Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kraljevo

Kraljevo

Železnice Srbije: posebno poštovanje prema sindikalnim liderima

 

Nesavesno je krasti ispod sto tona nafte

 

Šteta koju je nedavni zemljotres naneo Kraljevu, sva je prilika, zaostaje za onom koju su svima nama u Srbiji naneli rasipnièki nastrojeni i gramzivi rukovodioci JP Železnice Srbije iz ovog grada

 

Igor Milanoviæ

 

Radnièki hleb ima mnogo kora. Sindikalni, nasuprot tome, ponekad ume da bude mek kao duša. Predsednik Sindikata izvršnih službi srpskih železnica iz Kraljeva Nebojša Nikiæ lepo živi od svoje funkcije i poslušnosti onima koji ga hlebom hrane.

Nikiæ je sindikatom profesionalno poèeo da se bavi pre mnogo godina. Veæ nekih pet godina ne radi više kao mašinovoða, što mu je nekoæ bilo osnovno zanimanje, ali zato sve vreme uredno prima platu za redovni, noæni i rad nedeljom i u dane praznika. Umesto da se muèi u lokomotivi, on živi u hotelu Beograd u Beogradu, gde mu smeštaj finansiraju sindikalci, a zbog takvog stresa ima i beneficirani radni staž i kompletne dnevnice, iako mu je sve veæ ionako plaæeno i preplaæeno.

Težak je Nikiæev sindikalni posao, kao što vidimo. Zbog toga nesreænik mora da ode i na godišnji odmor. Prošle, 2009. godine, sa ženom i decom boravio je na tužnoj Sardiniji, u skromnom hotelu sa samo èetiri zvezdice. Raèun za to porodièno letovanje iznosio je 684.010 dinara, a profaktura od 16. juna 2009. na realizaciju je dospela u KSR Beogradturs, firmu æerku Železnice Srbije.

 

Šta æe na poslu

 

Valjda je red da se i sindikalni pregaoci ponekad odmore na raèun prebogate radnièke klase koju zastupaju, rezonovao je Ljubomir Stožiniæ, pomoænik generalnog direktora JP ŽS za zavisna preduzeæa, zbog èega se nije usprotivio plaæanju raèuna za Nikiæevo letovanje. Stožiniæu, koji je usput zadužen i za rad sa sindikatima (?!) ovo plaæanje nije bilo poseban teret, jer je KSR, koji je pod njegovom kontrolom, godinama upravljao ilegalnim toèionicama piæa pod zbirnim imenom - sindikalnih bifea.

Ti bifei su po pisanju sindikalnih novina nicali svuda po Srbiji, na svim železnièkim stanicama. U njima su umorni železnièari mogli da se okrepe uz poneku èašicu po pristupaènim cenama, tj. po cenama koje su bile toliko "pristupaène" da je nedavno poreska inspekcija pozatvarala ove birtije.

Po horskom graktanju pisaca sindikalnih glasila za ovu prohibicionu nesreæu krivi su oni koji su to prijavili, a ne oni koji su piæe nalivali mimo zakona zemlje od koje primaju platu. Kada su u pitanju uslovi rada, sindikati ŽS-a su mnogo tiši, gotovo neèujni, u odnosu na zabranu opijanja bez poreza.

Po izveštaju Unutrašnje kontrole br. 37/2009-1 od 2. februara 2009. godine u SP Kraljevo,  2008. godine poginuo je radnik zaposlen na crno. Sindikat je o tome æutao, a to i dalje èini. Za primanje radnika bez radnog ugovora i obavezne zaštitne opreme bio je odgovoran Slaviša Stojanoviæ, tadašnji otpravnik vozova u stanici Vitanovac. Još krajem 2008. godine protiv Stojanoviæa je bila podneta prijava, jer neopravdano nije dolazio na posao. I pored toga, on je uredno dobijao punu platu, i to sa dodatkom za prevoz, a ŽS je za njega plaæao i sve zakonske doprinose i poreze.

Umesto da ispita ko je falsifikovao službene isprave o navodnom redovnom Stojanoviæevom radu, direktor èvora Kraljevo Milinko Bojaniæ je ovom (ne)radniku omoguæio raskid radnog ugovora, i to - uz otpremninu! Stojanoviæeva žena ima firmu za renoviranje i graðevinu Big Boy preko koje su išli mnogi sumnjivi poslovi za raèun Železnica Srbije, pa je to moguæi razlog za direktorovu boleæivost prema rukovodiocu koji ne dolazi na posao, ali zato pušta da mu ginu neprijavljeni radnici.

Jedan od rekordera u nedolaženju na posao uz istovremeno primanje pune plate je i Miloš Veselinoviæ iz Kraljeva, za koga je Policijska uprava Kraljevo 2. decembra 2009. godine izdala saopštenje za javnost da je doveden istražnom sudiji uz kriviènu prijavu zbog osnovane sumnje da je izvršio krivièno delo prevare u službi na štetu JP Železnice Srbije. Takav životni put, kao ni èinjenica da se Veselinoviæ skoro celu deceniju nije pojavljivao na radnom mestu, a da za to nije imao validno opravdanje, nisu bili nikakav razlog da ga njegovi pretpostavljeni suspenduju bar do okonèanja postupka.

A kako bi pretpostavljeni i mogli tako nešto da preduzmu protiv Veselinoviæa, kada su u istom saopštenju PU Kraljevo baš oni pomenuti kao njegovi - sauèesnici?! Zbog kriviènog dela nesavesnog rada u službi tada su, naime, privedeni i direktor èvora Kraljevo Milinko Bojaniæ, kao i njegov sadašnji zamenik Milan Jekiæ, koji je do pre ove kriviène prijave bio šef.

Pored Bojaniæa i Jekiæa, jedan od onih koji vedri i oblaèi u železnièkom èvoru u Kraljevu bio je i direktor Sektora za saobraæajne poslove Zoran Dinèiæ, bez èije saglasnosti okrivljena i privedena trojka nije mogla da se vrati na posao pre eventualne oslobaðajuæe presude.

 

Osloboðeni poreza na tuði raèun

 

Za Železnice Srbije se prièa da je bogatija od same države, jer kroz njene raèune godišnje proðu milijarde dinara. Tamo gde je puno para na gomili uvek je prisutna i domaæa mafija, pa se tako i oko ŽS vrzmaju svakojaki likovi. Mafija, kao što znamo, poèiva na zakonu omerte (ništa ne vidimo, ništa ne znamo).

Ko prekrši ovaj zavet æutanja biva kažnjen za primer drugima. Tako je sud nedavno na posao vratio službenika koga su u JP ŽS Niš nezakonito otpustili s posla, jer je savesno prijavio nestanak 68 tona nafte. Ako je za prijavu ove "sitne" kraðe dobio otkaz, možemo samo da pretpostavimo šta mu se sprema, buduæi da je sada prijavio kraðu - bagera!

Sindikati, koji bi trebalo da se bore za prava radnika i oèuvanje imovine ovog javnog preduzeæa, imaju preèa posla. Pored veæ pomenutog otvaranja mehana, oni podobnim (èitaj: slepim, gluvim i nemim) radnicima daju kartice za kupovinu u megamarketima u kojima se PDV dostavlja na plaæanje firmi koja je kartice podelila. Radnici tako pazare osloboðeni poreza, pa onda istu tu robu na crno prodaju za svadbe i druge manifestacije. Zaradu im doniraju svi poreski obveznici Republike Srbije.

Jedan sindikat u JP ŽS dosetio se i da drva za ogrev iz Vreoca i Suve Reke švercuje u Kraljevo vagonima železnice, i to bez plaæanja naknade za prevoz. Zašto bi i plaæali, pitaju se upuæeni, kada ta ista drva završavaju na stovarištu koje se povezuju sa Milinkom Bojaniæem, gde se prodaju po tržišnoj ceni.

Od takvih "boraca za radnièka prava" nemamo šta da oèekujemo osim novih lopovluka.

 

 

 

 

Preduzete mere

 

Šta su sve podobni radnici u stanju da uèine, a rukovodstvo Železnica Srbije da proguta, pokazuje i sluèaj Aleksandra Antonijeviæa. Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava d.o.o. svojim dopisom od 1. oktobra 2010, broj 2194 obaveštava nadležne u JP Železnice Srbije sledeæe:

"Osigurano lice, Antonijeviæ Aleksandar iz Kragujevca, JMBG 2805978720043, zaposlen u JP ŽS - SP Kraljevo - stanica Kragujevac - sada pacijent našeg Zavoda, dana 10. maja 2010. podneo je zahtev da se njegov zdravstveni karton iz ambulante Zavoda za zaštitu radnika Železnica Srbije uputi u našu zdravstvenu ustanovu.... Što se tièe doznaka koje nam je dostavio, i to:

- doznaka od 6. jula za period 9. jun do 9. jula 2010. i

- doznaka od 16. avgusta za period od 17. jula do 17. avgusta 2010.

može se konstantovati da one nisu validne...

Na osnovu svega napred navedenog može se konstantovati da medicinska dokumentacija i zdravstveni karton nisu voðeni saglasno pozitivnim propisima i da izdate doznake zbog privremene spreèenosti za rad nisu validne, a protiv doktora Deretiæa (Milorada, prim aut.), zaposlenog u našem zavodu biæe preduzete mere saglasne zakonu."

Nije nam poznato da je rukovodstvo JP ŽS - SP Kraljevo - stanica Kragujevac, prvenstveno šef stanice Raièeviæ, preduzeo bilo šta protiv svog nesavesnog radnika. Medicinari su, ipak, malo delatniji.

  

  

 

 

Koloplet

 

U koloplet koji èini sve što može da zataška nezakonitosti u radu železnièkog èvora Kraljevo, upuæeni svrstavaju direktora Milinka Bojaniæa, njegovog zamenika a bivšeg šefiæa Milana Jekiæa, direktora sektora unutrašnje kontrole Ðuru Rapaiæa, zamenika generalnog direktora za infrastrukturu Predraga Jankoviæa, kao i direktora sektora za saobraæajne poslove Zorana Dinèiæa.

  

 

 

Kakva sluèajnost

 

Uticaju moænika alavih na pare pripisuje se i to da je 2009. godine Radio S media iz Beograda, inkasirao 354.000 dinara za samo mesec dana reklamiranja Beogradtursa (zavisne firme u sklopu JP ŽS, zadužene i za finansiranje letovanja poslušnih sindikalaca)..

Direktor za zavisna preduzeæa i rad sa sindikatima je Ljubomir Stožiniæ, dok je S radio u vlasništvu porodice Zorana Bakija Anðelkoviæa, koji je istovremeno, eto sluèajnosti, i èlan Upravnog odbora JP Železnice Srbije.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane