Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kriminal

Kriminal

 

Kako je Razvojna banka Vojvodine uzela iz budžeta Srbije oko 100 miliona evra i  dala ih Demokratskoj stranci

 

Plati bližnjeg svoga

 

Više od 100 miliona evra Demokratska stranka je dobila iz budžeta Srbije preko Razvojne banke Vojvodine, tokom proteklih izbora. I pored brojnih dokaza koji postoje o ovom nezapamćenom kriminalu,  još uvek niko od brojnih povezanoh lica ove nezabeležene pljačke, nije predmet sudske istrage

 

Arpad Nađ

 

Razvojna banka Vojvodine je nastala iz nekadašnje Metals banke, i to posle silnih afera pranja para za kontroverzne biznismene, kao i davanja nenaplativih kredita miljenicima rukovodstva banke i političke oligarhije. Zvanično je pri preuzimanju Metals banke iz Izvršnog veća Vojvodine stiglo objašnjenje kako se to čini da bi se zaštitili akcionari banke koji bi izgubili svoje uloge da se krenulo u likvidaciju kroz stečaj. U međuvremenu je država, što će reći solidarno svi stanovnici Srbije, u sanaciju Razvojne banke Vojvodine uložila 18 puta više para nego što je njena berzanska vrednost. Razlozi za ovakvo velikodušno deljenje tuđih para postali su u međuvremenu svima vidljivi.

   Šef poslaničke grupe Demokratske stranke u skupštini Vojvodine Borislav Novaković najavio je 26. februara 2012. godine da će "...od sledećeg dana Razvojna banka Vojvodine preuzeti ulogu Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine!"

Pravi razlog za ovakvu izjavu, koji se međutim ne navodi u zvaničnom saopštenju, bila je činjenica da je direktor pomenutog Fonda Nebojša Malenković potpuno ispraznio sve račune, potrošivši novac na ličnosti iz najbližeg političkog i privatnog okruženja Bojana Pajtića, a da su izvršioci radova i dobavljači ostali neplaćeni. Kako oni ne bi počeli da se bune usred izborne kampanje koja je upravo trebalo da počne, stiglo je obećanje kako će sva ta dugovanja da namiri Razvojna banka Vojvodine.

   Umesto najavljenog preuzimanja Fonda od strane banke, došlo je do preuzimanja enormnih dugova prema samoj banci od strane države. Na sednici Vlade Republike Srbije (Mirka Cvetkovića) od 27. februara 2012, dakle na dan kada je (prema mišljenju Borislava Novakovića) Razvojna banka trebalo da preuzme ulogu Fonda za kapitalna ulaganja, prihvaćen je predlog sporazuma između Republike Srbije i Agencije za osiguranje depozita sa jedne strane, i Razvojne banke Vojvodine sa druge strane.

Tim sporazumom, loša aktiva ove banke (u visini od pet milijardi dinara) biva preneta na Agenciju za osiguranje depozita koja će upravljati lošom aktivom u ime i za račun vlade Republike Srbije.

   Za preuzetu lošu aktivu Republika će dokapitalizovati Razvojnu banku Vojvodine, odnosno emitovati obveznice i tako se dodatno zadužiti za četiri milijarde dinara. Lošu aktivu banke predstavljaju nenaplativi krediti koje je ona prethodno delila izabranicima!

 Na vrhu liste nenaplativih potraživanja nalaze se krediti dati preduzećima: NS DON u vlasništvu bivšeg direktora Metals banke Ananija Pavićevića, NPCO u stvarnom vlasništvu jednog kontroverznog biznismena, Poljostroju iz Odžaka u vlasništvu zaštićenog svedoka Mileta Jerkovića, Bolvasaniju u vlasništvu Verice Mandić povezane sa Jerkovićem i Darkom Šarićem...

   Do tada je u dokapitalizaciju Razvojne banke sama Pokrajina Vojvodina već uložila preko 90 miliona evra. Novom dokapitalizacijom dogovorenom na sednicama republičke vlade, u banku je uloženo još 90 miliona evra iz budžeta, a ceo postupak je završen do 26. aprila 2012. U trenutku kada je okončana državna transakcija vredna ukupno 180 miliona evra, Razvojna banka Vojvodine na Beogradskoj berzi je vredela jedva 10 miliona evra?!

   Očigledno da sve ove silne državne intervencije nisu imale željeni efekat, jer je Razvojna banka Vojvodine već početkom juna ove godine ponovo dospela na ivicu insolventnosti. Goran Radosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija zbog toga najavljuje 7. juna da će država hitno "dokapitalizovati" Razvojnu banku sa još 579 miliona dinara. Gde su, onda, nestala do tada već utrošena sredstva od 180 miliona evra?

   Odgovor na ovo pitanje daje nam Zlatko Minić, zamenik predsednika odbora Agencije za borbu protiv korupcije, u svom izveštaju od 25. juna 2012. godine, gde navodi da je za potrebe finansiranja izborne kampanje Demokratska stranka potrošila ukupno 468 miliona dinara, od čega je 260 miliona kredit uzet od - Razvojne banke Vojvodine.

   Dakle, iako na samom pragu insolventnosti i stalno priključena na budžetsku transfuziju svežeg kapitala, Razvojna banka umesto da investira u razvojne projekte u Vojvodini ili da makar pokrije dugove koje je za sobom ostavio Fond za kapitalna ulaganja, ono malo para kojima raspolaže preusmerava u kasu vladajuće stranke!

Onih 260 miliona "kredita" datog DS-u predstavlja ne samo 60 odsto budžeta koji je ova stranka zvanično imala na raspolaganju za celu izbornu kampanju, već je i oko 40 odsto sredstava koje je država interventno morala da pusti Razvojnoj banci neposredno posle izbora kako bi sprečila da joj ponovo budu blokirani računi.

   Iako na državnim jaslama, Razvojna banka Vojvodine nikako da se odrekne starih navika stečenih još dok se zvala Metals banka. Ovo pokazuje i krivična prijava koju je u ime Uprave za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija 14. maja 2012. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneo neki službenik slabo obavešten ne samo o tome ko zaista stoji iza ove banke, već i da je pranje para na prvom mestu njene poslovne politike.

U krivičnoj prijavi broj OP-000028-0024/2012, označenoj kao "strogo poverljivo", navodi se kako banka nije postupila po nalogu pomenute Uprave broj: FI-415-2/2012 da komintentu osumnjičenom za pranje para ne realizuje novčane transakcije bez prethodnog obaveštenja dostavljenom Upravi. Umesto toga Razvojna banka Vojvodine je na svoju ruku izvršila platne naloge u ukupnoj vrednosti od 6.192.000 dinara i time prekršila Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. 

   Postavlja se i pitanje zašto je Ministarstvo finansija samo tri nedelje po podnošenju pomenute krivične prijave Razvojnoj banci Vojvodine dalo novu novčanu pomoć od preko pola milijarde dinara. Odgovor je lak: zato jer ova banka treba da nastavi da služi kao krava muzara Bojana Pajtića i njegove hajdučke družine.

   Poslovanje Razvojne banke Vojvodine dospelo je u žižu šire javnosti sredinom novembra 2010, upravo zbog pranja para, kada je uhapšeno više lica iz klana Darka Šarića. Zbog sumnje da su oprali oko 3,5 miliona evra, tada su uhapšeni Nikola Dimitrijević, Dušan Kovačević, zamenik direktora filijale NLB banke iz Novog Sada i Srđan Petrović, bivši stečajni upravnik Metals banke, sada Razvojne banke Vojvodine.

   Svi ovi primeri su samo kamenčići u mozaiku kriminalne organizacije pod nazivom Razvojna banka Vojvodine, koju zbog svih njenih aktivnosti već uveliko zovu i Razvojna banka mafije. Sasvim je jasno da njen poslovni cilj nije finansiranje razvoja severne srpske pokrajine, već pranje stotina miliona evra koji zatim završavaju u džepovima oligarha iz Demokratske stranke i njima bliskih mafijaša.

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane