Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Ćuprija

 

Ćuprija

 

Kako je jedna eksplozija uništila dečji vrtić

 

 

Gorka je Šećerkova sudbina

 

 

Samo je pitanje dana kada će obdaništa u Ćupriji prestati sa radom. Svakog dana 700 dece čeka zatvaranje. Dovoljno je samo da se čuje da su obdaništa u blokadi, da glasine stignu do dobavljača, dobavljači obustavljaju snabdevanje, nema hrane, nema grejanja, nema dece

 

M. Milojević

 

Vojno skladište Paraćin, oktobar 2006. EksploziĽa. Polupane prozore i ramove zameniti novim! Obećala bivša vlada, da se nađe ljudima u nevolji. Za obdanište Šećerko na periferiji varoši Vrhovni sud potvrdio presudu: da obdanište plati stolariju.

Proces za dečji vrtić Šećerko je završen, presuda je poznata. Direktorka svih dečjih vrtića u Ćupriji Jasmina Marinković nema šta da krije: "Čekamo blokadu svakog dana. Revizija postupka pred Vrhovnim sudom urađena je samo za vrtić Šećerko. Ostale vrtiće čeka ista sudbina. Prethodno je Viši trgovinski sud u Beogradu doneo rešenje u našu korist, proces smo izgubili na Vrhovnom sudu".

- Zašto vas tuže?

- ...Načelnik Okruga je, kao predstavnik Vlade, doneo ugovore na potpisivanje... za Halu sportova u Paraćinu, škole u Paraćinu, škole i vrtiće u Ćupriji. Ministar dao saglasnost...

- Šta se onda dešava?

- Prvo smo dobili opomenu pred tužbu. Tada smo se obratili ministarstvu, nikakvog odgovora nije bilo. Kad smo shvatili da spasa nema, angažovali smo advokata. Suđenje je trajalo oko godinu i po dana, ukupno smo na razne takse potrošili 400.000 dinara. Na taj način smo uspeli da stignemo do Višeg trgovinskog suda u Beogradu.

- Odakle je počelo?

- Suđenje je krenulo iz Kragujevca, jedan od sudija bio je korektan. Napisao je da nema presude dok se Vlada ne izjasni. Drugi su presudili u korist izvođača. Na presudu Višeg trgovinskog suda nismo se žalili jer nam je presuda odgovarala. Nikakva sredstva mi nismo dobili pa da sami vršimo sanaciju. Vlada je sama angažovala izvođača radova, sigurno je da direktori ne bi tražili izvođača po Valjevu, nego odavde iz Ćuprije. Bili smo samo posmatrači, objekti su bili neupotrebljivi. Mi smo, kao dobri domaćini, obezbeđivali obrok radnicima...

- Kako se obdanište Šećerko prvo našlo na tapetu?

- Izvođač je manjeg formata, nije tako moćan kao Vujić, imao je problema da finansira. Vlada ne plaća, privatnik iz Valjeva je od nečega morao da živi. Mislim da je bankrotirao i zatvorio firmu. Čovek je zvao telefonom, pretio tužbom, iz Vlade se niko ne oglašava. Zamolila sam privatnika iz Valjeva da mi ustupi primerke ugovora. Nisam, kao ni drugi direktori, imala nijedan primerak, ugovore je odneo načelnik Okruga. Od izvođača sam dobila samo premer i predračun. Tendera nije bilo, pošto je stvar bila hitna.

- Kakav je kvalitet radova?

- Ugrađena je plastična stolarija. Kvalitetom smo zadovoljni, ušteda na grejanju je minimum 30 odsto.

- Nikakvih malverzacija nije bilo?

- Neke stavke meni nisu jasne... Staru stolariju smo skidali sami, izvođač piše da je on to uradio. Postavljanje mermernih podprozorskih ploča fakturisano je na 300.000 dinara, mada nikakvih mermernih ploča nema. Privatnik iz Valjeva se pravdao da je to termin u njegovom poslu, nerazumljiv laicima.

Sedam miliona dinara je osnovni dug za obdanište Šećerko, dok troškovi revizijskog postupka iznose 746.000 dinara. Budžet svih obdaništa u Ćupriji je oko 70 miliona, od toga 40 odsto odlazi na plate. Mesečna cena vrtića je dve hiljade i dvesta dinara.

- Blokada računa je pred vratima. Šta ćete kad stigne?

- Zalihe hrane kupujemo dnevno, zalihe trajnih namirnica na 15 dana, odloženo plaćanje na mesec dana. Ali kad dobavljači čuju da su računi u blokadi oni će prekinuti ugovore. Istog trenutka vrtići sa 700 dečaka i devojčica prestaju sa radom.

Treba razumeti Jasminu Marinković, direktorku svih obdaništa i sve dece u Ćupriji. Na pomoć bivše vlade niko živi više ne računa. Uvek se treba držati - aktuelne vlade.

Da li je bilo malverzacija ili nije? Kako da nije, ako je mali privatnik iz Valjeva, sitan igrač u celom poslu, na jednom obdaništu uvećao račun za trista hiljada.

U celoj priči najbolje su zaradili sudovi. Sudije dele viškove, obdaništa će pod katanac. Ko će platiti milionske troškove sa kamatama ostaje da se vidi. I odakle da se plati?

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane