Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Čačak: diktatura naprednjaka i u Opštoj bolnici

Ko će da pruži pomoć medicinskoj sestri?

Vodeća sestra na Odeljenju palijativnog zbrinjavanja čačanske bolnice, Olga Jakšić, pala je 13. januara ove godine pri dolasku na posao i slomila ruku. Kada se vratila na posao, 6. juna, saznala je da njenih 36 godina dotadašnjeg rada u profesiji rada uopšte nisu bitni. Upoznala je novu vodeću sestru sa tri godine staža, koja je supruga poslanika SNS-a i poverenika SNS-a u Čačku, Marka Parezanovića. Da stvar još bude gora saznala je i da zaposleni u bolnici nisu bili osigurani od povreda 26 dana, između 31. decembra 2015. i 26. januara 2016., jer je firma u tom međuvremenu prešla iz "Dunav osiguranja" u "Wiener Steddtische", za istu premiju osiguranja? Magazin Tabloid objavljuje njeno pismo o ovom slučaju u skraćenoj formi

......

Povredila sam se, 13. januara 2016. pri dolasku na posao, okliznula se na ledu i polomila desni ručni zglob, a levi istegla i uvrnula. Bila sam na bolovanju do 8. maja. Od 9. maja do 6. juna koristila sam godišnji odmor. Prvi radni dan mi je bio 6. jun 2016. godine. Dolaskom na posao videla sam raspored rada na oglasnoj tabli i uočila svoje ime u smenskom radu (I, II i III smena). Napominjem da me niko nije obavestio da sam u smenama, a trebalo je, jer je glavna sestra koja pravi raspored dužna da kolegenici koja se vratila sa odmora, kaže kada radi.

Niko sa mnom nije razgovarao, niti me pismeno obavestio da sam razrešena dužnosti vodeće sestre Palijativnog zbrinjavanja i da sam uključena u smenski rad. To su prvi i najbolji putokazi da direktor i glavna sestra Opšte bolnice u Čačku neguju samovolju i nedostatak komunikacije. Šta se, ustvari, zbilo? Naime, oni dovode medicinsku sestru sa 3 godine staža i 28 godina starosti (za tri godine staža četiri promenjena radna mesta, dva radna mesta vodeće sestre na Internom, pa sada Palijativnog zbrinjavanja).

Dana 6. juna u 14 sati dolazi kurir i na Odeljenje i donosi nekakva rešenja. Vidim da nova sestra odmah potpisuje i pitam šta je to. Zatim pozivam pravnicu za kadrovska pitanja da mi objasni ovu Ponudu za zaključivanje ugovora o radu, zbog organizacije procesa rada. Ukoliko ne potpišem u roku od 8 dana dobila bih otkaz.

Nova vodeća sestra potpisuje odmah i predaje svoju ponudu i ugovor o radu, a ja ne potpisujem, čekam 8 dana da bih se posavetovala šta mi je činiti. Čekam da me pozovu, objasne zbog čega idem u smene i zašto su jači poslanički mandat i mladost u odnosu na iskustvo (36 godina) i starost (60 godina) i tona najzahtevnijem odelenju za negu najtežih pacijenata? Ko kadruje u čačanskoj bolnici?

Radila sam 6. i 7. juna 2016. godine prvu smenu, potpuno sama, bez pomoći te nove sestre, koja je imala „mnogo posla" da piše, da ide na mentorske konsultacije, itd…

Sledećeg dana, 8. juna, po rasporedu kojeg je organizovala glavna sestra kožnog Odeljenja Biljana Ninković radila sam II smenu (to znači sama). Zbog rada 6. i 7. pre podne ništa nisam odbila nego sam uredno obavila sve poslove, žalila sam se na bol i otok desnog ručnog zgloba, ali niko to nije uvažio (mislim na glavnu sestru Biljanu Nikolić u ulozi mentora vodeće sestre Aleksandre Parezanović).

Obavljajući redovan posao nege bolesnika, po čemu je naše odeljenje poznato, kao i po higijeni i lepoj reči, povredila sam ponovo već lomljenu desnu ruku, uvrnula je pri presvlačenju potpuno nemoćne pacijentkinje. Od 9. juna sam na bolovanju zbog povrede na radu, direktno izazvane od strane glavne sestre Biljane Ninković sa Kožnog odeljenja i Aleksandre Parezanović koja je 14. juna, mojim potpisom na ultimativno rešenje (da ne bih dobila otkaz) i 16. juna komisijski za sve dužnosti za koje sam bila zadužena, primila dužnost bez mene, u prisustvu članova komisije, što je mimo svih pravila službe.

Od oktobra 2015. III smenu „pokriva" sestra sa Kožnog odeljenja, koja ima manji koeficijenat od sestre Palijativnog zbrinjavanja. Rade se smene (dnevna 12 sati) u ambijentu sa pacijentima koji boluju od neizlečivih bolesti u terminalnoj fazi, svi nepokretni, ponekad i bez komunikacije. Šta tu može jedna sestra? Posle noćne smene od 12 sati često sledi samo jedan slobodni dan.

Na odeljenju trenutno radi troje radnika: dve medicinske sestre (smenske), jedan tehničar na zameni kolegenice na bolovanju, tri medicinske sestre na bolovanju, jedna nova vodeća medicinska sestra (supruga poverenika SNS-a za Čačak u novom sastavu poslanik Narodne skupštine), koja je ubrzo uspela da ode na bolovanje te ne vidimo svrhu njenog dolaska na palijativu.

I to je "poštovanje" zaposlenog od strane poslodavca koji zarad fotelje i prikrivanja velikog propusta od 26 dana bez osiguranja radnika bolnice, ne biraju sredstva da bi u istoj ostali (direktor bolnice novopečeni član SNS-a). Od 1. do 26. januara 2016. poslodavac nas nije kolektivno osigurao polisom od povreda. U tom periodu je bilo više povreda, 6 radnika bolnice je doživelo povrede na radu u tom periodu bez pokrića, i ko sad da oštećenima nadoknadi štetu? Naravno poslodavac. Čijom greškom? Od čijih para se vrši namirivanje kada postoji praznina od 26 dana iz zakonski obezbeđenih fondova?

Poslodavac je zakasnio sa raspisivanjem tendera jer je polisa „Dunava" a.d. važila do 31. 12. 2015., a polisa "Wiener Steddtische" od 26. januara ove godine, uz istu premiju...Za sve ove navode posedujem kompletnu dokumentaciju i odgovor na zahtev osiguravajuće kuće "Wiener Satddtische" koji sam dobila 03.06.2016. godine kojim su potkrepljeni svi moji navodi.

Ima li neko snage i svesti da u najvećem zdravstvenom kolektivu između Kragujevca i Drine preispita razlog odustajanja od „Dunava" i prelaska u "Wiener Stddtische", uz istu premiju osiguranja, a pri tome nastaje vakum od 26 dana bez pokrića? Ima li u gradu neko da se zapita šta je ovo bilo, ima li u Ministarstvu zdravlja? Zašto radnici Opšte bolnice u Čačku, 954 duše, nisu bili pokriveni polisom osiguranja od povreda?

podeli ovaj članak:

Natrag