Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

„Budućnost u koju verujemo" u Zaječaru se pretvorila u (srednji) PRS (16)

Most velikog lažova

Po nalogu estradnog menadžera Saše Mirkovića, predsednika Skupštine grada Zaječara, uz nejasna i neuverljljiva obrazloženja srušen je upotrebljiv most na Crnom Timoku i započet novi, čija je izgradnja prekinuta, jer u budžetu nema para. Ugovoreni rok za izgradnju već je istekao, a niko pouzdano ne zna kada će biti završen Most velikog lažova, kako novo građevinsko čedo Zaječarskih vlastodržaca pojedini građani nazivaju

Vuksan Cerović

"...Sve što se radi u Zaječaru radi se po planu i utvrđenoj dinamici. Letos sam bila na početku radova rekonstrukcije ulice u glavnoj ulici (!?) i oni su u roku završeni. Verujem da će i ovaj rok od 150 dana biti ispoštovan, a most će biti jedinstven te vrste u Srbiji, jer su projektanti osmislili nešto potpuno novo".

Ovo je, ako je verovati prilogu polupismenog autora na zvaničnom sajtu grada Zaječara, 6. septembra 2014. godine, izjavila Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije. Te reči je izgovorila prilikom svečanog početka radova na izgradnji mosta preko Crnog Timoka, kojim će naselje "Kotlujevac" biti povezan sa centrom grada koji polako ali sigurno postaje varoš. Od tada do danas događaji su pokazali da je to bilo pričanje napamet. Ali krenimo redom.

Demonstracija osionosti neznalice

Da bi to "potpuno novo" graditeljsko čudo bilo izgrađeno, po nalogu estradnog menadžera i novopečenog graditelja, učinjeno je nešto što se ne čini nigde u svetu. Po rečima inž. Mirka Jelenkovića, porušen je upotrebljiv most. Jelenković je projektovao stotinak mostova u Timočkoj krajini, po njegovom projektu izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka, a po projektu IMS-a devedesetih godina je izvršena sanacija i rekonstrukcija noseće konstrukcije mosta i jednog rečnog stuba u potpunosti.

Na zvaničnom sajtu grada Zaječara objavljena je. 26. juna 2014. godine, informacija da su na mostu kod silosa „Žitoprometa" obavljena senzorska merenja, kojima je ustanovljena „izdržljivost nosivosti mosta, same konstrukcije, korozija samih stubova i pomeranje tla". Objavljeno je, takođe, da je da je grad dobio izveštaj koji je potpisao prof. dr Dragoljub Drenić u kome se navodi „da bi trebalo zabraniti pešački saobraćaj na delu pešačkih staza, brzinu kretanja preko mosta treba ograničiti na 30 kilometara na sat, a maksimalnu težinu kamiona ograničiti na 25 tona". Taj izveštaj nikada nije učinjen dostupnim javnosti, a od čoveka koji je prisustvovao senzorskim merenjima saznali smo da most nije bio u tako lošem stanju kako je vlast tvrdila.

- Lično, a čini mi se ni ostale kolege u Zaječaru, nisam imao priliku da vidim izveštaj o stanju mosta na osnovu kojeg je odlučeno da se ide na izgradnju novog - kaže inž. Jelenković.

- Čuo sam da su vršena neka ispitivanja i da je to radila neka ekipa iz Niša na čelu sa prof. dr Dragoljubom Drenićem, ali se nko nije potrudio da građane i pogotovu stručnu javnost upozna sa tim nalazima. Čak mi se čini da je na sajtu grada i portalu BEST TV objavljeno da je ekipa kojom je rukovodio dr Drenić ravnopravno predložila dve mogućnosti: rekonstrukciju mosta ili izgradnju novog.

U gradu Zaječaru, koji PRS-ova vlast sistematski pretvara u palanku, ne postoji nikakva zvanična stručna komisija koja bi se bavila ocenjivanjem svrsishodnosti i kvaliteta građevinskih ideja stručnjaka, a pogotovu diletanata. Tako ni odluku da se ide u izgradnju novog mosta, koji će građane Zaječara koštati po predračunu blizu 140 miliona, a realno znatno više, nije donela struka, nego vlastodržac. Posao je poveren preduzeću MBA Miljković, iz Beograda. Ugovor su 8. avgusta 2014. godine potpisali Dragan Avramović, direktor Direkcije za izgradnju Zaječara i Radoslav Uskoković, direktor pomenute beogradske firme.

- Zakonom o planiranju i izgradnji, članom 114. predviđena je izrada studije opravdanosti, ako se izgradnja finansira iz budžeta - kaže inž. Jelenković. - Tom studijom se određuje prostorna, ekološka, društvena i ekonomska opravdanost investicije i na osnovu razrađenog idejnog projekta donosi odluka o opravdanosti izgradnje objekta. Koliko je meni poznato takva studija nije rađena, pa se sa razlogom može poverovati da su Zaječarci, kada je doneta odluka da se gradi skupi most na Crnom Timoku - obmanuti.

Jelenković kaže da bi rekonstrukcija mosta bila jeftinija od izgradnje novog i da je takva solucija, imajući u vidu stanje gradskih finansija bila neuporedivo povoljnija. Osim toga, ako je neko želeo da gradi most po svaku cenu, mogao je da ga izgradi na nekom drugom mestu, a ne tako što će srušiti upotrebljiv most.

Mnogi Zaječarci razmišljaju na isti način. Pogotovu oni koji su imali priliku da gledaju mukotrpno uklanjanje konstrukcije prethodnog mosta, koje je trajalo bezmalo dva meseca, ili trećinu roka od 150 dana za koliko je po ugovoru trebao da bude izgrađen novi most. Tokom rušenja mosta najčešći komentari građana su bili: "Kojoj li je budali ovo palo na pamet!"

Sve to, međutim, nije uopšte pokolebalo "graditelje". A ko je odlučio da se postojeći most na Crnom Timoku sruši i izgradi novi objasnio je Dragan Avramović, direktor Direkcije za izgradnju grada Zaječara koja je zvanični investitor izgradnje mosta, koji je za portal BEST TV 25. 2. 2014. godine doslovno izjavio: "Po nalogu Saše Mirkovića, predsednika Skupštine grada Zaječara, umesto sadašnjeg mosta preko Crnog Timoka, koji povezuje naselje Kotlujevac sa centrom grada, uskoro će biti izgrađen novi savremeniji i funkcionalniji most." Avramović je istovremeno i nadzorni organ na tom gradilištu.

Laži začinjene hvalospevima

"Zaječar je primer za sve lokalne samouprave kako se radi i kako se upravlja gradom i kako se vodi računa o izvođačima i rokovima. I ono što je posebno važno za mene, kao potpredsednicu vlade Srbije, jeste da se izgradnja ovog mosta ne finansira iz kredita, već iz gradskog budžeta!"

I ovo je, prema navodima objavljenim na zvaničnom sajtu grada Zaječara 6. septembra 2014. godine, valjda na osnovu laži gradskih čelnika, izrecitovala Zorana Mihajlović. Stvarnost je opet surovo demantovala. Kako se vodi računa o rokovima najbolje pokazuje podatak da je rok za izgradnju prošao, a most još nije izašao iz temelja. Ono što je urađeno od 6. septembra do poslednjeg dana decembra očigledno nije plaćeno, jer je celokupan iznos od 137.820.000 dinara, koliko most treba da košta, unet u Odluku o budžetu grada Zaječara za 2015. godinu. Uzgred gle čuda, ne radi se o sredstvima iz budžeta kako kaže potpredsednica Vlade, nego bi 111.530.877 dinara trebalo da bude iz kredita. Na kreditna sredstva je računato i kada je ministarka recitovala hvalospeve lokalnoj vlasti, ali kredit nije dobijen, jer grad Zaječar nije uredno servisirao ranije dugove bankama, a to se ne prašta. Pitanje je da li će kreditna sredstva moći da se dobiju i u ovoj godini.

Naravno, sve to nije uopšte ometalo BEST TV i ostale poslušničke medije u Zaječaru da objavljuju hvalospeve o budućem građevinskom čudu na Crnom Timoku.

„Ovaj most će omogućiti i da oni koji dođu sa strane, turistički, lakše funkcionišu. Most će biti i savremniji i funkcionalniji od starog. Mi želimo i da što više turista privučemo u naš grad, pa nam je u planu da turistički vozić ide svakoga dana od centra grada do Romulijane", izjavio je idejni otac novog mosta Saša Mirković za BEST TV. Dakle, most koji košta 140 miliona dinara gradi se zbog turističkog vozića, jer se inače ne nalazi na tranzitnom putu prema Romuliani, nego je neka vrsta poprečne veze između tranzitnih puteva Koridor 10 - Vrška Čuka - Vidin i Koridor 10 - Zaječar - Negotin. Dakle, nije reč o bilo kakvom putu posebne namene, nego jednostavno rečeno o jednoj od gradskih saobraćajnica. Biser je, naravno i ono što piše u projektnom zadatku da je: ..."potrebno omogućiti slobodan prolaz pešaka - šetača, kejom ispod mosta, pešačkim stazama na obe strane reke, imajući u vidu da je postojeći obalni stub na desnoj obali onemogućio prolaz pešaka ispod mosta. Takođe je potrebno u istim zonama omogućiti prilaz vodoprivrednog vozila za čišćenje korita reke sa obe obale". Zahvaljujući graditelju Saši Mirkoviću Zaječarci će moći da šetaju kejom, koji je inače potpuno zapušten.

Izabrano najskuplje rešenje

Po rečima Mirka Jelenkovića projektanti mosta na Crnom Timoku (MBA Design), čiju je izgradnju naložio estradni menadžer Saša Mirković, nisu u celini ispoštovali zahteve iz projektnog zadatka kada su u pitanju pešačke staze, koje su po svemu sudeći bile glavni argument za donošenje odluke o rušenju prethodnog mosta.

- Projektnim zadatkom je zahtevano - kaže Jelenković - da pešačke staze obostrano budu minimalno 195 santimetara. Projektovano stanje je takvo, da na sve četiri strane mosta (na početku i kraju pešačkih staza) staza je od spoljnog kabla širine 163 santimetra, što je manje od minimalnih 195, a na delu sva četiri pilona širina staze je svega 125 santimetara po celoj dužini pilona".

Most je, kaže dalje Jelenković, kategorizovan u kategoriju 2 (po Pravilniku o tehničkim normativima za određivanje veličine opterećenja mostova) i to je u redu. Nije u redu što su u šemi za proračun konstrukcije vrednosti povećane za polovinu, čime je most praktično prešao u kategoriju 1, koja se primenjuje u izgradnji mostova na autoputevima. To nepotrebno povećava cenu mosta u celini.

Jelenković kaže, da je izabrano najskuplje rešenje i da će izgradnja mosta sasvim izvesno koštati znatno skuplje nego što je ugovoreno. Ima i primedbe na račun ugovora koji je Direkcija za izgradnju grada Zaječara sklopila sa kompanijom MBA Miljković, jer sadrži samo 12 članova, izuzetno je štur u pogledu tehničkog rešenja, uslova i vremena gradnje, pa je po svemu neadekvatan za izvođenje investicije ovakve vrednosti. Ugovorom nisu precizirane sve obaveze naručioca i izvođača, bankarske garancije, osiguranje radova, kvalitet izvedenih radova, nepredviđeni i naknadni radovi, nije predviđena obaveza izvođača da prezentira dinamički plan izvođenja radova...

Da je ugovor manjkav pokazalo se na delu, jer u njemu piše da će most biti izgrađen za 150 dana od dana potpisivanja ugovora. Pošto nije precizirano da se radi o radnim, podrazumeva se da se radi o kalendarskim danima, što znači da je most već trebao da bude završen. A on još nije mrdnu od temelja. Kada će i koliko će koštati, pouzdano se ne zna. Zna se samo da je ljudima u Kotlujevcu pričinjena velika šteta, jer mnogi da bi stigli do centra grada moraju da prelaze znatno duži put, što u ovim zimskim mesecima nije nimalo prijatno. Ali, koga briga za to.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane