Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Drugi pišu

Tekst iz francuskog dnevnika "Le Figaro" (5. decembar 2018. godine)

Srbija - haranga na medije i protivnike

***

Lov na "izdajnike nacije" dobio je novu dimenziju u Srbiji, gde se stvara atmosfera koja podseća na devedesete, kada je sadašnji predsednik Vučić bio ministar Slobodana Miloševića. U Manifestu Nacionalne avangarde, nevladine organizacije ekstremne desnice,piše: "...Prioritetni borbeni front je sada u Beogradu, tu je i centar srpskog nervnog sistema, gde nenacionalna elita, takozvana Druga Srbija, i dalje dominira kulturnom, političkom i društvenom sferom. Ali mi smo brojniji. Mi možemo osloboditi Beograd da lakše shvati istorijski cilj srpskog naroda - oslobađanje i ujedinjenje!"

Ipak, prošlog oktobra, najviši zvaničnici srpske države (na konferenciji „Ka bezbednijoj Srbiji" u organizaciji „Udruženja građana Nacionalna avangarda", koja je održana u hotelu Hilton), Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić, ministar odbrane Vulin, direktor policije Rebić i jedan od vodećih ljudi BIA, srpske obaveštajne službe, Marko Parezanović, došli su da pozdravi ovu NVO tokom okruglog stola koji je organizovao ovaj pokret na temu "osiguranje Srbije".

Kasnije je Marko Parezanović, izgovorio ključnu tačku Manifesta: "...Srbija je pod pretnjom uništenja i diverzija od strane pojedinaca koji pripadaju opozicionim strankama, neki mediji, neke nevladine organizacije koje se služe u inostranstvu" stara priča o potrazi za "izdajnicima naroda"

Sve ovo daje novu dimenziju događajima u poslednjih nekoliko meseci u Srbiji, a uspostavljanje atmosfere straha podseća na mračne devedesete, kada je aktuelni predsednik Vučić, tada član Srpske radikalne stranke, bio ministar Slobodana Miloševića informacija.

Početak 2018. godine obeležen je u Mitrovici na Kosovu, ubistvom Olivera Ivanovića, političkog protivnika vlasti, i to nakon intenzivne prljave kampanje koji su priredili Srpske napredne stranke (SNS). Planski je među neprijatelje ubrojen i pravoslavni sveštenik, otac Sava, iguman čuvenog manastira Visoki Dečani na Kosovu, koji je optužen za "izdaju" koji se usprotivio ideji šefa države o razmeni teritorija. Onda je Sergej Trifunović, harizmatičan glumac i aktivni protivnik režima, koji je među najozloglašenijima, optužen za proneveru u upravljanju fondacije je stvorio da pomogne bolesnoj deci, a komad u kome on igra kao i prostorije u kojima on igra su uklonjen je iz pozorišnih programa. Prošle nedelje, opozicioni lider Borko Stefanović je napadnut gvozdenim šipkama nakon sastanka u Kruševcu što je on nazvao "Pozivom na ubistvo i linč".

Neki od štampanih nezavisnih medija, Danas, NIN i Vreme, koji opstaju bez obzira na političke pritiske i oskudicu oglašivača, napadnuti su na naslovnoj strani "Ilustrovane Politike" naslovom "Psi su pušteni". Organizacija "Reporteri bez granica" osudili su pozive na ubistvo i linč i zaključili u svom izveštaju da je politička klima u Srbiji posle izbora Aleksandra Vučića za predsednika toliko loša te da on koristi provladine medije da zastraši novinare, koristeći reči "izdaja" i "špijuni za spoljnu upotrebu" i slično.

Dana 6. novembra, parlamentarni lider SNS Aleksandar Martinović je optužio novinara za koga je rekao da je "sramota za Srbiju" i da vodi "kampanju protiv SNS-a goru od Gebelsa i vremena Hitlera".

Uz to se pozvao na karikaturu autora Predraga Koraksića, koja prikazuje kako Hitler i Gebels drže Aleksandra Martinovića i Vučića kao bebe koje Gebels i Hitler hrane mlekom. Nekoliko dana kasnije, 13. novembra, ove karikature su bile izložene u biblioteci u Lazarevcu, ali su nakon telefonskog poziva sa nepoznatog mesta, odmah uklonjene zbog pretnje direktorki biblioteke da će da izgubi radno mesto. Izložba je preventivno zabranjena i u Kraljevu.

Jugoslav Ćosić, direktor N1 kablovskog TV programa rekao je da "...Predsednik Vučić pokušava da pokrene direktne obračune i da teroriše medije i celo društvo, a ovaj sistem će učiniti sve da proguta one koje ne kontroliše!"

Telekom Srbija, kojima je država većinski akcionar, kupio je 6. novembra 2018. godine drugog kablovskog operatera u zemlji, Kopernikus. Ćosić objašnjava: "...Telekom Srbija koji je kablovski operater ne nudi N1 u svom paketu, pa će tako osigurati da nas vidi 200.000 domova manje".

Književnik Filip David, pozivajući se na sukobe koje je Balkan doživeo posle pada gvozdene zavese, kaže: "...Bili smo u pravu, od 1990, ništa se nije promenilo". Ali, Rade Radovanović, novinar i pisac poredeći trenutku situaciju sa onom devedesetih, kaže: "...U to vreme, mediji koji su se usudili da budu kritički orjentisani, bili su barem podržani iz inostranstva. "

Evropska unija, kojoj je Srbija kandidat za članstvo, i dalje ostaje oprezna. Međutim, Rezolucija Evropskog parlamenta od 29. novembra 2018. godine, naglašava da su pretnje, nasilje i zastrašivanje prema novinarima i medijima i dalje zabrinjavajuće pitanje.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane