Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zvezde

Nezaboravni XX veka Holivuda (11)

Gluma je umeće, ali gluma je i biznis

Dopisnica Tabloida iz Londona Sandra Skoko izdala je knjigu o dvadesetom veku Holivuda i nezaboravnim ličnostima ove filmske prestonice. Uz njenu saglasnost, objavljujemo najzanimljivije delove iz ovog obimnog i bogato ilustrovanog dela. Na preko 650 strana, počev od Etel Barimor, Me Vest, Marlen Ditrih i Grete Garbo, završno sa Nikolasom Kejdžom, Bredom Pitom, Demi Mur, Endi Mekdauel, i svim važnijim zvezdama današnje filmske industrije, autorka je sa mnogim od njih napravila intervijue i pretočila ih sa ostalim obimnim istraživanjem u izdavački podvig

Sandra Skoko

Prvi "Bond" film Sean Connerya (Šon Konerija), bio je "Dr. No" 1962.; sedam daljih uloga u ciklusu "Bond" filmova, obezbeđuju Seanu da nikada više ne kroči u siromaštvo iz koga je potekao.Rođen 25. Avgusta 1930. u Edinbourghu - Škotska, Connery živi u pukoj bedi, radeći od šeste godine, raznoseći mleko po kućama i napustivši školu 1940. kako bi zaradio više novca i time pomogao roditeljima. Nakon tri godine vojne službe, Connery se počinje baviti glumom u lokalnom pozorištu i nakon uloge u predstavi "South Pacific", uviđa kako bi se mogao baviti glumom.
Kada je TV ulogom u "Requiem for a Heavyweight" 1957. pokazao kako zna i glumiti, nižu se ponude iz Hollywooda, stiže i ponuda od Iana Flamminga, za ulogu "007" i zvezda je rođena. Ulogom u filmu "Woman of Straw" 1964. uz Ginu Lollobrigidu, a potom i u "Marnie" uz Tippi Hedren, Connery čini prve pokušaje oslobađanja od James Bond šablona. U tom periodu osniva i produkcijsku kompaniju, čime se još više osamostaljuje. Takođe, Connery je jedan od glumaca čiji seksepil nije nestao s godinama. Naprotiv, nakon osvojenog Oscara u kategoriji Best Supporting Actor, za ulogu u filmu "The Untouchables" 1987, Connery postaje nedodirljiv i uloge se nižu u beskraj. Uz to, biva i proglašen najseksepilnijim muškarcem koji je ikada postojao na filmskom platnu.
Veliki borac za nezavisnost i otcepljenje voljene Škotske od engleske imperije i takozvanog Ujedinjenog Kraljevstva, najvećom nagradom smatra onu koja mu stiže iz rodne Škotske - "The Freedom of the City". To je inače nagrada koju ta zemlja može dodeliti velikim ljudima i pre njega, nagradu su dobili Garibaldi, Benjamin Franklin, Sean s ponosom dodaje kako ova nagrada nikome nije dodeljena dvadeset godina i kako je princ Charles bio zainteresovan za nju, ali je nije dobio.Nakon razvoda 1973. od prve supruge, Diane Cilento, (sa kojom ima sina Jasona), Connery 1975. sklapa brak sa Micheline Roquebrune (poreklom iz Morrocoa). Sa njom Connrery ima troje dece - sinove Stephena i Oliviera i kćer Marishu.Glumac koji ima preko sedamdeset filmova iza sebe, koji iz siromaštva dospeva do legendi i dalje je spontan, prirodan i slava mu nije "udarila" u glavu i kod njega nećete primetiti trunku izveštačenosti. Kvalitet karaktera koji poseduju samo duhom obdareni ljudi.

Ne znam čoveče

Popularan, šarmantan i ponovo na vrhu, John Travolta, neverovatnom karijerom, punom uspona i padova, postao je jedna od najenigmatičnijih hollywoodskih zvezda. Nezvanično znan, kao najveći i najbolji povratak u filmskoj istoriji, "Pulp Fiction" katapultira Travoltu s pozocije propalog idola u superstara devedesetih. Setimo se i jednog od mnogih "bisera", koje Travolta izjavljuje u ovom filmu. Početna scena u kojoj Travolta i Samuel L. Jackson sede u automobilu i Travolta započinje konverzaciju: "In Europe everything's different." Samuel L. Jackson iznenađeno i s nevericom upita: "Oh, yeah? How do they call a Big Mac in France?" ("A, jel? Kako zovu Big Mek u Francuskoj?") Travolta, pun sebe, važno odgovara: "I don't know man! Big Mac is Big Mac, but they call it L Big Mac." ("Ne znam čoveče. Big Mek je Big Mek, ali ga oni zovu L Big Mek.")
Rođen 18. Februara 1954. u Englewoodu - New Jersey, John Travolta raste u siromašnoj italijanskoj četvrti uz roditelje, sestru Ellen i brata Joeya. Kasnije, preselivši se u New York, sve njegove želje, nade i maštanja, bile su uperene ka nebu i visinama. Danima bi sa prijateljima sedeo i posmatrao avione kako uzleću i sleću s LaGuardia aerodroma, smišljajući priče o putnicima i posadi. Želeo je biti gore, među oblacima, ploviti na njima, pun ideja, ideala i ambicije. No, napustivši srednju školu, kao high school drop-out, bez diplome u ruci, Travolta traži spas u glumi. Prvu ulogu dobija u filmu "The Devil's Rain", nakon čega sledi uloga u TV seriji "Welcome Back Kotter' od 1975. do 1977., čime skreće pažnju na sebe i dobija big-break ulogu u filmu "Saturday Night Fever" 1977. godine. Setimo se i "bisera" iz ovog filma. Početna scena i Travolta pun sebe kaže: "Fuck the future." ("Jebi budućnost.") Poslodavac mu uzvraća: "You can't fuck the future. The future will fuck you if you ain't ready for her." ("Ne možeš jebati budućnost. Budućnost će jebati tebe, ako nisi spreman za nju.") Elem. Odmah zatim, stiže i uloga u legendarnom filmu „Grease" 1978. godine.
Travolta postaje senzacija i sve biva u najboljem redu, do filma „Two of a Kind" 1983., u kome on i Olivia Newton-John, bezuspešno pokušavaju obnoviti magiju filma „Grease". Od tog trenutka, počinju se nizati filmovi koji su označili Travoltinu propast i samoubistvo u karijeri. Jedan od takvih filmova bio je i "Perfect" 1985. uz Jamie Lee Curtis. Očajnički pokušaji povratka na scenu, ogledaju se u filmu "Look Who's Talking" 1989. i njegovim nastavcima. No, John Travolta, glumac koji svojevremeno odbija ulogu u filmu "An Officer and a Gentleman", (jer mu se nije uklapalo s terminom pohađanja časova pilotiranja u American Airlines Texas flight school), dobija drugi big-break u filmu "Pulp Fiction" 1994., koji ga lansira u oblakei među vodeće zvezde Hollywooda.Izgleda da je sreća odlučila pružiti Travolti još jednu šansu, jer njegov život početkom 1990-ih, dobija posve novi pravac i smisao. Sa glumicom Kelly Preston, u braku je od 1992. i sa njom ima dvoje dece - sina Jetta i kćer Elly Bleu. John Travolta je već skoro trideset godina član kontraverzne crkve Sajentologije, (Church of Scientology). Ostvario je i svoj san iz detinjstva, vinuvši se u oblake, leteći visoko prostranstvima o kojima je maštao.
Ovde nije u pitanju samo njegov najbolji come-back u istoriji filma, već i činjenica da je tokom 2002. godine položio sve ispite i dobio dozvolu da pilotira Jumbo-jettom, (prekookeanskim avionima, Boeing 747 i Boeing 777), postavši i počasni član Australia Airlines flote. Uz to, ovaj glumac je i ponosni vlasnik dva Lear dzeta, "Vampira" iz drugog svetskog rata i "Gulfstreama 11". Ostvarivši sve snove, ne bi me čudilo, da jednog dana, putnici u Boeingu, čuju preko zvučnika i glas koji kaže: "Dragi putnici, govori vam kapetan Travolta, molim vežite pojaseve, polećemo."Uz sve ovo, John Travolta dobio je i dve Oscar nominacije. Prva, u kategoriji Best Actor, za ulogu u filmu "Saturday Night Fever" 1977.; i druga, u istoj kategoriji, za ulogu, koga drugog do Vincenta Vega u filmu "Pulp Fiction" 1994. godine.

Popularnost bez kraja

Da bi se shvatilo, kako je biti Farrah Fawcett, zamislite toliko lepu bebu da majku zaustavlja svaki prolaznk kako bi bebi gugutao i štipkao je za obraščiće; zatim devojčicu, oko čije kuće se motaju svi dečaci iz vrtića, samo da bi je videli kroz prozor; potom tinejdžerku, koja tri godine uzastopno biva proglašena za najlepšu devojku u školi; zatim studentkinju, koja tokom prve nedelje nastave, dobija toliko ponuda za izlaske na doručak, ručak i večeru, da bi joj ti obroci mogli trajati godinama; i na kraju, glumicu, kojoj milioner nudi pet miliona dolara, samo da mu dozvoli da natoči flašu vode iz njene česme u kući, (što Farrah glatko odbija).
Rođena kao Farra Leni Fawcett, 2. Februara 1947. u Corpus Christi, Texas, kao druga kćer, od oca Jima - radnika u rafineriji nafte i majke Pauline - domaćice. Tokom školovanja, Farrah radi i kao prodavačica u trgovini, kako bi pomogla roditeljima, a po završetku srednje škole odlazi na studije glume u Austin (Ostin) na University of Texas. Nakon prve godine studija, tokom leta, otkriva je hollywoodski agent i u roku od dve nedelje, Farrah je imala ugovor na trista pedeset dolara nedeljno i momka koji je bio televizijska zvezda. Lee Majors odabrao je za izlazak, pregledavši gomilu fotografija koje su stajale na stolu njegovog menadžera. Odlaze na koncert i ubrzo potom, Farrah prelazi da živi kod Majorsa i postaje Farrah Fawcett-Majors, udavši se za njega 1973. godine. Prve uloge bile su u TV serijama "The Dating Game", i "I Dream of Jeannie", a potom stiže i uloga u filmu "Myra Breckinridge" uz Raquel Welch. I onda, 1976. stiže big-break u vidu poster kompanije, koja njenu fotografiju pod nazivom "Little Red Bathing Suit" pretvara u seksualni semafor i sa deset posto provizije od prodaje, glumici pristiže malo bogatstvo na bankovnom računu. Kada je dobila ulogu u TV seriji "Charlie's Angels" 1976., (koja je i napravila zvezdom), Farrah je dovoljno znala o biznisu, da zahteva svojih deset posto.
No, producenti serije nisu hteli dati više od pet i po završetku prve sezone snimanja, Farrah napušta seriju. Producenti je tuže, zahtevajući od nje sedam miliona dolara i Farrah nezvanično dospeva na hollywoodsku crnu listu. Primorana da reši situaciju, sklapa dogovor - pojava u još šest epizoda serije i potpisuje ugovor za nezavisni film "Somebody Killed Her Husband". Nakon toga, Farrah sklapa ugovor na tri miliona dolara sa kompanijom "Faberge" i lansira svoje kozmetičke proizvode. Popularnosti nije bilo kraja.Tokom 1979. Majors traži od starog prijatelja Ryana O'Neala, da obiđe Farrahu po koji put, dok je on na putu, kako ne bi bila sama. Ryan čini i više od toga i Farrah i Majors se razvode, dok Farrah i Ryan postaju hollywoodski par broj jedan. Tokom 1981. agent joj sklapa ugovor na četvrt miliona dolara za ulogu uz Burta Reynoldsa u filmu "The Cannonball Run". Znajući da joj je Burt doneo sreću pruživši joj debi ulogu u "Burt Reynolds Dinner Theater", Farrah prihvata filmski ugovor. Nakon tog uspeha, sledi serija TV filmova i uloga u hit mini-seriji "Poor Little Rich Girl" i njena zvezda na Hollywood Walk of Fame biva postavljena.
Pored TV filmova i serija Farrah je tokom 1980-ih imala uspešnu karijeru i u teatru, preuzevši rolu Susan Sarandon u predstavi "Extremities". Za ulogu u filmu "The Burning Bed", koji je snimljen po istinitom događaju, Farrah dobija Emmy nominaciju. No, 1990-te nisu bile toliko pozitivne i 1997. prolazi kroz brakorazvodnu parnicu sa O'Nealom, zatim kroz muke u pokušajima da otrgne i izleči njenog i Ryanovog sina Redmonda od ovisnosti o drogi, kao i kroz fizičko zlostavljanje koje je preživljavala od strane tadašnjeg mladića Jamesa Orra. Uspešno pre-brodivši sve probleme i smestivši Orra u zatvor, tokom 2001. Farrah Fawcett obnavlja sebe i karijeru i uz Barrya Bostwicka igra u ABC-jevoj popularnoj humorističkoj seriji "Spin City".Farrah Fawcet, legenda 1970-ih i 1980-ih, žilava, prelepa, prirodna i spontana osoba koja zna šta hoće od života, izjavila mi je: "You don't recognize happiness unless you have unhappiness and I had them both. I feel lucky." ("Ne može se prepoznati sreća ukoliko nisi imao nesreću, a ja sam ih imala obe. Osećam se sretnom.")

Harizmatična glumica

Izrekavši nezaboravnu rečenicu: "I won't be ignored", kako Michael Douglasu u filmu "Fatal Attraction" tako i filmskom svetu, Glenn Close, jasno je dala do znanja da je stigla i tu je s namerom da ostane. Iako nije bila ignorisana, (u periodu od 1982. do 1988. dobila je pet Oscar nominacija), Glenn Close, ostala je kao jedna od savremenih glumica čiji očigledan talenat ostaje da bude nagrađen u nekom doglednom vremenu.Rođena 19. Marta 1947. u Greenwichu, Connecticut, Glenn detinjstvo provodi u Americi, Švajcarskoj i u Belgijskom Kongu, gde je otac, hirurg, imao privatne klinike.
Na uporedne studije glume i antropologije odlazi u College of William and Mary, u državi Virginia, U.S.A., po završetku čega dobija zaposlenje u regionalnom teatru. Debi na Broadwayu ostvaruje ulogom u predstavi "Love for Love" 1974. ali je tek uloga u mjuziklu "Barnum" 1980. otvorila vrata i filmskom debitovanju. Ta prva filmska uloga u filmu "The World According to Garp" 1982. donela je Glenn i prvu Oscar nominaciju u kategoriji Best Supporting Actress. Potom slede još četiri Oscar nominacije: prva, u kategoriji Best Supporting Actress, za ulogu Sarrah Cooper, u filmu "The Big Chill" 1983.; druga, u istoj kategoriji, za ulogu Iris, u filmu "The Natural" 1984.; treća, u kategoriji Best Actress, za ulogu Alex Forrest, u filmu "Fatal Attraction" 1987.; i četvrta, odnosno sve skupa peta nominacija, sledi 1988. u kategoriji Best Actress, za ulogu Marquise de Merteuil, u filmu "Dangerous Liaisons". Pored pet Oscar nominacija, Glenn Close osvojila je i tri Tony nagrade za uloge u broadwayskim predstavama: "The Real Thing" 1984.; "Death and the Maiden" 1992. i "Sunset Boulevard" 1995. godine.
Pored širokog spektra uloga, ova vrsna glumica podarila je i kvalitet svog glasa dublujući glas Andie MacDowell u ulozi Jane, u filmu "The Legend of Tarzan, Lord of The Apes" 1984. godine, zatim darujući glas Homerovoj majci u TV crtanoj seriji "The Simpsons" 1995. i vokalizujući Kalu, u crtanom filmu "Tarzan" 1999. godine.Iako iza sebe Glenn Close ima dva propala braka (prvi od 1969. do 1971. sa gitaristom Cabotom Wadeom i drugi, od 1984. do 1987. sa Jamesom Marlasom), sretno živi u New Yorku sa kćerkom Annie (čiji je otac producent John Starke) i uživa u plodovima uspešne karijere. Kao veliki obožavalac beizbola, Glenn svake godine na početku sezone, otvara prvu meč utakmicu omiljenom timu New York Mets, pevajući nacionalnu himnu, kako je običaj, na centru igrališta. Harizmatična glumica, Cruella DeVil iz "101 Dalmatians", ponovila je fenomenalnu ulogu zle Cruellae u nastavku filma "102 Dalmatians", a potom sledi potpuna transformacija i nova uloga u filmu "Things You Can Tell Just by Looking at Her". Očigledno, nezaustavljiva i neumorna Glenn Close ima još mnogo toga ponuditi filmskoj kritici i publici.
                                                                                                                                                                              (Nastaviće se)

       

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane