Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Francuska

Koliko će Francuska platiti Rusiji štetu za neobavljen posao izgradnje dva supermoderna broda-nosača iz programa Mistral?

Putin matirao Olanda

Ruski predsednik Putin, je po svoj prilici na najboljem putu da izađe kao pobednik u lomljenju ruke sa francuskim predsednikom, u aferi dve Mistral lađe francuske. Tako bar izgleda prema pisanju najčuvenijeg satiričnog nedeljnika "Okovani Patak". Ne samo da se javnosti krije istina o ogromnoj kolateralnoj šteti, već se iz sve snage ćuti i mnogo većoj razornoj moći medijske bombe o neozbiljnosti jedne vojne sile, koja je u stanju da pogazi svoju reč i poništi zvanično overen ugovor. Takva politička ekonomija je nauka koje se retko viđa u sferi vojnih industrija, a pogotovo u svetu rentabilne mafije trgovaca oružjem. Ali pobednik nije Oland već Putin, koji je duplirao svoje pare i usput zadržao original planove Mistrala, da bi započeo da gradi svoj prvi Mistraljski karablji, made in Rusija, tvrdi naš dopisnik iz Pariza

Mile Urošević

(dopisnik iz Pariza)

Realno gledajući, Oland mi je natovario na pleća dve milijarde evra duga. Da, upravo tako, ja sam ni kriv ni dužan sada ako ne kriv, onda bar dužan Rusiji ogromne pare! Naravno, ne samo ja, običan poreski obveznik Francuske države, već i sva lokalna raja koja nema prava bilo šta da kaže u vezi političkog embarga koga je Oland uspostavio Putinu. Kao i uvek, kroz svu istoriju sveta, sirotinja raja opet mora da se ispruži i podmiri dugove svojih čelnika. Sve je evidentnije da su posledice krize, koju je Zapad inscenirao i prouzrokovao na jednom ukrajinskom trgu, sve pogubnije za tržište celog kontinenta. Neisporučeni brodovi su samo vidljivi deo nelogične i nerentabilne politike aktuelne vlasti, kao što su migranti direktan nus-proizvod politike bivšeg francuskog predsednika Sarkozija; Sve je očiglednije de je mali Napolen bio taj koji je uz savete i pomoć Bernara Anrija Levija, organizovao humanitarno bombardovanje Libije.

Bila je to udarna kapisla opšteg sranja koje je proizišlo iz surove eliminacije Gadafija, i opšte raspodele oružja islamistima. Tako je otvorena pandorina kutijetina iz koje je krenula velika seoba naroda od više stotina hiljada gladnih, žednih i svega željnih ljudi.

Najveći aktuelni problem Evrope, direktno je proizišao iz sulude politike Sarkozija i njegovog engleskog kolege, uz svestranu pomoć američkog velikog brata.

Izbeglički talas koji je zapljusnuo Evropu i Svet polako se pretvara u cunami od krvi i mesa koji se svuda po malo pretvara u pravu ksenofobnu histeriju, u barikadiranje granica, pa čak i u sve češće pozive na odbranu od invazije. Ali ni to nije sve što su demokratski izabrani uspeli da unakaze, ako se uzmu u obzir sva teledirigovana arapska proleća, razne plišane revolucije i ostala humanitarna vazdušna dejstvovanja, najverovatnije smišljena u nekim pozlaćenim salonima Zapada.

Mnogi podobni mediji i neodgovorni političari su tako indirektno odgovorni za stvaranje islamske države i svih horora koji odande dolaze. A sve je to moglo da se izbegne, tvrde francuski farmeri-svinjari, koji su od početka leta u otvorenom sukobu sa vlastima, jer nemaju kome da prodaju prasiće i krmače, od kada je bumerang ubio koku koja je nosila zlatna jaja.

U prevodu, kontra embargo Vladimira Putina ne dozvoljava francuskim svinjama ulaz u ruske mesare ni po koju cenu. A cena je glavni kamen spoticanja, jer sada svinjari prodaju svoje blago ispod cene koštanja i tako svakim danom postaju sve zaduženiji i sve siromašniji. Nekoliko istaknutih političkih ličnosti vidi kao jedino rešenje ovakve svinjarije od politike, hitno ukidanje embarga i uspostavljanje normalnih odnosa sa svojim glavnim ekonomskim partnerom, Rusijom.

Autogol Olanda

"Okovani Patak" nije običan kupusov list za smeh i zajebanciju širokih narodnih masa, već stručan i dobro obavešten list za obelodanjivanje i kritiku skrivenih tajni.

On je jedan od najvećih uzbunjivača u istoriji novinarstva. Nebrojene su političko-ekonomske afere koje su procurele u javnost iz ove patke. Uvek na strani istine i zakona, satirični nedeljnik ima svoje izvore koje je teško začepiti, jer dolaze direktno iz organa bliskih vlasti i događajima. Poslednji oblak prašine koju je patak podigao je došao ispod tepiha i kulisa podzemnih muvanja oko dve lađe francuske, koje se ne kreću iako su naplaćene. Tako je pukla bruka oko afere Mistral, koja će da košta Olanda kao Svetog petra kajgana, plus đavo i po za usputne troškove.

Kako se tvrdi u pouzdanim izvorima okovane patke, Putin je na putu da prevede francuskog predsednika i celu zapadnu alijansu žednu preko vode. Suprotno mnogim mišljenjima, Putin izlazi kao dobitnik u ovoj detinjariji. Ne samo da je igrom devalvacije zaradio 20 milijardi rubalja, što je sića u odnosu na glavnu dobit iz poništenja saradnje zbog političkih obaveza prema NATO u i SAD-u.

Putin nije tražio predviđenu odštetu za nelegalni raskid, već se zadovoljio povratkom uloženog kapitala i usput je zadržao 150. 000 stranica originalnih planova i proračuna Mistrala, dovoljno da ih izgradi na principu napravi sam! Patakt tvrdi da je na brodogradilištu u Sankt Petersburgu, već nabačena kobilica koja treba da bude kičma prvog kloniranog nosača helikoptera, Mistraljski karablji, Made in Rusija.

Program partnerstva je predvideo i mnoge druge sporedne troškove koji su naduvali dug Francuske prema Rusiji do neverovatnih razmera. U ugovoru lepo piše da u troškove nadoknade za povlačenje pre svršetka saradnje, mora da se pljune za... Pa ide redom: Adaptaciju luke u Vladivostoku, adaptaciju 32 helikoptera K52 za pomorske akcije na nosaču, plus za obuku 400 mornara kao i demontiranje i preuzimanje sve elektronike već ugrađene na brodovima. Ali ni to nije sve, bar ne za francuski budžet. Vojni brodovi su se pretvorili u teretnjake jer su pali na teret budžeta.

Trošak na trošak

Svaki pošteni dužnik zna koliko je lako pozajmiti i koja je tragedija kad se dug vraća. Države nisu u mnogo boljoj situaciji. Već dužna i ružna francuska ekonomija sada ima i dodatne troškove oko lađe koju bi najradije potopila u duboko more da nije bruka i sramota udaviti milion radnih sati stručnih radnika brodogradilišta. Jer, pored Rusije, svoje pare traži i firma DCNS koja je zvanični pregovarač i posrednik oko trgovine brodovima.

To su dodatnih 350 milona evrića. Na to sve treba dodati bar 200 miliona za novu elektroniku i sređivanje brodova, plus troškove za parkiranje, osiguranje i održavanje koji iznose čitavih pet miliona evra mesečno. Ukupno 60 miliona evra godišnje.

Ali, ni tu se buđelar ne zatvara, jer treba da u cenu koštanja odluke o raskidu ubaciti i prihode koji neće biti naplaćeni zbog povezanosti raznih sličnih ugovora. Tako na primer, francuska firma Tales neće dobiti predviđeni posao oko isporuke elektronike za još dva Mistrala a to je bagatela od pola milijarde. Ni firma DCNS neće moći da naplati licencu za sledeća dva broda koji treba da se transferom tehnologije grade u ruskoj luci OSK.

Na sve nabrojano, treba dodati bar još pola milijarde evra koji će da cure sledećih 30 godina, koliko je bilo predviđeno za brodogradioce u San Nazeru, pod članom održavanje i servisiranje Mistrala.

Da bi se zadovoljio apetit onih kojima nikada dosta rasipanja para, evo još nekoliko uništenih izvora prihoda za zemlju koja se davi u dugovima. Pre svega, dva broda za polaganje morskih kablova, i jedan francusko-ruski avion za transfer goriva u vazduhu su projekti koji su pali u vodu. A, i da ne govorimo o svinjama, jabukama, raznom povrću i ostalim parfemima koji nemaju dovoljno kupaca. Neka sve to ostane za neki sledeći dopis iz zemlje koja je od svog vernog partnera napravila ljutog neprijatelja protiv volje svojih trudbenika.

Sa svoje strane ministar ekonomije Mišel Sapen tvrdi da Okovani Patak opasno preteruje i obećava da će tačan iznos štete biti objavljen u septembru. Opozicija je sa svoje strane već najavila zahtev za formiranje parlamentarne komisije koji bi sproveo anketu oko ovog slučaja. Sve u svemu Mistral, u prevodu južni vetar, podigao je veliku buru u Francuskoj javnosti.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane