Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Izložba

Izložba

 

Jovana Malešević

 

Ornament

 

    U četvrtak 1. aprila, u 19 h, u Nacionalnoj galeriji u Dositejevoj br. 1 u Beogradu otvara se izložba slika i crteža Jovane Malešević (1982), slikarke iz Beograda.

    Diplomirala je 2005. savremeni i scenski kostim na Odseku za kostimografiju Akademije lepih umetnosti u Beogradu. Pored kostima, bavi se slikarstvom, crtanjem, dizajnom i izradom lampi i svećnjaka.

Do sada je imala više samostalnih i grupnih izložbi, te scenskih projekata u filmovima, TV emisijama i TV spotovima.

    U recenziji "Ornamenta" Ivana Benović je, između ostalog, napisala da je "u evropocentričnom shvatanju umetnosti ornament oduvek bio poiman samo kao dekor, dodatak koji služi tome da ukrasi neko delo slikarstva, skulpture ili arhitekture. Takvom poimanju još više je doprinela teorijska distinkcija između lepih i dekorativnih umetnosti, koja je uvedena u renesansom dobu. Za razliku od evropske, u mnogim istočnjačkim kulturama koje su često bile ikonoklastički nastrojene prema figuri, umetničko stvaranje istrajavalo je upravo kroz ornamentalne i apstraktne stilizovane forme.

Imajući u vidu ove dve velike tradicije dekorativnih umetnosti, ali i različito poimanje uloge ornamenta u tim tradicijama, i ispitujući sopstveni umetnički identitet kostimografkinje i umetnice, dakle nekoga ko i u praksi pokušava da pomiri ova različita shvatanja, Jovana Malešević premošćuje jaz između primenjene i lepe umetnosti, definišući ornament kao samostalno umetničko delo.

Mentalna slika, kojoj poreklo možemo tražiti u srednjovekovnim iluminiranim rukopisima, istočnjačkim simbolima, islamskim arabeskama ili orijentalnoj kaligrafiji, prenosi se na papir po automatizmu koji se može uporediti sa postupcima nadrealista. Ipak, pokret nijednog trenutka ne prelazi u ekspresiju, iako bi to ličnosti autorke možda bilo više svojstveno. Upravo suprotno tome, u refleksivnosti i velikoj crtačkoj sigurnosti kojom se izvodi linearna gusta mreža apstraktnih formi i stilizovanih oblika, možemo prepoznati meditativan kontrolisani gest kojim se želi prilagoditi samom mediju crteža. Jer, upravo je evropska umetnička teorija, vekovima duboko osvešćena kada je reč o poimanju umetnosti kao autorskog dela, dala i mislioce koji su tvrdili da je disegno (crtež) - segno di dio, da je crtež sposoban da prenese ideju, te da je samim tim značajniji od ostalih umetničkih rodova. Jednom kada je zaživeo u formi crteža, ornament počinje da živi i na slikama, on se može bojiti, kolažirati, može se potčiniti bilo kom likovnom postupku, jer se tu njegov put završava, umesto da bude nastavljen kao predložak za neko delo primenjene umetnosti. Predstavljajući ornament kroz medij ovako shvaćenog crteža, Jovana Malešević ga odvaja od primenjenog dizajna i daje mu samostalnost i legitimnost autorskog dela, sposobnog da ponese značenje i podnese kreativni čin."

      Izložba će biti otvorena do 15. aprila 2010.

                                                                                                                                                                      

                                                    M.G.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane