ARKA velika varka
__________________________________________

Zavrzlame oko azila za napuštene životinje

ARKA velika varka

Ovih dana me često zovu Novosađani da me pitaju šta se dešava sa azilom za napuštene životinja. Dakle, pre nekoliko meseci kao što sam već pisala  Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja je odobrio novac za idejni i glavni projekat azila i cela stvar se neslavno završila time što je tender na kome je pobedila ARKA, oboren zbog nepravilnosti. ARKA za koju sam se ja zalagala, verujući u ispravnost te ideje, je pokušala da taj odvojeni novac uzme za projektni zadatak

Piše: Jelena Tinska

Projektni zadatak je kad izložite svoje ideje arhitekti-projektantu, i on na osnovu vaših želja napravi idejni pa onda i glavni projekat. Vaša ideja se normalno ne plaća. Tim pre što je ta ideja, takođe, bila tuđa ideja. Pisala sam o tome i u prošlom broju. Postoji američki DELTA sistem na osnovu kojeg se projektuju azili kakav bi i ovaj naš trebalo da bude.
No, ova nelogičnost, prevara ili varka je otkrivena i stvar je pala u vodu.
 Mi sada idemo dalje i azila će biti. Ne samo u Novom Sadu, već i u celoj pokrajini ili tačnije regionu.
Kad kažem mi onda mislim pre svega na NVO CeMDI koju smo osnovali Željko Pavićević i ja.
  Centar za moderno delovanje i integraciju - CeMDI je organizacija čiji je cilj podizanje svesti građana o značaju strategije, i modernog, strategijskog delovanja u svim sverama života.
Osnovni ciljevi CeMDI su:
• Podizanje društvene svesti o značaju izgradnje no kill azila i značaju stvaranja animalcontrole i animal police;
• Stvaranje uslova za razvoj projekata iz oblasti zaštite životne sredine i stručno sudelovanje na istim;
• Podizanje društvene svesti o značaju strategijskog razmišljanja i delovanja u cilju integracije Srbije u globalne svetske tokove

Pre neki dan nas je primio veoma lepo vaspitani i nadasve simpatični i dobronamerni, gospodin Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine. Na sastanku je bio i gospodin Momčilo Milović, šarmantni i simpatični direktor Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja.. Napravili smo strategiju i nastavljamo dalje. Tim pre što smo 5. septembra u Beogradu organizovali miran skup na kome smo želeli da se naši zahtevi u vezi sa pravima i dobrobiti životinja uzmu u obzir uoči predavanja i usvajanja novog Zakona o dobrobiti životinja, čiji je predlog već spreman, ali sa nekim činjenicama koje svakako ne doprinose dobrobiti, već su sve, samo dobrobit nisu.
Ovde mislim na predlog da se psi i mačke u azilima smeju ubiti kad prođe 30 dana.. Dakle azili bi onda trebalo da budu predvorja smrti. Ako je već sudbina psa ili mačke smrt posle 30 dana onda ih treba po toj logici ubiti odmah jer je besmisleno hraniti ih, sterilisati, vakcinisati itd. i na to trošiti novac.
Druga stvar protiv koje smo je ubijanje životinja zbog krzna.
A treća predlog da se životinje smeju koristiti za eksperimente.
I tako smo se našli na svom mirnom protestu ispred zgrade Ministarstva za poljoprivredu u Nemanjinoj 22-26.
Međutim, odmah su nam se pridružili gospođa Snežana Poledica PR ministra Saše Dragina i gospodin Siniša Kotur šef kabineta gospodina Zorana Mićevića direktora Uprave za veterinu. Ja sam im predala debelu knjigu sa našim zahtevima i sa 7000 potpisa naših građana.
Obećali su da će naše zahteve razmotriti i da će nam zakazati sastanak ove nedelje.
Na protestu su nam se pridružili Bebidol i Jovan Ćirilov, koji su postali deo našeg tima za dalju borbu.
Ono sto je bilo strašno je sledeće.
Osim Udruženja za zaštitu životinja Kasper i Sloboda za životinje, iako su bili nekoliko puta pozvani, nisu se pojavili ni Goran Paskaljević, ni neki njegov izaslanik, pod uslovom da je Goran bio na putu, ni Zlata Korjenić iz HelpAnimals, ni Slavica Beslić iz Epara u Subotici, niti iko iz te čuvene beogradske mreže koja se sastoji od, koliko sam upućena 12 udruženja za zaštitu životinja, i koja se navodno bore za njihovo dobro.
Dakle, gomila licemera i lažova koji žele samo jedno - prevlast. Ali ni oni samu ne znaju nad kim ili čim.
Kad smo završili ovaj sastanak otišli smo u na sastanak u MUNICIPAL INFRASTRUCTURE SUPORT PROGRAMME ili PROGRAM PODRŠKE RAZVOJU INFRASTRUKTURE LOKALNE SAMOUPRAVE..
Naime, postoji mogućnost da ćemo dobiti veliku donaciju za izgradnju lanca  no kill azila  u celom regionu, kao što rekoh.
Za početak čekamo raspisivanje novog tendera za izgradnju azila u Novom Sadu i kako će se to veoma brzo dogoditi možda možemo da očekujemo da novosadske napuštene životinje dočekaju zimu bezbedne u našem azilu koji će se zvati "Bik Mićko" po biku koji nam je prokrčio put do plemenitog srca direktora zatvora "Novi dani", gospodina Dragana Jakšića, koji je primio u zatvorsku štalu sirotog bika, čiji je vlasnik bio u zatvoru. Mićko je umalo završio na klanici jer Novi Sad nema karantin.
Kad sam se pre pet godina doselila u Novi Sad pitala sam se često otkud ja ovde i da li postoji neki odgovor za to moje pomeranje. Ako je odgovor to što će ako sve bude u redu prestati surovo ubijanje pasa i mačaka u ovoj našoj zemlji punoj surovosti, onda je to sasvim sjajno.
No, do kraja ostvarenja ovog cilja još nismo stigli. Krčimo put i rešili smo se prepreke i prevare. Sad idemo dalje sa Božijom pomoći.