Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Kako su službenici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede opljačkali milione evra vakcinisanjem stočnog fonda

Širenje strave za velike pare

Nadležno tužilaštvo još uvek nije pokrenulo detaljnu istragu o interventnim i nepotrebnim uvozima stočnih vakcina, gde nisu raspisivani tenderi, već se vakcina direktno nabavljala i od prodavaca uzimala provizija! Vodeći ljudi Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, i dalje su nekažnjeni za ogromnu pljačku budžeta.

Arpad Nađ

Nedavna vest o pojavi afričke kuge svinja u Mađarskoj izazvala je kod domaćih uzgajivača paniku, ali je otvorila i pitanje, kada će u Srbiji prestati vakcinacija protiv bolesti životinja koje su odavno trebale biti iskorenjene. Klasična svinjska kuga koja je i danas zvanično prisutna u Srbiji je bolest zbog koje se svinje kod nas vakcinišu već trideset godina, zbog čega je izvoz naših svinja tokom tog vremena zabranjen u Evropsku uniju!

Važno je istaći da je poslednjih petnaest godina na čelu odeljenja zdravstvene zaštite životinja nalazi se načelnik Budimir Plavšić, i on je najodgovorniji što to odeljenje nije uspešno iskorenilo zarazne bolesti svinja i drugih životinja u Srbiji. Ovo odeljenje je barem moglo da uradi veterinarsku regionalizaciju države, tako da kada se bolest pojavi u jednom delu Srbije, nije morao da se vakciniše ceo stočni fond. Njima takva regionalizacija nije u interesu, jer uzimaju provizije od uvoza vakcina, pa im se više isplati da svaki puta i kada ima i kada nema potrebe vakcinišu sve životinje sa spiska uključujući i one koje su samo na spisku, a u stvarnosti ih nema.

Konačno, nakon svega poznatog, može se reći da je grupa na čelu sa Budimirom Plavšićem oštetila republički budžet za više miliona evra, uvozom nepotrebnih vakcina! Pretpostavlja se da su uvozili nepotrebne vakcine radi sticanja lične koristi, a postoje i indicije da se radilo o namernom uvećanju cene vakcina za ovce u 2015. godini, dok je Srbija samo od tog uvoza imala štetu od čak 482 hiljade evra.

Rukovodioci Uprave za veterinu, Budimir Plavšić, načelnik zdravstvene zaštite životinja i Vladimir Raketić šef odseka veterinarske inspekcije za lekove, zajedno sa bivšim direktorom Uprave za veterinu Dejanom Bugarskim, neistinito predstavili činjenice o potrebi vakcinacije ovaca, goveda i koza, protiv bolesti plavog jezika serotipa 4, u trenutku kada na teritoriji Srbije nije dijagnostifikovana bolest niti je važećim propisima bila predviđena vakcinacija. Pomenuti službenici su preduzeli više protivzakonitih radnji i tako doveli u zabludu javnost i državne organe o potrebi vakcinacije životinja protiv bolesti plavog jezika. Kasnije su državni organi na osnovu lažno prikazanih činjenica koje su fabrikovali, pre svega Plavšić i Bugarski, donosili odluke o obaveznoj vakcinaciji i interventnom uvozu vakcina!

Zaduženi za pregovore oko nabavke vakcina bili su Budimir Plavšić i Vladimir Raketić, ali se oni nisu viđali lično sa prodavcima već je u tome posredovao Zvonimir Rot, takođe službenik Uprave za veterinu, šef odseka za pravne i opšte poslove, a koga je u Ministarstvo doveo Zoran Mićović, nekada visoki funkcioner Ministarstva poljoprivrede.

Pregovaralo se sa kompanijom Genera Pharma d.o.o. iz Beograda, opština Voždovac. Tim povodom su se sastajli više puta u maju i junu 2015. godine, sa Dejanom Tadićem iz firme "Genera" u bašti restorana Kalenić. Sa njim je u kafani tri puta sedeo i uvoznik Goran Bajić, i to u junu i julu te godine u restoranu "Durmitor". Kada je dogovor postignut da se uzmu provizije, podignuta je panika putem medija da se bolest raširila, a potom su donete odluke u Ministarstvu o hitnom uvozu, bez tendera, radi sprečavanja zaraze.

Vakcina je uvezena od firme španske firme "CZ Veterinaria S.L." koju zastupa "General Pharma" iz Beograda. Zvanični uvoznik 2015. godine bila je firma Beoveterina D.O.O. povezana sa Bajićem, a 2017. godine uvoznik je bila druga firma ali opet bliska sa svim pomenutim akterima "Mivaka D.O.O."

Prvom turom vakcina vakcinisano je dva puta 300.000 goveda i 680.000 ovaca. Dve godine kasnije otišli su i korak dalje i vakcinisali su 500.000 goveda, jednokratnom vakcinom i 400.000 goveda dvokratnom vakcinom, dok je čak 1.100.000 ovaca takođe vakcinisano. Sve ukupno u 2015. i 2017. godini uvezeno je za potrebe, nepotrebne vakcinacije više od pet miliona doza vakcina! Španskoj firmi je plaćeno, više od četiri miliona evra!

Plavi jezik je inače bolest koju prenose komarci, a 2015. godine namerno su uvezene vakcine sa kratkim rokom dejstva, dok su životinje vakcinisane u vreme kada komaraca nema odnosno krajem novembra. Jasno je da takva vakcinacija nije bila potrebne, a ni delotvorna jer nije pokrivala kasniji period kada komaraca ima...

Sa obrazloženjem da se bolest plavog jezika ponovo pojavila, ponovo je veštački dignuta panika i 2017. godine su ponovo uvežene vakcine, ali je sada na njima iskazana i rok trajanja. Pregledom dokumentacije iz 2015. godine koja je bila na raspolaganju novinarima Tabloida ispostavilo se da je pojedinačna cena doze za ovce trebala da bude dvostruko niža, jer je količina vakcine koja se daje ovcama dvostruko manja.

Plaćena cena je tako bila sa PDV-om 93,50 dinara, dok je stvarna cena trebala da bude 46,75 dinara sa PDV. Koliko i košta u prospektima prodavca! Ovo znači i da je neko na vakcinama zardio čak 42,5 dinara po dozi, a obzirom da je je uvezeno milion i 360 hiljada doza vakcina za ovce štete za budžet Srbije je bila čak 482 hiljade evra!

Srbija je kupila i minimum pola miliona vakcina više nego što ima životinja koje treba vakcinisati, protiv dve gore navedene bolesti! Cena jedne doze za bolest plavog jezika je oko dva evra (1,75), što znači da je potrošeno milion evra bez potrebe.

Još milion evra je kasnije potrošeno na uništenje ovih inekcija! Nekim vakcinama je već istekao rok, ili će im rok isteći u narednom periodu. Takve vakcine moraju biti uništene, a to se opet plaća oko dva evra po dozi, koliko košta izvoz takvog medicinskog otpada koji je ne moguće uništiti u Srbiji...

Zoran Ivanović, načelnik odeljenja za odobravanje i registraciju objekata za proizvodnju, promet i skladištenje hrane i hrane za životinje i veterinarsko javno zdravstvo, takođe je doprineo ovom besmislenom trošku...Treba napomenuti da je Zoran Ivanović pre nekoliko godina u Upravi za veterinu "slučajno" izbrisao sve podatke o stvarnom stanju stočnog fonda u Srbiji!

Podaci o stočnom fondu od tada se više ne poklapaju sa stvarnim stanjem. Budimir Plavšić je tu okolnost svaki sledeći put koristio da uveze više vakcina nego što Srbiji treba.

Nije teško pogoditi da u ovakvom "poslu" vođe kriminalne aktivnosti dele i proviziju među sobom. Pre nego što se zaposlio u Ministarstvu poljoprivrede Plavšić je radio u farmaceutskoj firmi "Marlo farm", a njegove kolege kažu da je tada prodavao lekove kojima je istekao rok iz preduzeća "Bako" kao i da je na tom poslu zaradio oko 100.000 ondašnjih nemačkih maraka. U Ministarstvo poljoprivrede ga je 2012. godine primio Dejan Krnjajić.

Od tada pa do danas stočni fond u Srbiji je vakcinisan sa svim mogućim vakcinama u okviru projekata koje je osmišljavao Plavšć. Prošle godine, iako nije registrovan nijedan slučaj bolesti plavog jezika kod goveda, Plavšić je uvezao 200.000 doza vakcina više nego što treba.

Te doze sad stoje u prostorijama Nacionalne laboratorije, istekao im je rok i država mora da plati da budu propisno uništene. Prema dokumentu na kome nema pečata Ministarstva poljoprivrede, ali nam ga je dao službenik ovog ministarstva piše da je ovih vakcina uvezeno ne 200.000 hiljada više već malo manje od dva miliona doza, dok je stvarno stanje životinja koje treba vakcinisati manje od milion...

Ipak, kako naš sagovornik iz Ministarstva poljoprivrede kaže za 200.000 doza viška se zna gde su dok je prava enigma šta su uradili sa još oko milion doza. Postoje indicije ali ne i čvrsti dokazi da su tim vakcinama vršili imunizaciju drugih životinja, pre svega ovaca, koza...Za uvoz takvih vakcina dozvolu mora da da Agencija za lekove po Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima, a pošto prijavljenih slučajeva nije bilo nije bilo ni opravdanja za hitni, ili interventni uvoz. Bolest plavog jezika prenosi se isključivo ujedom insekata, zbog čega je trebalo preventivno zaprašivati, a zaprašivanje je očigledno dalo rezultate i za vakcinom nije bilo potrebe. Potreba za nečijom provizijom bila je očigledna...

Plavšić je osim ove vakcine uvozio za programera i vakcinu koja je neka vrsta remiksa protiv svinjske kuge, ali mu se u jednom trenutku zbog svega navedenog suprotstavila službenica ministarstva poljoprivrede Milica Knežević. Plavšić je nju vrlo brzo ućutkao i nastavio da sprovodi svoje projekte.

Država Srbija je za potrebe vakcinacije bolesti plavog jezika uvezla 2015. godine 9.794 doza od 100 mililitara, a serijski brojevi su s-151871 i s-151928. Jedna vakcina je dva mililitra što je ukupno 489.700 vakcina. Potom su uvezene serije s-151929 i s-152136 ove doze su bile od 250 mililitara ukupno 11.754 doza odnosno 1.461.000 doza ukupno 1.950.700, piše u kopiji e-mejlova koje su dostavljene našem novinaru a razmenjeni su između dvoje državnih službenika.

Nakon što se saznalo da su vakcine neregistrovane, Plavšić se zabrinuo. Kada je za VD direktora Uprave veterine postavljen Miodrag Petrović koji je počeo da smenjuje sve upletene u korupciju Plavšić je pozvao Glamočića upomoć.

Ubrzo su njih dvojica smislili da mora da se formira "Nacionalni krizni centar" za borbu protiv nodularnog dermatitisa odnosno protiv bolesti kvrgave kože. Nakon što je nekoliko goveda zaraženo, Glamočić je kao krivca označio Petrovića i smenio ga sa mesta VD direktora Uprave za veterinu.

Pre smene je sa Petrovićem kratko lepo sarađivao i tada ga je zamolio da potpiše odluku o uvozu neregistrovane vakcine bez javnog konkursa koju je verovatno sročio Plavšić. Nekoliko dana nakon potpisivanja ove odluke Petrović je smenjen, sa obrazloženjem da nije na vreme reagovao da spreči epidemiju bolesti kvrgave kože.

Nakon Petrovićeve smene, Glamočić i Plavšić su po ranije oprobanom sistemu iz afere sa bolešću plavog jezika, odlučili da zaobiđu Agenciju za lekove i Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima. Na sednici tehničke Vlade Srbije, Glamočić je izdejstvovao da mu tada tehnički ministri glasaju za uredbu kojom će zaobići zakon...

Ovog puta baš kao i prethodnog nadležni iz Agencije za lekove pravili su se da ništa ne znaju, Glamočić i Plavšić doneli su odluku da vakcinišu sva goveda, dok se bolest pojavila samo kod malog broja životinja na jugu Srbije. Po pravilima EU u takvim slučajevima se ne vakciniše ceo stočni fond, ali "stručnjaci" Glamočić i Plavšić su procenili da baš to treba uraditi, pa su na taj način doveli do potpune zabrane izvoza goveda u Evropsku uniju, Rusiju, Ukrajinu...

Baš kao i u slučaju bolesti plavog jezika vakcina je na kraju uvezeno više nego što ima životinja za vakcinaciju... U pokušaju da do kraja istražimo zašto Agencija za lekove nije reagovala i sprečila Glamočića i Plavšića službi za odnose sa javnošću te institucije poslali smo sledeći dopis: "...Da li je vakcina protiv bolesti: Nodularni dermatitis - kvrgavava koža krava, odnosno Lumpy skin disease, uvezena po ugovoru broj 404-02267/2016-05/4 zaključenom između dobavljača Farmanima DOO i Ministarstvo poljoprivrede, registrovana i odobrena od strane Agencije za lekove u skladu sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima? Molim Vas da se u Vašem odgovoru osvrnete na detalje o tome da li su ispoštovani članovi 29;30;31;33; odnosno 34; 35; i 36; gore navedenog Zakona. Proizvođač vakcine je: Pondestepoort biological products, Reg. No. G0110 (Act 36/1947) Namibia: VO1/24.4/154.."

Nekoliko dana iz Agencije nismo dobili nikakav odgovor pa smo pozvali Gordanu Žugić koja je u Agenciji zadužena za veterinarske lekove. U telefonskom razgovoru ona je našem novinaru saopštila: "...Videla sam pitanja koja ste poslali. Dobićete zvaničan odgovor od Agencije, ali se vi očigledno ne razumete u Zakon o lekovima zvanično ne mogu da komentarišem ništa, dobićete zvaničan odgovor..."

Posle nekoliko dana podsetili smo nadležne u Agenciji da nam nisu ništa odgovorili i poslali smo im dopis sa molbom da nam u interesu javnosti ipak pošalju odgovore, ali i da nam dostave kopije dozvola za vakcina ako su ih izdali i ako nisu da nam to pismeno potvrde. Ponovo nisu odgovorili ništa iz razloga što su uvezene vakcine po kriterijumima EU i Ruske federacije nebezbedne, odnosno meso vakcinisanih životinja se u EU ne može konzumirati naredne tri godine, dok se u Srbiji životinje vakcinišu i potom se njihovo meso šalje u lanac ishrane! Agencija ovu istinu verovatno krije od javnosti jer bi nakon takvog saopštenja zavladala panika...

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane