Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Smederevo

Smederevo

Borba za politièko preživljavanje da bi se saèuvalo oteto

 

Neæe deca da budu èvarci

 

   Smederevska politièka elita na vlasti svoj grad predstavlja u najlepšem svetlu, jer praviti lepe slike o svom gradu za njih nije greh. Da li su te slike stvarne ili lažne ne postavlja se pitanje. Najvažniji je opstanak na vlasti

 

Miodrag Milojeviæ

 

 

Kraj leta i Smederevska jesen - dani višepartijske diktature Borisa Tadiæa. Kraljevo - Smederevo, koliko je to daleko? Ko nebo i zemlja. U Kraljevu, da bi uzeli vlast vraæaju mandate, u Smederevu ne vraæaju - da ne izgube vlast.

Kraljevo - Smederevo. Ustavni sud je u Kraljevu poništio odredbe Zakona o lokalnim izborima i blanko ostavke proglasio neustavnim, što je omoguæilo prekompoziciju tamošnje politièke scene, pa je Demokratska stranka preko G17 preuzela vlast. Odbornici, bivši radikali, prevedeni su preko stranke Maje Gojkoviæ u vladajuæu koaliciju. Ekspresno preuzimanje vlasti u Kraljevu veæ izvršeno milom i silom, policija postupa po nareðenju.

U Smederevu druga prièa. Ne vraæaju, nego oduzimaju mandate, tako odgovara DS-u koji brine o interesu graðana.

Stvar sa vraæanjem mandata u Smederevu je komplikovana. "Pratiæemo malo i situaciju u Srbiji jer je stvar sa vraæanjem mandata malo komplikovana", izjavio je Branèe Stojanoviæ, predsednik Skupštine grada. Taj se lepo uhlebio. Vraæanjem mandata dobio je mesto, postao predsednik Skupštine grada. Odmah daje izjave.

U Smederevu je "malo komplikovano", sve što je u Kraljevu brutalno i jednostavno.

Kad su interesi DS-a u pitanju Ustavni sud vraæa mandate, kad je vraæanje mandata u koliziji sa interesima DS-a isti sud ne vraæa mandate.

Predsednik Skupštine grada je na tu funkciju izabran pošto je Skupština grada oduzimanjem mandata razrešila prethodnog predsednika. Na poslednjoj sednici Skupštine grada razmatrana su dva sluèaja, pa su mandati vraæeni Srbislavu Deviæu i Violeti Novakoviæ jer su prešli u Demokratsku stranku.

- Skupština grada je donosila odluke o oduzimanju mandata, ali ne uvek na identièan naèin.

Zalažuæi se za zakonitost u radu, uvek kad joj to odgovara, DS nastavlja da krade mandate. Umesto Tomislava Iliæa, koji je bio na listi DSS-a, mandat je dobio Bojan Stamenkoviæ, koji je prešao na stranu vladajuæe veæine..

- Ustavni sud u dosluhu sa vlastima odugovlaèi sa donošenjem odluke i procenjuje kada je najbolji momenat da se mandati vrate - izjavio je odbornik Dragan Èoliæ. - Možda æe se mandati vratiti dva dana pred sledeæe lokalne izbore.

Skupština je obavezna da odluèuje o još tri mandata koje je sama oduzela, ali se zasedanje odlaže - jer to ne odgovara vladajuæoj veæini. Odluku o šesnaest odbornika radikala-naprednjaka doneæe Ustavni sud. Ali neæe skoro.

Sve je obrnuto. Kad je u Kraljevu dan, u Smederevu je noæ.

 

Opasno po život

 

Sprema se "Smederevska jesen", grad se mora prikazati u najlepšem svetlu.

Parkovi - opasno po život. Struja bije neposlušnu decu i decu koja neæe da jedu. Decu koja pre spavanja ne piju mleko.

Struja bije, koja struja? Struja od 220 volti. Struja usred parka. Poznati, kružni smederevski park kod raspuklog duda. Starog Karaðorðevog duda.

Dok se igrala sa decom u parku, malom parkiæu u centru grada, èetvorogodišnja Vanja Pupovac doživela strujni udar tako što je dotakla stub javne rasvete. Po parkiæu i oko parkiæa takvih stubova ima još desetak. Klupe, gde penzioneri sede po èitav dan. Vanja Pupovac je sreæno prošla, devojèica je dobila opekotine po prstu desne ruke. Mogla se zalepiti i izgoreti na stubu kao èvarak. Druga sreæna okolnost - devojèica je nosila gumene papuèe.

Majka Ivana se seæa da je Vanja samo vrisnula. - Dok sam uz pomoæ drugih prolaznika pokušavala da je povratim, onako modru i bez daha, nisam imala vremena da razmišljam šta se zapravo dogodilo. Kasnije sam videla da elektriènom stubu nedostaje poklopac. Vanja se nalazila sa suprotne strane kandelabra, daleko od nezaštiæenih kablova, shvatila sam da je ceo stub bio pod naponom kad ga je moje dete dotaklo.

Da je devojèica kojim sluèajem nastradala, u pokušaju da joj ukaže pomoæ, poginula bi i majka.

Roditelji su krenuli u potragu za krivcem: - Policija je obavila uviðaj i to je sve što je u gradu preduzeto. U opštini smo šetani od kancelarije do kancelarije, niko nije hteo da nas sasluša, niko nije bio nadležan, svima je pripremanje "Smedrevske jeseni" bilo važnije od dece po parkovima.

Èetvorogodišnja Vanja Pupovac odbija da ide u vrtiæ, ne sme više sama da spava u krevetu i pitanje je kada æe se opraviti od šoka.

Drugi sluèaj. Osamogodišnjeg V. M. iz Smedereva udarila je struja jaèine 25 hiljada volti, kada se poslednje subote u avgustu popeo na krov vagona-cisterne koji je bio parkiran na gradskom keju. S teškim opekotinama glave, leða, ruku, nogu deèak je zbrinut u smederevskoj bolnici. Zatim je prebaèen u beogradski Urgentni centar. Iskoristivši nepažnju majke deèak se popeo, dohvatio je takozvani voltin luk... Jednog prolaznika, kad je pokušao da pomogne, struja je bacila sa vagona. Dvojici policajaca, sluèajnoj patroli, pošlo je za rukom da skinu deèaka.

 

Pseæa vojska

 

Smederevo je u dilemi. Dilema je stara otkako je veka i sveta. Savremeno prihvatilište za pse lutalice košta koliko i narodna kuhinja. A grad Smederevo sa preko hiljadu korisnika, gladnih sugraðana, kuburi sa sredstvima za narodnu kuhinju. Kuhinja radi na kredit.

Narodna kuhinja najbolje je radila u sreæno vreme, u vreme donacija kada se broj korisnika popeo na hiljadu i po. Danas, kada je materijalna situacija nepovoljnija, broj je limitiran na hiljadu korisnika. Svakim danom situacija je sve teža. Opština Smederevo duguje za narodnu kuhinju uz èvrsto obeæanje da æe izmiriti dug. Ne postoji evidencija gde je razlika od 500 korisnika, nema ih meðu živima ni mrtvima. Možda sede kod svojih kuæa u oèekivanju boljih dana.

Visoki limeni obruè baèen sa neba. Tako izgleda kružni, novi i plavi smederevski sportski centar. Pod takvim krovom, u takvom zdanju, radila je narodna kuhinja. Prostor je okružen kancelarijama, lokalima, da je gladnima neprijatno da zakoraèe. Nije im mesto u luksuznom balonu od metala.

Nije više, izmeštena je. U tunelu, u centru grada, korisnici navraæaju tokom celog dana. Ali to su sve ozbiljni ljudi, bivši radnici, pravi, zdravi sa brkovima i dostojanstvom ugraðenim u korake. Dolaze i odlaze u tišini, tako su nekada išli na posao.

Kome dati prioritet, pitanje je sad. Novo prihvatilište sa životinje lutalice biæe otvoreno ove jeseni. U njemu æe lutalice biti leèene, sterilisane i nakon toga date na udomljavanje.

Poseban apsurd je da æe deo pasa biti vraæen na ulicu "kako bi štitili svoju teritoriju od dolazaka pasa sa strane."

Postavlja se pitanje da li æe ti psi biti desirani i ko æe platiti dresuru?

Drugo pitanje je ako psi lutalice uvek štite svoju teritoriju zašto se broj lutalica iz dana u dan umnožava?

Lepa vest kojoj æe se Smederevci radovati. Pseæa vojska æe èuvati Smederevo od uljeza sa strane. Što su dileri droge veæ usavršili. Svaki drži svoju teritoriju i uživa, i korisnici uživaju.

Udomljavanje životinja do sada nikako nije išlo pa je 99 procenata ostajao u azilu. Ali sada, kad bude napravljen sajt sa fotografijama, graðani æe krenuti kao ludi. To je zato što slika govori više od reèi. Graðani su izbegavali životinje - životinje bez sajta i fotografije, nepoznatog porekla, od nepoznatih roditelja. Inaèe, graðani vole životinje.

- Naš grad nema savremeno prihvatilište za pse. Tako da oni, kao i ljudi, lutaju gradom u potrazi za hranom.

 

Plati i ne kasni

 

Železara Smederevo. Stiže gospoðica Kolin Dera. Amerièka kompanija smatra - Smederevci æe se tome radovati. Ne poznaju gospoðu, ali zar je to važno.

Smederevci je ne poznaju, gospoðica široke ruke svima deli osmehe.

Imenovana je za izvršnu direktorku finansija u kompaniji Ju-Es stila. Zamenila je gospodina Metjua Luisa, koji je unapreðen u višeg potpredsednika i glavnog direktora za finansije Ju-Es stila Evrope.

- Poželeo bih Kolin dobrodošlicu na ovu veoma važnu funkciju koja je puna izazova - izjavio je gospodin Metju Perkins, generalni direktor Ju-Es stila. - Kolin ima znaèajno iskustvo u oblasti finansija i poseduje znanja koja su važna za našu kompaniju. Diplomirala je na koledžu Vilijam i Meri u Vilijamsburgu, država Virdžinija... Karijeru u Ju-Es stilu je zapoèela u avgustu 2006. godine.

Gospoðica Dera æe živeti u Beogradu, dok æe se gospodin Metju Luis preseliti u Košice, Slovaèka. Proseèan graðanin Smedereva nikad nije video ni upoznao gospodina Metjua Luisa. Ali svi žale za njim. Takvi su lepi poslovni obièaji.

Takvi su lepi poslovni obièaji i u zdravstvu. Baveæi se kriminalom i politikom, dve doktorke postale su najomiljenije u gradu.

Dr Jasna Avramoviæ, bivša gradonaèelnica Smedereva, i dr Živoslava Brankoviæ, aktuelna zamenica gradonaèelnika, nisu se pojavile na sudu. Suðenje odloženo za 20. septembar.

Optužnicom Višeg tužilaštva u Smederevu dr Jasni Avramoviæ stavlja se na teret da je saèinjavala lažnu medicinsku dokumentaciju pojedinim licima u vezi sa odlaskom u invalidsku penziju. Lažnom dokumentacijom Jasna je Bogdanu Dašiæu omoguæila odlaganje odlaska u zatvor i puštanje na uslovnu slobodu. Istom optužnicom, druga persona grada, dr Živoslava Brankoviæ, tereti se za zloupotrebu službenog položaja. Bogdana Dašiæa sud tereti da ih je podstrekivao i za falsifikovanje isprava.

Korupcija i kriminal pospešuju karijeru. Jasna Avramoviæ je bila prva dama, Živoslava je trenutno druga. Prva i druga dama imaju prednost, a gde su ostale dame?

 

Gradonaèelnik i novine

 

Naš glas, privatizovane smederevske dnevne novine, od privatizacije ne rade za gradonaèelnika. Predrag Umièeviæ, gradonaèelnik, nema svoje novine. Dnevni list Danas ima svoj automobil. Nudi usluge ugroženim gradonaèelnicima, pruža medijsku podršku za novac, putuje od grada do grada. Kad se u Požarevcu javio problem direktorke gimnazije, Danas je štampao specijalno, požarevaèko izdanje, dok  nepodobna direktorka, kadar SPS-a, nije smenjena. I tako svuda gde se ukaže potreba.

Gradonaèelnik je dao intervju Danasu, i šta tu ima èudno? Hvalio je sebe, velièao sopstvene uspehe, najavljivao otvaranje nekoliko hiljada novih radnih mesta.

- Kad god budem davao intervjue u svojstvu gradonaèelnika, pokušaæu u što lepšem svetlu da predstavim svoj grad. Mislim da praviti lepe slike o svom gradu nije greh. Želja lokalne samouprave je da informiše graðane o tome šta se uradilo i to je normalno. Ukratko, ne postoji ugovor i ne postoji aranžman u kome se Danas na bilo koji naèin finansira iz budžeta grada.

Verujemo da ne postoji ugovor. Radi se od sluèaja do sluèaja, kad se ukaže potreba.

Dok je finansirao Soroš, nije bilo potrebe da se obilaze opštine, putuje od grada do grada i nude usluge. Danas je na usluzi samo žutim gradonaèelnicima. Radikalima i DSS-u usluge se ne daju. Iz principa. Ne može ni za pare..

Danas putuje po Srbiji, kao hitna pomoæ, ambulantna kola, pružajuæi usluge, ukljuèuju infuziju, daju veštaèko disanje usta na usta. Za politièko preživljavanje.

Gradonaèelnik Predrag Umièeviæ razmišlja: - O èemu æe novine pisati ako ne o onome što je najaktuelnije. To je pitanje cilja i koje èitaoce žele da pridobiju - izjavio je gradonaèelnik Umièeviæ.

Mislim da je cilj pogoðen. Koliko para toliko muzike. Kao na konjèetu, žutom, od plastike, koje jašu deca. A ždrebe maše plastiènim repom, pocupkuje i - izbacuje muziku.

 

 

 

 

Ustavni sud odluku može doneti vrlo brzo, brzo - ako Boris Tadiæ interveniše.

 

 

Lepa vest kojoj æe se Smederevci radovati. Pseæa vojska æe èuvati Smederevo od uljeza sa strane. Što su dileri droge veæ usavršili. Svaki drži svoju teritoriju i uživa, i korisnici uživaju.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane