Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Bračni par Bojanić pljačka najpoznatije srpsko autoprevozno preduzeće "Lasta"

Porodična posla

Mada je autoprevozno preduzeće "Lasta" iz Beograda u svojoj dugoj i uspešnoj poslovnoj prošlosti punilo budžet države, ona se nije potrudila da ga sačuva, podigne, modernizuje i učini kurentnim na domaćem i evropskom tržištu. Umesto toga, ono propada u svakom smislu. Posebno je teško stanje što "Lasta" u ovom trenutku duguje Poreskoj upravi milijardu i dve stotine dinara, dobavljačima duguje milijardu dinara i to su dugovi koji daleko prevazilaze vrednost firma. Kada se tome pridodaju i dugovi komercijalnim bankama, postavlja se pitanje kada će "Lasta" završiti u stečaju. Mada su u prošlosti "Lastom" iz senke upravljali razni politički moćnici i lobiji, već duže vremena, glavni grobar ove nekada moćne firme je generalni direktor Bojan Bojanić sa svojom suprugom, i nikome nije jasno, zašto je njemu opšte dozvoljeno da rukovodi ovim preduzećem

M. G.

Firma "Primmediator" zaradila je 385 miliona dinara zahvaljujući ugovorima sa autobuskim prevoznikom "Lasta A.D." (u daljem tekstu Lasta). U pitanju su štetni ugovori za "Lastu", dok su istovremeno finansijski vrlo korisni za kompaniju "Primmediator". Drugim rečima, "Lasta" je još jednom u poslednjih nekoliko godina surovo opljačkana.

Naime, od novembra 2014. godine, ova firma posreduje u sklapanju ugovora između "Laste" i osiguravajućih kuća, Dunav, DDOR Novi Sad, Triglav, Delta Đenerali, za usluge posredovanja "Primmediator" uzima proviziju od čak 22 odsto. Osim 385 miliona evra koliko je "Primmediator" zaradio od posredovanja u sklapanju ugovora o osiguranju, toj "firmici" "Lasta" mesečno plaća i pedeset hiljada dinara, da joj bude generalni zastupnik u oblasti osiguranja.

Najveći pojedinačni vlasnik sa udelom od 50 odsto je Tatjana Bojanić, matični broj 0107978815013 supruga generalnog direktora Laste, Bojana Bojanića i Mirjana Radojević sa matičnim brojem 2101975715041. Firma Bojanićeve žene vrši posredovanje u osiguranju vozila "Laste", i "Lastine" imovine.

Familiji Bojanić bogatstvo se uvećava, direktor Laste Bojan Bojanić ima platu 500.000 dinara, a firma njegove žene izvlači od Laste milione dinara, ipak Lasti ne ide tako dobro kao Bojanićima. Od 900 "Lastinih" vozila njih skoro 500 je tehnički neispravno, neispravna su čak i neka od vozila koja idu u saobraćaj. Na skoro svim "Lastinim" autobusima nije blagovremeno promenjeno ulje u motorima. Nemaju dosut svež antifriz u hladnjacima, a putnike prevoze sa letnjim gumama. Ukoliko se vozite "Lastinim" autobusima ili članovi vaše porodice imate razloga da budete zabrinuti.

"Lasta" je u međuvremenu prestala da saobraća i na ugovorenim linijama, koje je po ugovoru sklopljenim sa gradom Beogradom trebalo da ispoštuje. Veoma teška situacija je u Mladenovcu, Barajevu, Obrenovcu...

Tehničko održavanje vozila u "Lasti" već duže vremena ne funkcioniše. Ne postoje preventivni pregledi, pa se vozila stalno iznenadno kvare. "Lasta" više skoro i da nema kvalifikovanog stručnog kadra inženjera i drugih majstora. Prevoz je iz dana u dan sve nebezbedniji a opasnost po putnike i vozače sve veća.

Funkcioneri "Laste" ovaj problem rešavaju tako što prodaju linije u Beogradu, drugim prevoznicima, od toga opet manju korist ima Lasta, a veću oni koji od tih prodaja uzimaju provizije. Nedavno su funkcioneri "Laste" prodali i nekoliko međunarodnih linija, među kojima i liniju za Crnu Goru. Ta linija je godišnje "Lasti" donosila čak milion evra čistog prihoda.

Sve ove podatke smo dobili od službenika platnog prometa "Laste", i grupe radnika koja skoro svaki dan svraća u našu redakciju i mole nas da nastavimo feljton o pljački ovog preduzeća, deo podataka su nam dostavili i radnici koji su smenjeni ili izbačeni. Najfrapantnija činjenica od svih je da u "Lasti" radnicima već osam meseci nisu uplaćeni doprinosi. U pojedinim pogonima "Laste" u Valjevu i Staroj Pazovi, tehnička neispravnost vozila je preko 50 odsto. Dakle, svaki drugi autobus nije za upotrebu!

Prosečna plata u "Lasti" je 29.000 dinara. Pošto je poznato da je plata generalnog direktora Bojanića i članova upravnog odbora Jasenke Rašajski i Vladana Maksimovića, 500.000 dinara, onda je svima jasno da dve trećine radnika radi za minimalac...

Radnici "Laste" za razliku od Bojanića tvrde da je sa 386 miliona koliko je na njima zaradila firma "Primmediator", taj novac mogao da bude uložen u obnovu voznog parka, ili makar minimalno povećanje bednih radničkih plata.

"Lasta" trenutno duguje Poreskoj upravi milijardu i dve stotine miliona dinara, dobavljačima duguje milijardu dinara i to su dugovi koji daleko prevazilaze vrednost firme. Kada se tome pridodaju i dugovi komercijalnim bankama, postavlja se pitanje kada će "Lasta" završiti u stečaju. Za sveukupnu situaciju glavni krivac je generalni direktor Bojan Bojanić, i nikome nije jasno, zašto je njemu opšte dozvoljeno da rukovodi ovim preduzećem, s obzirom da njegova radna biografija govori da je prethodno bio član borda direktora u "Dunav osiguranju", i to u vreme kada je ovom kompanijom rukovodila zloglasna Milena Jezdimirović. Odmah nakon što je Jezdimirovićeva smenjena, Bojan Bojanić je kao jedan od njenih najbližih saradnika, oteran zamoljen da napusti "Dunav osiguranje". Pre nego što je proteran iz "Dunav osiguranja", na isti način je izbačen iz "Delta osiguranja" i "Milenijum osiguranja".

Ko će ga konačno najuriti iz "Laste", još uvek nije jasno, ali svi se slažu da je ispunio sve uslove za to. Ali, za razliku od prethodnih firmi iz kojih je izašao nekažnjeno, za krivična dela napravljena u "Lasti", morao bi konačno da odgovara.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane