Natrag

Govorei otvoreno

Govorei otvoreno

 

Kraj jedne loe vladavine i poetak novog doba u fudbalskom klubu Vojvodina

 

 

Bata na velika vrata

 

 

FK Vojvodina dolazi. Siloviti start novosadskih lala podgrejao je nadu da e jedna nova i svea timska igra budueg lidera meu srpskim klubovima, pre svega razbiti viegodinju dijalektiku o prirodnoj vladavini Zvezde i Partizana.

 

Nikola Simi

 

 

Moda je to za neke udno, neobino, moda i nestvarno... kada se, primera radi, zna da je sadanji predsednik novosadskog kluba Ratko Bata Buturovi preuzeo tim od uveliko kompromitovanih (u svakom pogledu) Vojislava Gajia i Mirka Dubroje, iza kojih su ostali dugovi, neispunjena obeanja, zaputen klub i, istina, osvojeno drugo mesto, viceampionska titula, to ide na duu treneru Zoranu Mariu koji se borio sa mnogim nedaama da bi Novosaanima obezbedio uee u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Meutim, sada su za Vojvodinu dola neka druga, bolja vremena - klub je za kratko vreme kadrovski i organizaciono stabilizovan, finansiranje definisano, doveden je vrhunski fudbalski trener - Dragoslav Stepanovi, ovek evropskog trenerskog imena. I, reklo bi se, stekli su se svi uslovi da Vojvodina krene u osvajanje domaih trofeja.

- Moj drugi povratak na elnu poziciju u Vojvodini znai samo jedno - elim da od ovog kluba napravim u svakom pogledu respektabilnu instituciju. Naravno, kriza u Srbiji je velika, ne treba se razmetati nerealnim obeanjima, ali ono to mi moemo i moramo - nije nikakav problem da i javno apostrofiram - kae novi prvi ovek novosadskog prvoligaa Ratko Bata Buturovi i dodaje:

- Imamo dobar tim, maksimalno smo iskoristili letonji prelazni rok i doveli kvalitetna pojaanja. Time je, nadam se, stvoren okvir da, od starta, razbijemo kompleks Zvezde i Partizana. Odgovorno tvrdim da oni nisu bolji od nas, naprotiv. Meutim, postojao je u prolosti kompleks Zvezde i Partizana, pa je Vojvodina gubila meeve onog trenutka kad pree most u Bekoj. Sem toga, naa vrsta odluka je da vie nikada ne doemo u situaciju da prodajemo igrae Zvezdi i Partizanu, moemo samo od njih da kupujemo. Znai, od starta smo odluili da raskrstimo sa kompleksom koji je Vojvodini onemoguavao, sve ove godine, da se uzdigne do kluba pred kojim e, vrsto verujem u to, klecati kolena i poznatim beogradskim ekipama.

 

 

 

Dolazak Stepanovia - vrhunski potez

 

 

Otkako se Dragoslav Stepanovi vratio u srpski fudbal, posle sjajnih uspeha u Bundesligi, postao je svojim nastupima, retorikom, harizmom... prva medijska linost fudbalske Srbije. I tragiar kakav se, ini se, ne raa. Bio je kandidat za selektora Srbije, izabran je Anti. Ve su ga videli na kormilu Crvene zvezde, palo je rukovodstvo sa kojim je pregovarao na Marakani. Bio je najugledniji lan Strunog odbora, najvieg strunog tela u fudbalskoj organizaciji, ali je podneo ostavku zbog injenice da IO FS Srbije nije izabrao njihovog kandidata za mladu reprezentaciju - Bekvalca, ve iskusnijeg i mnogo poznatijeg Ratomira Dujkovia.

Meutim, i pored svih tih poraza, ako se tako mogu nazvati, Dragoslav Stepanovi je uspeo u svom naumu da preuzme Vojvodinu, jer je u novosadskom prvoligau, kae, video potencijal kakav nije imao prilike da sretne ni u Nemakoj, odnosno Bundesligi.

- Vojvodina ima uslove na kojima bi joj pozavidela i veina klubova iz Nemake, pa i slavni Bajern - kae Stepanovi. U organizacionom smislu moj sadanji klub raste iz dana u dan i nije daleko trenutak kada emo se, bar to se domaih trofeja tie, mi pitati o svemu.

Novi Sad je takva fudbalska sredina da teko prihvata ljude sa strane. Ima neku zatvorenost, posebnu vrstu autizma, bez obzira na to to ga je, fenomenoloki, teko objasniti. Tim pre to je Vojvodina do ampionskih visina, pre 20 godina (1989 godine), upravo i stigla zahvaljujui ljudima sa strane - treneru Ljupku Petroviu, te Milou estiu, Puniiu, Joksimoviu... nekadanjim igraima Crvene zvezde.

Sa ovom "blokadom" susreo se i sam Dragoslav Stepanovi - nije uspeo da se sa Vojvodinom probije u Ligu Evrope, pao je pred bekom Austrijom i od tada, ini se, ne prestaju prie o njegovoj smeni. Maltene da je na probnom radu za svaku utakmicu koju je Vojvodina igrala u domaem ampionatu. Prie su, ak, i konkretne: da su Stepanovi i Bata Buturovi, predsednik kluba, poruili sve mostove saradnje i, vele, pitanje je dana kada e tikva pui.

U Vojvodini, meutim, na to gledaju kao na pokuaj opozicije da destabilizuje klub, da ga vrati na poetak, jer u mutnom se, vele, riba najbolje lovi.

 

 

Klub sa duom

 

 

- Ja ne znam kako je u drugim klubovima, ali kod mene trener Stepanovi ima potpuno odreene ruke to se struke tie. ak me ne obavetava ni ko e igrati, ni zato ko igra, to mene mnogo ne interesuje. Zna on dobro ta je za mene bitno - rezultati i trofeji. A to ta narod pria, to ne vredi ni demantovati. Postoji ono uveno pravilo kojeg se ja drim u svakoj prilici: ko demantuje, taj priznaje krivicu. Trener e imati moju maksimalnu pomo, a najvea je, verujem, u tome to neu, kao neki drugi, da po svaku cenu prodajem igrae. Evo vam i poslednjeg primera: u Manester sitiju boravio je na mladi reprezentativac Danijel Aleksi, proao je probu, postigao i jedan evrogol, ali se nismo dogovorili oko cene. elnici Manestera su nam nudili sedam miliona evra, i svako bi se na tu cifru u Srbiji polakomio - mi nismo. Aleksi je dragulj srpskog fudbala i mi i zbog nekakvog rejtinga domaeg fudbala, ne smemo da nae igrae prodajemo ispod cene. Svojevremeno smo za Aleksia dobijali 12 miliona evra, i ispod te cifre nikome ga neemo dati.

Konflikt sa Buturoviem - da ili ne, pitanje je koje smo postavili i Stepanoviu...

- Ma, hajte, molim vas. Naa saradnja je za primer. Predsednik, normalno, ima pravo da se ljuti, da negoduje to se nismo plasirali u Ligu Evrope, jer bi tu Vojvodina solidno zaradila i ovi igrai bi stekli kakvo-takvo meunarodno iskustvo. Naalost, ja sam kasno doao u Vojvodinu i dok sam sve upoznao, pohvatao konce, dola je i ta utakmica sa Belijama. to je ipak najgore, mogli smo da proemo, nedostajalo nam je malo sree i mesec dana vie zajednikog rada.

Kad je o FK Vojvodina re, ono to je moda i najbitnije jeste to da u svojim redovima ima najplaenijeg trenera u Srbiji. Dragoslav Stepanovi je sa svojih 150.000 evra po sezoni najplaeniji strunjak u Superligi. Daleko ispred Slavie Jokanovia, biveg trenera Partizana, i Vladimira Petrovia Piona. Ovome svakako treba dodati i injenicu da bi "Stepi" mogao da zaradi i novih 500.000 evra, ako osvoji duplu krunu.

- Ja lino ne volim da govorim o ciframa, o platama mojih zaposlenih, ali sam i igraima to provukao kroz ui. Doveo sam vam odlina pojaanja, jednog od najboljih trenera u Evropi, a najboljeg u Srbiji, i ne priznajem vam nikakva opravdanja ako ne postanete lideri srpskog fudbala - istie Buturovi.

Da se u srpskoj Atini raa neto novo na fudbalskom planu, svakako govori i injenica da se ovaj klub, posle definisanog tima za tekuu sezonu, radikalno okrenuo i "unutranjoj strani" svog organizacionog profila. Uz Stepanovia je i novi sportski direktor Miodrag Panteli, bivi igra Vojvodine i Crvene zvezde, koji koracima od sedam milja ui zanat prvog oveka struke. Vojvodina, dakle, investira i u budue kadrove, daje ansu svojim bivim asovima, jer ljudi koji vode ovaj klub ne razmiljaju od danas do sutra. To rade i preko omladinske kole, koja je poverena jednom sjajnom oveku i mladom strunjaku, Branislavu Novakoviu, i tu, dakle, lei odgovor kako to Novosaani imaju u svojim redovima plejadu reprezentativaca - Mru, Brkia, Tadia, Aleksia, koji na evropskom tritu vredi vie od 60 miliona evra.

Najvei pomak, i to svi primeuju, napravljen je na planu komunikacije s medijima, odnosa s javnou. Za direktora za medije doveden je Ljubia Pani, jedan od vodeih novinara mlade garde, pa je sad u Vojvodini sva energija usmerena na to da se konano izae iz medijskog mrtvila koje je Vojvodinu pratilo u Gajievoj i Dubrojinoj eri.

Sad se u Vojvodini osea i duh Evrope: karantin posle odigrane utakmice, pa prijateljski meevi sredom, kada se igraju evropske utakmice. Pripremaju se lale i za novo osvajanje Evrope.

- Moda sam malo i preterao sa ambicijama - kae na kraju predsednik lala, gospodin Buturovi, - ali sam ja ovek koji uvek postavlja najvie ciljeve, pa ako se i ne dostignu, bar smo pokuali. No, ono to hou, to elim, jeste da Vojvodina kao klub, kao tim... ima duu.

Vojvodina, dakle, dolazi. Ne polako, lalinski, ve eruptivno i muki.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane