Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Još milijardu evra na teret građana Beograda: koliko će koštati spailionica otpada u Vinči

Duvanje u lomaču

Odlazeća naprednjačka vlast u Beogradu u poslednjim nedeljama svog mandata pokušava da grad zaduži za narednih 30 godina za svotu od preko milijardu evra, kako bi mogla da se dokopa visokih provizija. Sa konzorcijumom stranih i domaćih kompanija treba da sklopi ugovor o izgradnji spalionice otpada u Vinči, zbog koje će građani ubuduće plaćati drastično veće račune za komunalne usluge, jer je izvođač već u propratnim materijalima uz osnovni ugovor najavio da će cene biti "naduvane". Ovaj tekst objavljen je u broju 402 Magazina Tablod, 16. novembra 2017. godine.

Igor Milanović

Skupština grada Beograda dala je na 41. sednici održanoj 26.09.2017. saglasnost na Nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu u pružanju tretmana i odlaganja komunalnog otpada. Svi prisutni odbornici, osim odbornika odborničke grupe Demokratske stranke, glasali su "za".

Odbornicima je materijal za ovu tačku dat u dva oblika. Materijal odštampan na papiru (ukupno 61 strana) u kome se nalazi i "Rešenje o davanju saglasnosti..." sa obrazloženjem, i drugi deo, sam Nacrt ugovora sa propratnim dokumentima, predat u elektronskoj formi.

U papirnom delu materijala dvadesetak stranica (od 9. do 31.) zauzima ugovor između dve članice konzorcijuma sa kojima grad sklapa ugovor. Nije sasvim jasno zbog čega je taj ugovor iskopiran i podeljen odbornicima imajući u vidu da je na engleskom, da su slova veoma sitna i da na svim stranama tog ugovora piše "poverljivo". Niko od učesnika u diskusiji nije razmatrao sadržaj pomenutog ugovora niti bi on trebalo mnogo da zanima odbornike, jer je, što se grada Beograda tiče, taj konzorcijum jedinstveni partner.

Na strani dva "Rešenja" navedeno je da je procenjena vrednost ove nabavke 13.044.000.000 dinara, što iznosi oko 109 miliona evra. U javnosti, kao i tokom diskusije, predstavnici predlagača (predlagač je Gradsko veće grada Beograda) govorili su o vrednosti ugovora od 300 do 350 miliona evra, a konkretno je u diskusiji navedeno da je u pitanju 333 miliona evra, što bi trebalo da bude vrednost radova i materijala koju će privatni partner da uloži.

Ono što je lako pronaći, jer se ponavlja na dosta mesta u oba materijala, (recimo na strani četiri papirnog teksta, odnosno "Rešenja") je cena ponude u vidu projektnog plaćanja na godišnjem nivou. To iznosi 34.799.000 evra bez PDV-a, odnosno 38.278.900 evra sa PDV-om. Malo je verovatno da država ima nameru da oprosti PDV, tako da je logično koristiti iznos sa PDV-om, koji izražen u dinarima (kako stoji na strani 5.) iznosi oko 4,6 milijardi dinara. To "projektno plaćanje" je garantovana suma koju privatni partner treba svake godine da primi.

Na strani 38. piše da je okvirni datum izvršenja ugovora jun 2016 - jun 2046, (iznad toga piše da je okvirni datum zaključenja ugovora prvobitno bio predviđen za jun 2016.) - jasno je da je rok na koji se ovaj ugovor sklapa 30 godina. Predstavnici predlagača su u diskusiji tvrdili da je 25 godina ali u tekstu stoji drugačije.

Kada je u pitanju rok trajanja zakupa parcela, stoji da "neće trajati duže od 35 godina od datuma ugovora".

Ako ugovoreno "projektno plaćanje" od 38,279 miliona evra pomnožimo sa 30 godina dobijamo iznos od 1.148.370.000 evra za koliko se grad ovim ugovorom obavezuje da plati privatnom partneru.

U dokumentu 1.FINAL PPP Contract Schedules na 167 strani, tačka 2.1 piše: "...Grad je dužan da odvoji ili dodeli iznos u okviru opšteg godišnjeg budžeta za pokrivanje dela tekućih troškova vezanih za Projekat i da obezbedi da Grad ima dovoljno raspoloživih sredstava da ispuni 100 odsto obaveza plaćanja prema ovom Ugovoru kad Plaćanja za tretman otpada nisu dovoljna da pokriju sve takve iznose..."

Ukoliko ovo znači da je grad dužan da u budžetu svake godine rezerviše za ovu namenu komletnu sumu od 4,6 milijardi dinara, (pa čak i ako je u pitanju samo polovina te sume), mora se konstatovati kako grad trenutno nema toliko novca u budžetu.

Konkretno - prema odluci o rebalansu budžeta grada grada Beograda od 29.6.2017. (a to je poslednji usvojeni budžet grada), predviđeni budžetski deficit je 7,5 milijardi dinara. Prema Zakonu o budžetskom sistemu, član 27ž: " Fiskalni deficit lokalne vlasti u određenoj godini ne može biti veći od 10% njenih prihoda u toj godini."

Prihodi Beograda su oko 90 milijardi dinara te, prema tome, predviđeni fiskalni deficit ne sme biti veći od 9 milijardi dinara, prema stanju u ovom trenutku.

Ovo verovatno znači da će grad umesto da plaća iz budžeta, morati da poveća cenu naknade koju građani i privreda plaćaju za odnošenje smeća, ili da im uvede još jednu stavku, osim odnošenja i "tretman" smeća. Koliko bi ta naknada mogla da iznosi? Okvirnom računicom, imajući u vidu da su trenutni prihodi grada po toj osnovi oko 6 milijardi dinara, povećanje bi moralo da iznosi bar 70 do 80 odsto. Ovo je neko morao bolje da objasni javnosti i odbornicima, da bi tačno znali o čemu donose odluku.

Postoji još jedan veliki trošak. Ukoliko je planirano (a jeste) da se toplota iz spalionice smeća koristi za grejanje, neophodno je da grad prethodno izgradi toplovod od spalionice do toplane "Konjarnik" (tako je i planirano planom razvoja JKP "Beogradske elektrane"). Za taj toplovod još ne postoji zvanična procena koštanja izgradnje, ali imajući u vidu da se radi o dužini od oko 7 do 8 kilometara, okvirna procena je da bi to moglo koštati grad oko 50 miliona evra i tek onda se energija iz spalionice može koristiti za grejanje.

Ipak, odlazeći saziv Skupštine (raspisivanje izbora se najavljuje i očekuje veoma brzo) i odlazeći gradonačelnik, (u izjavi za novinare pred sam početak sednice ponovo je potvrdio da će "verovatno podneti ostavku pre kraja mandata") insistiraju na tome da im poslednji čin pred kraj službe bude potpisivanje ovog ugovora koji može značiti veoma veliko fiskalno opterećenje grada za veoma dug vremenski period.

Iz tog razloga, odbornici Demokratske Stranke su tražili i predložili da se ova odluka odloži do posle izbora i da se novom sazivu Skupštine grada, koji će primiti na sebe i teret realizacije ovog ugovora, prepusti da još jednom prostudira, razmotri i ako je sve u redu, potpiše ugovor.

Na strani 118. u dokumentu 1.FINAL PPP Contract stoji: "Krajnji rok za datum stupanja na snagu označava 31. decembar 2018. godine, ili kasniji datum kako se strane dogovore u pisanoj formi."

Ovo znači da nije bilo posebnog razloga da se ovoliko žuri sa odlukom i da je konačnu odluku bilo moguće podeliti i sa narednim sazivom gradske Skupštine.

Iako je bilo mnogo zainteresovanih kompanija, na stranama 2. i 3. u papirnoj formi dostavljenog teksta se navodi njih 11, na kraju se samo ovaj jedan konzorcijum prijavio na tender. I njegovi su zahtevi prihvaćeni.

Naravno, predlogom ugovora interesi privatnog partnera su veoma zaštićeni. Na primer, 1.FINAL PPP Contract, strana 8, član 1.8, poslednji stav: "Ništa u ovom Ugovoru neće dati osnov za odgovornost bilo koje vrste najpovoljnijeg ponuđača, nastale na bilo koji način."

Ili u 2.FINAL PPP Contract Schedules , na strani 155. tačka 3.4: "...Sedište arbitraže je London. Jezik koji će se koristiti u arbitraži je engleski". A na strani 48. papirnog dokumenta nalazi se mišljenje gradskog pravobranilaštva u kome piše da prevod na srpski "nije sačinjen u duhu srpskog jezika", a da engleska verzija ugovora "uopšte nije bila predmet razmatranja gradskog pravobranilaštva" - što imajući u vidu da je u pitanju ugovor vredan više od milijardu evra ne deluje dovoljno ozbiljno i ohrabrujuće.

Potpisnik ugovora je i domaće registrovano preduzeće "Beo čista energija d.o.o" Beogradska 27, stan 1, koje je registrovano u Agenciji za privredne registre sa kapitalom od svega par stotina hiljada dinara.

U 1.FINAL PPP Contract, strana 21, tačka 7.2 piše da je zastupnik izvođača "Stéphane Cédric Heddesheimer. Zastupnik Izvođača će imati potpuno ovlašćenje da postupa u ime Izvođača za sve potrebe ovog Ugovora."

Ovo je, međutim, pravno nemoguće jer je u APR-u kod imena StéphaneCédric Heddesheimer upisano je sledeće: "...Ograničenja supotpisom: za validno zastupanje društva neophodan je potpis dva direktora". Dakle, ili Belinda Faith Howarth ili Jean-Francois Gagnaire nedostaju. Izgleda da pravobranilac, ipak, nije ovaj ugovor dovoljno pažljivo pogledao.

Na stranama 33. i 34. dostavljenog materijala, data je kopija mišljenja Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije. Mišljenje je pozitivno, da se JPP može realizovati, ali Komisija se u ime Republike ograđuje od svake eventualne finansijske obaveze ili odgovornosti, dakle sav teret je isključivo na budžetu grada. U tački 2. tog mišljenja piše: "2....Davanje mišljenja iz tačke 1. od strane Komisije ne podrazumeva odgovornost Komisije, odnosno Republike Srbije za realizaciju predloga javno-privatnog partnerstva, kao ni za eventualne sporove i štetne posledice koje nastanu iz te realizacije, za koje je uvek odgovorno javno telo koje je javni partner u javnom ugovoru."

Postoji nekoliko velikih problema na koje dodatno mora da se ukaže.

1.FINAL PPP Contract, strana 16 piše: "4.1 Jemstva Izvođača, tačka G 'neće izvršiti bilo koji čin korupcije ili prevare, i uložiće sav razuman napor kako bi obezbedio da nijedna strana povezana sa izvođačem ne izvrši bilo koji čin korupcije ili prevare".

Šta tačno znači "razuman napor"? S obzirom na to da svetska praksa pokazuje da su JPP projekti u nesređenim zemljama vrlo često izvor korupcije i prevara, najmanje što smo kao grad mogli da definišemo ugovorom je da izvođač pre datuma stupanja na snagu dokaže da je implementirao "Investment fraud risk management" (ili "Sistem upravljanja rizicima od prevara u investicijama") i to u tri najosetljivije tačke:

kako će Izvođač da utvrđuje tenderske kriterijume za izbor podizvođača? ("Energoprojekt niskogradnja" i druge slične firme, jer je u tehničkoj ponudi "Energoprojekt niskogradnja" pomenut više desetina puta kao podizvođač);

kako će da spreči naknadne radove kroz aneksiranja (proširivanja) postojećih ugovora u odnosu na inicijalni tender i

kako će da obezbedi plaćanje samo za kvalitetno izvršene usluge.

Bez ovoga, građani su izloženi riziku „ugrađivanja" cena, odnošenja i tretmana otpada sa firmama bliskim političkom establišmentu.

Kao primer na koje sve načine je moguće "naduvati" troškove koje će građani Beograda morati da plaćaju ugovaračima ovog ugovora preporučujemo da se pogleda tabela sa satnicama angažovanih radnika i menadžera na deponiji.

2.FINAL PPP Contract Schedules strana 118 pokazuje kako je to zamišljeno, upravo kao idealan način da se budžetski novac prelije u nečije privatne džepove. U zemlji u kojoj radnici primaju minimalnu zaradu od 1 evro na sat, satnice predviđene ovim ugovorom kreću se od preko 170 eura na sat za menadžere, pa do preko 18 eura za sat za sekretarice, daktilografe i portire?!?

I na kraju: U dokumentu označenoim kao 8.FINAL Schedule 4 Payment Mechanism, na strani 29 nalazi se rečenica: "Svi troškovi u RSD su troškovi vođenja Opex-a ili SPV-a koje treba 'naduvati' ".

Frojdovska, podsvesna omaška? Katastrofalno loš prevod? Ili rečenica koju su zaboravili da obrišu ili preformulišu?

1

Spaliti Vučićev kartel u spalionici

Lideri saveza za Srbiju su 29. oktobra ove godine konferenciju za štampu, na kojoj su ponovili sve dokaze koje je Magazin Tabloid objavio 16. novembra 2017. godine. Izvor podataka je bila poslanička grupa Demokratske stranke, koja se protivila ovoj nečuvenoj pljački.

Radujemo se što ćemo ponovo sarađivati sa srpskom opozicijom, kojoj širom otvaramo stranice našeg magazina, kako štampanog, tako i elektronskog izdanja. To smo im i ranije poručivali, ali oni nisu hteli.

Lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Nikola Jovanović ocenili su danas da je jedna od najvećih pljački u istoriji Srbije ugovor o izgradnji spalionice u Vinči kod Beograda koju će građani platiti 1,1 milijardu evra.

"Ugovor s francuskom kompanijom SUEZ iz 2017. godine kaže da će Grad Beograd narednih 30 godina toj kompaniji plaćati 38,3 miliona evra. To je ukupno 1,1 milijarda evra za koje se Beograd obavezao da plati u narednih 30 godina", rekao je na konferenciji za novinare jedan od lidera SzS-a Dragan Đilas.

Đilas je naveo da je cena projekta prethodne vlasti bila 179 miliona evra. "Po projektu sadašnje vlasti, sva struja koja se proizvede (spaljivanjem smeća) pripašće kompaniji SUEZ, a po našem projektu pripadala je Gradu Beogradu", rekao je Đilas.

On je dodao da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdio da spalionica "neće ništa koštati građane" i upitao ko će da plati tu cenu ako ne građani.

"Ako može deponija da bude besplatna, hajde neka sve onda bude besplatno u ovom gradu", rekao je Đilas.

Đilas je naveo da je SzS obavestio Ambasadu Francuske o projektu spalionice, a uputuće joj i zvaničan dopis.

Popredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović je izjavio da će plata za daktilografa i sekretarice u spalionici iznositi 3.200 evra mesečno, "menadžera lokacije" 30.000 evra, a plata "direktora projekta" biće 40.000 evra mesečno.

Jovanović je naveo i da će Beograd plaćati poreze koje je inače dužan da plati izvodjač, te će, umesto koncesionara, Grad plaćati porez na prenos, porez na deponiju i porez na imovinu.

"Kompanija SUEZ je dobila i status povlašćenog proizvodjača struje, tako da ćemo mi otkupljivati struju po dvaput većoj ceni", rekao je Jovanović.

Vesić o spalionici u Vinči:

Nismo opteretili građane, smanjili smo neke cene!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, reagujući na optužbe Dragana Đilasa da je ugovor o izgradnji spalionice na deponiji Vinča, koju je potpisao grad, štetan po građane i da je reč o "pljački veka", rekao:

"Polazeći od sebe, Đilas misli da je cilj svakoga ko se nađe na čelu prestonice da pokrade Beograd. Za razliku od Đilasa, mi Beograd gradimo i nastavićemo da ga gradimo i uređujemo", rekao je Vesić.

Lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Nikola Jovanović ocenili su danas da je jedna od najvećih pljački u istoriji Srbije ugovor o izgradnji spalionice u Vinči kod Beograda koju će građani platiti 1,1 milijardu evra.

"Ugovor s francuskom kompanijom SUEZ iz 2017. godine kaže da će Grad Beograd narednih 30 godina toj kompaniji plaćati 38,3 miliona evra. To je ukupno 1,1 milijarda evra za koje se Beograd obavezao da plati u narednih 30 godina", rekao je na konferenciji za novinare Đilas.

Đilas je naveo da je cena projekta prethodne vlasti bila 179 miliona evra. "Po projektu sadašnje vlasti, sva struja koja se proizvede (spaljivanjem smeća) pripašće kompaniji SUEZ, a po našem projektu pripadala je Gradu Beogradu", rekao je.

Vesić je rekao da je ceo proces u vezi za javno-privatnim partnerstvom za rešenje deponije Vinča počeo 2007. godine kada je Đilas bio ministar u vladi Vojislava Koštunice i kada je glasao da počne taj proces.

Vesić je rekao da je Đilas, kao gradonačelnik Beograda, 2011. godine predložio da se napravi javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča i da je po njegovom predlogu svaka porodica trebalo da plaća taksu od 127 evra godišnje.

"Za 30 godina svaku porodicu je hteo da zaduži u Beogradu za 3.800 evra", rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je Đilas planirao da uzme kredit od 179 miliona evra, sa kamatama od verovatno pet, šest ili sedam odsto, a da onda građani plaćaju 127 evra godišnje i da tako vraća kredit.

To može da se vidi iz dokumenata jer je na Đilasov predlog Skupština grada 2011. godine tu odluku usvojila.

Vesić je rekao da aktuelna gradska vlast nije zadužila Beograd, već je pronašla partnera koji će da uloži svojih 330 miliona evra!

"Nismo opteretili građane, jer smo smanjili cenu grejanja i cenu naknade za odvoženje smeća, tako da građani neće plaćati nijedan dinar više računa nego ranije i neće biti opterećeni plaćanjem takse koju će uvesti grad, već će druge račune plaćati manje. U tome se vidi razlika između nas i njega", rekao je Vesić.

Vesić je rekao da sve što je danas Đilas rekao, mogao je da kaže kao odbornik Skupštine grada jer je gradski parlament dva puta raspravljao o javno-privatnom partnerstvu za Vinču, prenela je TV N1 Vesićev komentar.

Dakle, ne postoji ništa čega bi se Goran Vesić postideo.

Razlika između 170 miliona i milijarde i 100 miliona je cela milijarda, za koju će nas opljačkati bolesna mafija Aleksandra Vučića.

Ako im kažete da kradu, oni optuže Bastaća da je uneo 3.000 evra više u zemlju. (Oni su samo iznosili...).

U spalionici treba spaliti Vučićev kartel koji nemilosrdno pljačka Srbiju i građane.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane