Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

 

Podsetnik na pravosudnu havariju: zašto Nata Mesarović treba da bude konačno smenjena

 

Cena propalih reformi

 

Pravosuđe u Srbiji je dotaklo dno, strah je zavladao među sudijama još u vreme demokratske samovolje, a danas svako čuva svoju glavu kako zna i ume. Konačno, došlo je vreme i za smenu Nate Mesarović, predsednice Visokog saveta sudstva kojoj su "donosili presude", ali ona i njen partijski klan na čelu sa bivšom ministarkom Snežanom Malović, spremaju odbranu pred javnošću. Kako bi se od ozbiljnih i utemeljenih optužbi branili pred redovnim sudom, pita se  Tabloidov urednik Josip Bogić, bivši pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a.

 

Josip Bogić

 

 Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, od početka svog mandata umela je da zabavlja javnost svojim skandaloznim nastupima i izjavama. To isto čini i u završnici jedne neslavne epizode, na kraju svoje karijere, tako što se na izjavu predsednika skupštinskog odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Vladimira Cvijana, da je ona "nosilac korupcije", odgovara "herojskim" pozivom da "nadležni" preispitaju njen dosadašnji rad i da o tome obaveste javnost. Osetivši opasnost i za sebe, oglasila se i bivša ministarka pravde Snežana Malović rekavši kako "ima dokaze" da je Cvijan vršio pritisak na sudiju Vladimira Mesarovića (sina Nate Mesarović) i ucenjivao ga ("kao  advokat optuženog za šverc kokaina"), kako bi mu oslobodio klijenta, te da je strašno što se "zakonodavno telo meša u nezavisno pravosuđe".

Naravno, sve se ovo dešava u vreme pojačanog evropskog monitoringa nad srpskim institucijama, pa zbog toga vredi pogledati malo unazad, u skoriju prošlost, da bi videli sa distance, kakve su to reforme sprovođene i kako su bile praćene "zabavnim" detaljima...

Naime, Visoki savet sudstva u vreme najžešće dominacije Demokratske stranke nad svim polugama vlasti, češće se bavio neproverenim podacima o pojedinačnim slučajevima nedoličnog ponašanja nekoliko provincijskih sudija, nego što se bavio suštinom reformi koje su bile najavljene. Istovremeno, osvešćeni deo domaće stručne javnosti i predstavnici Evropske unije, prisustvovali su pravom reformističkom haosu koji je počinila pravosudna klika pod komandom vladajuće političke koalicije.

Takozvane reforme pravosuđa donele su takve "novine" da je svaki mali vlastodržac mogao ne samo da komentariše rad sudija već i da im preti razrešenjem! Tako je došlo do političkog suda koji je učvrstila prethodna vlast, što je stvorilo stalnu pretnju svim sudijama kako će proći, ako ne sude po volji aktuelne vlasti. Zgroženi Natom Mesarović i njenim političkim mentorima, pre svega Borisom Tadićem, tadašnjim predsednikom svega u državi, Društvo sudija Srbije izdalo je saopštenje u kome je pisalo da: "...Svaki zahtev ili inicijativa nosilaca izvršne vlasti za preispitivanje odgovornosti sudije koji se zasniva na nezadovoljstvu odlukom koju je doneo, naročito kada se radi o odlukama koje nisu pravnosnažne, ne samo da nemaju zakonsku osnovu već predstavljaju i direktan uticaj na nezavisnost sudske vlasti...".

Iz Brisela je stigao i "podsetnik" da Evropskom poveljom o zakonu za sudije, usvojenom u Strazburu od 8. do 10. jula 1998. godine, u skladu sa osnovnim načelima Ujedinjenih nacija o nezavisnosti sudstva iz novembra 1985. godine, pored ostalog, u tački 1.3. precizno piše da je potrebno da se u vezi sa svakom odlukom koja utiče na izbor, zapošljavanje, imenovanje, napredovanje u karijeri ili prestanak funkcije sudije, zakonom predvidi intervencija organa nezavisnog od izvršne ili zakonodavne vlasti.

Ali, kako u Srbiji (kao i drugde u regionu nekadašnje Jugoslavije!), vlada stalni politički sud, onda je sasvim prirodno da vlastodršci pravdaju bezakonje  "...problemima u starim neobrazovanim pravosudnim kadrovima koji slabo poznaju pravo a zapošljavali su se na osnovu rodbinskih i političkih veza...". Onda je Nata Mesarović izabrala "nove, poštene i obrazovane", i "reforme" su u najkraćem roku propale! Komesarski duh Nate Mesarović najbolje se video kroz njenu izjavu da "neizabrane sudije znaju zašto ponovo ne sude".  

Visoki savet sudstva na čelu sa Natom Mesarović, imao je svesrdnog pomagača, ministarku pravde Snežanu Malović, koja je javnosti nevešto objašnjavala po kom kriterijumu je vršen izbor sudija, odnosno po kojim kriterijumima su neki od njih diskvalifikovani. Kada se digla prašina i kada su pojedinci iznosili argumente da nije baš tako bilo, usledila su razna, još gora objašnjenja - nedostojna uličnog žargona, a kamoli ljudi koji treba da dele pravdu.

Bilo je čak i takvih "epizoda" da je "dvojac" Mesarović-Malović progovorio i jezikom čiste ezoterije! Tačnije, njih dve su "saznale" i javnosti saopštile da su se pojedine sutkinje "...u jednom delu Srbije bavile gatanjem, crnom i belom magijom i sve će to biti potkrepljeno dokazima". Čak ni ovako bizarne informacije, Visoki savet nije proveravao, nego se držao  "pouzdanih izvora na terenu"!

Stigao je i odgovor na ove Natine i Snežanine fantazije, pa su neke sudije i tužioci iz Negotina (poznatog po takozvanim gatarama i vešticama), izjavu predsednice Kasacionog suda Nate Mesarović o razlozima neizbora doživeli su kao još jedan pokušaj da se javnosti baci prašina u oči i izbegne istina o uticaju politike na reizbor. 

Kakav su haos reformatori napravili u pravosuđu govori i činjenica da sudovi izvesno vreme nisu radili a da su zaposleni otpuštani uz neizvestan "socijalni program", a Trgovinski sud u Beogradu napustilo je više od 100 radnika (od 230 koliko ih je bilo).  Sudijska funkcija je pomoću diletantizma Nate Mesarović, Snežane Malović i Slobodana Homena (koji danas "glasno" ćuti!) bačena u blato, a svaki autoritet sudija je pogažen. Zahvaljujući Nati Mesarović, prolazili su čak i oni kandidati koji su se prethodno kandidovali za Vrhovni sud takozvane Republike Kosovo!

Da li je Visoki savet na čelu sa gospođom Mesarović dokazao krivicu za neizabranih 837 sudija u nekom postupku? Da li je za ove slučajeve postojala pretpostavka nevinosti ili pretpostavka nedokazane krivice? Kako to da je mnoge od njih vratila na posao upravo Nata Mesarović, ali tek nakon što je administracija u Briselu bila zgrožena njenom brutalnošću i nestručnim odnosom, ali i podaništvom prema Borisu Tadiću i Demokratskoj stranci? Takva predsednica Visokog saveta sudstva nanela je teško nadoknadivu štetu i pravosuđu i Srbiji.

Za nju nije bilo dovoljni ni to što je Zaštitnik građana Saša Janković izjavio da je nepobitno utvrđeno da BIA nije dostavljala podatke o sudijama prilikom opšteg izbora sudija koji je sproveo Visoki savet sudstva, nego je "upregla" mlađanu ministarsku pravde Snežanu Malović da kaže kako su pri odlučivanju o kandidatima za pravosudne funkcije korišćeni podaci dobijeni od policije i BIA!

Neposredno nakon toga i predsednica Društva sudija Srbije, Dragana Boljević, najavljivala je mogućnost podnošenja krivične prijava protiv predsednika Visokog saveta sudstva Nate Mesarović za klevetu zbog "nedoličnih izjava", ali to Natu nije uznemirilo, pa je na pitanje da li će se u dosijeima nekih od sudija, pored statistike, naći i to da su se bavili visokom prostitucijom, da poseduju lokale, da su odlazili u kuće okrivljenih, Mesarovićeva odgovorila: "Visoki savet sudstva nije ni policija ni BIA! Svi kandidati tačno znaju šta su radili i znaju zašto su prošli, ali i zašto nisu! Uostalom, sve se može videti iz predmeta koje su radili. Ako bude potrebno, možemo i o tome da govorimo".

Treba li dalje raspravljati o ovakvoj osobi, o njenim kvalitetima i o njenom daljem opstanku na funkciji koju ničim nije zasluživala, osim lojalnošću prema već upokojenoj Demokratskoj stranci?

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane