Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Drugi pišu

SUPERIZBORNA GODINA: I AFRIKA U SREDIŠTU - SENEGAL EUROPI NE VJERUJE

Domoljubne igre moći i interesa

ANTIKORUPCIJSKI POPULIZAM: PREDSJEDNIČKI IZBORI U SENEGALU PUOČAK SU IZ KOJEG MOGU UČITI I EUROPLJANI...

Korupcija je svaki oblik zloupotrebe moći radi osobne ili grupne koristi, a na štetu javne dobrobiti, čin kojim se, suprotno javnom interesu, krše moralne i pravne norme, te povrjeđuju temelji vladavine prava, a koji se pojavljuje u gotovo svim područjima života i djelovanja. Korupcija postoji u javnim institucijama, privatnom sektoru, u politici, u medijima i u gospodarstvu.

Piše: Dario Majetić, Glas Slavonije

Postoji i nešto što se zove indeks percepcije korupcije (CPI), a on rangira 180 zemalja svijeta prema percipiranoj razini korupcije u javnom sektoru, na ljestvici od 0 (visoko korumpirano) do 100 (bez korupcije). Nakon pandemije koronavirusa CPI pokazuje da većina zemalja ne uspijeva zaustaviti korupciju - dvije trećine zemalja svijeta ima ocjenu ispod 50, a 26 zemalja je na najnižim ocjenama dosad. Transparency International navodi i da države s visokim CPI-jem, poput Velike Britanije, Austrije, Francuske, Švicarske, Nizozemske, SAD-a i Finske, itekako potiču korupciju usisavanjem kontaminiranog novaca i dobara iz zemalja niskog CPI-ja dopuštajući tako kleptokratima svih vrsta da povećaju svoje bogatstvo, moć i političke ambicije.

U toj igri, kao što znamo, najviše ispaštaju siromašne i nekonsolidirane države istočne Europe, Azije, Južne Amerike i Afrike. Za primjer uzmimo područje nekadašnje Francuske Zapadne Afrike, gdje pod krinkom antikorupcije velike sile istiskuju Francusku (Europu) iz energetske "velike igre". Nakon Malija, Burkine Faso, Čada, Nigera, Gvineje, Gabona... na red je došao i Senegal, u kojem je na predsjedničkim izborima 24. ožujka s vlasti maknut kandidat vladajuće koalicije Ujedinjeni u nadi (BBY) predsjednika Mackyja Sala Amadoua Baa. Njega je u vrlo napetim okolnostima već u prvom krugu deklasirao atifrancuski i antisistemski kandidat Bassirou Diomaye Faye (44) iz stranke slikovita naziva Domoljubi Senegala za radnike, etiku i bratstvo (PASTEF).

KONSOLIDIRANA DEMOKRACIJA

Podsjećamo, sve do dolaska PASTEF-a na političku scenu Senegal je bio relativno stabilna država, gdje su se, za razliku od drugih zemalja Zapadne Afrike, predsjednici uvijek birali na regularnim izborima. Stabilnost je pripisivana četiri desetljeća dugoj vladavini prava, demokratičnosti i otvorenosti civilnom društvu i slobodnom tisku. Procese je započeo prvi predsjednik nakon stjecanja neovisnosti od Francuske - Léopold Sédar Senghor (1960. - 1981.), čelnik Stranke socijalista (PS). Iako je vladao jednostranački, Senghor je 1978. položio temelje novog sustava uvođenjem kontroliranog oblika demokracije temeljenog na trostranačju. Na vrhuncu vladavine 1981. Sanghor predaje vlast ministru Abdou Dioufu, kojega povijest pamti po liberalizaciji političkog sustava. Diouf pak izbore gubi 2000. od vođe Senegalske demokratske stranke (PDS) Abdoulaye Wadea (2000. - 2012.), prvog senegalskog predsjednika izvan PS-a. Od važnijih stvari Wade je ustavom ograničio biranje predsjednika na dva petogodišnja mandata, smirio separatizam u području Casamance te poboljšao opću i ekonomsku sliku Senegala. Međutim, povećani dotok novca uz krhke senegalske institucije potaknuo je korupciju, kojoj se suprotstavlja ekipa novog reformatorskog predsjednika Mackyja Salla (2012. - 2024.). No i Sallov pokušaj strukturnih reformi nazvan Plan Senegal Hitno (PSE) propada, te društvo tone u još dublju korupciju, beznađe i siromaštvo, o čemu Afrika Povjerljivo piše: "Ne postoji sumnja da je Sallov imidž izgubio sjaj reformatorskog demokrata."

Slijedili su predsjednički izbori 2019., na kojima Sall opet pobjeđuje, ali su mu za petama novoformirane trećeputaške snage predvođene zapaljivim populističkim junakom Ousmaneom Sonkom, osnivačem stranke PASTEF (Afrički domoljubi Senegala za radnike, etiku i bratstvo). Do tada gotovo nepoznati Sonko osvaja čak 15,57 posto glasova, uglavnom na pobunjeničkom jugu države, koji se zove Casamance. Radi se o senegalskoj pokrajini ukliještenoj između Gambije na sjeveru, Gvineje Bisau i Gvineje na jugu.

Šire slike radi podsjećamo da je Gambija bila britanska kolonija, pokrajina Casamance zajedno s Gvinejom Bisau portugalska, a Gvineja i Senegal francuska. Njihove religijske, kulturološke, geografske, političke i ine razlike kolonijalne sile kanalizirale su u nesnošljivost, koja 1982. dovodi do osnivanja Pokreta demokratskih snaga Casamance (MFDC), koji podržava Gambija. Pokret se dva desetljeća borio za neovisnost većinski kršćanskog Casamancea protiv muslimanskog Senegala. Nakon nekoliko tisuća ubijenih i ranjenih ranih je dvijetisućitih konflikt djelomično zamrznut. Odmrzava se s dolaskom Salla na vlast, koji političke i vojne strukture Casamancea optužuje za diverzije i nepoštednu sječu i šverc dragocjenog drveta palisandrovine (ružino drvo). Prema procjenama Senegalske agencije za istraživanje okoliša, posječeno je 1,6 milijuna stabala palisandrovine od 2012. godine. Trupci su uglavnom izvezeni na Zapad, u Kinu i Indiju, preko minijaturne Gambije, nekadašnjeg kolonijalnog dragulja Velike Britanije.

Dakle da skratimo, 2019. je antifrancuska pokrajna Senegala Casamnace podržala predsjedničkog kandidata Sonka, koji osim svoje osobne stranke PASTEF vodi i koaliciju Oslobodite narod. Tijekom 2022. koalicija je na lokalnim izborima pobijedila u nekoliko velikih gradova, uključujući Dakar. Prošli su dobro i na nacionalnim izborima 2022., osvojivši 56 mjesta i postavši tako druga najveća koalicija u Nacionalnoj skupštini. I kada je izgledalo da je samo nebo granica, Sonko je zakoračio u pakao salona za masažu "Sweat Beauty", gdje se prepustio magiji dvadesetogodišnje maserke Adji Sarr. Nakon nekog vremena gospođica Sarr je karizmatičnog lidera opozicije optužila za opetovano silovanje. Sonko je optužbe negirao, ali je priznao da je u "Sweat Beauty" redovito dolazio zbog napetosti u donjem dijelu leđa. Iako je tužiteljstvo tražilo deset godina zatvora, optužba za silovanje je odbačena, te je Sonko u svibnju 2023. nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog "kvarenja mladeži".

POREZNA UPRAVA PROTIV DRŽAVE

Pravomoćna osuda spriječila je Sonkovu kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024., pa je on na to mjesto dovukao stranačkog tajnika i prijatelja iz porezne uprave Bassiroua Diomayea Fayea. Da stvar bude zanimljivija, u novonastalom kaosu i Faye je pritvoren zbog širenja lažnih vijesti, nepoštovanja suda i klevete konstitutivnih tijela, pozivanja na pobunu i narušavanja državne sigurnosti. Slijedio je novi veliki val krvavih prosvjeda, zbog kojih predsjednik Sall odgađa predsjedničke izbori predviđene za veljaču 2024. Međutim, Ustavno vijeće poništava odgodu, a predsjednik pritisnut događajima donosi kontroverzni zakon o oprostu, prema kojem su Sonko i Faye pušteni desetak dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora, prebačenih za 24. ožujka. Taj je Sallov potez protumačen kao pokušaj čistog odlaska s vlasti i skidanja mete sa sebe nakon gubitka izbora.

Kako god, nakon prvog kruga Macky Sall priznao je poraz kazavši: "Pobijedila je senegalska demokracija!" Afrički analitičari jednoglasni su da je Fayeova pobjeda odraz zasićenosti odlazećim vodstvom i podjela unutar moćne, ali oslabljene vladajuće koalicije. Uspjeh najmlađeg predsjednika u povijesti Senegala pripisuje se i podršci koju je dobio od mlade sirotinje, dijelova intelektualne elite i neostvarenih državnih službenika koji su se upecali na program koji je zapravo Sonkov politički program iz 2019. godine. Program narodu obećava nepoštednu borbu protiv korupcije i francuskog "gospodarskog davljenja" Senegala, napuštanje CFA franka vezanog uz euro, ukidanje mjesta premijera i stvaranje mjesta potpredsjednika koji bi se birao zajedno sa šefom države, smanjenje ovlasti francuskog predsjednika, suspenziju sporazuma o ribarstvu s Europskom unijom i reviziju ugovora o nafti i plinu, koji bi trebali stupiti na snagu ove godine.

UJEDINJENI ANTIEUROPLJANI

Mladi populisti Senegala kažu da ih primjer ostalih zemalja zapadne Afrike, pogođenih "prokletstvom resursa", uči da dobrim upravljanjem mogu smanjiti ranjivost na korupciju u lukrativnom energetskom sektoru. Podsjetimo, neveliku senegalsku proizvodnju ugljikovodika oduvijek je kontrolirao francuski Total, koji je, međutim, izbačen iz igre nakon što je škotska tvrtka Cairn Energy 2014. otkrila naftu i plin u teritorijalnim vodama Senegala. Škoti su isprva pokušali razvijati posao s ruskim LUKOIL-om, što je spriječio australski Woodside Energy, koji, usput rečeno, trenutno kontrolira 82 % naftnih i plinskih polja Senegala. British Petrol i američki Kosmos Energy surađivali su na plinskim poljima Grand Tortue (GTA) i Yakaar Teranga. Plinsko polje GTA nalazi se na pomorskoj granici Senegala i Mauritanije. Sporazum o suradnji potpisan između BP-a, Kosmosa i vlada Senegala i Mauritanije predviđao je podjelu prihoda u omjeru pola - pola. Polje Yakaar Teranga, južnije od senegalskog ribarskog grada Saint Louisa, trebalo bi uglavnom proizvoditi plin za unutarnju potrošnju, zbog čega je navodno razočarani British Petrol prepustio svoj dio Amerikancima. Oko sto kilometra južno od Dakara nalazi se i naftno polje Sangomar, koje također razvija australska tvrtka Woodside. Troškovi projekta Songomor trenutno se procjenjuju na 4,9 do 5,2 milijarde dolara, što je povećanje od 7-13 posto u odnosu prema prethodnoj procjeni od 4,6 milijardi dolara. Očekuje da će prvi barel nafte iz projekta Senegal Sangomar poteći do sredine ove godine, što je podbačaj u usporedbi s početnim ciljem, krajem 2023. godine.

Industrija ugljikovodika dodatno će ugroziti ključni sektor Senegala - ribarstvo, gdje korupcija vezana uz licence omogućava nepoštedne izlove međunarodnim koćaricama, kažu, uglavnom ruskim. "Francuzi nisu toliko važni koliko misle da jesu. Ali ne želim da Rusi uđu i zauzmu mjesto Francuza. Ne možemo izbaciti jednog kolonijalnog gospodara samo da bismo otvorili vrata drugome", mudruje u Der Spiegelu poznati senegalski reper Didier Awadi. Pjevač previđa da možda u njegovu voljenom Senegalu snage AUKUS-a u savezu s Rusima lome kralježnicu Francuzima preko uspravnih leđa mladog predsjednika Bassiroua Diomayea Fayea, koji je, pak, u utorak položio predsjedničku zakletvu u Izložbenom centru Diamniadio. U međuvremenu za premijera je izabran Ousmane Sonko

Radna snaga, migranti i politika

Senegal ima mlado stanovništvo. Prosječna dob je tek 22 godine. Iako čine 55 % od 17 milijuna stanovnika, ti se ljudi osjećaju zanemareno i odbačeno od političkih elita. Senegalska radna snaga čini gotovo 70 % ukupnog stanovništva. Na ruralni sektor, koji čini 56 % senegalskog stanovništva, otpada 54 % radne snage. Broj mladih radnika koji godišnje ulazi na tržište rada trenutno se procjenjuje na 350 tisuća, a službeno tržište u najboljem slučaju stvara do 30 tisuća radnih mjesta godišnje. Dakle, temeljno pitanje opstojnosti Senegala je u sposobnosti gospodarstva da apsorbira ponudu radnika. Prema raspoloživim podatcima Državne agencije za statistiku, primarni sektor (poljoprivreda, stočarstvo i ribarstvo) apsorbira 48,5 % zaposlenih, a industrija i uslužni sektor apsorbiraju 12,1 % odnosno 26,3 %. Međutim, niska je poljoprivredna produktivnost ozbiljan hendikep koji onemogućava sektor u osiguranju odgovarajućih radnih mjesta. Produktivnost u poljoprivrednom sektoru je oko pet puta manja od one u industriji i uslužnom sektoru. Službeni javni i privatni sektor čine samo 4 % postojećih radnih mjesta. Temeljni uzrok te situacije je taj što urbanizacija nije potaknula industrijalizaciju. Posljedica su vojske mladih ljudi, uglavnom migranata iz ruralnih područja, naseljenih u predgrađima bez nade za ikakvo zaposlenje. Oni su glasačka baza novih vlastodržaca Senegala predvođenih Fayeom i njegovim mentorom Sonkom. (D.Ma.)

Republika s predsjedničkim sustavom, više loše nego dobro

Senegal je većinski muslimanska zemlja sa 17 milijuna ljudi, ali se očekuje da će populacija dosegnuti gotovo 20 milijuna 2030. godine. Smješten je na najzapadnijem dijelu afričkog kontinenta, na obalama Atlantskog oceana, na dodiru Europe, Afrike i Amerike te na raskrižju glavnih pomorskih i zračnih putova. Površina Senegala iznosi 196.712 km2, na sjeveru graniči s Mauritanijom, na istoku s Malijem, na jugu s Gvinejom i Gvinejom Bisau, a na zapadu je obala Atlantskog oceana duga 500 kilometra. Gambija je država koja presijeca unutrašnjost Senegala, u duljini od 302 kilometra. Kapverdski otoci nalaze se 560 km od senegalske obale. Objašnjenje podrijetla imena Senegal nije sasvim jasno. Prema općeprihvaćenom tumačenju dolazi od izraza Wolofa sunu gaal, što znači naš kanu. Međutim, ta je verzija osporavana od 1960-ih, a trenutno se smatra najvjerodostojnijom ona koja povezuje toponim s berberskim plemenom u Sahari, Sanhadja (Zenaga na berberskom). Treće objašnjenje je da država ime duguje rijeci Senegal, čiji je izvor u imenu Zenaga. Klima Senegala je suha tropska s dva godišnja doba, sušno razdoblje traje od studenog do lipnja, a kišno od srpnja do listopada. Tri rijeke presijecaju zemlju, Senegal (1700 km) na sjeveru, Gambija (750 km) i Casamance (300 km) na jugu. Prema Ustavu od 7. siječnja 2001., Senegal je republika s predsjedničkim sustavom vlasti. Predsjednik republike poglavar je države i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. (D.Ma.)

U novonastalom kaosu Bassirou Diomaye Faye pritvoren je zbog širenja lažnih vijesti, nepoštovanja suda i klevete konstitutivnih tijela, pozivanja na pobunu i narušavanja državne sigurnosti...

Industrija ugljikovodika dodatno će ugroziti ključni sektor Senegala - ribarstvo, gdje korupcija vezana uz licence omogućava nepoštedne izlove međunarodnim koćaricama, kažu, uglavnom ruskim...

U Senegalu je na predsjedničkim izborima 24. ožujka već u prvom krugu pobjedio Bassirou Diomaye Faye (44) iz stranke Domoljubi Senegala za radnike, etiku i bratstvo (PASTEF)...

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane