Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Zna li srpski premijer kako posluje domaća duvanska industrija?

Što više pušimo, budžet sve prazniji

Premijer Srbije je 10. maja u Vranju otvorio novu proizvodnu liniju fabrike Britiš - Amerikan Tabacco. Bio je presrećan što je posao dobilo 27 radnika. Grdio je na sva usta mlade koji odbiju ovakve primamljive poslove, za mesčnu platu od 200 evra! Hvalio je vlasnike kompanije. A kakvo je stanje u duvanskoj industriji, koja je do rasprodaje 2003. godine sa dve trećine punila Budžet Srbije? Proizvođači cigareta u Srbiji, DIN Niš, DIV Vranje, JT Senta, Monus Beograd, ukupno zapošljavaju 981 radnika, dok sa 601 zaposlenim posluje i uvoznik na srpsko tržište cigareta iz Hrvatske. O prilikama u srpskoj duvanskoj industriji, koja je potpuno uništena privatizacijom iz 2003. godine, piše istraživač Magazina Tabloid, poznati ekonomista Miodrag K. Skulić

Miodrag K. Skulić

U Srbiji postoje četiri proizvođača cigareta, i to: Phillp Morris u Nišu (ranije DIN), Duvanska industrija (DIV) u Vranju (u vlasništvu Britishi American Tabacco), JP International u Senti (u vlasništvu Japan Tabacco), Monus, Beograd (u vlasništvu grupacije Invej, Predraga Rankovića Peconija)

Prema poslednjim objavljenim podacima Agencije za privredne registre ova četiri proizvođača cigareta u 2014. godini ostvarila su sa 981 zaposlenim ukupan prihod u iznosu od 38,7 milijardi dinara, što čini oko 315 miliona evra, i to:

Država Srbija od akciza na duvanske prerađevine ima izuzetno značajne prihode u svom budžetu, koji su u budžetu za 2015. godinu planirani 652 miliona evra, dok su za tu godinu akzice za naftne derivate planirane milijardu evra.

Poznato je da je pre dve godine nastupio spor između Beograda i Brisela, nastao ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, po pitanju carine na uvoz cigareta iz Hrvatske u Srbiju, koja bi se trebala obračunavati po stopi od 53,6 odsto. Zahtev EU bio je da se Hrvatskoj i drugim zemljama članicama Unije, dozvoli uvoz po stopi od samo 15 odsto. Srbija je, pod pritiskom na kraju prihvatila da se po carinskoj stopi od 15 odsto može uvesti 1.625 tona cigareta godišnje, pretežno iz Hrvatske, stim što je zahtevala da se poveća kvota izvoza šećera iz Srbije u EU za 70.000 tona. Međutim, odobreno je povećanje od samo hiljadu tona.

Ceo uvoz iz Hrvatske, od Tvornice duhana iz Rovinja, ide preko njihovog zavisnog društva Veletabak, doo iz Novog Sada, koje je 25 odsto u vlasništvu te tvornice, a 75 odsto u vlasništvu tri srpska državljanina: Velibora Đurovića 37,50 odsto, Saše Glušca 22,50 odsto i Ivice Vukelića 15 odsto.

Kako su bivšu Duvansku industriju iz Niša i DIV, Vranje kupili inostrani veliki proizvođači cigareta u vreme privatizacije iz 2003. godine, treba imati u vidu da su ove dve fabrike tada zapošljavale 3.061 radnika, a danas imaju samo 531 zaposlenog"! DIN,AD je prodat za 387 miliona evra, uz obavezu investiranja od 59.620.000 evra i socijalni program od 5.020.000 evra. Duvanska industrija Vranje je prodat za 50 miliona evra, uz obavezu investiranja od 22.500.000 evra. Kupac DIN-a je Philip Morris Holland B.V. a kupac DIV-a Brittsh American Tabacco.

Niška duvanska industrija pre privatizacije zapošljavala je 2.493 radnika, a danas samo 408, ili 16 odsto tadašnjeg broja zaposlenih, a Duvanska industrija iz Vranja tada je zapošljavala 568 radnika, a danas samo 123, ili 22 odsto tadašnjeg broja zaposlenih.

Na Zavod za zapošljavanje, a delimično i u penziju otišlo je u Nišu 2.089 ranije zaposlnih, a u Vranju 443, što su novi vlasnici, internacionalne kompanije postigle automatizacijom procesa proizvodnje i primenom socijalnog programa sa kojim je prestala politika socijale u ovim privrednim društvima.

Phillip Morris iz Niša

Vlasnik ovog našeg privrednog društva 88,03 odsto je istoimena internacionalna kompanija, dok je još 9,17 odsto ostalo u vlasništvu Akcionarskog fonda Srbije i 2,80 odsto u vlasništvu oko 1.700 malih akcionara. Kretanje ukupnog prihoda i iskazane dobiti za poslednjih pet godina u ovom akcionarskom društvu bilo je sledeće:

Sa ostvarenim prihodom u 2014. godini od 208 miliona evra, računato po srednjem kursu i sa neto dobiti od oko 16 miliona evra, niški proizvođač cigareta ostvario je očekivanu dobit i za ovu granu delatnosti, prosečnu očekivanu dobit. Društvo sopstvenim kapitalom pokriva 56,4 odsto ukupne vrednosti poslovne imovine.

Duvanska industrija Vranje

Vlasnik ovog akcionarskog društva je British American Tabacco 88,10 odsto, Akcionarski fond Srbije 10,97 odsto i 114 malih akcionara 0,83 odsto. Ovo privredno društvo već duži niz godina u svom poslovanju iskazuje veoma visoke gubitke i postavlja se pitanje u čemu je interes inostranog vlasnika da ga uopšte drži kao aktivnog proizvođača cigareta, umesto da mu promeni delatnost u trgovinu cigaretama i duvanskim prerađevinama. Evo kretanja ostvarenog prihoda i iskazanog gubitka za poslednjih nekoliko godina:

Prihodi DIV-a iz Vranja su u stalnom opadanju, a gubitak samo u ovih pet godina dostigao je skoro osam milijardi dinara, ili skoro 70 miliona evra. Da bi inostrani vlasnik mogao da nastavi poslovanje, bio je prinuđen da sopstvenim sredstvima iz matičnog ino društva obezbeđuje kredite iz inostranstva ovom vranjanskom proizvođaču cigareta. Društvo je izgubilo celokupan kapital od 893 miliona dinara i ima gubitak iznad vrednosti imovine. Na vrednosti celokupne imovine od oko sto miliona evra obaveze su veće i iznose 170 miliona evra.

JT International iz Sente

Akcije ovog društva su sto odsto u vlasništvu Japan Tabacco International grupe, vodećeg proizvođača duvanskih proizvoda, sa sedištem u Ženevi, koji u svetu ima 25 fabrika cigareta. Gubitak u poslovanju u poslednjih pet godina bio je

Sopstvenim kapitalom društvo pokriva 36 odsto ukupne vrednosti imovine, a kumulirani gubici dostigli su 4,1 milijardu dinara, ili 33 miliona evra, pa je inostrani vlasnik bio prinuđen da povećava kapital unosom dodatnih sredstava iz inostranstva.

Monus iz Beograda

Društvo je osnovano 15.09.1993. godine, kao preduzeće za proizvodnju, spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge, a registrovano je za proizvodnju duvanskih prerađevina, uz iskazivanje neto dobiti u period 2010 do 2013. godine od oko 302 miliona dinara, ili 2,8 miliona evra, dok je u 2014. godini na prihodu od 1,4 milijarde dinara iskazan neto gubitak u poslovanju te godine u iznosu od 931 milion dinara ili više od osam miliona evra. Taj gubitak je smanjio učešće sopstvenih sredstava u ukupnoj vrednosti imovine na 30,7 odsto.

Veletabak iz Novog Sada

Ovo privredno društvo je najveći uvoznik cigareta u Srbiju. Kao što smo istakli, uvozi cigarete Tvornice duhana iz Rovinja (Hrvatska). Samo u 2014. godini na ukupnom prihodu od 37,8 milijardi dinara, što čini više od 300 miliona evra, ostvarena je neto dobit u iznosu od 851 milion dinara, ili skoro sedam miliona evra. Kretanje neto dobiti u ranijim godinama bilo je u proseku na istom nivou. Neto dobit se na kraju godine deli 25 odsto Tvornici duhana Rovinj (TDR) a 75 odsto se prebacuje osnivaču Autoritas Investment, doo Novi Sad, čiji su vlasnici 50 odsto Velibor Đurović, 30 odsto Saša Glušac, koji i obavlja funkciju zakonskog zastupnika društva i 20 odsto Ivica Vučetić.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane