Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Leskovac: Južnokorejska Jura ne može bez sporova

 

Zašto se žuri onima u Juri

 

Zašto je Mlađan Dinkić izgovorio sudbonosnu rečenicu, i to baš povodom Jure: "Da mi je to neko pričao ranije, ne bih verovao!"

 

Danilo Kocić

 

Jura ne može bez skandala. Potpisivanju ugovora o davanju u zakup zemljišta u Leskovcu, na kome će ova korporacija graditi fabriku, prethodila je telefonska sednica Vlade Srbije na kojoj je, navodno, usvojen Elaborat o ekonomskoj opravdanosti investicije Jure u Leskovcu, što je bio preduslov za potpisivanje ugovora. Time su se stekli uslovi da se Jura obrati gradu za dobijanje zahteva za izdavanje neophodnih dozvola i za početak gradnje fabrike, u kojoj bi do posla trebalo da dođe 1.500 radnika do kraja naredne godine! Čak je i Mlađan Dinkić, koji se (samo)promovisao kao "najzaslužniji" za gradnju i ove fabrike, priznao da je "iznenađen brzinom kojom Jura gradi fabrike" i kojom  započinje investicioni ciklus i u Leskovcu.

Međutim, dan pre potpisivanja "protokola o saradnji" između Grada Leskovca, Vlade Srbije i Jure, protestovali su radnici leskovačke Hemijske industrije Nevena, jer Jura treba da gradi "na njihovom zemljištu". Ubrzo se ispostavilo da to zemljište "sigurno nije Nevenino", ali ne i čije sigurno jeste. Ipak, radnici Nevene najavili su da neće dozvoliti da se postavi ni Jurin kamen temeljac, dok se "država ne pobrine da se reše njihovi problemi". Rečeno je da radnike ne interesuje politički kontekst operacije, nego isključivo opstanak Nevene. Zato podsećaju državu, kao većinskog vlasnika, da obrati pažnju i na njih, a ne samo na Juru, jer ako se Juri po radnom mestu daje iz budžeta 10.000 evra, valjda i Nevena zaslužuje makar i mnogo manje, a "zaposliće sve radnike i primiti još 200 ljudi".

Dan posle potpisivanja sporazuma, radnici Nevene nisu blokirali rad mašina, jer im je obećano da će do oktobra dobiti sredstva socijalnog programa i tada će morati da napuste "fabriku lepote". A za socijalni program, posle neuspele privatizacije, prijavili su se bukvalno svi radnici, njih 143, i njima država treba da isplati 119 miliona dinara. Na uveravanje gradske vlasti da "dovođenjem ove investicije, odnosno Jure, žele da reše i Nevenine probleme", te da su već "od sutra" prvi na listi prioriteta Grada i države, ogorčeni radnici su toliko negodovali, zviždali i upućivali nepristojne poruke da je, na primer, Branislav Đorđević, zamenik gradonačelnika Leskovca, morao da garantuje: "Ljudi, nisam budala, svestan sam cele situacije!"

Lokacija buduće fabrike Jura nalazi se između dve fabrike, Nevene i Nevene Kolor, i zauzima prostor od oko četiri hektara. Njena vrednost se procenjuje na oko 800.000 evra, ali oko vlasništva tog prostora nisu sasvim "čisti računi". Ustanovljeno je, naime, da su privatni vlasnici tamošnjih parcela obeštećeni, ali Grad u zvaničnoj arhivi nema dokaze za obeštećenja svim vlasnicima, pa će neke morati "ponovo da obeštećuje". Ako se ne pronađe kompletna dokumentacija, troškove bi trebalo da namiri Grad, a taj prostor oduzet je leskovačkoj lokalnoj samoupravi 1995. godine na osnovu posebnog zakona kada je sva imovina centralizovana.

Vrednost investicije je 13 miliona evra i to je "najveće ulaganje u Leskovcu" u poslednjih deset godina. Do početka 2012. godine fabrika za proizvodnju kablova i električnih instalacija za automobilsku industriju biće osnovana kao pravno lice, a krajem marta 2012. godine, u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, Vlada Republike Srbije odobriće bespovratna podsticajna sredstva za svako novo radno mesto otvoreno u periodu od tri godine. Kao direktni korisnik ove investicije, Leskovac je preuzeo svu odgovornost za pružanje odgovarajuće podrške Jura korporaciji, koja podrazumeva rešavanje imovinskih odnosa, izdavanje građevinskih i drugih dozvola na najbrži mogući način.

Iako bi se moglo pokazati da je i u ovom slučaju, u četvrtoj fabrici koju Jura gradi u Srbiji, "skuplja pita nego tepsija", u Leskovcu su uvereni da je ovo samo prva u nizu investicija koje će uslediti. Tako kažu u Leskovcu, iako imaju loša iskustva sa nekim ranijim inostranim investitorima. Jer, bilo je loših primera, pogotovo u tekstilnoj industriji, gde je država, kao što planira i u ovom slučaju, obezbedila "velike pare" za otvaranje nekoliko stotine radnih mesta, a posle nekoliko meseci rada fabrika bi prestala da radi, a njen vlasnik bi -pobegao je u inostranstvo!

Zato je tu bio Mlađan Dinkić da se ponovo zapanji brzinom kojom Kompanija Jura, kao "jedan od najkvalitetnijih investitora i sigurno najbržih u našoj zemlji", za godinu i po dane podiže četiri fabrike u kojima će raditi 4.500 ljudi, sve uz reči: "Da mi je to neko pričao ranije, ne bih verovao!".

 

 

 

 

 

Sad će Jura da ih spase

 

Na području šest opština Jablaničkog okruga bez radnih mesta ostalo je između 17.000 i 20.000 radnika. Najveći broj radnika ostao je bez posla u Lebanu, Vlasotincu, Grdelici, Vučju... Najviše su pogođeni tekstilna industrija, metalni kompleks i građevinarstvo. U Leskovcu je gotovo u potpunosti nestao tekstilni kompleks, u kome je radilo više od 12.000 radnika. Oko 15.000 radnika je ostalo ne samo bez radnih mesta nego i bez povezanog radnog staža.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane