totalitarnom komunističkom sistemu razlika između policajca i novinara bila je mala. Gotovo da je nije ni bilo. Novinar Radovan Brankov izgradio je specifičan stil da nastupa kao policajac, a da sve snima kao novinar. Nastupi kao islednik, tako da ljudi, u strahu, počinju da bulazne koješta. Posle Radovan Brankov  ispada duhovit. Radovan Brankov, smatralo se režimski novinar, postavlja neugodna pitanja čačanskom gradonačelniku. Svedoka nije bilo. Niko nije video kad je Radovan Brankov pao sa stolice. Velimir Ilić je posle pričao stranačkim kolegama: - Kad sam ga šinuo, preleteo je preko stola. Ali iskoristio je trenutak dok sam ustao iz gradonačelničke fotelje da pobegne.

Kopča

Jesu li Čačani čuli o nezapamćenom skandalu? Jesu li Čačani upoznati sa nalazom republičkog tržišnog inspektora? Jesu li čuli da je Strahinja Ilić, Bane Svinjar, 19. novembra, posle kraće rasprave, mlatnuo  plastičnom gajbicom za piletinu republičkog inspektora Vasilija Rajčevića iz Gornjeg Milanovca? Da mu je trom prilikom naneo telesne povrede, da su osvanule kopče na inspektorovoj glavi? Znam šta misle Čačani. To je njihova privatna stvar. Desilo se u privatnoj mesari.


Natrag
HTML Counter copyright magazin-tabloid.com © 2009.