Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli mantili

Beli mantili

Majdanpek: uloga seksualnog nagona u razvoju hirurgije

 

U ljubavnom trouglu pacijenti samo smetaju

 

Kada dr Nikola Stefanoviæ više nije znao šta drugo da radi uèlanio se u G17 plus i ekspresno postao direktor bolnice u Majdanpeku, pa je sebe, svoju ženu i bivšu miljenicu proglasio nepogrešivim bogovima, sposobnim da leèe sve bolesti   

 

Igor Milanoviæ

 

Majdanpek je gradiæ na istoku Srbije. Ima i svoju bolnicu, a bolnica je odavno dobila špansku sapunicu koja i dalje traje.

Pre više godina jedan internista i njegova medicinska sestra zapoèeli su ljubavnu avanturu. Ništa ne bi bilo strašno da lekar i njegova miljenica za intimnosti nisu koristili bolnièke prostorije. Tamo ih je jednom zatekao i muž pomenute medicinske sestre, koji je u pomoæ pozvao i njenog brata, pa su onda njih dvojica složno prebili doktora zavodnika. Da bi se skandal zataškao, doktoru je otvoreno bolovanje dok ne nestanu vidljivi tragovi batinanja, a u meðuvremenu i sestra dobija premeštaj s internog odeljenja na hirurgiju.

 

Može im se, kad vole

 

Nekoliko godina kasnije dr Nikola Stefanoviæ, za koga se govorilo da je prebijeni internista iz navedene prièe, uspe da se uèlani u, za medicinu, najvažniju stranku u Srbiji - G17 plus. Odmah posle toga je svojim kolegama poèeo da govori kako æe on da bude novi direktor bolnice, jer tadašnji nije imao pravu stranaèku orijentaciju, i da je to veæ odluèeno "na višim instancama". Njegove kolege, govorio im je, treba samo formalno da ga izglasaju, a ako to i ne uèine, on æe svakako biti postavljen i onda æe upamtiti ko je kako glasao.

Kada je došlo do najavljenog sastanka svi prisutni lekari su glasali za dr Stefanoviæa, jedino je hirurg dr Milutin Miloševiæ glasao za protivkandidata, dr Zorana Miloševiæa. Stefanoviæ je tako postao v.d. direktora bolnice i odluèio da ispuni svoje obeæanje da æe dugo pamtiti one koji ne budu glasali za njega.

Na ruku mu je išlo to što je medicinska sestra sa poèetka prièe radila na hirurgiji, i to kao glavna sestra. Osokoljena time što joj je bivši ljubavnik postao direktor, a verovatno i ohrabrivana s njegove strane, ona je proglasila samu sebe faktièkim gazdom na hirurgiji i poèela da radi kako joj je volja. Naèelnik dr Branko Vranješ ovako nešto nije mogao da trpi i pismeno od direktora traži da neposlušna glavna sestra bude sklonjena sa odeljenja. Umesto toga, direktor Stefanoviæ smenjuje naèelnika i na to mesto postavlja samog sebe, iako je internista a ne hirurg.

Odmah posle toga odeljenjem faktièki upravlja ljubavni trojac, jer se dr Stefanoviæu i glavnoj sestri pridružila i Stefanoviæeva supruga, pedijatar. Njih troje na hirurgiji rade šta hoæe, pa èak, iako nisu hirurzi, na odeljenje primaju, i tu zatim leèe pacijente bez konsultacija sa hirurzima. Dr Miloševiæu i Vranješu prepuštaju samo da tim pacijentima pišu otpusne dijagnoze, što ova dvojica odbijaju, jer ne mogu sa odeljenja da otpuste pacijenta koga nisu ni leèili i sa èijim sluèajem uopšte nisu upoznati.

Koliko je dr Stefanoviæ bio sposoban da bude naèelnik hirurgije, govore i sluèajevi kada je hirurzima u toku same operacije ponestajalo osnovnih sredstava, kao što su konac i igla, a dešavalo se da u operacionoj sali ne radi osvetljenje jer nema sijalica, i to samo zato što dr Stefanoviæ nije blagovremeno potpisao trebovanje.

Kako su sumnjali da se sve ovo ne dešava sluèajno, veæ da direktor na taj naèin vodi svoj privatni rat protiv lekara koji mu nisu po volji, hirurzi o svemu obaveštavaju opštinskog javnog tužioca, republièkog zdravstvenog inspektora, Ministarstvo zdravlja, predsednika opštine, struèni savet i Upravni odbor bolnice. Reakcija je bila munjevita, ali ne onakva kakvu su potpisnici prijava oèekivali.

 

Sve je isto, samo leka nema

 

Direktor Stefanoviæ, istovremeno i koordinator rada hirurgije, zbog toga što je nesavesnim poslovanjem doveo u opasnost živote pacijenata biva kažnjen - drugarskom kritikom koja se danas naziva opomena pred otkaz. Potpisniku prijave, dr Branku Vranješu, s druge strane uruèeno je upozorenje da postoje razlozi za otkaz, smanjena mu je plata i ukinute stimulacija i naèelnièki dodatak. Dr Milutinu Miloševiæu momentalno je dat otkaz. Nije kriv onaj ko zgreši, veæ onaj koji na tu grešku ukaže!

Obrazlažuæi otkaz dr Miloševiæu, direktor Stefanoviæ je na kolegijumu rekao: "Dovešæemo lekare iz ovog kraja umesto ovih koji su došli ko zna odakle, i koji æe voleti ovaj narod." Pod izrazom "ovaj narod" dr Stefanoviæ je mislio na Vlahe, iako u bolnici nisu bili zabeleženi sluèajevi bilo kakve diskriminacije. Dr Miloševiæ koji je po dobijanju otkaza otvorio sopstvenu ordinaciju poznat je po tome što leèi sve ljude bez obzira na njihovu rasnu, nacionalnu ili politièku pripadnost. Meðu pacijentima ima i one koji dolaze iz rodnog sela dr Stefanoviæa.

Otkako je otpušten dr Miloševiæ vodi sudsku bitku protiv svog bivšeg poslodavca. Opštinski sud u Majdanpeku, kao i Okružni sud u Negotinu dali su za pravo ovom lekaru, ali je po starom obièaju Vrhovni sud Srbije sve vratio prvostepenom sudu na novo rešavanje. Po drugom jednom obièaju, predmet spava u neèijoj fioci iako se bliži treæa godina od poèetka sudskog procesa. A radni sporovi bi trebalo da budu prioritetni!

Zanimljivo je još i to da su sve tri sudske instance nesporno utvrdile da su u èetiri optužbe zbog kojih je otpušten dr Miloševiæ - podmetnuti lažni materijali. U sva èetiri sluèaja nadležni organi su odbili da pokrenu istragu koja bi utvrdila ko je fabrikovao ovakve dokaze i iz kojih razloga.

G17 je i dalje na vlasti, a dr Stefanoviæ je i dalje odani èlan.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane