Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Diktator je željan krvi, poručuje

Brkić kao Ćuruvija

Milovan Brkić proći će kao Ćuruvija, tako glasi presuda Aleksandra Vučića, koja je ispisana na pedesetak zidova u centru Beograda. Postoje snimci sigurnosnih kamera, zna se ko je pisao grafite, ali ne reaguju policija i tužilaštvo. Ne reaguju jer ne smeju, znaju da je nalogodavac uzurpirao svu vlast u državi.

potpukovnik Goran Mitrović

Aleksandar Vučić već osam godina predvodi političku, policijsku, pravosudnu i medijsku hajku na Magazin Tabloid i glavnog urednika Milovana Brkića. U poslednjih šest nedelja, Vučić je zaoštrio kampanju, povećao je broj uvreda i laži, kao i tempo njihovog ponavljanja.

Kao da mu nije dovoljno što brutalnu kampanju vodi kroz sve režimske medije, angažovao je svoje batinaške odrede da preteće poruke pišu po gradskim zidovima. Vučić tu strategiju naziva „prezentacijom moći".

U prvim grafitima, koji su napisani pre mesec dana, iznosio je optužbe; „Brkić laže narod" i „Brkić je ustaša", a sad je doneo i presudu: „Milovan Brkić proći će kao Ćuruvija". Pošto policija i tužilaštvo ne smeju da pokrenu istragu i uhapse autora grafita, Vučić je na ovaj način otvorio sezonu lova na nepodobnog novinara, njegove novine i kolege.

Hajka na Brkića, za Vučića je samo repriza. U istom stilu, istim rečnikom i sredstvima, kad je prvi put bio na vlasti, kao ministar informisanja u vladi SPS-SRS-JUL, obračunavao se sa Slavkom Ćuruvijom i njegovim Dnevnim telegrafom. „Osvetiću se kad-tad Čuruviji zbog laži koje iznosi o meni", obećavao je Vučić na naslovnim stranama novina. To je jedno od retkih obećanja koja je ispunio. Prvo je Ćuruviju, Dnevni telegraf i magazin Evropljanin zatrpao tužbama. Montirana suđenja završavala su plenidbom imovine, redakcijske i privatne. Posle medijske pripreme, u kojoj je Ćuruvija prikazan kao najveće zlo ovog sveta, ritualno, na pravoslavni Uskrs, streljan je pred svojim stanom.

Taj scenario Vučić danas primenjuje protiv Brkića. Sve što je uradio Ćuruviji, uradio je i Brkiću, ostalo je još samo posledne, rafalno rešenje problema, pa da se Vučić, kao onog 11. aprila 1999, opet napije od sreće.

Po tom scenariju ponašaju se i državne institucije, cehovska udruženja, opozicione stranke... Dok je trajao progon Ćuruvije, svi su ćutali. Policajci, tužioci i sudije nije zanimalo kršenje ljudskih prava, zakona i morala, svesno su pristali da učestvuju u hajci na nepodobnog novinara. Opozicioni lideri Zoran Đinđić i Vuk Drašković ni prstom nisu mrdnuli da pomognu odbranu Ćuruvije i Dnevnog tegrafa. Tako i današnji opozicionari ignorišu teror nad Brkićem i Magazinom Tabloid. Kao što kaže Marinika Tepić: „Niko ne čita Tabloid, niko osim Vučića".

Novinarska udruženja nije zanimala sudbina Ćuruvije i Dnevnog telegrafa, nije im se sviđao njegov tabloidni stil. Za Gordanu Sušu, Verana Matića, Bojanu Lekić i ostale zvezde nezavisnog novinarstva Ćuruvija je bio omraženi saradnik Mire Marković, koji i zaslužuje kaznu. Aleksandar Tijanić je u tekstovima tvrdio da je Ćuruvija „klozet-novinar" i da njegov Dnevni telegraf treba da se štampa na toalet papiru. Kad je ubijen, Suša je otvorila spomen-ploču na mestu zločina, a Tijanić je konstatovao da je Ćuruvija „rupama u glavi ispunio rupe u biografiji".

U premijernom izvođenju Vučićevog progona novinara, Ćuruvija je nekoliko puta bio izložen fizičkim napadima na ulici. Policija i tužilaštvo nije reagovalo. Ne reaguje ni danas. U poslednjih osam godina, tužilaštvo je pokrenulo stotine postupaka protiv građana koji su na društvenim mrežama vređali, psovali i pretili Vučiću.

Pod takvom optužbom, u šestomesečnom pritvoru je bio i Milan Malenović, zamenik glavnog urednika Magazina Tabloid. Kad je sud odbacio tužbu i oslobodio Malenovića, nije se ni izvinio ni Vučić, ni njegovi medijski kasapi, koji su ga provlačili kroz blato.

Zbog skandiranja „Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija", koje je ocenjeno kao ugrožavanje bezbednosti novinarke Brankice Stanković, 2013. godine na višegodišnje uslovne kazne osuđeni je nekoliko navijača Partizana. Zbog grafita „Milovan Brkić proći će kao Ćuruvija" nije odgovarao niko. I neće odgovarati, jer ga štiti Aleksandar Vučić, koji je doneo tu presudu. Dok on ne sedne na optuženičku klupu, zbog progona Ćuruvije i Brkića, ne može da se govori o slobodi novinarstva u Srbiji.

Nema slobode dok traje sezona lova.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane