Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

EPS u gubicima, a direktori prave rimske bahanalije

Propadanje sa pet zvezdica

Rukovodstvo EPS-a će uskoro morati da ovom gigantu pripoji i EPS Snabdevanja, ali i da podigne i nekoliko komercijalnih kredita, jer će već u januaru mesecu 2016. godine imati problema sa plaćanjem dnevnih obaveza. U međuvremenu, generalni direktor čašćava sebi potčinjene rukovodioce, otpisuje dugove najvećim dužnicima i lažno prikazuje finansijsku situaciju

Vuk Stanić

Aleksandar Obradović, generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS), sazvao je nedavno jedan ultra-skupi sastanak svih rukovodilaca, zamenika, pomoćnika i vršioca dužnosti direktora iz sistema EPS-a, a u pozivu na ovaj ekskluzivni skup, naveo je da će sve troškove mitinga u elitnom aranđelovačkom hotelu "Izvor" (sa pet zvezdica) snositi EPS.

Kada su primili ovaj poziv, mnogi su se zapitali, zašto pored tolikih konferencijskih sala, koje EPS ima u svom vlasništvu, Obradović saziva sastanak u hotelu gde se prenoćište kreće i do 120 evra za noć. Istina, hotel ima spa centar, teretanu i luksuznu kuhinju, ali sve to na raspolaganju je stajalo i u hotelu na Fruškoj gori, kod repetitora, koji je vlasništvo Elektrovojvodine (danas ED Vojvodina).

Kako je Obradović pozvao preko sto različitih direktora, samo jedna noć u Aranđelovačkom hotelu koštaće EPS više od 10.000 evra, zbog čega se zaposleni Elektrovojvodine, koja je deo sistema, pitaju kome se namešta takav posao dok njihovi ugostiteljski kapaciteti zvrje polu prazni u ovo doba godine.

Najveće otkriće bilo je spisak svih direktora iz različitih sistema EPS, kojih zbog više neuspešnih reorganizacija osnivanja i gašenja novih firmi ima više od stotinu! Svaka novootvarena firma je svaki put dobijala umesto jednog po tri nova direktora i nekoliko pomoćnika, a u svaku je primljeno desetak sekretarica i drugog birokratskog osoblja.

Izgleda kao da je nemoguće prebrojati sve stranačke zaposlene iz različitih ogranaka EPS, počev od Đerdapa, Kostolca, Kolubare, svih distribucija, pa do same centrale EPS. Ipak, Obradović ili Sale Čez kako ga u EPS-u zovu, uspešno je na papir stavio sve koji imaju bilo kakvu direktorsku funkciju i pozvao ih u Aranđelovac, da im saopšti da bez obzira šta su čuli u medijima, on neće biti smenjen.

Ovakav glomazan sastanak je preskup i u suprotnosti sa politikom štednje koju Obradović mesecima zagovara, a on će ga, osim za svoju samopromociju, iskoristiti i da saopšti vest o najglupljoj odluci rukovodstva u poslednjih nekoliko meseci. U pitanju je prva i jedina tačka dnevnog reda: ukidanje nedavno formiranog privrednog društva EPS Snabdevanje i pripajanje EPS-u.

Prema planu pripajanje će se obaviti sa svim zaposlenima, među kojima se nalazi nekih pedesetak stranački zaposlenih starleta, koje ne znaju ni kafu da skuvaju.

Sve ingerencije nad pripojenom firmom preuzeće izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom Tomaž Orešić, zbog koga mnogi u EPS često komentarišu, "ako je valjao nije trebao da dolazi u srpsku elektroprivredu, već je mogao da ostane u Sloveniji".

Kada su pročitali dnevni red svi oni koje Obradović nema pod direktnom kontrolom zapitali su se zašto se odjednom prodaje tek formirano i toliko reklamirano preduzeće.

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, nedavni zahtevi predsednika Vlade Aleksandra Vučića, koje je uputio generalnom direktoru EPS su takvi, da Obradoviću ne preostaje ništa drugo nego da ugasi EPS Snabdevanje. Predsednik Vlade Srbije, je nedavno potpisao uredbu kojom se EPS-u nalaže da po hitnom postupku i legitimnoj odluci nadzornog odbora EPS-a otpiše tri milijarde dinara duga smederevskoj Železari, tri milijarde dinara duga Rudarsko topioničarskom basenu Bor (RTB Bor).

Otpisom ovih dugova, Vučić će uspeti da ova preduzeća predstavi kao uspešna, a trošak tog uspeha biće ostvaren otpisom pomenutih dugovanja. Osim ove činjenice, bliži se i nova godina i EPS mora da sakrije ogromne gubitke, koji su nastali katastrofalno lošom organizacijom naplate električne energije. Naplata najlošije ide od privrednih subjekata, a pored toga i gubici na mreži su ogromni. Prema podacima iz EPS-a krađe struje u Beogradu se kreću u iznosu od 15 odsto, dok se procenat u ostatku Srbije kreće i do 32 odsto. Preko trideset odsto je krađa struje u Novom Pazaru, Prijepolju, Tutinu, Vranju, Preševu i Bujanovcu.

Dva navedena problema Obradović je rešio da prevaziđe integracijom u sistem zlatne koke EPS Snabdevanje u EPS, a praksa je pokazala i da je naplata bila veća u vreme dok nije postojala posebna firma. Stručnjaci smatraju da će Obradović morati osim spajanja EPS-a i EPS Snabdevanja da podigne i nekoliko komercijalnih kredita, jer će već u januaru mesecu, energetski gigant na čijem je čelu imati problema sa plaćanjem dnevnih obaveza.

A 1. Veštački umanjuje gubitke, otpisuje dugove

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović, za kratko vreme tokom kojeg upravlja kompanijom, uspeo je da osnuje posebnu firmu za naplatu električne energije EPS Snabdevanje koja je odmah sa prvim računima ispostavila i prve greške u obračunu naplate električne energije. Obradović koji je prvobitno vodio politiku rasparčavanja EPS, na sitnije delove, veštački umanjuje gubitke ove kompanije tako što otpisuje dugovanja javnih preduzeća i drugih najvećih dužnika. Ne treba se iznenaditi ukoliko generalni direktor već posle Nove godine pokrene neku treću politiku koja će za cilj imati pripremu privatizacije EPS. Otpis dugova EPS najvećim dužnicima koji Obradović mora da obavi ove godine pomoći će potencijalnim kupcima da ga kupe što jeftinije.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane