Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Kako pljačka Slobodan Kvrgić, finansijer Srpske napredne stranke i siva eminancija energetske mafije u Srbiji

Dobar dan, poslao me Vučić

Tržište informacionih tehnologija, vredno oko 10 milijardi dinara, po skraćenom postupku predato je u ruke Slobodana Kvrgića, jednog od bliskih prijatelja Aleksandra Vučića. U Srbiji nema biznisa, ako iza njega ne stoji srpski premijer. Koliki je njegov deo, od kolača koji zarade njegovi mafijaši, jednog dana će, nadamo se, istražiti anketni odbor Narodne skupštine, ili sposobni državni tužilac. Ovo je samo jedna priča o neslućenom bogaćenju Vučićevih intimusa. Za njih ne važe zakoni, nikakva ograničenja. Jedini zakon koji oni poštuju je zakon odanosti Vođi.

Milica Grabež

Uz pomoć Srpske napredne stranke, čiji je nezvanični finansijer, Kvrgić je za tri godine napravio jednu od najkomplikovanijih poslovnih imperija, koja danas ima monopol na sve bogatijem tržištu elektronike. Monopol je utvrđen u martu ove godine, kad je Komisija za zaštitu konkurencije Rešenjem broj 6/0-02-146/2015-7, bez sprovođenja ispitnog postupka, dozvolila koncentrisanje učesnika na najvećem i najvažnijem tržištu Srbije. Nadležna Komisija je dozvolila da Kvrgićeva kompanija „Prointer IT Solutions and Services" kupi 50 odsto vlasništva društva „Alti", u čijem sastavu je i poznati maloprodajni lanac trgovina belom tehnikom „Win Win Computer Shop". U obrazloženju Rešenja se ističu brojne nelogičnosti. Kao prodavac naznačen je Aleksandar Jevtović, iako je on ostao suvlasnik „Altija", a svoj udeo u vlasništvu je zapravo prodao Tihomir Jevtović.

Koncentraciju je potrebno prijaviti Komisiji u ruku od 15 dana od potpisivanja ugovora. Neprijavljivanje je kažnjivo u visini do 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda firme koja stiče kontrolu.

Ugovor između „Prointera" i „Altija" je overen 2014, a prijava koncentracije podneta je u februaru 2015. Međutim, Komisija nije postupila po službenoj dužnosti i nije izrekla finansijsku kaznu, čime je umanjen prihod državi.

Iako član 19 Zakona o zaštiti konkurencije nalaže procenu položaja na tržištu učesnika u koncentraciji i njihovu ekonomsku i finansijsku moć, Komisija to nije uradila. Da jeste, ne bi mogla da ignoriše činjenice koje ukazuju na ogromne razlike u vrednosti kupca i prodavca.

Nelogično je da firma „Prointer", sa 17 zaposlenih i zaradom od 47 miliona dinara, kupuje „Alti", koja je, prema izveštaju objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, 2013. imala 508 zaposlenih i prihod od 6,7 milijardi dinara, ali uz minimalnu dobit od svega 14 miliona dinara.

Kvrgićeva kompanija, osnovana 1999. godine, i ranije je uspešno sarađivala sa državnim preduzećima. Ipak, pun poslovni uspeh doživela je tek dolaskom SNS-a na vlast. Finansijski izveštaji pokazuju da je „Prointer" 2011. ostvario prihod od 15,9 miliona, a sledeće godine 73,4 miliona, da bi 2013. ostvarila dobit od skoro 400 miliona dinara. Poslovni uspesi nisu mogli da izostanu, pošto su te Kvrgićeve firme dobile 212 tendera, među kojima su i oni za snabdevanje rudarskog basena Kolubara, tokom poplava u maju 2014, koji su bili vredni 418 miliona dinara.

„Prointer" je u poslednje tri godine realizovao sledeće nabavke: u decembru 2013. novosadskoj „Elektrovojvodini" integralni poslovno-informacioni sistem naplatio je 186.012.000 dinara.

U vreme najstrašnijih poplava, u maju 2014. „Kolubara" je od „Prointera" kupila računarsku opremu vrednu 15.721.900 dinara. Rudarski basen „Kolubara" još u tri navrata je kupovao robu od „Prointera", ukupno isplativši 47.741.900 dinara. Kvrgićeva kompanija je od „Elektromreže Srbije", čiji direktor je Vučićev kum Nikola Petrović, naplatila 37.422.800 dinara za „obnovu tehničke podrške sa SAP licencom i kupovinu novih licenci".

Poslujući sa Upravom carina, Ministarstvom finansija, EPS Distribucija Beograd, Upravom za zajedničke poslove republičkih organa, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, JP Pošta Srbije i JP Transnafta Pančevo, Kvrgić je naplatio 157.080.748,00 dinara. I firma „Alti" dobro je prolazila na tenderima.

Uz „Kolubaru" i Upravu carina, „Altijev" najbolji komintent bilo je Gradsko-saobraćajno preduzeće Beograd.

Kvrgić ogromne prihode ostvaruje kroz tendere javnih preduzeća, kojima prodaje sve, od kompjuterskih licenci, kertridža i rezervnih delova za fotokopir aparate, a samo na tonerima koje je isporučio Vodovodu ostvario je prihod od 18.568.600,00 dinara. Protivzakonitim uspostavljanjem monopola Kvrgić će kontrolisati praktično celo IT tržište u javnom sektoru. Odgovornost za to snosi Komisija za zaštitu konkurencije, odnosno njen predsednik dr Miloje Obradović, koja je odobrila spajanje firmi „Prointer" i „Alta".

Kad bi u Srbiji postojale nezavisne institucije već bi bila pokrenuta istraga koja bi morala da utvrdi da li je Komisija ovakvu odluku donela pod pritiscima pojedinaca iz vrha vlasti. Sumnja postoji, pošto se zna da je Kvrgić vrlo blizak premijeru Vučiću i potpredsedniku Fudbalskog saveza Slaviši Kokezi. Koliko su bliski najbolje pokazuje činjenica da je Kvrgić svoju fabriku „Eurosalon" u decembru 2014. godine ustupio Kokezi.

Iako važi za Vučićevog čoveka iz senke, Tabloid je već pisao o Slobodanu Kvrgiću, opisujući ga kao „najveseliju novu zvezdu na energetskom nebu korupcije i nameštanja poslova u EPS-u".

- Kvrgićeva omiljena rečenica je: „Dobar dan, poslao me je Vučić!" On u susretima s ljudima iz energetike stalno ističe da ga je Aleksandar Vučić navodno poslao da uredi stanje dobavljača u EPS-u, i to svim mogućim sredstvima, uz svesrdnu pomoć Aleksandra Jokića i Zorana Rajovića. Zvuči neverovatno, ali Kvrgić učestvuje u kolegijumima EPS-a i EDB-a, saziva sastanke sa dobavljačima u prostorijama EPS-a, organizuje, preti, ucenjuje i ponaša se kao pravi politički komesar!

Preko firme „Prointer", Slobodan Kvrgić preuzima sve važne poslove i nabavke za tri najveće distribucije EDB, ED Centar-Kragujevac i ED Vojvodinu - tvrdio je za Tabloid pouzdan insajder.

O malverzacijama u EPS-u izveštavala je i „Politika", navodeći da se očekuje pokretanje istrage spornog ugovora između EPS-a i firme „Energosoft", čiji je vlasnik Slobodan Kvrgić. U tom poslu EPS je oštećen za 666.606 evra.

Inače, u poslovnoj imperiji „Prointer IT solutions and services" Kvrgić ima 90 odsto vlasništva, kao i u „Ecotehu", apsolutni je vlasnik „Prointer sistema", a po 50 odsto udela u vlasništvu ima u „Prointerwebu" i „Alti grupi". Ipak, najvažnije deonice ima kod Aleksandra Vučića, svemoćnog partnera koji mu je omogućio da ostvari monopol na tržištu vrednom 10 milijardi dinara.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane