Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pravosudno bezakonje

Pravosudno bezakonje

Preispitivanje odluke prvog saziva VSS  

 

Obrisali se Ustavom

 

M. B.

 

Dana 29. decembra 2010. godine Skupština RS je usvojila izmene i dopune zakona iz oblasti pravosuđa, tzv. "set pravosudnih zakona", sa ciljem da na taj način otkloni nezakonitosti i povrede evropskih standarda, učinjenih od strane prvog saziva Visokog saveta sudstva (VSS), prilikom reizbora sudija tokom sprovedene reforme. Sve to na zahtev Evropske komisije koja od početka prati proces reforme pravosuđa u Srbiji.

Svi ti zakoni su objavljeni u "Sl. glasniku RS" br. 101/10 od 29. decembra 2010. Zakonodavac je to pravdao zahtevom EK i hitnošću, iako je EK još pre godinu dana upozorila na sve nezakonitosti, na politizaciju sudstva, i preporučila srpskim vlastima da bez odlaganja izvrše reviziju celokupnog postupka. Međutim, Ministarstvo pravde je od javnosti skrivalo to pismo EK, u kojem je oštro kritikovana reforma. Ministarstvo je, naprotiv, obaveštavalo javnost kako su pohvaljeni za uspešno sprovedenu reformu pravosuđa. Tek je posredstvom Poverenika za informacije od javnog značaja to pismo, uz mnogo teškoća i posle mnogo vremena, videlo svetlost dana. Niko nikada od srpskih vlasti nije snosio odgovornost za  prikrivanje informacija.

Nezadovoljni zbog usvajanja izmena ''seta'' ''pravosudnih zakona, ugledni profesori su se apelom obratili političkoj i opštoj javnosti, kako bi skrenuli pažnju na kršenje Ustava RS donosenjem neustavnih akata. Apel su potpisali profesori Pravnog fakulteta u Beogradu dr Danilo Basta, dr Ratko Marković, dr Kosta Čavoški, dr Jovica Trkulja, dr Radmila Vasić, dr Dragica Vujadinović, dr Jasminka Hasanbegović, dr Mirjana Stefanovski, dr Ljiljana Radulović, dr Miodrag Jovanović, dr Vladan Petrov, dr Tanasije Marinković i dr Marija Karanikić-Mirić. Svoje potpise stavili su i profesori Novosadskog univerziteta dr Momčilo Grubač i dr Marijana Pajvančić, zatim dr Vida Čok, dr Lidija Basta, predsednik Udruženja za ustavno pravo Srbije, potom profesori Univerziteta Union dr Vladimir Vodinelić, dr Vesna Rakić-Vodinelić, dr Zoran Ivošević i dr Nebojša Šarkić, advokati dr Slobodan Beljanski, dr Đorđe Sibinović, i dr Svetlana Mirčov. I Vrhovni kasacioni sud Srbije je na svom sajtu izdao saopštenje da se protivi neustavnom donošenju seta pravosudnih zakona.

Društvo sudija je kod USS pokrenulo Inicijativu za ocenu ustavnosti navedenih usvojenih zakona, a USS nije usvojio te inicijative, već, naprotiv, utvrđuje da je sve ustavno, čak i to da se pravni lek ustavna žalba pretvara u nepostojeći pravni lek prigovor VSS, koji kao takav uopšte nije ustanovljen Ustavom.

Ministarka pravde je izašla bez dokaza u javnost sa izjavom da je Ministarstvo pravde od Venecijanske komisije, pre usvajanja spornih zakona, dobilo saglasnost da su tekstovi predloženih zakona u skladu sa evropskim standardima.

"Venecijanska komisija nije dala pozitivno mišljenje o izmenama i dopunama pravosudnih zakona", izjavila je Dragana Boljević, predsednik Društva sudija Srbije. "To naprosto nije tačno... ovakvo mišljenje nije nigde zvanično izneto. Obavestićemo Evropsku komisiju... bez otklanjanja nedostataka nećemo ući u Evropsku uniju..."

Novodoneti ''set'' pravosudnih zakona predviđa da će novi saziv VSS doneti nova pravila pomoću kojih će utvrditi da li su nereizabrane sudije ''stručne'', ''dostojne'' i ''osposobljene''.

VSS i Ministarstvo pravde tvrde da su zajedno sa Društvom sudija i EK postigli dogovor o izradi ''Pravila'' po kojima će se sprovesti postupak preispitivanja odluka prvog saziva VSS, te da će takva pravila biti i zvanično doneta, u skladu sa evropskim standardima.

Društvo sudija dana 22. maja 2011. saopštava da nije u pitanju nikakav sporazum niti dogovor između VSS, EK i DS, već su Pravila o kojima u javnosti govori VSS proizvod i delo - isključivo VSS.

Sledećeg dana VSS donosi "Pravila za primenu odluke o utvrđivanju kriterijuma za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za postupak preispitivanja odluka  prvog sastava VSS o prestanku sudijske dužnosti" i objavljuje ih u "Sl. glasniku RS" br. 35/2001 od 24. maja 2011.

Svi postupci neizabranih sudija koji su se nalazili kod USS povodom uloženih ustavnih žalbi su okončani od strane USS njihovim ustupanjem VSS.

Ustavne žalbe su pretvorene u prigovore (iako takav pravni lek nije postojao u momentu izjavljivanja ustavne žalbe, iako su postupci već započeti pa se ne može menjati nadležnost USS (VSS je nadležan po novim izmenama zakona da odlučuje po prigovoru, to je isti organ koji je i doneo osporenu odluku.) USS je tokom odlučivanja o 837 žalbi nerizabranih sudija odlučio samo o jednoj ustavnoj žalbi - i to o žalbi sudije Milene Tasić iz Jagodine. Naime, ova odluka ima pravno dejstvo i na sve druge žalbe nereizabranih sudija.

Međutim, USS se ponaša kao da ne poznaje praksu Evropskog suda u Strazburu, i kao da se slučaj Tasić ne primenjuje na sve žalbe nereizabranih sudija.

USS je izdao saopštenje da odluka u slučaju Tasić nije pilot odluka i da nema pravno dejstvo na druge slučajeve nerizabranih sudija.

 Za potrebe preispitivanja odluka prvog sastava VSS, novi stalni sastav formirao je po dve komisije za prispitivanje odluka, od po tri člana iz reda stalnih članova - sudija, dok u većanju i glasanju pri donošenju odluke o prigovoru učestvuju i izborni stalni članovi VSS, suprotno evropskim standardima i Mišljenju Venecijanske komisije. I ovako formirani sastav VSS ponovo je u krnjem sastavu, jer nije izabran član VSS iz reda profesora...

 

Opširnije u sledećem broju Tabloida

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane