Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pogledi

Pogledi

 

Rusko olimpijsko čudo u Sočiju: projekat dostojan novog doba ljudske civilizacije

 

Vavilon na Crnom moru

 

Cilj novog sveta je da bude stvoren za čoveka i da ga gradi slobodan čovek. Na tu novu Renesansu ne treba čekati. Za nju se treba boriti. Rusija je svojim pripremama za veličanstvenu zimsku Olimpijadu u Sočiju, do sada najskuplju u istoriji tih igara, već pokazala u kom pravcu treba da ide čovečanstvo u novom milenijumu. O novom usponu stare evroazijske civilizacije piše Goranko Đapić, jedan od najslavnijih jugoslovenskih disidenata i nezaobilazni suorganizator, strateg i ideolog studentske pobune 1968. godine...

 

Goranko Đapić

 

Još samo malo i počet će Zimska olimpijada u Sočiju. Soči je ruski grad na Crnom moru. To je prva Zimska olimpijada u Rusiji koja ima toliko puno oštrih zima koje su se najčešće pominjale samo u nevoljama. Sada se pominju u znaku zimskih radosti. Kažu da će to biti najskuplja zimska olimpijada do sada. Možda. I za minule se to govorilo.

Ali, s vremena na vrijeme kako se otvaranje Olimpijade približava učestale su maliciozne kritike u odnosu na njenu organizaciju i sve oko nje. Tvrdi se kako su preteško oštećena ljudska prava onih žitelja koji su imali nesreću da se njihovi domovi i bašte nalaze upravo tamo gdje se gradila ukupna infrastruktura. Ispada da su ti žitelji grubo i bez ikakve nadoknade izbačeni izravno na snijeg. Navodno nikoga nije briga kamo će otići. U prilogu na B92 čuju se njihove užasne ispovijesti. Također se na još dosta mjesta, osobito u američkoj štampi mogu čuti slične priče. Da li su te priče uvjerljive? Malo je mogućno da su tako  zaista  drastične. Problema sigurno ima. Daleko od toga da su ljudska prava u presrećnom stanju u Rusiji. Ali, gdje jesu?

Kada međutim pretjerane priče počnu baš oko Sočija i baš uvijek na način na koji se pretjeruje u napisima o Rusiji, i baš kada se bilo šta zbiva u Rusiji; onda se mora reći - dosta!

Nije samo malicioznost progovorila na papiru i na ekranima. Mnogo, mnogo je opasnija ona malicioznost koja podmeće bombe u trolejbusu i željezničke stanice. Volgograd je za ruske prilike obližnji grad. Sama Volga se uliva u Kaspijsko more i cijela zona je u oblasti Vladikavkaza. Ne previše južno od Sočija prostire se to značajno područje.

Oko samog Sočija nađeni su usmrćeni ljudi; žrtve istih počinioca iz Volgograda. Ima li Volgograd veze sa olimpijadom u Sočiju? Naravno da ima. Što je cilj počinioca? Očigledno, opstrukcija Olimpijade i u svakom smislu opstrukcija Rusije. Jasna je poruka svim posjetiocima da izbjegavaju nesigurno podneblje i općenito nesigurnu zemlju. Tko bi mogao biti izvođač tih zločinačkih djela i mogućih planova? Očigledno islamski fašisti. Kod tolike brige za žitelje oko Sočija, niti jednom riječju maliciozna glasila i televizije nisu se osvrnule na žrtve iz Volgograda i na njihovo pravo na život.

Ali, bili bismo veoma naivni ako bi povjerovali da su počinioci i strategijsko - politički autori zločina. Ciljevi su dalekosežniji, a autori su nosioci jednog ambicioznog  i dugotrajnog političkog projekta svjetskih razmjera. Prostim riječima rečeno, islamski fašizam je samo instrumentalizirani pokret u strategijskom partnerstvu čiji je cilj već dva milenija strasnih ambicija za ostvarenjem potpunog gospodstva nad svijetom. Tko je smetnja?

Recimo, to je nagrižena , potčinjena matica, naše grčko - rimsko - kršćanske civilizacije. To je Europa koja se povija. To je iznad svega Rusija koja je prirodni saveznik Europe od Atantika do Ohotskog mora. To je stožer mogućne obnove vrijednosti i moći naše civilizacije i naše arijevske rase. To je Rusija. I u njoj je Soči. I u njemu će biti Olimpijada.

Štaviše, i to se mora reći; - da li čak i Sovjeti ikada počinili ma kakav zločin u vezi sa bilo kojom Olimpijadom? Čak i kada se duboko nisu slagali sa njenim mjestom ili nepoželjnom politizacijom, Sovjeti nikada nisu ni pokušali ma kakovo nasilje, a pogotovo ne akte uperene na samo pravo na život. Ali kada su SAD, navodno zbog Avganistana bojkotirale Olimpijadu u Moskvi bilo je jasno kako će takova vrsta politizacije utjerati duboko u neskladu sa osnovnim vrijednostima njene antičke baštine.

Tako su mnogi burni glasovi u prilog zalaganjima za zaštitu osnovnih ljudskih prava tužno završili kao obična ispolitizirana rabota. To je sudbina neizbježna onoga  momenta kada istina bude selektivna, a ne podjednako oštra za svakoga.

Olimpijada jeste veliki posao, a sigurno je to bila i u antičkim vremenima. Jednostavno po prirodi stvari drugačije  je nemogućno. Zar se za grčkih olimpijada nije okupljao silan svijet iz cijelog helenskog svijeta? Taj svijet je za igara morao jesti, spavati i zadovoljavati i sve ostale potrebe. Razumije se da je trebalo graditi i infrastrukturu. Ona je svojim rudimentima slična današnjoj. Stoga je nužno sama olimpijada bila i poslovni poduhvat. Novac, trgovci, sve je to dio ukupnog događaja. Nije razumije se izostao ni prestiž polisa - domaćina. O tome se govorilo, pisalo i ulazilo u legende. Najtužniji dani dolazili su poslije olimpijada.

Bratstvo, poznantstvo i razna partnerstva najčešće su gazili novi ratovi, dugi i beskonačni i bezizgledni. Ali bilo je nade i u najtežim vremenima . Svake četiri godine. Bila je to svetinja. U ovim vremenima svjedoci smo da oligarsima - bankarima , tvorcima neobarbarizma ništa nije sveto, jer što god da je bilo sveto u dubokoj je suprotnosti sa njihovim osnovnim ciljevima kojima streme od vremena gore iz Protokola. Pri tom, daleko od toga da je u pitanju cjelokupni živovski svijet ili čak i sav cionistički svijet. U pitanju je manjina milenijskih zavjerenika. U osnovi cionizma je emancipacija Židova u svojoj prapostojbini na ruševinama drevnih hramova.

Tako je u osnovi bankarske katerije koncentarcija moći lažne kvazireligiozne ideologije, čiji je cilj prestanak historije i početak vječitog novog robovlasništva. Svaka buduća historija će biti hronika zbivanja unutar klase gospodara. Ako mislimo da je to nemogućno ili da je u svijetu fantastike, onda slabo primjećujemo kako stasava ta građevina i to veoma poletno u obliku velike ekonomske krize. Taj eufemizam, cigla je do cigle te strašne građevine koja uveliko proždire sada naše živote. Iz godine u godinu sve jasnije se vidi djelo projekta toliko već uznaprijedovalog.     

Pitat će se svatko kako se u tu priču uklapa malicioznost oko Olimpijade u Sočiju. Već je navedeno da je u pitanju veliki posao. Tko je financijer te velike manifestacije? Očigledno, to je najprije sama Rusija, njene banke i njena poduzeća. Potom slijede kapital i poduzeća iz Njemačke. Razumije se nisu jedini, ali to je ubjedljivo najveća masa financijskih i operativnih resursa. Visina njemačkog učešća nije godinama nikakva novost u Rusiju. Posljednjih godina obostrana suradnja i rusko - njemačka ulaganja u značajnom su poletu.

I Rusija Njemačkoj i Njemačka Rusiji najveći su partneri vanjsko - trgovinskoj razmjeri. Nema nikakove sumnje da će ogromni resursi u bliskoj budućnosti dovesti do još veće ekspanzije međusobne suradnje. Unutarnja dinamika tih odnosa u tom smislu mogla bi dovesti do kvalitativnih promjena koje bi vodile do rađanja uveliko samodovoljnog giganta od Atlantika do Tihog oceana. Rađa se epikontinentalna sila diljem europsko - azijskog sjevera na obali dva svjetska mora. Ako zanemarimo uobičajene zemljopisne konvencije, možemo uveliko govoriti obzirom na suštinski isto rasno i kulturno područje u Europi od Atlantika do Tihog oceana.

Mislite li da bi bankari u Sitiju i Vol Stritu mogli takav savez Nove Europe, podvesti pod  neobarbarizam i dio neorobovlasničkog svijeta? Nikada! Novi gigant u rađanju, nova je nada čovječanstva. I politički i ekonomski i kulturno i rasno i vojno - novi svijet bio bi nepobjediv. Cilj novog Svijeta je da bude stvoren za čovjeka i da ga gradi slobodan čovjek. Tako će naša grčko - rimsko - hrišćanska civilizacija doživjeti novu renesansu!

Međutim, tu novu Renesansu ne treba čekati. Za nju se treba boriti. Na primjer, u Sočiju. Naočigled nade cijelog svijeta.

 

A. 1

 

Simbol antičke Grčke

 

Sama ideja Olimpijade gotovo da je najpoznatiji simbol antičke Grčke. Mnogi malo ili nimalo nisu čuli za slavne ratove , Atenu i Spartu, Aristotela i za mnoge od ostalih brojnih velikih mudraca; ali za Olimpijadu su svi čuli. Olimpijska ideja potekla je kao odgovor na bezbrojne ratove širom helenskog svijeta kao neka oaza ili pribježište, potpunog mira; makar samo nakratko. Ideja je bila još dublja jer je učila grčki politički svijet da ma kako bili zavađeni polisi, svi njihovi žitelji u osnovi  najprije Grci.

Pradavni osjećaj bratstva, pa  ma koliko kratko trajalo. Da ne govorimo da je sposobnost da se izgradi postojani zajednički stav i predano poštiva jedna od temeljnica političke tradicije naše civilizacije. I ma koliko da je kršena, naružena i odbacivana, postojano je oduvijek od antičkih vremena počivala u našoj svijesti.

Tako je konačno to sjećanje izradilo novo olimpijsko doba. Osnova plemenite ideje ostala je ista. Čak i kada je sama ideja trpjela pritiske ili  grubo vrijeđana od svog antipoda ;  političke samovolje - čak i tada njena ideja nije izblijedjela. Čak i onda kada su slava političke i vojne moć uzimali stijeg u svoje ruke.

Jednom riječju, kako god današnje igre bile udaljene od izvorne olimpijske ideje, one su ipak dobro i poželjno sjećanje. Gledajmo realno na stvari; svijet je oduvijek bio nezgodno mjesto i zbog toga u želji za boljim vremenima moramo se držati onoga što je u osnovi plemenita poruka. Bez obzira na nedostatke.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane