Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

 

Reagovanje: Otvoreno pismo zaposlenih u službi hitne pomoći u Novom Sadu

 

Crni fondovi, smrde kao tvorovi

 

Protiv dr Nenada Arackog, dok je bio direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu, podneta je krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, zbog osnovane sumnje da je prvo sistematski potkradao Republički zavod za zdravstveno osiguranje, a onda zavlačio ruku u džepove sedamdeset medicinskih tehničara i još osamdeset vozača u novosadskoj Hitnoj pomoći.

Podnosioci krivične prijave iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Tužilaštvu su predočili dokaze da je direktor Aracki, potkradajući svoje zaposlene i Republički zavod, svakog meseca stavljao više od milion dinara u svoj crni fond, što znači da je godišnje protivzakonito prisvajao više od 13 miliona dinara!

 Iako je Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, podneta krivična prijava protiv Nenada Arackog sa konkretnim dokazima da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja i nesavesnog rada u službi, još 11. februara 2011. godine, njemu do danas ne fali ni dlaka s glave. Podnosioci su u nekoliko navrata dopunjavali krivičnu prijavu protiv Arackog, ali ni to nije pomoglo da direktor objasni da li je imao crni fond i šta je radio.

Uz krivičnu prijavu, dostavljeni su i dokazi da je Nenad Aracki, kao direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranja sklapao lažne ugovore o isplati naknade za zarade zaposlenih u novosadskoj Hitnoj pomoći. Aracki je od Republičkog zavoda za svakog svog zaposlenog medicinskog tehničara trebovao platu po koeficijentu 15,93, iako je njima - na osnovu Uredbe Vlade - pripadao koeficijent 13,57.

Tehničarima je onda isplaćivao platu po tom manjem koeficijentu, a sa razlikom je čašćavao sebe i svoje miljenike u Hitnoj pomoći, ali i izvan Hitne pomoći. Za vozače je trebovao plate po koeficijentu 13,57, a plate im je delio po koeficijentu 8,98. Uzimajući po par hiljadarki od svakog od sedamdeset zaposlenih medicinskih tehničara i još od osamdeset vozača, direktor Aracki je tako uspevao da se posluži sa 13.060.269 dinara godišnje, kako su to izračunali podnosioci krivične prijave.

Pošto je dr Nenad Aracki po struci lekar, podnosioci krivične prijave pretpostavili su da nije dovoljno vičan da sam lažira koeficijente i plate, zbog čega su prijavu podneli i protiv Svetlane Vukalović, pomoćnice direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć za finansije. Ona je morala biti upoznata sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama, na osnovu koga je Vlada Srbije donela Uredbu u kojoj su najpreciznije - na dve decimale propisane zarade i dodaci na rukovođenje. To je moralo biti poznato i direktoru Arackom kao odgovornom službenom licu. Uprkos tome, dr Aracki je sebi dodelio platu po koeficijentu 57,00, iako njegova zarada nije smela biti izračunata po koeficijentu većem od 32,50 pa je, u trenutku podnošenja krivične prijave, imao veću platu od Predsednika Srbije. Sudeći prema krivičnoj prijavi, vidi se da je deo potkradanog novca išao za takođe lažiranu, ali veoma uvećanu platu direktora Arackog. Ostaje da se utvrdi šta je bilo sa preostalim novcem koje je Aracki stavljao u svoj crni fond.

Mi zaposleni, izražavamo čuđenja što tužilaštvo još nije utvrdilo šta je istina u podnetoj krivičnoj prijavi, a proteklo je skoro dve godine od njenog podnošenja. Ako je dr Aracki nevin, njemu je učinjena nepravda, ali ako je kriv onda je nepravda učinjena Republičkom zavodu, medicinskim tehničarima i vozačima Hitne pomoći i pravnom sistemu Republike Srbije.

Ne sme tužilaštvo da bude ravnodušno prema ovakvim stvarima. Moraju da se potrude. Zaposleni u novosadskoj Hitnoj pomoći to od njih očekuju i zahtevaju. Voleo bih da to zatraži i dr Aracki kome bi trebalo da je stalo do njegove časti, a ne da simptomatično ćuti.

Mi zaposleni iz novosadskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć očekujemo  da će Tužilaštvo i policija prionuti na posao, predlažemo da povodom iste prijave, takoreći o istom trošku, utvrde i kako je i zašto dr Nenad Aracki trošio pare. U javno dostupnom Izveštaju o prilozima Lige socijaldemokrata Vojvodine, objavljenoj na njihovom sajtu, može da se pročita da je toj istoj političkoj stranci dr Nenad Aracki, dana 25. juna 2012, poklonio 500.000 dinara! Svaka ljubav košta, pa tako košta i ljubav prema partiji Nenada Čanka, ali da li je ta obostrana ljubav (Arackog je na mesto direktora izgurala Liga), finansirana parama Republičkog zavoda, medicinskih tehničara i vozača? Bilo bi lepo kada bi odgovor na to pitanja dalo Tužilaštvo, a ne bi bilo loše ni da se o tome oglasi Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Razlog više je u tome što u Izveštaju o prilozima ima još interesantnih donatora u uzvraćenoj ljubavi sa Ligom, kao što su na primer Aleksandar Jeftić, bivši direktor novosadskog Urbisa koji je, ove godine, poklanjao dva puta (pola miliona dinara 25. juna i 200.000 dinara 19. marta), ili Branko Bjelajac, bivši direktor Vodovoda i kanalizacije, koji se takođe „otvorio" dva puta u godinu dana (400.000, 25. juna i 200.000, 19. marta). Otkud im pare?

Pošteni ljudi očekuju odgovore na ova pitanja, pre svega od pravosudnih instanci. A ako se u ime LSV javi neizbežna Aleksandra Jerkov da objasni dublju prirodu monetarne ljubavi između novosadskih direktora i funkcionera i Lige socijaldemokrata Vojvodine, bilo bi lepo da i sama najpre objasni odakle joj 195.000 dinara koje je Ligi poklonila 19. marta 2012. godine. Po kojem i čijem koeficijentu je došla do tih para?

 

(Većina od 238 zaposlenih u službi hitne pomoći u Novom Sadu)

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane