Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid istražuje

Kako se državi i tajkunima oteo pokušaj legalizacije masovne pljačke srpskih preduzeća

Otpisivanje otpisanih

Ukupna blokada sto najvećih preduzeća u Srbiji iznosi nešto manje od jedne milijarde evra, a u proseku svako od tih preduzeća ima blokadu od deset miliona evra. Od njih 95 su kompanije u privatnom vlasništvu, od toga njih 27 su privatizovana bivša društvena preduzeća. Dva su sa društvenim, a tri sa zadružnim kapitalom. Samo u takozvanom Koncernu Farmakom MB, dvadeset poreskih inspektora ispituje poslovanje tajkuna Miroslava Bogićevića. Banke koje su davale kredite moraće otpisivati više od polovine, ali inspektori gledaju izvode tekućeg računa, gde su sutradan otišle pare koje su juče stigle na račun Bogićevićevih firmi. Privredni sud u Valjevu doneo je 14. septembra ove godine rešenje o stečaju matičnog preduzeća - Farmakom M.B.

Miodrag K. Skulić

"Tabloid" je sa Institutom za ekonomsko pravne ekspertize iz Beograda postigao sporazum da objavi, pored liste sto najvećih preduzeća sa blokiranim tekućim računima, i u nekoliko narednih brojeva stručne analize Instituta, koji predstavljaju deo publikacije koja će uskoro izaći iz štampe. U nekoliko narednih brojeva "Tabloid" će doneti osvrt na ovaj problem u srpskoj privredi, gde je masovna nelikvidnost zahvatila srpske tajkune i njihovu mlađu braću - tajkunčiće.

Čak je i Agencija za krizni menadžment doo iz Novog Sada neprekidno blokirana 2081 dan za iznos 3.254.762.455,14 dinara. Koncern FARMAKOM M.B. iz Šapca, u stečaju od 12.09.2014. godine u vlasništvu je šabačkog tajkuna Miroslava Bogićevića. Danas je sedam Bogićevićevih firmi u blokadi među sto najvećih, sa ukupnim iznosom blokade 12,2 milijarde dinara, ili 102,7 miliona evra, i to: Fabrika akumulatora, Sombor Mlekara AD, Šabac Rudnik i topionica Zajača AD, Industrijski kombinat Guča AD, Rudnik Lece doo Medveđa, Retail Group doo, ŠabacMagma prom doo...

Ali, u blokadi je do ulaska u stečaj bilo i matično preduzeće Koncern M.B. za 9,2 milijarde dinara, a danas imaju blokadu tekućeg računa i četiri zavisna društva: PIK Debrc 436 miliona dinara, Suva ruda iz Raške 161, Zorka Standard 93 i Livnica Požega72 miliona dinara. Dakle, 12 firmi Miroslava Bogićevića u blokadi su 22,2 milijarde dinara, ili 186 miliona evra.

Potop Mačve nastao je slomom poslovanja Inter-kopa i teško će izdržati Mačva i njena okolina, jer će kao „ grom iz vedra neba" udariti na podizvođače, kooperante i dobavljače iz ove regije i banke, fondove i državne rezerve. Ali, kad na tu tanku granu stane Farmakom iz Šapca, nastaće period „kuku-lele" i u potpunosti će se otkriti posledice „žute koalicije" i njenih prljavih investicionih ulaganja. U inostranstvu ovaj koncern ima još pet povezanih privrednih društava.

Ovaj, nazovimo ga, "sistem Demokratske stranke", bio je opredeljen da povuče srpsko rudarstvo i na početku 2012. godine imao je 3.067 zaposlenih. Baš u to vreme stranka mu je dodelila i medijsku funkciju da iz blata izvadi izdavača Politika, Novine i magazini, doo, Beograd. Posle dugogodišnjeg poklona ovog dnevnog lista kompaniji Bode Hombaha i neuspelog „braka" sa ovim austrijsko-nemačkim i istovremeno balkanskim medijskim koncertom.

Vlasnik Koncerna Farmakom, koji je osnovan 15.06.1997. godine, je Milosav Bogićević, JMBG: 0510953772017. U poslednjih šest godina imovina, obaveze i poslovni prihod Koncerna Farmakom bili su sledeći (u milionima dinara):

Iz iznetog jasno se pokazuje da Koncern Farmakom iz Šapca ima opadajuću stopu pokrivenosti ukupne poslovne imovine sopstvenim kapitalom, jer na kraju 2013. godine sopstvenim sredstvima pokriva samo 16,02 odsto ukupno angažovane poslovne imovine, dok su obaveze po kreditima i prema dobavljačima, državi i javnim preduzećima dostigle, čitavih 83,98 odsto vrednosti te imovine, ili 55 milijardi dinara, odnosno 480 miliona evra.

Da ne bi ostao bez kapitala Miroslav Bogićević je kupljeni rudnik olova i cinka Suva ruda u Raškoj za oko pet miliona evra, fingiranom procenom uvećao vrednost za još 85 miliona evra, iako rudnik ni danas, posle više godina, ne radi i ima samo 11 noćnih čuvara.

Za 480 miliona evra može se kupiti 15.000 stanova, pri kupovini na veliko, ili zaposliti, po subvenciji od 6.000 evra po zaposlenom, kod malih preduzetnika 80.000 radnika.

Sama činjenica da se ovaj Koncern bavi: preradom mleka i proizvodnjom mlečnih proizvoda, klasičnom obradom zemljišta, proizvodnjom akumulatora, rudarskom proizvodnjom, livarstvom i izdavanjem dnevnih novina - govori da nešto nije u redu u sistemu ovog privrednog subjekta, koji se nekad nazivao poslovnim sistemom.

Uništenje kompleksa fabrika Zorke Šabac i AIK Šapca, uključivo u to i lokalnu trgovinu i poslovnu banku, i pokušaju mlađanih kadrova petooktobarske revolucije da na temeljima zaduživanja podignu sisteme Inter-kop i Farmakom, koštaće narod Mačve sledećih deset godina bede. Za to vreme kadrovi Demokratske stranke pokušavaće da još jednom obmanu narod Mačve, kao da mi nemamo stručnosti da istražimo sve mahinacije i finansijske malverzacije žute koalicije i njenih kadrova. A gospodin Bogićević neka trlja glavu sa onim žutim kadrovima koji su ga uvalili u ovaj galimatijas. On od svojih problema ne zna odakle da počne, a žuti mu uvališe i dnevni list Politika. Zato sada dvadeset poreskih inspektora češlja poslovanje ovog tzv. Koncerna. Banke koje su davale kredite moraće otpisivati više od polovine, ali inspektori gledaju izvode tekućeg računa, gde su sutradan otišle pare koje su juče stigle na račun Bogićevićevih firmi. Privredni sud u Valjevu doneo je 14. septembra ove godine rešenje o stečaju matičnog preduzeća - Farmakom M.B.

A 1.

Dželati tranzicije, bez adrese

Ko je uništio industriju crepa "Toza Marković" iz Kikinde i Fabriku automobilskih delova FAD iz Gornjeg Milanovca? Šest međusobno povezanih privatnih preduzeća iz Beograda, ulica Vlajkovićeva 12, koja imaju blokadu tekućih računa, za ukupni iznos od preko 5,4 milijardi dinara uništili su industriju crepa "Tozu Marković" i FAD. To su: ITH Beograd (blokirana za 1.903.832.452,89 dinara 566 dana neprekidno), Agrogold (blokirana 893.722.058,32 dinara 566 dana neprekidno), Nautica (773.641.990,56 dinara 322 dana neprekidno), Elektrometal (650.920.059 dinara 566 dana), "Svetski crep" doo (591.326.049 dinara 566 dana neprekidno) i Eranika (609.769.876,94 dinara 146 dana neprekidno). "Toza Marković" je u stečaju, isto kao i FAD.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane