Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

EPS

EPS

 

Dobavljaèi se žale na velika potraživanja od EPS-a, a da li je EPS izmirio obaveze prema državi i gde su nestale pare?

 

Stanje oèaja, izmeðu kredita i steèaja

 

Ovih dana mnogi novinari su u medijima preneli senzacionalistièke izjave generalnog direktora EPS-a, a da se ni najmanje nisu zapitali šta iza takvih izjava stoji i da li je to baš sve tako. Šta je sa istraživaèkim novinarstvom? Zašto niko ne pokušava da proveri zašto je svaka nova rukovodeæa garnitura u EPS-u gora od prethodne. Da je ova najgora uverili bi se kada bi proverili sve èinjenice u vezi sledeæih dešavanja.

 

Piše: Insajder E-6

 

Nova ministarka energetike, gospoða Zorana Mihajloviæ, èim je stupila na dužnost, odmah je EPS-u zabranila kupovinu elektriène energije od trgovaca i osvojila znaèajne politièke poene. Kada su ubrzo posle toga zapretile nestašice, naložila je ukljuèenje Panonskih elektrana, koje elektriènu energiju proizvode na gas i koja košta duplo više od one koja se mogla nabaviti od trgovaca. Šteta po EPS, zbog ovakvog ministarkinog poteza je 5 do 6 miliona evra.

Ovo niko nije objavio, pa su prethodno osvojeni poeni za ministarku ostali netaknuti, a nije bitno što æe taj ceh na kraju platiti graðani.

Da bi ministarka sakupila još neki politièki poen, nalaže rukovodstvu EPS-a da na tenderu kupi elektriènu energiju od Republike Srpske. Novinari beleže to kao ministarkin uspeh, a šta je ustvari preæutano? Kupljene su negarantovane kolièine. Da bi dobio ugovor, EPS je ponudio veæu cenu od tržišne i ko zna kakve uslove plaæanja...

Svi koji se razumeju u cene i trgovinu elektriènom energijom znali su da je EPS na gubitku, samo je bilo pitanje koliko æe taj gubitak iznositi. Ovih dana se nazire da æe u ovom sluèaju EPS imati veæu štetu nego što je imao od letošnjeg ukljuèivanja Panonskih elektrana. Zašto?       Ova zima je blaža od proseène, a posebno od prošlogodišnje. Vode na Dunavu ima znatno više nego prošle godine. EPS nema manjak, pa kupljene kolièine od Republike Srpske trenutno prodaje trgovcima po ceni nižoj za 15 - 20% od one koju je platio Republici Srpskoj. Sada je veæ izvesno da æe ova zima biti blaga a vode na Dunavu više nego obièno, što znaèi da se može oèekivati da EPS u martu trgovcima prodaje elektriènu energiju po ceni nižoj za više od 30% od nabavne!

 Ako je taèno da je EPS od Republike Srpske kupio elektriènu energiju za 30 miliona evra, onda nije teško proceniti visinu oèekivanog gubitka. Obrnuta situacija je nemoguæa. Kada EPS ima manjak elektriène energije, taj manjak ima i Republika Srpska. Pošto su ugovorene kolièine negarantovane, to znaèi da bi u takvoj situaciji EPS nedostajuæe kolièine, umesto od Republike Srpske kupio na tržištu po znatno višoj ceni. Za oèekivati je da ministarka radi na tome da preduzeæa koja su u njenoj nadležnosti posluju što uspešnije, a da protivzakonita dešavanja prijavljuje nadležnim istražnim organima.

Nažalost, ministarku uopšte ne interesuje u kojim uslovima, i kako posluju ova preduzeæa. Ministarka bi da se bavi iskljuèivo istražnim radnjama, ali samo do nivoa koji obezbeðuje senzacionalistièko izveštavanje. Danas skoro svi novinari, èast izuzecima, a pogotovu vlasnici medija, jedva èekaju da bez ikakvog kritièkog osvrta plasiraju što bombastije èlanke. Eto ministarki novih poena, pa šta košta da košta, i tako æe to narod da plati.

 Samo iz do sad iznetog vidi se da je za EPS, a i za stranku, ministarka velika štetoèina. Ko li joj drži ogledalce? Vuèiæ? Od kada je, verovatno na predlog ministarke, Vlada RS imenovala za generalnog direktor EPS-a Obradoviæa na skoro sve važne funkcije primljeni su novi Ijudi, i oni u JP EPS èine skoro 10% svih zaposlenih!

 Najavljuje se da ovih dana sledi prava ofanziva partijskih èlanova (bojim se da mi sve više lièe na Savez nesposobnih Srbije), a bojim se da neki svesno pripremaju pljaèkašku privatizaciju EPS-a po principu uruši i jeftino prodaj (1 evro po elektrani lli možda ceo EPS?), a onda novi gazda isecka jednu elektranu, recimo Panonske, proda u staro gvožðe i namiri neke na vlasti, a narodu ujutro duplira cenu.

Kad nema jeftinog šeæera, ulja,... zašto bi bilo i jeftine elektriène energije. Ako su diplome stekli s konca i konopca, i ako su željni da ozbiljno ušiæare, navedeni scenario nam ne gine. A sad o hitnom kreditu od 50 milijardi dinara lli steèaju EPS-a.

 Ukoliko je neko od novinara pratio tendere, verovatno je primetio da je EPS od dolaska novog generalnog direktora do danas raspisao tendere za kredite verovatno od najmanje 20 milijardi dinara, i verovatno te kredite i iskoristio. Dobavljaèi se i dalje žale da imaju velika potraživanja od EPS-a, a EPS se ne hvali da je izmirio sve obaveze prema državi. Gde su pare? Da li je neki deo otišao za finansiranje partijskih aktivista, ili je sklonjen na tajne raèune za finansiranje potencijalnih izbora, a možda i za brzo rasturanje EPS-a?

Uz zaduživanje od dodatnih 50 milijardi dinara kredita, to je dodatni trošak za EPS, na godišnjem nivou samo za kamatu desetak milijardi dinara. Gle èuda!? Prièali su kako æe smanjiti troškove u EPS-u, a ovim ih poveæavaju. Možda su  ove pijavice zamenile stare, pa ne treba više pominjati smanjenje troškova, a za kamate ko da pita narod da li da se sad malo poveæa cena ili da se uzme kredit, a onda da se, u dogledno vreme, duplira cena kako bi se vratile zelenaške kamate, a ako to ne ide, lako æe se privatizovati EPS, a novi gazda æe bez problema duplirati cene.

 Kad smo veæ kod kredita, treba se zapitati da li možda još nešto stoji iza senzacionalistièkih izjava - il' kredit ili steèaj. Ako se uporede kamate u Srbiji sa onima u okruženju ili Evropi, videæe se da je za kreditore, pogotovu iz inostranstva, a u veæini naših banaka je strani kapital, veoma privlaèno da srpskoj državnoj kompaniji daju kredite po veoma visokim kamatnim stopama, jer æe, i bez državnih garancija, to narod sigurno morati da vrati.

Državna kompanija je najbolja garancija, a za kreditore zelenaške kamate su najslaðe pare. Ko pita narod da li mu se ovakvi aranžmani sviðaju. Sad o izjavi generalnog direktora EPS-a ,,kralj je go i mi smo pred bankrotstvom". Mnogi koji su dugo godina u EPS-u upozoravaju ljude na vlasti da EPS ne može da brine o socijalnom miru i da zbrinjava partijske finansijere i moænike, ali Ijudima na vlasti su uvek bili bitniji jeftini politièki poeni i šiæardžijsko ponašanje. Šta mislite, koliko EPS može da izdrži sa jeftinom cenom elektriène energije, a da snabdeva državna i privatna preduzeæa èija rukovodstva, uz podršku moænika na vlasti, kažu - moje preduzeæe æe uspešno poslovati samo ako radnicima ne isplaæujem platu, državi ne plaæam obaveze, državnim preduzeæima ne plaæam vodu, struju, komunalije itd.?

Da li su takvi pljaèkaši i uzurpatori dobri za državu Srbiju?

Na žalost, nema dovoljno kvalitetnih ljudi na vlasti koji bi Srbiju oslobodili od takvih. EPS je izdržao sankcije i NATO bombardovanje. Spoljne udare je preživeo. Neko je izgleda shvatio da EPS može biti urušen samo iznutra. Zato je izabrao ekipu na èelu sa Obradoviæem. Niko od njih nije radio u iole ozbiljnijem preduzeæu (jer je odatle najuren). Poneko u malo jaèoj STR, a veæina u firmama koje imaju od jednog do èetvoro zaposlenih. Ne pokušavaju da upoznaju EPS. Mnogi nisu ni sposobni da to uèine. Ali zato imaju gotove recepte kojima æe urušiti EPS. Zato treba postaviti pitanje aktuelnoj vlasti, dok je kralj go, a carica gleda samo u ogledalce, da li je sposobna da smeni ministarku energetike, a iz EPS-a najuri Obradoviæa, sa svom bulumentom koju je doveo sa sobom, a na èelo EPS-a dovede stvarno struène, sposobne i spremne da od EPS-a, naravno uz pomoæ Vlade, naprave profitabilnu i uspešnu kompaniju. To je, uz malo dobre volje, lako izvodljivo, ako se biraju najbolji od preko 30.000 zaposlenih u EPS-u, a ne od par stotina nesposobnih i zlonamernih èlanova partija na vlasti.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane